תכנון ועיצוב פנים אינם חדשים לנו. בצורה כזו או אחרת הם תמיד היו ותמיד יהיו, בארץ ובעולם ובערים גדולות כקטנות. תמיד יש צורך בתכנון הפתחים בבית, במיקום גופי תאורה, בבחירת חומרים ובהחלטה על גוון הקיר וסוג הספה. אך בשנים האחרונות, בזכות חשיפה למגזינים בינלאומיים, בלוגים ורשתות חברתיות, ניתן לראות בארץ חשיבה עיצובית חדשנית יותר. חיפוש של אמירה אישית בשילוב טרנדים ומגמות מהעולם. מותגים ומעצבים בינלאומיים שמוצאים את דרכם לבתים הישראלים לצד עיצוב מקומי ומקורי. אם אתם עדיין חושבים שכל הטוב הזה קורה רק ב"מדינת תל אביב" ושמור לעשירים בלבד, אתם טועים, ובגדול. העיצוב הייחודי, המוקפד והחדשני עושה את דרכו, בשקט בשקט, לבתים, דירות, משרדים ומסעדות בכל קצוות הארץ.

"התפקיד שלנו הוא להביא את בירות העולם, את כל מה שחדש, עדכני ורלוונטי גם אל הפריפריה", מפרט מעצב הפנים גרשון צור שעובד באזור המרכז וגם בצפון. "יש צימאון לדברים חדשים והלקוחות יותר פתוחים מבעבר לדברים מיוחדים ופחות סטנדרטיים. אנחנו כבעלי מקצוע צריכים להנגיש את זה עבורם. נוסף לכך אנחנו מרגישים כי התקציבים עולים וכי הלקוחות מבינים את החשיבות של תכנון וליווי משלב התכנון ועד הפרטים הקטנים. הם דורשים, רוצים ונהנים מהתהליך, מהעשייה וכמובן שגם מהתוצאה", הוא מוסיף. שריתה פלד, העובדת כ-14 שנה במרכז ובדרום, מוסיפה: "אנשים רוצים בתים מעוצבים, יודעים להצביע על הסגנונות והכיוונים שהם אוהבים ומחפשים לשלב את הטעם האישי שלהם יחד עם שלנו. סל העיצוב בהחלט גדל בשנים האחרונות, בעיקר אצל זוגות צעירים".

לפניכם 12 פרויקטים מרהיבים מהקצוות הצפוניים והדרומיים של הארץ, המציגים על קצה המזלג עיצוב נועז ואישי המביא לידי ביטוי את החלומות, הסגנונות והאופי של בעלי הבית והעסק. היי צפונה, וגם דרומה.

עוד בערוץ עיצוב הבית:

בצפון: קצב, דינמיות, מנגינה

לתת מענה לכל צורך

איפה: קיבוץ הסוללים בגליל התחתון

מה: בבית מתגוררת משפחה בת חמש נפשות, שהבינה כי אחרי כ-12 שנה של מגורים בבית יש מקום להתאימו לצורכי בני המשפחה, שהשתנו מאז שרכשו אותו לראשונה. "התכנון המקורי של הבית היה לקוי. לא היתה גישה נוחה לחצר, רצינו לפתוח את החללים הסגורים, למלא את הבית באור ולמצוא מקום לכל הצרכים היומיומיים של הלקוחות", מפרט המעצב גרשון צור. כל הבית תוכנן מחדש והותאם לבני הבית באופן מלא – עוצב מטבח נוח עם פינת ישיבה יומיומית, תוכננה פינת משפחה צבעונית ושמחה הפונה כולה לגינה ומופרדת מהסלון בעזרת מחיצת זכוכית, נוצרו מפתחים גדולים השוטפים את החלל באור טבעי רב ואף תוכנן חלל עבור מתקן הליכה שבו משתמשים בני הבית, הפונה לכיוון הגינה וצופה אל עץ לימון פסטורלי. נבחרו חומרים בעלי צבעוניות מונוכרומטית חמה שתחזוקתם קלה, ואת הצבע והקלילות מוסיפים אביזרים, גופי תאורה וציורים של אחת מבנות המשפחה, שמוסגרו ונתלו בסלון.

פריפריה01, התאמת הבית לצרכי המשפחה
התאמת הבית לצורכי המשפחה | צילום: דניאל שכטר יחצ רגבה
פריפריה01, מטבח נוח עם פינת אוכל יומיומית
מטבח נוח עם פינת אוכל יומיומית | צילום: דניאל שכטר יחצ רגבה
פריפריה01, צבעוניות מונוכרומטית עם נגיעות צבע בהירות
צבעוניות מונוכרומטית עם נגיעות צבע בהירות | צילום: דניאל שכטר יחצ רגבה

להרגיש בבית

איפה: יישוב עדי בעמק יזרעאל

מה: "הדבר החשוב ביותר מבחינת בני המשפחה היה ליצור בבית תחושה של משפחתיות, של ביחד", מספרת מעצבת הפנים יסמין רביד. בני הזוג ושני ילדיהם רצו ליצור חלל הרמוני בקווים נקיים שבו ירגישו בבית. כדי ליצור את האווירה שרצו, בלי ליפול לטרנדים או לבחירות סטנדרטיות, המעצבת חשפה את בני המשפחה למגוון אפשרויות וחומרים, וכל הרהיטים תוכננו בהתאמה אישית. "הראיתי להם את מנעד האפשרויות והם הבינו כי באותו תקציב אפשר  לייצר דברים יוצאי דופן, שמותאמים אישית ומייחדים את הבית". בכמה אלמנטים של ריהוט נעשה שימוש בעץ אגוז היוצר מראה יוקרתי וחם והחומר מהווה מוטיב חוזר בעיצוב. העץ שולב עם חומרים שונים, כמו גוון שחור מבריק למראה דרמטי יותר או עם גוונים בהירים בסגנון נקי.

פריפריה02, הכל תוכנן בהתאמה אישית
הכל תוכנן בהתאמה אישית | צילום: גלעד רדט
פריפריה02, עץ אגוז הוא מוטיב חוזר בעיצוב הבית
עץ אגוז הוא מוטיב חוזר בעיצוב הבית | צילום: גלעד רדט
פריפריה02, תחושה של משפחתיות
תחושה של משפחתיות | צילום: גלעד רדט

לעורר את הסצנה היזמית בעיר

איפה: עפולה

מה: חלל משרדי ביוזמה ובמימון של עיריית עפולה, מתוך כוונה ליצור בעיר מקומות תעסוקה מתחומים שונים כמו ההייטק, הנדסה וטכנולוגיה. "במשך תקופה ארוכה ניסינו למשוך גורמים שונים שיקימו משרדים בעפולה, אך קיבלנו סירוב מנומס", מספר תומר חדד, מנכ"ל החברה הכלכלית של עפולה. "הם לא מצאו סיבה למה להגיע דווקא לעפולה ולנו לא היה משהו מוחשי להציג להם. לכן קיבלנו החלטה להסב חלל קיים ליצירת מרכז חדשנות, שאליו נוכל למשוך יזמים וחברות סטארט אפ, לעשות מנטורינג ליזמים צעירים, לאפשר להם להשתמש בחלל לקידום הפרויקטים שלהם ולעורר את הסצנה היזמית בעיר".

אל המעצבת שירי לוי הם פנו במטרה לייצר מבנה איקוני, צבעוני וחי. לא מבנה עירוני טיפוסי אלא עיצוב ייחודי מחוץ לקופסה. את הקונספט לעיצוב החלל ניסחה המעצבת בעזרת המילים המנחות "קצב, דינמיות ומנגינה", שאותן תרגמה לחלוקת חלל, תאורה, צבע, נגרות וריהוט. אלמנטים בולטים בחלל הם מטבח צבעוני, ריהוט בעל אופי בלתי פורמלי וקיר נגרות בעל חזית כפולה, שהמשמש מצד אחד כבר ומצד שני לחדר הישיבות ובו שולבו תאורה ומערכות אודיו ווידאו. המרכז נפתח לפני כשלושה חודשים וכבר פועלות בו שלוש חברות הייטק פעילות, ובעירייה נמצאים במשא ומתן מתקדם לקראת הקמת המרכז הבא.

פריפריה03, חלל קיים שהוסב למרכז יזמות
חלל קיים שהוסב למרכז יזמות | צילום: שגיא מורן
פריפריה03, מטבחון צבעוני
מטבחון צבעוני | צילום: שגיא מורן
פריפריה03, קיר נגרות בעל חזית כפולה
קיר נגרות בעל חזית כפולה | צילום: שגיא מורן
פריפריה03, עיצוב בהשראת קצב, דינאמיות ומנגינה
עיצוב בהשראת קצב, דינמיות ומנגינה | צילום: שגיא מורן

צבעוני, חייכני ומפתיע

איפה: אלון הגליל

מה: דיירי הבית הזה היו שותפים מלאים ופעילים עם המעצבת מרב זהר בתהליך התכנון והעיצוב שארך כשנתיים. הבית צבעוני, חייכני ומפתיע וכחלק מהתהליך הוקדשה תשומת לב ליצירת בית שבו כל בני המשפחה והאורחים יוכלו להרגיש נינוחים. בבית שולבו פרטים רבים שלא רואים בכל מקום או בכל בית ויוצרים אמירה אישית וסגנון ייחודי. ביניהם חדר משפחה הנמצא במפלס מעל הסלון ומשקיף אליו דרך מעקה צהבהב, טקסטיל עדין היוצר עומק וטקסטורה בסלון, מדפי פח בצבעים תואמים וערסל מפנק בפינת החלל. המטבח חופה בפורמייקה תכולה ובמקום סוקל סטנרדרטי נבחרו גלגלים צהובים. לצד ארונות המטבח שולב שולחן נגרים שנבנה באופן מיוחד עבור הפרויקט ומעליו גופי תאורה ממסננות צבעוניות.

פריפריה04, גלגלים צהובים במקום סוקל סטנדרטי
גלגלים צהובים במקום סוקל סטנדרטי | צילום: שירן כרמל
פריפריה04, מסננות צבעוניות שהוסבו לגופי תאורה
מסננות צבעוניות שהוסבו לגופי תאורה | צילום: שירן כרמל
פריפריה04, מעקה צהבהב בפינת המשפחה שמעל הסלון
מעקה צהבהב בפינת המשפחה שמעל הסלון | צילום: שירן כרמל
פריפריה04, ערסל מפנק וריהוט צבעוני
ערסל מפנק וריהוט צבעוני | צילום: שירן כרמל

בית עם טוויסט

איפה: נהריה

מה: "יש כיום מגמה של ללכת לכיוון יותר מודרני ונקי ופחות כפרי, קלאסי או מרוקאי", מספרת המתכננת ענת האוזר. הבית הזה תוכנן בהתאם ומצליח ליצור מראה נקי ועכשווי בלי להיות כבד או רציני מדי. בתכנון החוץ והפנים של הבית שולבו קווים אלכסוניים השוברים את מבנה הקובייה הקלאסי ומייצרים טוויסט כלשהו ומראה בלתי שגרתי. בקומת הקרקע שגודלה כ-160 מ"ר שולב ריהוט מודרני עם נגיעות רטרו בצבעוניות עדינה של גוונים ירקרקים המתחברים אל הנוף שבחוץ. מטבח רחב ידיים פונה אל פינת האוכל והסלון והוא כולל דלפק ארוך בחיפוי בטון מחוספס המהווה אלמנט מהותי בחלל. הרצפה חופתה בריצוף אפור ושולבו אלמנטים מבמבוק, חומר אקולוגי המוסיף חמימות לגוונים האפורים.

