הדירה:
דירת 3 חדרים (2 חדרי שינה וסלון) עם מרפסות, בשטח של 85 מ"ר, במרכז תל אביב. הדירה נמצאת בקומה נמוכה בבניין משנות ה-50. הדירה הייתה מאוד מיושנת, עם בליל סגנונות עיצוביים - מחיצת עץ שהייתה פופולרית בשנות ה-80, קרמיקות ורודות, ארונות עץ ומנורות ישנות - שריד לתל אביב הישנה. ניכר שהדירה עברה שיפוץ בפעם האחרונה לפני עשרות שנים.

הדיירים: במרוצת השנים הדירה הושכרה לסטודנטים. כיום מתגוררות בה שתי סטודנטיות בשנות ה-20.

החזון: בעלי הדירה החליטו לתכנן מחדש את הדירה ולנצלה בצורה היעילה ביותר, כדי שתתאים מבחינת העיצוב והתכנון למגורים מרווחים ונוחים לשותפים צעירים, ואולי תשמש בעתיד כדירת מגורים למשפחה.
החלום שלהם היה ליצור חללים מרווחים ומוארים אך לא גלויים לעין כל (מכיון שהבית שוכן על שדרה מרכזית בעיר). בקשה מיוחדת של בעלת הבית הייתה שהדירה תקנה לדייריה תחושת פרטיות, גם בין הפנים לחוץ, וגם בין אזורי המגורים השונים. בנוסף, התבקשתי שהדירה תהיה בעלת קווים נקיים ואסתטיים, חדר אמבטיה ראשי שיוכל לשמש מבוגר עם מגבלות, שבכניסה לדירה תהיה פינת עבודה ואזור קבלה מודולריים, שחלל המגורים המשותף יכלול פינת אוכל שתוכל לשמש בעתיד את המשפחה הבוגרת.

עלות השיפוץ: 250 אלף שקלים, כולל הריסה ופירוק, החלפת ריצוף, קרמיקות, ארונות מטבח, חלונות ודלתות, כלים סניטריים, חשמל, מיזוג ותאורה, צביעת הבית ושכר טרחה של הקבלן. מטעמי חסכון תקציבי, בעלי הדירה העדיפו לבצע את רוב הקניות בעצמם ולקבל ממני מספר שעות הדרכה בחנויות שונות.

משך השיפוץ: כשלושה חודשים.

צבעים נייטרלים, שילובים הרמונים
חדר שינה אחרי שיפוץ 3 - עינת פלגי
השדרה מציצה מחדר השינה המעוצב | צילום: עינת פלגי

בדירה המחודשת נותרו שני חדרי שינה וסלון. תכננתי חלוקה מחדש של החללים תוך שבירה של קירות, סגירה של פתחי מזגן ישנים, איחוד חללי מרפסות לא מנוצלות עם חדרי השינה והמגורים, הסרת קרמיקות וריצוף ישנים ורעועים, הורדת בוידעם והחלפת דלתות. בדירה הותקנו מחדש כל התשתיות, כולל מיזוג אויר, צנרת מים, חשמל ותאורה, הונח ריצוף חדש (קרמיקה חלקה בגוון בז' צהבהב), הונחו חיפויי קירות חדשים (קרמיקה לבנה) בחדר הרחצה, נצבעו קירות, הותקנו דלתות, חלונות (אלומיניום - בגוון טבעי) וסורגים חדשים.
חלונות ישנים שניתן היה לשמור, חודשו. הדירה צבועה ומחופה בצבעים בהירים ונייטראליים שיהוו רקע נוח מבחינה עיצובית לכל דייר שיגור בדירה. בכניסה לדירה יש חלל כניסה שאפשר להציב בו שולחן עבודה או ארון מעילים/שרות. המעבר בין חלל המגורים לחדר הרחצה וחדר השינה הנוסף מאפשר פרטיות לכל דייריה.

מטבח: מה שהיה המטבח הפך להיות חדר שינה מרווח עם פינת עבודה. המטבח זז כדי שיהיה ברצף אחד עם פינת האוכל והסלון. הדרכתי את בעלי הדירה בנושא בחירת ארונות המטבח החדש. הכנתי תכנית עקרונית להמחשה לחברת המטבחים, כך שבשלב הבחירה, היתה להם סקיצה מוכנה עם מידות ומיקום הפונקציות השונות. ייעצתי בנושא צבעי השיש (שיש קיסר שמתאים לקרמיקה בגוון צהבהב) וגוון הארונות (נבחר בצבע לבן). בהמלצתי, התבצע פירזול ידיות של ארונות המטבח, הדלתות, החלונות והוילונות כדי שהתוצאה תהיה הרמונית ושלמה.

