makoland

מזג האוויר השתגע

כמה פעמים בקיץ הרגשתם שאתם ממש נמסים ומזיעים אפילו בצל? כמה פעמים ישבתם מול הטלוויזיה וראיתם טורנדו אימתני מוחק עיירה שלמה באמריקה וחשבתם לעצמכם "איזה מזל שזה רק בטלוויזיה ולא פה ליד הבית"? התחממות האטמוספירה גורמת למזג האוויר להשתגע. איך זה קורה? והאם אפשר לעצור את זה?

מיכל בן דוד | גלילאו צעיר | פורסם 06/09/11 12:12:30
מזג האוויר השתגע "המגמה הזו עלולה להימשך עוד שנים רבות" | צילום: hocus-focus, GettyImages IL

הכַּתָּבָה הזו לא תרגיע אתכם. להפך. היא תסביר לכם למה הטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ עולה, איך זה קשור לגשמים החזקים שירדו כאן בחורף האחרון ומה – אם בכלל - אפשר לעשות בעניין.

"זה נכון שמזג האוויר בעולם קצת משתגע בשנים האחרונות", אומר אלעד זוהר, חזאי בחדשות ערוץ 10 ומורה לאיכות הסביבה בבית הספר לטבע, סביבה וחֶבְרָה בתל אביב. "מה שמדאיג הוא שהמגמה הזו עלולה להימשך עוד שנים רבות, ואז אזורים גדולים עלולים להפוך ליבשים יותר, כלומר כמות הגשמים שתרד בהם תקטן באופן משמעותי, ויש סיכוי אפילו שהם יהפכו לאזורי בַּצּוֹרֶת או למדבריות. גם ההפך יכול לקרות - באזורים אחרים, שהיו מדבריים, עלולה כמות הגשם לעלות מאוד, ואז יהיו שם שיטפונות והֲצָפוֹת שיפגעו בבעלי חיים ובצמחים מדבריים".

אֶפֶקְט הַחֲמָמָה – טוב או רע?

אם אתם שואלים את עצמכם למה כל זה קורה לנו, התשובה היא אחת – בגללנו. וליתר דיוק, בגלל גזי החממה שנמצאים באוויר. גזי החממה העיקריים שנמצאים באטמוספרה של כדור הארץ, הם אֵדֵי מים, פחמן דו-חמצני, מֶתָאן, חמצן דו-חנקני, אוֹזוֹן ופחמן כְלוֹרוֹ-פְלוֹאוֹרִי (תרכובת שמכילה פחמן, כְלוֹר ופלואור).

התחממות גלובלית אפקט החממה החזק ביותר במערכת השמש קיים על פני כוכב הלכת נוגה | תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2



השמש, כידוע, היא מקור החום העיקרי של כדור הארץ. היא מחממת אותו באמצעות הַקְּרִינָה שהיא פולטת ואשר מרוכזת בעיקר בתחום האור הנראה. עקב כך מתחמם כדור הארץ ופולט קרינה אחרת, פחות אֶנֶרְגֶּטִית, שקרויה קרינת תת-אדום (אִינְפְרָה-אדום). מתברר שגזי החממה באטמוספרה גורמים להתחממות נוספת.

המולקולות של הגזים האלה קולטות את הקרינה התת-אדומה שפולט כדור הארץ, ובתורן פולטות אותה חזרה לכל הכיוונים. התוצאה היא שחלק מהקרינה חוזר לקרקע, ומתרחש מה שאנחנו מכנים "אפקט החממה", שגורם לעלייה בטמפרטורת פני הקרקע. אגב, בחממה אמיתית תהליך החימום שׁוֹנֶה ואינו נובע מהחזרת קרינה אלא מאוויר שמתחמם ואין לו לאן לצאת.

למרות השם שמוּכר אצלנו כתופעה קצת מפחידה, מדובר בעניין חיוני ביותר: "אפקט החממה הוא גורם טבעי שמשפיע על הטמפרטורה שנמדדת על פני כדור הארץ, ובלעדיו כנראה לא ייתכנו חיים", מסביר זוהר. "הגזים האלה עוצרים את ההתפשטות של הקרינה הזו ומחזירים אותה חזרה לכדור הארץ.

