makoland

איך מאלפים ברווז?

ברווזים ותרנגולות מחמד - יש דבר כזה! תרנגולים אקזוטיים ושלל ברווזים מיוחדים כובשים את הארץ כחיות מחמד חדשות, וזוכים לחיים לא רעים בכלל

יעל שרר | עיתון חי | פורסם 30/08/11 12:32:46
ילדה עם פוני באמבטית קצף מחזיקה ברווז צהוב ומחייכת אני רוצה ברווז אמיתי. לא צעצוע | צילום: jupiter images

בסרט "כנר על הגג" מייחל טופול שיהיו לו בגינת הבית תרנגולים וברווזים כדי שכל העיר תדע שכאן גר איש עשיר. עדנה נעם, גיל רום ואיתי שמול הגשימו את חלומו של טופול וקיבלו אושר גדול בתמורה. עושר קצת פחות. אנחנו נפגשים במושב עדנים ליד פתח תקוה. כבר מרחוק אפשר לשמוע את ההמולה והקרקרת. עדנה, פנסיונרית המתגוררת במושב, שחררה את ברווזי הראנר ההודיים שלה (זן בצבע חום עשיר), שעומדים זקופים כמו לולב ורצים במרץ במקום לדדות בכבדות כמו ברווזים אחרים.

לזוג היפה שהיא מגדלת בקעו 12 אפרוחים, שמתרוצצים בחצר על רגליים לא יציבות וקופצים לכל קערת מים שנקרית בדרכם. עדנה מתבוננת בהם כמו סבתא גאה. "אני לא יכולה לתאר לך את ההנאה שיש לי מהם", היא אומרת בחיוך. "כל פעם שאני יוצאת בבוקר כדי לשחרר אותם בחצר זה ריפוי בשבילי. ריפוי בבעלי חיים".

עד שגיל ואיתי מגיעים היא מראה לי את תרנגולי האורפינגטון שלה, זן נדיר בארץ שלא ראיתי מעולם דומה לו. גודלם עצום: תרנגולות בגודל של כלב עם נוצות פרוותיות ונעימות.

תרנגולת כרית נוצות ענקית עם עיני כלבלב | צילום: jupiter images

זוג פולנים עם פרצוף ממזרי

כל אחת מהן נראית כמו כרית נוצות ענקית עם עיני כלבלב. בא לי לחבק אותן ולהתכרבל איתן, אבל הן לא מכירות אותי מספיק. בשביל דברים כאלו עדנה מוציאה מהכלוב שלה את מצחיקולה וגולו - זוג תרנגולים פולניים עם רעמת אריה ופרצוף ממזרי.

מצחיקולה נותנת לעדנה לחבק וללטף אותה, ולבסוף מתישבת על הכתף שלה, נשענת עליה ומתרפקת עליה כמו חתלתול ואוכלת אגוזים מכף היד בהבעת אושר משעשעת. "אני מכניסה אותה גם לתוך הבית", עדנה מודה בחיוך. גם גיל גר בעדנים וגם הוא מגדל תרנגולי אורפינגטון. הוא מודה בחצי חיוך שהוא מהיחידים בארץ שמגדלים את הענקים העדינים האלו. הוא מגדל גם זנים נדירים אחרים, בעיקר של פסיונים ושלווים, וטוען שזה סוג של התמכרות.

שאלתי אותו על הפסיונים שיש לו. "זו התמכרות", הוא מסביר. "גידלתי סוג אחד, אחר כך ראיתי אצל מישהו פסיונים אדומים ורציתי גם, אחר כך הבאתי פסיונים צהובים ואחר כך בצבע כסף". "והשלווים?", אני מקשה. "הראו לי שלווים קליפורניים, אפורים עם ציצית מצחיקה על המצח, ולקחתי אותם. אחר כך רציתי שלווים מסוג בלוסקייל, שיש להם נוצות כחולות בחזה והם יפהפיים. זו פשוט מחלה".

תרנגולת מגומי קוקוריקו! | צילום: jupiter images



איתי ממושב גנות התחיל לגדל תרנגולות מהרצון לאכול ביצי חופש. הוא התחיל להתענין בתרנגולות ננסיות מזן פקין וכיום הוא מהמובילים בארץ בגידול הגזע הננסי במופעיו ובצבעיו השונים.

"הפקינים מקסימים, קטנים ופלומתיים, הם חיית מחמד במשק", הוא אומר. "כל תינוק או ילד שמגיע לביקור זוכה לחוויית האכלה וליטוף שלא ישכח. הם באים כשקוראים להם ואינם בורחים מבני אדם. נהפוך הוא, כשמגיע ילד הם רצים אליו ודורשים אגוזי פקאן". גם עדנה מגדלת פקינים זעירים. הזן הוא אחד הפופולריים בפינות חי ואצל אנשים עם גינה קטנה.

קהילה קטנה וחמה

אני שואלת את גיל אם הוא גם מדגיר ביצים מהעופות הרבים שהוא מגדל. במקום לענות הוא פותח דלת מתחת לבית וחושף חדר ענקי עם מדגרות, מנורות חימום ומכלים, שבכל אחד מהם אפרוחים מסוג אחר. בהתחלה כולם נראים אותו הדבר, גושי מוך עם עיניים חרוזיות, מתנדנדים על הרגליים הכפיסיות שלהם, אבל כולם מתנדבים להסביר לי מה ההבדלים בין מין למין ומה של מי.

איתי וגיל הם אנשי הייטק בשנות השלושים לחייהם שהתמכרו לתחום וגם בנותיהם הקטנות נדבקו בחיידק. שניהם מדגישים באוזניי כמה מעניין עבור ילדים לראות את הביצה מרגע ההטלה, את הדגירה ואת הפלא שבבקיעת האפרוחים. גיל מדגיר גם עבור אחרים ועסקי ההחלפות והמכירות פורחים. "לפני כמה שנים זה לא היה קיים", אומרת עדנה, "אבל עכשיו אתר יד- 2 מלא בתרנגולות ובברווזים ובעופות גזעיים מכל הסוגים".

אין תמונה גם אתם אפשר להתקלח באמבטיה?

תרנגולות מזויפות

גיל מסביר שמי שאינו מכיר, לא יודע להבדיל בין עופות גזעיים ששווים את הכסף לבין שתי תרנגולות חומות. "אני אפילו לא בטוח שרימו אותי ביודעין". אני מסתכלת על שני הזוגות ופתאום נופל לי האסימון. "עכשיו אתם כבר יודעים על מי לסמוך? ממי לקנות? למי למכור?"

כולם מהנהנים ומדברים על הקהילה הקטנה והחמה שהאינטרנט אפשר ליצור. "אני אמכור את הברווזונים שלי למישהו שאני מכירה ויודעת שיטפל בהם כמו שצריך. אני גם אעשה הנחה גדולה כי אני לא מנסה להרוויח, אולי רק לכסות עלויות", אומרת עדנה. איתי נעזר באינטרנט כדי להכיר מגדלים נוספים. "יש קהילה קטנה, אבל היא תומכת ועוזרת מאוד", הוא אומר. גיל מספר שיש ידע ואפשר ללמוד המון, רק צריך לדעת ממי.

בעיניים נוצצות

בארץ מגדלים זנים רבים של עופות. את ברווזי הברכיות, הזכרים עם הצוואר הירוק והנקבות החומות, עם הדגל הכחול בכנף, כולנו מכירים מפינות החי, אך במקומות מסוימים אפשר לראות גם אווזים לבנים ותרנגולי הודו. בבריכה של בניין החוץ בירושלים שוחים ברווזי מנדרין בצבעי כתום, צהוב וירוק. מגדלים רבים מחזיקים בתרנגולות מזנים רבים שלא הוזכרו כאן. תקצר היריעה מלהציג את כל הזנים שמגדלים בישראל, ובחו"ל שפע הזנים והצבעים עולה על כל דמיון.

הכתבה המלאה התפרסמה במגזין עיתון חי

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן