אין תמונה
"מטקות זה נושא שמדליק אמוציות". תום ולירן

"אני לא אוהב ים. כשהלכתי לים זה הרגיש לי בלתי נסבל - כאילו אתה הולך בשטח אש. מה זה החרא הזה?"

כך מתאר תום שנאן, במאי ותסריטאי, את התחושות שהובילו אותו ואת הבמאי לירן גולדברג ליצור את הסרטון שמנסה לשים סוף לתופעת המטקות בחופי ישראל. "אמרתי ללירן שחייבים לעשות על זה סרט", הוא נזכר ומוסיף שלמרות שהרעיון של לעשות סרט על מטקות נראה הזוי במיוחד בזמנו, הם הצליחו לשכנע את עצמם בסופו של דבר שזה רעיון טוב.

"שכנענו את עצמנו שזה נורא סמלי ושזה מסמל את הגסות והערסיאדה הישראלית, ואז פשוט נכנסנו לזה. הסרט הוא אמיתי; האנשים אמיתיים, האישה הזאת שאתה רואה בסרטון באמת איבדה חצי מהשיניים שלה". האישה שתום מדבר עליה חטפה מטקה בראש ומבחינתה שכל שחקני המטקות ילכו לעזאזל. והיא לא היחידה בסרטון שנפגעה מכדורים תועים, מטקות שהונפו לאחור בעוצמה או זרועות מתנופפות.

משל על האדישות והזלזול בחברה הישראלית

אין ספק שהסרטון, באורך 14 דקות, הוא אחד המושקעים שראינו ביוטיוב הישראלי לאחרונה. למרות שמדובר בסרטון סאטירה, תום מתעקש שהוא מייצג בעיה אמיתית. "היה לנו ברור שזה לא הדבר הכי חשוב, שזו לא המלחמה הציבורית המוצדקת ביותר כרגע, אבל היינו די רציניים בקשר לזה. זה התחיל בשנה שעברה, אמרנו כולם מוחים על כל דבר ונזרום עם זה. בהדרגה, יצא לנו משל על האדישות ועל התרבות של אנשים שמתנהגים במרחב הציבורי כשלהם. משל על כל העניין הציבורי של האדישות והזלזול. אנחנו התחלנו את זה עוד לפני מחאת הצדק החברתי", מוסיף תום. "ואז כשהתחילה המחאה אמרנו שיט, פתאום הלכה לנו הסאטירה".

את הסרטון צילמו תום ולירן, עם עזרה מהרבה אנשים אחרים ("כולם עבדו בהתנדבות, כולם מאוד מקצועיים ועובדים בדרך כלל עבור הרבה מאוד כסף"), בקיץ שעבר, ועשו השלמות לאורך השנה. הסרטון פורסם היום (ד'), ולמרות שמדד הצפיות רק מתחיל לטפס, תום מוסר שכבר עכשיו מורגש הבאזז ומתחילות לזרום אליהם פניות מכלי תקשורות שונים. "זה נושא שמדליק אמוציות. ברגע שאתה אומר 'מטקות', יש לאנשים מה להגיד בעניין".

אתם באמת לא רוצים שיהיו מטקות בחופים?
"אנחנו רוצים שהמטקות יהיו רחוקות מאתנו, ושיתנו לנו ליהנות בשקט", עונה תום ולאחר מחשבה קצרה מוסיף, "אבל אני לא יכול להתחייב על זה שלא תראה אותי משחק מטקות".

>> לראות דברים נהרסים זה ממכר: הסרטון שכבש את יוטיוב