מזג האוויר השתגע במהפכה התעשייתית קמו מפעלי ענק ותחנות כוח | צילום: robertharding, GettyImages IL



"הקרינה המוחזרת מעלה את הטמפרטורה לממוצע עולמי של כ- 15מעלות צלזיוס. אם אפקט החממה לא היה קיים, הטמפרטורה הייתה צונחת ב-33 מעלות – ואז היה כאן כל כך קר עד שהיה קשה מאוד לשרוד כאן". אז מה הבעיה, אתם שואלים? שוב, אנחנו. "עד המאה ה-18 התקיים באטמוספרה שלנו איזון בין כמות הפחמן הדו-חמצני שפלטו היצורים החיים בתהליך הַנְּשִׁימָה וכמות הפחמן הדו-חמצני שצרכו הצמחים בתהליך הפוֹטוֹסִינְתֶּזָה", ממשיך זוהר.

"אבל אז החלה המהפכה התעשייתית שבזכותה קמו מפעלי ענק ותחנות כוח, ומספר כלי הרכב בעולם הגיע למאות מיליונים. שלושת אלה הם יצרנים גדולים של פחמן דו-חמצני, והצמחים פשוט לא מצליחים להתגבר על הכמויות האדירות שנמצאות באוויר". באופן דומה, גם הכמות של גזי חממה אחרים עלתה בתקופה הזו.

הגזים האלה נאגרו, וממשיכים להיאגר, בתוך האטמוספרה, ובעצם משפיעים על תְּנָאֵי מזג האוויר בעולם כולו. "במאה השנים האחרונות הטמפרטורה הממוצעת בעולם עלתה במַעֲלָה אחת כמעט", מספר זוהר, "ויכול להיות שזה מספיק כדי לגרום לשינויי מזג אוויר קיצוניים ולאירועי מזג אוויר שקשה לחזות ולהתמודד איתם. החזאים מתבססים על נתונים מִשָּׁנִים קודמות, ומנסים לחזות מה יהיה בעתיד – וכרגע העתיד הזה נראה לא כל כך טוב. אני חייב לומר שאם לא נתחיל לפעול לשיפור המצב של פליטת גזי החממה, צפוי לנו מזג אוויר חם ויבש הרבה יותר מהיום, והקיץ שכבר עכשיו הוא די קשה יהפוך לבלתי נסבל באמת".

שמש- קיץ חם ב-50 השנים האחרונות עלתה הטמפרטורה הממוצעת בקיץ | צילום: JulyVelchev, Istock

בלגן בכל העולם

זוהר מספר שבמחקר שנעשה באוניברסיטת תל-אביב התגלה שב- 50 השנים האחרונות עלתה הטמפרטורה הממוצעת בקיץ, והתוצאה היא יותר אירועי שָׁרָב ואובך מבעבר. הטמפרטורות הממוצעות בחורף, לעומת זאת, לא השתנו כלל, אבל יש שינוי משמעותי בדפוס ירידת הגשמים: "זה אומר שבמקום שיהיו כמה ימים רצופים של גשם חלש אנחנו מקבלים יום-יומיים של סערה שבהם יורדות כמויות עצומות של גשם", הוא מסביר. "גידולים חקלאיים, למשל, נפגעים בצורה קשה, מפני שהם זקוקים למזג אוויר מסוים כדי להבשיל. חוץ מזה יש הרבה יותר שיטפונות והצפות, שפעם לא היו נפוצים כל כך".

הסופות הטרופיות, או בשמותיהן היותר מוכרים - הוּרִיקָן, צִיקְלוֹן וטַיְיפוּן, נוצרות כתוצאה מהתאדות מֵי האוקיינוסים החמים, שמטפסים במעלה האטמוספרה, מתקררים ומתעבים לטיפות מים. החום שמשתחרר מאדי המים המתעבים, בתוספת רוחות חזקות, יכול ליצור באזורים הטרופיים סופות גדולות והרסניות. לעיתים מגיע קוטרה של הסופה לכ-500 קילומטרים, שזה בערך כמו המרחק בין חיפה לאילת.

סופות מהסוג הזה יכולות להיווצר רק מעל האוקיינוסים הטרופיים, מפני שטמפרטורת מים גבוהה היא דרישה חיונית להיווצרות סופת הוריקן, ומכאן נובע הקשר להתחממות העולמית. "זה נכון שסופות ההוריקן נוצרות בים מאז ומתמיד”, מסביר זוהר, "אבל למזג האוויר המתחמם יש השלכה ישירה על התכיפות שלהן, כלומר כמה פעמים בשנה זה קורה. ההתחממות הזו גורמת גם ליצירת יותר סופות מסוג טורנדו, שהן קטלניות והרסניות לא פחות, הנוצרות מעל ליַבָּשָׁה.

 

עוברים לאופניים, אוכלים ירקות

לאורך השנים הגו המדענים לא מעט תוכניות שמטרתן לצמצמם את פליטת גזי החממה לאטמוספרה. חלק מהן, כפי שמספר זוהר, נשמעות כמו לא פחות ממדע בִּדְיוֹנִי. "אחת התוכניות הייתה להטיס לחלל מיליוני מַרְאוֹת קטנות שיחזירו את קרינת השמש, ובכך ימנעו מהטמפרטורה להמשיך לעלות. תוכנית אחרת מתבססת על תכונה חשובה שיש לאבן גיר, והיא היכולת שלה לספוג פחמן דו-חמצני. המדענים הציעו להמס מיליוני אבני גיר באוקיינוסים, והאבנים האלה 'ילכדו' את גז החממה הבעייתי הזה ולא יתנו לו לטייל באטמוספרה.

מזג האוויר השתגע להטיס לחלל מיליוני מַרְאוֹת קטנות שיחזירו את קרינת השמש | צילום: Image_Source_, GettyImages IL

"ישנם גם לא מעט ארגונים ברחבי העולם המטיפים לצמחונות", הוא מוסיף ומחייך. מה הקשר? ובכן, מתברר שבעלי חיים שאוכלים עשב פולטים גז מתאן. כן, בשיהוק. "זה גז חממה בעייתי יותר מפחמן דו-חמצני, אף שהכמות שלו קטנה בהרבה. אם יותר אנשים יהיו צמחוניים, יקטן הצורך בגידול בהמות למאכל והפְּלִיטָה של הגז תקטן". אגב, לא מעט ערים בעולם התגייסו למטרה הזו והכריזו על "יום שני צמחוני" –  הכוונה היא לוותר על אכילת בשר יום אחד מדי שבוע, וכך להקטין את צריכת הבשר בעולם.

אבל כמו שוודאי ניחשתם, כרגע התוכניות האלו לא ממש זוכות להצלחה. ולא רק זה, יש גם כמה חוקרים שמאמינים שפליטת גזי החממה אינה בעייתית כי המערכת האקולוגית תדע לאזן את עצמה עם הזמן. הם חושבים שהטמפרטורה הגבוהה תוביל ליצירה מוגברת של עננים, שיהוו מעין שכבת מגן שתמנע מקרני השמש לחדור לכדור הארץ, מה שיוביל לקירורו מחדש.

מזג האוויר השתגע העתיד של כולנו יכול להיות נעים וקריר יותר | צילום: Jana Leon, GettyImages IL

אנחנו מאמינים שעכשיו זה הזמן לפעול. הממשלות צריכות להתגייס ולהוביל ביחד מַהֲלָךְ להפחתת הפליטה של גזי החממה מהתעשייה ומכלי הרכב. ועד שזה יקרה, כל אחד מכם יכול לתרום את חלקו: דברו עם ההורים והסבירו להם על אפקט החממה, השתדלו להשתמש יותר באופניים, והשתדלו לצמצם את פעולת המזגן אפילו בקיץ. כל דבר עוזר. כי אחרי הכול, עם קצת תשומת לב ושמירה על הסביבה, העתיד של כולנו יכול להיות כאן נעים וקריר יותר.

>> הכתבה המלאה התפרסמה במגזין גליליאו צעיר


ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן