האם רמת החשק המיני שלנו עולה כשאנחנו נמצאים במצבים אפוקליפטיים ומרגישים שהמוות קרוב מתמיד? במשך עשרות שנים תעשיית הקולנוע והטלוויזיה שידרה לנו סצנות אהבה לוהטות על רקע הפצצות, במצבי מגפה, ולעתים קרובות אפילו קשר מיני בין זרים גמורים - הכל כדי להראות שיצר החיים מנצח בסופו של דבר את יצר המוות.

היום, כשכל ההוראות של משרד הבריאות הרחיקו אותנו מהעולם ואחד מהשנייה, כל אחד ספון בביתו ולא בדיוק יודע מה קורה, אז הגענו למסקנה שזה בדיוק הזמן לדבר על החשק המיני בימים האלה - ובעיקר על מה קורה איתו כשאנחנו נמצאים במרחק של כמה צעדים (לפחות בתחושה) מסוף העולם.

אז כמו תמיד, מתברר, שבהוליווד שיקרו לנו - מה שמצטלם טוב, לא בהכרח נכון בחיים האמיתיים: "אי אפשר לומר שזו עובדה קיימת", טוענת גילה ברונר, סקסולוגית בכירה מהשירות הסקסולוגי של בית החולים שיבא תל-השומר. "קודם כל, קיימים הבדלים בין המינים בתגובה שלהם למצבים של סטרס. יש לנו במוח כמה מערכות, וכל אחת מהן מגיבה בצורה אחרת".

"אצל נשים, למשל, שמונעות על ידי הורמון אסטרוגן, מתעוררת קודם כל מערכת הדאגה (care&nurture), שאחראית גם על הטיפול", מספרת ברונר. "התפקיד שלה הוא להרגיע, להוריד את תחושת המתח והסטרס ואף להעלות את רמת האוקסיטוצין - הורמון האהבה, הדאגה והחיבה. במצב כזה, פעמים רבות, בגלל שנשים נמצאות במה שנקרא 'במצב טיפולי' - החשק המיני נמצא בירידה".

View this post on Instagram

A post shared by ®MLON13 (@mlon13) on

אצל הגברים זה שונה?
"מאחר והגברים נשלטים על ידי הטסטוסטרון, מצבי הלחץ מפעילים אצלם מערכת אחרת - מערכת הלחימה או fight or flight. כשרמת הטסטוסטרון עולה, היא עוזרת להם לשפר את יכולת ההישרדות ולדעת לבחור מתי להילחם (fight) או לברוח (flight). כמובן שהעלייה ברמת הטסטוסטרון משפיעה גם על החשק המיני - ולכן, כדי להגיע לפורקן, מכל הבחינות, ולהשיג את האוקסיטוצין שמאזן את הגוף - הם זקוקים לפעילות מינית, זוגית או סולו, העיקר לפרוק".

נשמע הגיוני, אבל אין מצב שזה תקף לכולם, נכון?
"נכון מאוד. כל אחד מאיתנו שונה - גם אם מדובר בבני אותו מין. לא יצרו אותנו במפעל של דגמים אחידים וכמובן שיש וריאציות שונות: יש כאלה למשל, גם גברים וגם נשים, שהמתח והמריבות מעלים להם את רמת הריגוש של המוח והם מונעים מאדרנלין, ויש כאלה שבאופן אוטומטי יודעים לווסת את הריגוש הזה לריגוש של סקס. גם סוג של פריקה. כך, למשל, אם בימים רגילים אתם מאוד אוהבים לריב ואז להשלים על ידי סקס - רוב הסיכויים שזה משהו שיקרה לכם גם במצבי קיצון כמו עכשיו".

זה עדיין נשמע מאד מכליל, כי יש גם גברים וגם נשים שהחשק המיני שלהם במצבים כאלה נעלם לגמרי.
"אין ספק, חשוב מאד לזכור שאנחנו נמצאים במצב לא נורמלי. מצב מטורף, משהו שלא קרה אף פעם. העולם משותק, אף אחד לא יודע איך מערכת המין שלו מגיבה למצב כזה, כי מעבר למצבי הסטרס, יש גם את הגורם הכלכלי, והוא, אם כבר, הרבה יותר מוחשי מכל דבר אחר ומשפיע באופן מידי".

View this post on Instagram

A post shared by Baby Blue Art (@lilblue_art) on

מה הכוונה?
"נניח אנשים שאיבדו את עבודתם, שחיים בחוסר וודאות ולא יודעים איך הם הולכים להתקיים בעתיד. בעיות כלכליות הרבה פעמים משפיעות על התפקוד המיני. כל מה שאני רוצה להבהיר הוא שאם לא עומד לך, לא גמרת או גמרת מהר מדי, לאט מדי או כל תקרית אחרת שלא אופיינית לך בדרך כלל – זה לא קלקול, לרוב מדובר במשהו זמני. אגב, זה, כמובן נכון גם לגבי נשים: אם את לא מתגרה, לא נרטבת, לא חווה עוררות מינית כרגיל, זו כנראה ההשפעה של המצב".

יש מה לעשות? או שפשוט צריך להמתין עד שזה יגמר?
"אני מסבירה לכל המטופלים שמגיעים אלי לקליניקה שיש כמה רמות של חשק. יש חשק לקרבה, לאהבה, חשק להתכרבל, להתחבק, לקבל תמיכה. אסור לבלבל אותו עם החשק המיני. לכן אני פשוט מציעה – גם אם החשק המיני נעלם, תמשיכו להתכרבל, להביע חיבה, תמיכה, אהבה אחד לשני. כל אלה מרגיעים וגם עוזר להפחתת הסטרס ואפילו משפרים את המערכת החיסונית".

ומה קורה אם בני הזוג מופרדים על ידי הבידוד? או מה לעשות לרווקים?
"להתחבק וירטואלית. למרבה הפלא, זה עובד גם דרך המסך".