הדיירים: בני זוג בסוף שנות ה-20 לחייהם שנישאו לאחרונה. היא אחות במקצועה, הוא טכנאי בכיר.

הדירה: ממוקמת בשכונה ותיקה בחיפה, מרחק כמה דקות נסיעה מהים וכמה דקות הליכה ממרכזי בילוי קניות ומסחר. גודלה כ-100 מ”ר, היא בת ארבעה חדרים, בקומה האמצעית בבניין של 5 דירות שמורכב מחצאי מפלסים.
לדירה מחסן וחנייה פרטית. הבניין נבנה לפני כ-17 שנים ומתוחזק בצורה נאותה. מצבה של הדירה היה סביר, אך לא עדכני מבחינת הסגנון והעיצוב והחלוקה שלה לא התאימה לצרכיהם של הזוג הצעיר.

החזון: חלומם של הזוג הצעיר היה "צימר באמצע העיר. בית כפרי", כלשונם. הם רצו דירה שתענה על צרכיהם לפחות ב-10 שנים הקרובות. ההגדרות היו ברורות: מטבח מרווח ומאובזר עבור הבעל, כי תחביבו העיקרי הוא בישול, וסוויטת הורים רחבת כפיים עבורה, כי מרכז הפעילות שלה מתרכז בסוויטת ההורים.
ההגדרות המשותפות היו: איזור אירוח שיכול להכיל עד 14 אנשים, איזור בילוי ופנאי (הסלון) עם מערכות שמע וצפייה מתקדמות (תחביב נוסף של הבעל), חדר רחצה רחב להורים עם מקלחון מפנק, כמו גם מקלחת משנית לילדים העתידיים, שירותים לאורחים ואיזור שירות.
חדרי הילדים היוו קושי תכנוני ותוכננו למולטיפלי של מצבים, מהסיבה שעדיין אין לזוג הצעיר ילדים. ניתנו כמה שיותר אפשרויות עתידיות למקם ולעצב את החדרים, גם מתוך מחשבה על תהליכי ההתבגרות המשפיעים על השינוי המתבקש לאורך הזמן בחדרי ילדים.

משך השיפוץ: כחודשיים וחצי. תהליך התכנון נמשך כחודש וחצי.

עלות השיפוץ: כ-350 אלף שקל. העלות כוללת את התהליך כולו עד אחרון הפרטים והפריטים.

פינת אוכל אחרי שיפוץ - אדי שטיינברג (צילום: Nburla | נדב בורלא)
הרהיטים בסלון ובפינת האוכל יוצרים קשר בין החללים | צילום: Nburla | נדב בורלא

סלבדור דאלי בסלון

כל החלל עבר חידוש מלא שכלל את תשתיות החשמל והמים, הריצוף, הקמת קירות ומחיצות ומערכות מיזוג. כמו כן, עבודות הנגרות נעשו בהזמנה אישית והותאמו במיוחד עבור המידות של החללים השונים בבית. גם רהיטי הבית תוכננו במיוחד על פי הצרכים והגדלים של הדירה והדיירים, כמו למשל שולחן האירוח שנבנה מעץ אלון מלא, המזנון ועוד.
הדירה עוצבה כולה על פי הקו המנחה של הדיירים, ובשל בקשתם להשתמש בחומרים הטובים ביותר כדי לקבל את התוצאה הטובה ביותר, תקציב השיפוץ היה תקציב פתוח.
מרגע שזה הוחלט, לא היו הפרעות מיותרות בתהליך, מלבד הדברים הרגילים שבהם אנחנו מטילים וטו על בקשות המהוות טעויות תכנוניות ועיצוביות לטעמנו, כמו גם מקרים שבהם הדיירים מטילים וטו כאשר הרעיונות יותר מדי יומרניים לטעמם.

הסלון: הרצפה בסלון ובבית כולו היא רצפת גרניט פורצלן דמוי עץ בגוון חום ואף טיפה אדמדמם. היא מתאימה לסגנון הכפרי שרצינו ליצור ויש בה חספוסים וחריצים, בדיוק כפי שיש לרצפת פרקט מעץ אמיתי, רק שבניגוד לרצפת עץ זו מאוד פרקטית מבחינת ניקיון ועמידות.
זהו בעצם הגוון הדומיננטי בבית ולכן בחרנו פריטים בגוונים בהירים ורגועים יותר, שמצד אחד מהווים ניגוד ומצד שני גם משלימים את הגוון של הרצפה בהרמוניה. בשל כך בחרנו מערכת ישיבה בגוון אפרפר, שטיח בהיר, שולחן קפה ומזנון מעץ אלון וגם הווילון הוונציאני עשוי מעץ אלון אמיתי באותו גוון.
הציור בסלון הוא דיוקן של סלבדור דאלי שמחזיק צלב בתנוחה חצי אלוהית. זהו ציור שיש בו הרבה דומיננטיות ואמירה משלו ומכניס לסלון גם צד אחר. קו העיצוב שאני מאמין בו הוא מאוד אקלקטי ומשלב בין אלמנטים וסגנונות שונים שנמצאים על התפר שמחבר בין כולם. כך למשל, בסלון יש השפעות כפריות וגם קצת רנסנסיות יחד עם מינימליזם וקווים ישרים.

חדר שינה אחרי שיפוץ2 - אדי שטיינברג (צילום: Nburla | נדב בורלא)
מנורות הצד הכי מקוריות שאנחנו ראינו. חדר השינה | צילום: Nburla | נדב בורלא

בוצ'ר לכל אורך המטבח

פינת האוכל: שולחן האוכל עשוי מעץ אלון באותו גוון של השולחן והמזנון שבסלון. גם ריפוד הכיסאות עשוי אותו בד של מערכת הישיבה בסלון. הם מתכתבים ביניהם ויוצרים כך קשר בין שני החללים. את מנורת השנדליר מצאנו בשוק הפשפשים, שיחזרנו אותה והוספנה לה נורות בצורת טיפות כדי להוסיף אלמנט שונה לחלל.

המטבח: פרי שיתוף פעולה שלנו ושל מטבחי רגבה. הארונות כולם עשויים עץ בגוון שמנת שעברו יישון באמצעות עבודת צבע מיוחדת ונחרצו בהם שריטות קטנות שמוסיפות לאותנטיות שלהם. החלטנו ללכת עם הסגנון הכפרי עד הסוף וכל משטח העבודה הוא משטח בוצ'ר. אמנם בארץ אנשים חוששים ממשטח עבודה מעץ במטבח, אך באירופה זה נהוג ומקובל, וחשוב לציין, שבאמצעות עבודה נכונה ניתן לשמור עליו לאורך זמן. עם השנים הוא יצבור שריטות וכוויות קטנות שישוו לו מראה מיושן.
הסגנון הכפרי ממשיך ובא לידי ביטוי באריחים שעשויים אבן טבעית והכיור במראה רטרו. במטבח יש גם פינת ישיבה קטנה עם שתי כסאות, כאשר סתם רוצים לנשנש משהו קטן מול הלפטופ.

הבובות של אמא הפכו למנורות

חדר השינה: מכיוון שבעברה הדירה הייתה בת 5 חדרים ובני הזוג דרשו כי כעת תהיה בה סוויטת הורים גדולה, הוסר קיר וחוברו להם שני חדרים יחדיו. כעת גודלה של סוויטת ההורים, שגם חדר הרחצה שבו הורחב, הוא כ-20 מ"ר. יש בה מיטת "קווין סייז" מאוד גדולה שעשויה עץ אלון, כמו גם השידות שלצידה. מולה יש ארון קיר שקוע בנישה בגוון שמנת שמחולק לחלק שלו ולחלק שלה.

הפריטים שתופסים הכי הרבה תשומת לב בחדר הן הבובות, שבעצם משמשות כמנורות. הרעיון נולד בתהליך הסטיילינג הסופי של העיצוב. אלו בובות פורצלן שלקחתי מהאוסף של אמי ופיתחתי אותן לכדי מנורות צד. רציתי משהו מיוחד ושונה בנוף והדיירים אהבו את הרעיון.

חדר הרחצה של ההורים: הקירות חופו באריחים לבנים ובמרכז יש ארון תלוי עשוי עץ אייבוני יוקרתי, ששונה באופיו מיתר יחידות הנגרות בדירה ומייחד את חלל הרחצה מיתר החללים בבית. יש בו ראש דוש גדול ומפנק כבקשת הדיירים וכפי שהם אמרו: "אנחנו רוצים לחזור מיום העבודה וליהנות מראש גשם ומקלחון מפנק".

אמבטיה אחרי שיפוץ2-אדי שטיינברג (צילום: Nburla | נדב בורלא)
הדיירים ביקשו: "לחזור מיום העבודה וליהנות מראש גשם ומקלחון מפנק". חדר הרחצה | צילום: Nburla | נדב בורלא

חדרים נוספים: הוקמו לילדים העתידיים ותכוננו בהתאם, תוך התחשבות לצרכים שלהם גם כשיגדלו. נכון להיום, הם משמשים כחדרי עבודה ואחסון. חדר הרחצה של הילדים דומה בעיצובו לזה של ההורים, מלבד כך שיש בו אמבטיית ישיבה. כמו כן, יוצא ממנו איזור שירות קטן מאוד ולכן הצריך תכנון קפדני בדמות מזווה הכולל בתוכו מכונת כביסה, מייבש ומקום לחומרי ניקוי, כלים ועוד.

דבר המעצב: החוויה במקרה הזה, כמו ברוב המקרים, מתחילה בחיבור האנרגטי עם הלקוח. בלעדיו לא ניתן להתקדם וגם אם נתקדם הדברים כנראה ייתקעו בדרך. לאחר שנוצר החיבור, כמו גם במקרה הזה, הדברים מתחילים לזרום.

טיפ: חשוב לבחור את הגוונים בבית לאחר שנבחר גוון דומיננטי אחד בחלל, דוגמת הרצפה החומה אדמדמה בבית. רק לאחר שבחרנו את גוון הרצפה, בחרנו את יתר הפריטים כך שיהוו ניגוד, אך גם ישלימו בהרמוניה את המראה הכולל.
כמו כן, אני חייב לציין כי אנחנו הישראלים מאמינים שאנו יודעים הכל ולכן בהרבה מקרים איננו מבינים את מלאכת הקודש של המעצב. עבודתו של המעצב היא עבודה חשובה מאין כמוה בתכנונו ועיצובו הנכון של חלל, ועבודה טובה ומוצלחת יוצרת בחלל הרמוניה ופרקטיות המורגשים היטב בסופו של התהליך.

פריט אהוב: בובות הפורצלן שהסבתי למנורות. מאז שהרעיון עלה לי לראשונה בעיצוב הדירה, פיתחתי את המוצר שמוצג בכמה גלריות ורשום בזכויות יוצרים תחת השם Doll Lamps by estaynberg .
אני גם מאוד אוהב את דלתות הפנים המקוריות של הבית ששומרו, חודשו לחלוטין וזכו לפרזול מתאים. באופן מפתיע הן התאימו לסגנון ולקונספט המתבקש.

פרגון לאיש מקצוע: קבלן המפתח שלומי פימה. הוא בעל ותק של 20 שנה, ויחד איתו, בדיוק ובסנכרון רב, אנחנו מצליחים להוציא לפועל את חלומותיהם של לקוחותינו.

המעצב: אדי שטיינברג | estaynberg עיצוב פנים; טלפון: 077-4414047.

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו

>> במדור הקודם: נוסטלגיה בצפון תל אביב

לכל הבתים במדור