איתי ומאיה הכירו במאצ' בטינדר. הצא'ט זרם, השיחה התקדמה והם עברו לפטפט בטלפון וקבעו להיפגש בסופ"ש הקרוב. בהתכתבות הבאה מאיה שאלה לגובהו של איתי והוא השיב לה "1.67 מטר".

מיד באותו הרגע היא מחקה אותו בפתאומיות וללא כל התראה מוקדמת, ובמקביל סיננה אותו טלפונית ובוואטסאפ. כשאיתי ההמום הרגיש כאילו הפך למצורע עקב מבנה גופו, אצל אלון והילה, שהכירו בצורה דומה, העניינים התקדמו אחרת, אבל כבר למחרת הדייט השלישי בו הם התנשקו ממושכות, בעוד אלון חש פרפרים והתרגשות בעקבות הערב הסוער, הוא גילה לתדהמתו שהילה חסמה אותו בכל הפלטפורמות האפשריות.

אך כל זה לא מתקרב לסיפורו של רועי שחווה זאת במצב שבו הוא כבר נקשר רגשית, לאחר חודשיים של קשר שהתקדם ברצינות. טלי הפכה די מהר לדמות מרכזית בחייו, אבל אז, ברגע אחד נעלמה כאילו מעולם לא הכירו. רועי נותר לבדו, עם הבלוקינג המשפיל ותחושת אובדן של אדם שבאותו השלב הפך ליקר לו במיוחד.

איתי, אלון ורועי, כל אחד ברזולוציה אחרת, חוו גוסטינג קלאסי. מה זה גוסטינג אתם שואלים? ובכן מדובר בתופעת "רוח הרפאים", המתארת ניתוק חד צדדי של קשר והיעלמות פתאומית ושרירותית, באופן מסתורי למדי וללא כל הודעה מקדימה, כשלעיתים רק השד יודע למה ומדוע הצד השני בחר לעשות זאת.

כל זה מתחולל תוך התעלמות מניסיונות ההתקשרות והבירורים של הצד הנפגע, מתוך כוונה שיבין את הרמז העבה, כשלמעשה לא נותרו לו יותר מדי ברירות אחרות. אותו תרגיל התנדפות, הידוע גם כ"לעשות הודיני" ובאנגלית: Slow Fade (התעמעמות איטית) או Fadeaway (התפוגגות) - הוא תרחיש מוכר למדי בעולם הדייטינג שהתעצם יותר מאי פעם בעידן ההיכרויות הדיגיטליות, אך בניגוד לקספר, דמות רוח הרפאים מהסרטים המצוירים בילדות - כאן ממש לא מדובר ברוח ידידותית ואהובה, וגם לא בפנטזיה הוליוודית רומנטית וסכרינית.

גבר עצוב (צילום: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock)
ואז פתאום, בלי שום הודעה מוקדמת, היא נעלמה. אילוסטרציה | צילום: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock

אז למה התופעה הפסולה והמכוערת הזאת מתרחשת בכלל? ומה מניע את הגוסטר (Ghoster), הצד הפוגע, להיעלם לפתע בלי שום הודעה מוקדמת? אולי זו פחדנות ילדותית מעימותים ובריחה אל הפיתרון הקל ביותר מבלי להתמודד; אולי אגוצנטריות וחוסר כבוד בסיסי; ואולי איבוד היכולת לאינטראקציות אנושיות בסיטואציות חברתיות.

כל אלו מהווים תסמינים שמזוהים עם דור האפליקציות בו עולם הדייטינג הפך למשחק אינטראקטיבי ונגיש של שפע אופציות המובאות לנו על מגש בהינף אצבע ימינה או שמאלה. כך, במקרים רבים, נראה את מי שמולנו כדמות מתחלפת שאמורה להתאים את עצמה בהתאם לכללי הפורמט. אבל לא - החיים האמיתיים שמחוץ לאפליקציות הם לא משחק ואנחנו לא דמויות שמשחקות בתוכו - אלא אנשים בשר ודם עם רגשות.

באופן מסורתי גוסטינג מזוהה בעיקר עם גברים הפוגעים רגשית בנשים כנורמה קבועה, או "דושים" בסלנג של ימינו. מה שפחות מובן לחלקנו, ומה שאיתי, אלון ורועי גילו על בשרם - הוא שגם גברים רבים עוברים זאת בעצמם, כשמתברר שלא חסרות גם נשים "דושיות" שיעוללו זאת. ההבדל המרכזי בין שני הצדדים הוא שאפילו בימינו עדיין מצופה חברתית מהצד הגברי לשמור על מעין פאסון מיושן, כשהם כביכול חסינים ובלתי חדירים לכל תרחיש מתחת למעטה שריונם המאצ'ואיסטי, זאת במיוחד כשמדובר בקשרים קצרי טווח, שמודבקים תדמיתית כטבעיים לגברים רווקים.

בכלל, קיימת תפיסה ש"עכשיו הם סוף סוף ירגישו את מה שהם עושים בעצמם". כל אלו מעניקים לגיטימציה מסוימת, כאילו שהדבר לא כזה נורא כל עוד מדובר בצד הגברי. בפועל, גם עבורם זוהי לא פעם טראומה רצינית בעקבות אובדן של אדם שהפך למרכזי בחייהם, ואף תחושה של אלימות נפשית שמפרקת אותם לרסיסים ויכולה לספק פרנסה יפה לפסיכולוגים רבים. חשוב לזכור שסצנת המאצ'ים והחלפה מסחררת של דייטים בהינף מאצ'  - עלולה גם כך להוביל ללחצים נפשיים וחרדות.

בילי שינגרט ורוית מגדל (צילום: נועה רוזן, באדיבות המצולמות)
בילי שינגרט ורוית מגדל | צילום: נועה רוזן, באדיבות המצולמות

אז מה עושים? פשוט אל! גוסטינג משמעותו חולשה ובריחה על חשבון רגשות האחר. נשים יקרות, בדיוק כמו הגברים שעושים זאת - כבר עברנו את שלב התיכון, וכמו שזה לא מכבד את הצד השני - זה גם לא מכבד אותנו ומקנה מוניטין מפוקפק לעולם ההיכרויות. אל תעשה לדייט שלך את מה ששנוא עליך, כי אף אחד לא היה רוצה שיעשו זאת לו או לקרוביו.

תתמודדו כמו אנשים בוגרים במקום להיעלם. ואם אכן תרצו לקום ולעזוב, תנקטו במעשה שבעבר היה הנורמה ואולי כיום הוא בגדר אקט מהפכני - תתקשרו זאת מול הצד השני. כך אולי עד לט"ו באב של השנה הבאה, נחזור כולנו לחיות בעולם דייטינג יותר מכבד ופחות אכזרי ופוגעני.

הכותבות הן בעלות מיזם ההיכרויות "בילי ורוית - כמו חברה שמכירה לך"