מטבח אחרי שיפוץ 1 - עינת פלגי
בא אלי ללאנץ' אחרי הלימודים? | צילום: עינת פלגי
הסלון: לסלון נבחרה מערכת ישיבה בסגנון מודרני וצעיר בצבע אדום, המכניסה צבע לחלל. הסלון מואר בזכות חלונות הזזה גבוהים שהותקנו לכל רוחב הקיר (כמעט מהרצפה לתקרה) והחליפו את קיר-התריס הישן. הם מאפשרים פתיחה ומבט ישיר לשדרה ולנוף העצים - אך גם פרטיות ברגע שסוגרים אותם ואת הוילונות האווריריים(כותנה טבעית).

חדרי השינה: חדר שינה נוסף הוגדל בזכות סיפוח המרפסת הסמוכה.

חדר רחצה: בעלת הבית רצתה חדר רחצה לכל דייר, אבל בדירה בעלת שטח קטן, חדר רחצה לכל דייר יהיה בזבוז. אם יוצרים חדר רחצה מרווח שכולל אסלה, כיור, מקלחת ומקום למכונת כביסה, זה יביא להפחתה משמעותית בשטח חדר השינה וחדרי המגורים. אפשר ליצור חדרי רחצה קטנים ומינימליים כדי שחדר השינה יישאר גדול, אבל אז נוצרת תחושת מחנק בגלל אילוצי האוורור הטבעי.

לכן, החלטנו לעצב חדר רחצה מרכזי, מרווח עם אוורור ואור טבעיים, שיאפשר גם הצבת מכונת כביסה ומייבש. החדר כולל מקלחת מרווחת שתוכל לשמש גם דייר עם מגבלות פיזיות. בעלת הדירה רצתה מאוד להשתמש באריחים צבעוניים בחדר הרחצה. אבל יחד החלטנו שעדיף להימנע מכך - קודם כל, כרגע גרים בדירה סטודנטים צעירים, שטעמם ואופיים שונה מאחד לשני ובטח שונה משלה, ולכן עדיף לבחור בעיצוב נייטרלי עד כמה שאפשר. סיבה נוספת, היא שעד שהיא תעבור לגור בדירה הטעם שלה והטרנד העיצובי ישתנו, והיא תרצה משהו אחר והבחירה הנוכחית שלה כבר לא תהיה רלוונטית.

טיפים למשפץ המתחיל: לגבי חדרי הרחצה כדאי להפנים שכל נושא 'המקלחת הצמודה' או 'חדר ארונות' בדירה ממוצעת הוא סוג של אשליה שנועדה למכור דירה קטנה כאילו היא וילה. בפועל זה בזבוז של שטח יקר - מקבלים חלל קטן וצפוף שמי שעומד בו נתקל במקלחון או בדלת הכניסה, מי שיושב נתקל בכיור, אין מקום לזוז, ובסופו של דבר הכוך הופך לחלל אחסון, שעדיף היה לנצלו להרחבת חדר השינה. במקרים כאלה עדיף ליצור חדר רחצה אחד גדול ומרווח.
לא להתפשר בנושא אוורור ותאורה טבעיים - הם בעלי השפעה גדולה על החיים בדירה מבחינת חום וקור, מיזוג (וצריכת חשמל) וריחות. לא לחסוך בהסברים והדגמות גם כקונה וגם כמתכנן.

סלון+מטבח אחרי שיפוץ 2 - עינת פלגי
רצף בין המטבח, פינת האוכל והסלון | צילום: עינת פלגי

להשתמש בצבעים על בסיס מים ולא על בסיס שמן עד כמה שאפשר - בגלל ההשפעה הבריאותית והסביבתית. צבעים בהירים יוצרים תחושה של חלל גדול ואוורירי יותר ומחזירים יותר אור. כששטח הבית לא גדול, ובכל זאת, רוצים כתמי צבע, כדאי להמנע מצביעת קיר שלם או חיפוי קיר שלם בקרמיקה או בצבע אחד - אלא להשתמש בצבע בהיר או נייטרלי ולשלב אביזרים צבעוניים. זה משתלם גם מבחינת עלות.
לא לחסוך בריצוף ובחיפוי - ריצוף זול מתבלה ונסדק  מהר יותר. הוא נראה טוב בהתחלה (שנה-שנתיים ראשונות) אך די מהר צריך לתקן ואף להחליף.
להימנע מבחירת אריחים בעלי טקסטורה של אבן טבעית למי שחשוב נושא הנקיון - הלכלוך מצטבר בשקעים.
להעדיף חלונות מזכוכית רב-שכבתית לשמיר על הטמפ' הרצויה בבית. התקנת וילונות מסייעים בשמירת החום בחורף והקרירות בקיץ.

דבר המעצבת: נהניתי משלב התכנון - 'לברוא' את הדירה מחדש, ומשלב הפיקוח - כשהדירה נראתה בעלת פוטנציאל אבל לא מנוצלת. בכל ביקור עם בעלי הדירה אפשר היה ליהנות מהשינוי. הכי נהניתי לשמוע בסוף התהליך את בעל הדירה אומר שהתוצאה טובה מעבר למה שציפה.

עינת פלגי, אדריכלות, עיצוב וייעוץ.

לכתבה הקודמת במדור: היא החלום של כל רווק בתל אביב
לכל הבתים במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו