חברים, אל תאמינו לכל מה שאתם קוראים באינטרנט – לא באופן כללי ולא באופן ספציפי לגבי "נובי גוד". תשכחו מכל השקרים שמסתובבים ברשת על רדיפת יהודים וחגיגות נוצריות: מדובר בחג אזרחי שהמסורות שלו אינן קשורות לשום דת שהיא. ובנוגע לרדיפה, הדבר היחיד שרצים אחרים בנובי גוד זה כוסית הוודקה הבאה.

רוצים לדעת איך נולד החג הכי שמח ברוסיה ומה ההבדל בינו לבין הסילבסטר? הנה כמה עובדות ונתונים שיסדרו לכם את הראש. כלומר, עוד לפני שיגיע ה-31 בדצמבר ותצאו לסדר את הראש.

פירוש השם "נובי גוד" הוא "שנה חדשה" ("נובי" = חדש, גוד = שנה). לא, כי שמענו פעם איזה אהבל אומר שזה חג לכבוד האל נובי.

נובי גוד מצוין בישראל בקרב העולים מברית המועצות לשעבר. עם ההגירה מהגוש המזרחי היגר גם החג, וכיום מציינים אותו במדינות רבות - ביניהן תאילנד, יפן, הודו וטורקיה. 

בואו נעשה סדר: ליל הסילבסטר נקרא ככה על שם האפיפיור סילבסטר הראשון. סילבסטר הוכר כקדוש על ידי הכנסייה הקתולית ולכן הוקדש לו יום זיכרון. אבל ברוסיה הסובייטית אמרו "נייט" לכל סוג של חג דתי.

ב-1917, שנת המהפכה האדומה, נאסר על תושבי רוסיה לחגוג חגים שאינם קומוניסטיים. חג המולד והסילבסטר נעלמו מלוח השנה, אבל באמצע שנות ה-30 התמרד הציבור נגד הגזירה, משהו סטייל "העם דורש צדק שתייתי". בשנת 1936 הציג השלטון הסובייטי הצעת פשרה: חג בראש השנה כן, סילבסטר לא. ככה נולד נובי גוד. הסממן הכמו-נוצרי היחיד בו היה ונותר עץ האשוח, אבל חברים: זה עץ. הוא לא מאמין בדברים.

בכלל, הקטע עם האשוח קדם לנצרות. לפי מסורת פגאנית עתיקה, העץ הזה - שנשאר ירוק גם בשיאו של החורף - מסמל את המשכיות החיים גם בשיא הקור. כמו קרמבו, תכלס. אה, ויש לו גם שם: קוראים לו ברוסית "יולקה" (yolka). העצים יכולים להיות מקושטים בסרטים צבעוניים, צעצועים ואפילו בבייגלה וסוכריות. אבל דיר באלק, לא חמוציות, זה לא חג "באס את ילדיך".

גם לתופעת ההתכנסות סביב השולחן לסעודת הנובי גוד יש שם. וקוראים לה 'זאסטולייה' שבתרגום חופשי זה אומר "סביב השולחן".

בנובי גוד אין סנטה קלאוס: יש דד מורוז. בתרגום חופשי זה "סבא כפור", וגם הוא ממונה על הקטע של להביא מתנות לילדים. אין לו איילים, אבל יש לו נכדה בשם סנגורוצ'קה - שזה גם "נערת השלג" וגם שם מעולה לקוקטייל עם ככה 50 אחוז וודקה. דד מורוז נראה קצת כמו סנטה: הוא לבוש במעיל ארוך (בדרך כלל כחול ולא אדום), יש לו מטה קסמים והוא בא קומפלט עם זקן לבן וארוך. במקום נעליים יש לו ולנקי, מגפי צמר רוסיים מסורתיים, וכלי הרכב המועדף עליו הוא "טרויקה" - כרכרה רתומה לשלושה סוסים. נתון הספק: שלושה כ"ס.

לא מגיעים בידיים ריקות לערב ה'נובי גוד'. בקבוק אלכוהול החל משמפניה עד וודקה וכל מה שבאמצע יפתור לכם את הבעיה. בערב ה'נובי גוד' בישראל נהוג להרים כוסית אלכוהול בליווי נאום קצר הנקרא 'טואסט'. מרימים 4 טואסטים לפחות: לכבוד ההתאספות, לרגל כניסת השנה החדשה במוסקבה, לרגל כניסת השנה החדשה בארץ ולרגל כניסת השנה החדשה בעיר הולדתך בברית המועצות.

המהדרין, כלומר הרוסים המהדרין, חוגגים פעמיים את נובי גוד. בפעם הראשונה בלילה שבין ה-31.12 ל-1.1, ואז שוב ב-7.1 – התאריך של נובי גוד בלוח היוליאני. זה כאילו שמישהו שאל "מדוע לא יבוא פורים פעמיים בשבוע", ומישהו אחר ענה: "וואלה, מדוע לא באמת?".

המסורת ברוסיה היא שמנהיג האומה מברך את העם לרגל השנה החדשה. הנאום מסתיים בסביבות דקה לחצות כדי לתת לאומה זמן לפתוח את בקבוקי השמפניה. אגב, הידעתם? רה"מ נתניהו נשא ברוח זו ברכה לציבור דובר הרוסית בשנת 2015.

שמפניה זה נחמד, אבל אמרת נובי גוד – אמרת וודקה. עכשיו, רוצה לשתות וודקה בנובי גוד כמו רוסי אמיתי? אז רק בכוסות שוט, רק מבקבוק שהוקפא מבעוד מועד – ובלי שום תוספות, כי רוסי שמכבד את עצמו שותה נקי. אבל פייר? אתה יכול לשתות חופשי גם כל קוקטייל שמכיל וודקה, מנהגי החג אינם כוללים קטנוניות.

סביב נובי גוד התפתחה מסורת מגניבה של אמונות טפלות. בין השאר נהוג להחזיר הלוואות (כי האמונה אומרת שהשנה שלך תימשך כמו שהיא החלה), לרכוש מוצרים ובגדים חדשים ולהיפטר מהישנים וגם לסלוח למי שאתה כועס עליו. מניסיון, זה ממש קל כשיש מספיק וודקה. מה שהכי חשוב פה, הוא שנתנו לכם סיבה לגיטימית לגמרי (סיבה, לא תירוץ!) לצאת לשופינג. 

מסביב לעולם חוגגים את השנה החדשה עם המון מנהגים מיוחדים אחרים. באיטליה למשל נהוג ללבוש תחתונים אדומים במהלך החג. אבל עם אלכוהול בכמויות, אוכל טוב, חגיגה כפולה ותירוץ לקניות - הנובי גוד מנצח את כולם.