"עושים כבוד לעל האש" - זו הסיסמה שבחרה אחת מחברות הבשר המוכרות בארץ לקראת יום העצמאות. השיווק עצמו החל מוקדם, מיד אחרי יציאת חג הפסח, וברור למה –עבור יצרני ומשווקי הבשר, יום העצמאות הוא בבחינת יום כיפור עבור מוכרי האופניים או חול המועד של פקחי הטבע.

לא ברור מתי ה"על האש" הפך לסממן הבלתי מעורער של יום העצמאות. בשנים עברו, אם הייתם שואלים ישראלי מה הוא יום העצמאות עבורו, הוא כנראה היה מזכיר חגיגות, במות בידור וזיקוקי דינור, פטישים מתנפחים ודגלים תלויים במרפסות ועל המכוניות, בסיסי צבא שנפתחים למבקרים וטיולים ברחבי הארץ. יכול להיות שכניסתו הגדולה של הבשר לתמונה היא תוצאה של שיווק אגרסיבי. בדיוק כמו ששבועות הפך לחג מוצרי החלב – האינטרסים הכלכליים ברורים.

אנחנו לא ממש חושבים על זה, אבל בשעה שהפיד שלנו מתמלא בתמונות של "על האש" ביום העצמאות, הפגיעה בבעלי החיים בסביבה ובטבע הופכת למשמעותית. הנה כמה סיבות:

צריכת בשר מופרזת

הישראלים צורכים כמות עצומה של יותר ממאה אלף טון בשר בשנה. אין נתונים על כמות הבשר שנצרכת עבור יום העצמאות, אבל תהיו בטוחים שהיא משמעותית. קבבים, סטייקים, כנפיים, נקניקיות – מה אנחנו לא קונים, לעתים בלי חשבון ובלי הרבה חשיבה. מה שהופך את הדבר למיותר אפילו יותר הן כמויות הבשר שנזרקות: אם כל משפחה הייתה מחשבת נכון את כמות הבשר שתיאכל ומנסה לגוון קצת יותר את הפיקניק (כלומר להציע חלופות לסטייק ולקבב) – כבר אז הצריכה הייתה מצטמצמת משמעותית.

בנוסף, חלק מהבשרים מכילים אחוזים גבוהים של שומן, כולל שומן רווי – המעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם (בריאות הלב). אכילה של בשר משמעה גם צריכה גבוהה של חלבון, שהיא כעיקרון דבר טוב – אולם אין לאדם צורך לאכול יותר מ-200 גרם בשר ליום, וזה אף יכול להזיק לו. שלא לדבר על כך שבכמות גבוהה, עודפי החלבון עלולים להפוך לשומן...

ארכיון (צילום: גל מרגוליס)
למה לקנות יותר מדי בשר? | צילום: גל מרגוליס

לכלוך הטבע

רק לא מזמן עבר חול המועד ומהדורות החדשות דיברו על הישראלי הלא כל כך יפה שנהנה מהטבע – אבל לא ניקה אחריו. גם ביום העצמאות נשאר הטבע מזוהם מכמויות הזויות של זבל (ובעיקר כלים חד פעמיים), מבית היוצר של אותם ישראלים שפשוט לא אכפת להם. כדי לצמצם את הפגיעה הזו, אוהבי הטבע ממליצים להשתמש בכלים רב פעמיים או לפחות לצמצם כמה שאפשר את השימוש בכלים החד פעמיים (למשל, שכל אחד ישתמש בכוס אחת במקום בחמש). אפשר גם להשתמש בכלים מפלסטיק מתכלה בקומפוסט, שאותם זורקים לפחים החומים שנמצאים בחלק מהפארקים בארץ כדי שיעברו לאתרי קומפוסטציה (אחרת גם הם יהיו בבחינת "זבל רגיל"). מעבר לזה, עד כמה שאולי נשמע מיותר לציין את זה – גם הפחים הרגילים נועדו כדי שישתמשו בהם, אתם יודעים.

עשן, עשן ושוב עשן

ביום העצמאות, לנפנף הופך להיות הספורט הלאומי. העשן הזה שאנחנו מנפנפים לא רק רע עבור הריאות שלכם (החומרים שמשתחררים הם רעילים לשאיפה), אלא גם גורם לזיהום אוויר ויכול לפגוע בבעלי החיים שבסביבה. באזורים שבהם הסכנה לסביבה היא משמעותית, אסור להבעיר אש; אבל למרות העובדה שיש מספיק אזורים מורשים – לחלק מהישראלים לא ממש אכפת מהחוק.

אוהבים למנגל, אבל גם גורמה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
העשן רע לכם - ולסביבה | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

ואין עשן בלי אש

בכל שנה פורצות שריפות בטבע בגלל רשלנות של המטיילים – דבר שפוגע, מן הסתם, בטבע עצמו, וגם בבעלי החיים שבסביבה. לכן, אם כבר עשיתם מנגל, תוודאו שהאש לא גדולה מדי, שיש לכם מספיק מים כדי לכבות אותה, וכשאתם עושים את זה – שזה יהיה יסודי. זוכרים שהשריפה ביערות הכרמל התחילה מנרגילה?

אחרי הכול – זה גם לא בריא לכם

סימני החריכה על הבשר מעוררים את התיאבון שלכם? כדאי שתדעו שצלייה על גבי גחלים זה פשוט לא בריא. למה? כשצולים בשר בטמפרטורה גבוהה למשך יותר מכמה דקות, נוצרים חומרים בשם הטרוציקלים אמיניים, שעדויות מראות שהם מעודדים סוגים שונים של סרטן (סרטן המעי הגס, החלחולת, השד, הערמונית, הלבלב, הקיבה והוושט).

לאכול נקניקיות עם מאפרה? ארכיון (צילום: AP)
שלא נדבר על הבשר המעובד | צילום: AP

אפשר גם אחרת

טרנד שהופך ליותר ויותר נפוץ בשנים האחרונות הוא חגיגות העצמאות האלטרנטיביות, כאלה שנועדו להוות חלופה למנגלים. ביניהן תמצאו את אירועי המנגלים הצמחוניים והטבעוניים, שהתחילו לארגן בשנים האחרונות עמותות לזכויות בעלי חיים. היום, אגב, מתקיימים רבים כאלה גם על ידי אנשים פרטיים, שמעדיפים לחגוג בלי לפגוע בבעלי החיים ובסביבה.

כך, למשל, עמותת עתיד טבעוני ארגנה בעבר את מה שנקרא "אירוע המנגל הטבעוני הגדול בישראל", ובו נכחו מאות אנשים שהסתובבו בין דוכני המזון, שכללו המבורגרים ונקניקיות טבעוניים על האש, שיפודי ירקות, סלטים, מאפים ועוגות טבעוניות. במקום הועברו גם סדנאות בנושאי תזונה, איכות הסביבה, עזרה ראשונה לבעלי חיים, יוגה, טבעונות, כושר, עיסויים ועוד, וכמובן שהאירוע היה אקולוגי וכל הכלים החד פעמיים היו מתכלים.

מה חסר בישראל הקטנה שלנו? (צילום: אמיר כרמלי)
יש גם אלטרנטיבות! | צילום: אמיר כרמלי

גם השנה יתקיים אירוע דומה ממש היום (ה') ברעננה שיכלול סדנאות בישול, הופעות מוזיקה וסטנד-אפ, מתחם הוליסטי ובו תוכלו להתנסות, למשל, בפילאטיס וביוגה, וכמובן – הרבה מאוד אוכל טעים וטבעוני. אבל גם אם אתם לא מחסידי האירועים ההמוניים, באינטרנט תוכלו למצוא אינספור מתכונים למנות צמחוניות וטבעוניות מעולות ברוח החג, כמו קבב חצילים, שיפודי ירקות, טופו ובצל, סטייק פורטובלו או המבורגר פטריות, פלפלים צלויים ועוד מלא דברים שווים וטעימים.