הדיירים: אדריכל, רווק בן 35.

הדירה: 2.5 חדרים, 70 מ"ר, פונה לחזית. קומה ראשונה בבניין טיפוסי בן 50 שנה בצפון הישן של תל אביב. לדירה שלושה כיווני אוויר: צפון, מזרח ודרום. הדירה כללה מטבח, חדרון עבודה, סלון, חדר שינה ומרפסת סגורה.

החזון: המיקום של דלת הכניסה גוזר חלוקה בין השטח הפרטי לציבורי. ביקשנו לעשות זאת בצורה אופטימלית; להפריד ולחבר בין חלקי הדירה על ידי שימוש בארונות, וללא בניית קירות - זה גם זול וגם אלמנט עיצובי ומפתיע. המוטו היה ליצור קו עיצובי ושימושי כאחד.

משך השיפוץ: חמישה חודשים.

עלות השיפוץ: 450 אלף שקל, כולל חלונות חדשים, כל הריהוט, כלים סניטריים, בעלי מקצוע, שבירת קירות, תאורה, אינסטלציה ומיזוג. למעשה הבית כולו נהרס, פרט לדלת הכניסה, ארבעה קירות ועמודים תומכים.

אפילו הסורגים בחלונות לבנים

הכניסה לדירה מסומנת על ידי שביל עשוי עץ אלון גושני ומיושן, שנראה מחוספס במיוחד לצד ריצוף הפורצלן. שביל זה משמש כמעבר וגובל בין האזור הציבורי (מימין) לאזור הפרטי (משמאל).

מול הכניסה ניצב אלמנט עיצובי מיוחד; מין מדף תלוי על עמוד, שמאחוריו דלת זכוכית ומראה בהזזה. זו משמשת כמחיצה דינמית בין איזור חדר השינה והרחצה למבואת הכניסה. אלמנט הכניסה אמור לנווט את האורחים לאזור הציבורי.
הסלון, המטבח, איזור האכילה והבמה נהנים מהחזית הראשית הפונה לכיוון דרום וצופה אל עצי דקל בחזית הבניין. כל הרהיטים פרט לשולחן בסלון ולכיסאות במטבח - תוכננו בעיצוב אישי וקיבלו גימור אפוקסי, למראה נקי ואיכותי.

מטבח: האי הוא פריט שבכל זווית מתקבל כאלמנט עיצובי ופיסולי. יש בו כיור ומדיח, והמשטח הנמוך מיועד לאכילה.
משטח העבודה הוא לא סטנדרטי; הוא ברוחב המקרר על מנת להכיל את כל רוחבו. המשטח העליון עשוי פורמייקה שקל לעבוד עליה. בין המקרר לקיר יש גם ארון שירות עם מכונת כביסה ומייבש. כדי לא להעמיס, בחרנו כיסאות שקופים ב"הביטאט".

סלון: קיר הסלון הוא למעשה גב הארון של חדר השינה. כמו שאר הרהיטים בבית, גם הספות עוצבו במיוחד. הרמקולים שחורים, אבל הוחלפו בינתיים בלבנים. הכוונה הייתה שהכל בבית יהיה לבן, אפילו הסורגים לבנים ותוכננו בייצור אישי - לכן הם כמעט בלתי נראים. השולחן נקנה ב"בית טיטאן", והוא מדבר בשפה של הדירה: הוא מורכב משני מישורים ותורם לתחושת הגודל והמרחב שביקשנו לקבל בחלל.

מבט מחדר עבודה למטבח אחרי שיפוץ - שוהם פראג
הכניסה לחדר העבודה: חסכנו הון על קירות ודלתות | צילום: רן ארדה
גם יפה, גם נוח: ספסל בתוך המקלחת

חדר השינה: החדר נסגר על ידי דלת הזזה שתוכננה בהתאם לארון. בסיס המיטה והמגירות המרחפות עוצבו בעיצוב אישי, ומתכתבים עם הצבעים של הבית. גב המיטה הוא בדיוק ברוחב של החלון. בין חדר השינה לסלון מפריד ארון נגרות - גם כאן גב הארון משמש כחזית הסלון.
החלונות בחדר השינה עשויים זכוכית רגילה, מה שמאפשר ליהנות מנוף הצמחייה הקיים. לעומת זאת, השימוש בזכוכית חלבית בחדר הרחצה והעבודה, מסנן את המבט אל הבניין ממול ועם זאת מאפשר את חדירת האור הרב מכיוון צפון.

חדר הרחצה: יש מחיצה בין האזור המרכזי לבין המקלחת עצמה, וגם המשכיות בין האלמנטים בשני צידי המחיצה: הספסל משמש כמדף, ובהמשכו בתוך המקלחת הגדולה במיוחד - הוא משמש כספסל.

אמבטיה אחרי שיפוץ 1 - שוהם פראג
האמבטיה אחרי: מקלחון מרווח עם ספסל | צילום: רן ארדה

חדר העבודה: פתח שנחצב בארון הנגרות משמש ככניסה. גב הארון משמש כחזית הפונה לאזור הציבורי ומשתלב עם צבע הקירות.

מרפסת: רצינו חלל נוסף, לכן יצרנו עוד מפלס. החזית הירוקה נכנסת הביתה למרות שמדובר בקומה ראשונה. מדובר במרפסת סגורה, כמו ברוב הדירות הישנות בתל אביב. פתיחתה איפשרה חדירה של שמש מלטפת מכיוון דרום. הבמה עשויה אף היא מאותו עץ אלון גושני שבשביל הכניסה, וגם פה הוא משמש כגבול בין הפנים לחוץ.

פריט אהוב: האי במטבח. הוא מתוכנן נכון גם עיצובית וגם פונקציונלית, בדיוק כמו שאי במטבח צריך להיות.

טיפ: כשיש חלל קטן ורוצים ליצור אשליה של גודל, שני מישורים יעשו את העבודה. במקרה הזה, המפלס הנוסף במרפסת גם מפריד אותה מהשטח הציבורי וגם נותן תחושה של מרחב.

שהם פראג | אדריכלות ועיצוב פנים
בשיתוף עם אמיר נבון (סטודיו 6B) - תיכנון ועיצוב משותף, ועופר אדינבורג - תיכנון ועיצוב פרטי הריהוט

>> לבית הקודם במדור: גרים בכיף במרתף
לכל הבתים במדור

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו