הדיירים: זוג צעיר. בנים ממשיכים במושב כרם מהר"ל שבאזור הכרמל. בזמן התכנון, לפני כשבע שנים, הוא היה בן 27, סטודנט לתעשיה וניהול, והיא היתה בת 25, סטודנטית לתקשורת. האתגר בפרוייקט היה לתכנן בית לחיים עתידיים של זוג עם שלושה ילדים וכלב.  

החזון: הדיירים מצויידים בטעם טוב, היגיון בריא וראש פתוח ביקשו לבנות בית של כ-170 מטרים. הדרישה הייתה קומה אחת בלבד, עם ארבעה חדרי שינה ובעיצוב נקי ופשוט. בני הזוג רצו בתחילה בית בסגנון ערבי עם קשתות ומשרביות, אבל בסיכומו של דבר הסכמנו על עיצוב בסגנון מודרני. האילוצים היו כלכליים בעיקרם. המטרה שעמדה לפנינו הייתה להוציא את המרב מהמגרש בעלות מינימלית באמצעות שימוש בחומרים לא יקרים וחלוקה מבוקרת של התקציב.

עלות הבנייה: הצלחנו לעמוד במסגרת תקציב מדהימה של כ-650$ למ"ר. הערכה כוללת של בניית הבית: כ-500 אלף שקלים.

חלל אחד, וטרינה ענקית

השיפוץ: הבית נבנה תוך התחשבות בנוף המדהים שנשקף מהמגרש. העיקרון המנחה בתכנון היה הכנסת מקסימום חוץ לתוך הבית. למעשה הבית מהווה מעין מסגרת תלת ממדית לנוף. יש האומרים כי הנוף מתוך הבית יפה מהנוף הפתוח כאשר אתה עומד מחוצה לו.

לעצב בנוף: כשהתקציב הוגבל, נאלצנו לתכנן היטב איפה חוסכים ועל מה מוציאים. החלון הפנורמי לנוף הוא מוקד הבית ובנקודה הזו לא התפשרנו על ויטרינה באורך של 11 מטרים, ועל מרפסת רחבת ידיים המשקיפה לנוף המהמם. המרפסת בת השבעים מטרים מחופה ברובה בדק עץ ומקורה בתריס רפפה מאלומיניום קל ואוורירי.

 הריצוף בבית הוא של מרצפת שומשום אפורה בעלות נמוכה. כל עבודות הנגרות בבית נעשו בשיתוף עם נגרייה של קיבוץ בצפון על פי תכניות נגרות מפורטות שלנו וגם הם הסתכמו בעלות נמוכה משמעותית מהמקובל בחברות המסחריות.

מטבח וסלון: המטבח מורכב משלושה אלמנטים: שני משטחי עבודה מקבילים, שאחד משמש גם כבר ישיבה, וארון קיר לאחסון שמשתלב בקיר בתוך נישה. המטבח מעץ אורן טבעי. הסלון הוא חלק מהאופן ספייס, צורתו מלבנית והוא משקיף על הנוף המדהים. 
בנוסף, החללים הפרטיים תוכננו סביב חלל משותף המהווה פינת משפחה. כך כל החללים בבית מנוצלים ואין מסדרונות כלל.

חיסכון באנרגיה: צעד נוסף לצמצום עליות הוא חשיבה על החיסכון באנרגיה. בעת התכנון נלקחו בחשבון הכיוונים של המגרש, והצבנו את הבית באופן אופטימלי מבחינה אקלימית, כך שהשימוש העתידי יהיה של מינימום קירור או חימום.
הפתחים תוכננו כך שתהיה זרימת אוויר טובה. לכל חדר שני כיווני אוויר. אמנם נגזר מהמגרש שהוויטרינה הגדולה היא לכיוון מערב, אך דאגנו להצללה אופטימלית בחזית הזו.

אין תמונה
הדמיה של הבית לפני הבנייה

פעמים רבות אנו נוטים להתייחס לאילוצים כאל הזדמנות, כמו במקרה הזה, שהאילוץ הכלכלי גרם לנו לתכנן את כל הבית בקומה אחת, כשכל יציקה נוספת מעבר ליציקה של קומת הקרקע מייקרת את הבנייה. החלל הציבורי בבית תוכנן כחלל אחד, כאשר כל הצלע המערבית שלו פונה לנוף ולמרפסת המקורה המהווה המשך ישיר של הבית.

פרולוג: מבחינתנו הצלחת הפרוייקט טמונה בכך שהוא נעשה בתקציב נמוך עם איכויות אדריכליות עשירות. הטיפ החשוב ביותר לבנייה בתקציב מוגבל הוא לתכנן היטב את סדרי העדיפויות. לא לחסוך במקומות החשובים ולהשתמש נכון בחומרים זולים ופשוטים בשאר הבית. וכמובן, לנצל את האנרגיה בצורה חכמה.
הבית בנוי כבר כשבע שנים ואנו נהנות לחזור אליו ולצפות בהתבגרותו מלאת החן. הפרוייקט מדגים באופן מלא את הטענה שלנו שלחיים יש עושר של צבעים משל עצמם, ולכן החלקים הנייחים בבית יכולים להיות נייטרלים בצבעוניות ובחומריות. התמונות של המרפסת הבנויה כיום הן המחשה מעולה.

ענת גלעד וקרן אבני הן אדריכליות בעלות סטודיו לעיצוב ואדריכלות.

רוצים לראות בתים לפני השיפוץ ואחריו? 

שיפצתם את בית חלומותיכם ואתם רוצים להשתתף במדור? כתבו לנו מייל