פריפריה05, דלפק ארוך בחיפוי בטון
דלפק ארוך בחיפוי בטון | צילום: אלון לויטה
פריפריה05, לשבור את מבנה הקובייה הקלאסי
לשבור את מבנה הקובייה הקלאסי | צילום: אלון לויטה
פריפריה05, מראה נקי שאינו כבד
מראה נקי שאינו כבד | צילום: אלון לויטה
פריפריה05, צבעוניות עדינה המתחברת אל הנוף שבחוץ
צבעוניות עדינה המתחברת אל הנוף שבחוץ | צילום: אלון לויטה

אורבנית ואורגנית

איפה: חיפה

מה: סטודיו גד בבעלותו של גד הלפרין מתמחה בעיצוב חללים מתחום האירוח כמו מסעדות ומלנוות בארץ ובעולם. יזמי מסעדת ויוינו פנו לסטודיו כשהם יודעים היטב מה התוצאה שהם רוצים לקבל ועם זאת פתוחים לרעיונות חדשים. במקרה זה מיקום המסעדה השפיע באופן משמעותי על הקונספט העיצובי – "החשיבה הייתה ליצור זיקה ללוקיישן הייחודי שבו שוכנת המסעדה, החיבור בין צלע ההר המיוער לבין סממנים אורבניים איטלקיים. החיבור בין השפה האורבנית לבין האורגנית תמיד מרגש עבורנו ועניין אותנו להתעסק בנושא זה", מסביר הלפרין. נבחר שילוב של עץ וברזל, המשלב בין אווירה חמה ונעימה לבין סגנון תעשייתי ומתחבר לתפיסה הקולינרית של השף בועז קוויטנר. מפל של גופי תאורה בגבהים שונים מקנה תחושה אינטימית בתוך החלל הפתוח ומגדיר את חלוקת החלל.

פריפריה06, חיבור בין האתר המקומי לבין השראה מאיטליה
חיבור בין האתר המקומי לבין השראה מאיטליה | צילום: אסף פינצוק
פריפריה06, מפל של גופי תאורה בגבהים שונים
מפל של גופי תאורה בגבהים שונים | צילום: אסף פינצוק
פריפריה06, שילוב של עץ וברזל
שילוב של עץ וברזל | צילום: אסף פינצוק
פריפריה06, שפה אורגנית ואורבנית
שפה אורגנית ואורבנית | צילום: אסף פינצוק

בדרום: מבטאים את זהות המקום

דופק יצירתי קהילתי

איפה: ירוחם

מה: טרמינל העיצוב הינו יוזמה משותפת של מועצת העיר ירוחם ועמותת "לצאת מהקופסה"  וזכה לתמיכת מפעל הפיס כמעבדת תרבות בפריפריה. הטרמינל שואף להעצים את הקהילה המקומית ולעורר בה דופק יצירתי בעזרת מגוון פעילויות, ביניהן חממת מעצבים, המלווה קבוצת מעצבים צעירים בהתפתחותם המקצועית, במטרה ליצור בטווח הארוך השפעה חיובית על הכלכלה המקומית וכן על האסתטיקה במרחב הציבורי. המעצבים המשתתפים מגיעים מתחומי עיצוב שונים וממקומות שונים בארץ, חלקם חיים בדרום וחלקם עברו לאזור במיוחד עבור התוכנית. מבנה התרבות הישן של ירוחם, מבנה בעל משמעות היסטורית ואדריכלית גדולה, עובר בימים אלו שיפוץ על מנת שישמש את הטרמינל. כמו כן כעת פועל המחזור השני של תכנית לפיתוח מוצרים, תוך התמקדות במוצרים המשתמשים בתעשיות מקומיות ומבטאים את זהות המקום. אלה יחשפו במהלך חודש מאי הקרוב.

פריפריה07, חיבור המוצרים לתעשייה מקומית, פרויקט של קרן ודניאל סינג
חיבור המוצרים לתעשייה מקומית, פרויקט של קרן ודניאל סינג | צילום: עידן אדן
פריפריה07, פרויקט בעיצובו של שמוליק דורון בתכנית האצה לעיצוב מוצר
פרויקט בעיצובו של שמוליק דורון בתכנית האצה לעיצוב מוצר | צילום: עידן אדן
פריפריה07, חממה לליווי מעצבים צעירים,
חממה לליווי מעצבים צעירים | צילום: אור אלכסנברג
פריפריה07, שיפוץ מבנה בית העם עבור פעילות הטרמינל
שיפוץ מבנה בית העם עבור פעילות הטרמינל | צילום: אור אלכסנברג

חושבים קדימה

איפה: באר שבע

מה: בית שגודלו כ-300 מ"ר שתוכנן עבור גבר רווק, שאוטוטו מתחתן, בעל הבנה והערכה לעיצוב. "הוא רצה בית עכשווי, נעים ופתוח שיתאים לצרכים שלו כיום וגם במחשבה קדימה על צורכי המשפחה העתידית", מסבירה סיגל לוין ממשרד האדריכלות סיגל ונדב. בעזרת סיעור מוחות מאוד פתוח בין האדריכלים לבין הלקוח, הוחלט ליצור שפה מודרנית ומעניינת בעזרת מגוון חומרים פונקציונליים, המתמזגים זה עם זה ומשרים אווירה אלגנטית וחמימה, כמו שיש טבעי, עץ אקליפטוס ונירוסטה. החזית החיצונית משלבת חומרים שונים כמו עץ וחיפוי בטון והיא יוצרת הסתרה של דלת הכניסה, אליה מגיעים דרך פטיו החושף מבט לאורך המגרש ולכיוון הבריכה.

פריפריה08, החזית יוצרת הסתרה של דלת הכניסה
החזית יוצרת הסתרה של דלת הכניסה | צילום: שי אפשטיין
פריפריה08, התאמה לצרכי הרווק כיום וכן לצרכיו העתידיים
התאמה לצורכי הרווק כיום וכן לצרכיו העתידיים | צילום: שי אפשטיין
פריפריה08, חומרים המתמזגים האחד עם השני
חומרים המתמזגים זה עם זה. מטבח בעיצוב מטבחי דקור | צילום: שי אפשטיין
פריפריה08, מבנה צר וארוך המשקיף אל הבריכה
מבנה צר וארוך המשקיף אל הבריכה | צילום: שי אפשטיין

קיבוצי עדכני

איפה: קיבוץ כפר מנחם

מה: "את הבית קיבלתי כמו שעוצב ביום שבו עברו אליו, לפני כשמונה שנים ובהתאם לסגנון שהיה נפוץ אז", מספרת מעצבת הפנים רות ברוידא. מטרת העיצוב העיקרית הייתה ליצור מראה מעודכן ומשפחתי המשלב בין איכויות פרקטיות המתאימות למשפחה ובין יצירת אפקט עיצובי מרשים ובעל נוכחות. את המטרה הצליחו להשיג בעזרת איזון מדויק בין סגנונות וחומרים שונים - הסגנון הכפרי קיבל נגיעות עדכניות, כך שהמראה אינו כבד ומיושן, חומרים חמים כמו טקסטיל ועץ שולבו עם גופי תאורה ממתכת ומנחושת המוסיפות מעט קשיחות, וצבעוני חול עדינים שולבו עם נגיעות של כחול וזהב כדי לתת קריצה קלילה.

פריפריה09, איזון מדוייק בין סגנונות וחומרים,
איזון מדויק בין סגנונות וחומרים | צילום: אבי מורג
פריפריה09, המטרה היתה לעדכן את מראה הבית הקיבוצי
המטרה היתה לעדכן את מראה הבית הקיבוצי | צילום: אבי מורג
פריפריה09, צבעי חול עדינים ונעימים
צבעי חול עדינים ונעימים | צילום: אבי מורג
פריפריה09,עיצוב פרקטי ובעל נוכחות
עיצוב פרקטי ובעל נוכחות | צילום: אבי מורג

שפה חדשה ואישית

איפה: מושב שדי אברהם

מה: בית צבעוני ומרווח המשלב בין קווים מודרניים ועדכניים לעולם האישי של בעלי הבית, היוצרים יחד שפה חדשה ואישית. לצד חדרי שינה, רחצה וחלל ציבורי למגורים ולאירוח, שולבו גם חדרים המאשפרים פרטיות מוחלטת להורים ולילדים כמו חדר משפחה מפנק וצבעוני המשמש את הילדים, ופטיו אישי עם מקלחת פתוחה עבור ההורים. "השתמשנו בחומרים מחממים כמו פרקט כהה עם צבעים משלימים כדי ליצור הרמוניה. כמו כן שילבנו הרבה בטון וחומרים טבעיים ופרטים קטנים מפלדה שהכנו בעצמנו במיוחד לבית, כמו מדפי ספרים בסלון ואובייקטים פיסוליים שנתלו על הקירות", מספרים שריתה ורון פלד ממשרד EchoDesign.

פריפריה10, אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד
אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד | צילום: אורי אקרמן
פריפריה10, אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד
אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד | צילום: אורי אקרמן
פריפריה10, אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד
אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד | צילום: אורי אקרמן
פריפריה10, חדר רחצה מפנק לזוג ההורים
חדר רחצה מפנק לזוג ההורים | צילום: אורי אקרמן
פריפריה10, אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד
אובייקטים פיסוליים שיוצרו במיוחד | צילום: אורי אקרמן

אוכלים בספרייה

איפה: באר שבע

מה: מסעדה המשרתת קהל צעיר וסטודנטים ומאפשרת להם לקבל חוויה קולינרית איכותית בת השגה. החלל עוצב על ידי גד הלפרין ודן טורקניץ בשיתוף היזמים אלון אלבז ורועי איפרגן מקבוצת הפורום, שעובדים יחד על פרויקטים שונים כבר כ-30 שנה. "הבנו כי הספרייה היא מקום מפגש מרכזי בחיים הסטודנטיאליים בעיר ולכן החלטנו להשתמש בה כהשראה למיתוג החלל", מסביר הלפרין. בהשראת הקונספט נבחרו גוונים קלאסיים ועמוקים, מערך של גופי תאורה תלויים הרוכנים מעל השולחנות, ארונות ספרייה גבוהים המחפים את הקירות ומסכי מראה היוצרים מקצב עכשווי ומודרני, המחבר את העולם האנלוגי והקלאסי לדיגיטלי והעכשווי.

פריפריה11, מקום מפגש מרכזי בחיים הסטודנטיאלים בעיר
מקום מפגש מרכזי בחיים הסטודנטיאליים בעיר | צילום: אסף פינצוק
פריפריה11, גופי תאורה נמוכים מעל השולחנות
גופי תאורה נמוכים מעל השולחנות | צילום: אסף פינצוק
פריפריה11, גוונים קלאסיים ועמוקים
גוונים קלאסיים ועמוקים | צילום: אסף פינצוק

שוכרים ומשפצים

איפה: קיבוץ כפר מנחם

מה: שתי דירות קיבוץ ישנות שחוברו למטרת השכרה, יחד הן יוצרות דירת 90 מ"ר הכוללת שני חדרי שינה, חדר רחצה, שירותי אורחים, פינת עבודה ומשחקים וחלל משותף וגדול עם סלון, מטבח ופינת אוכל. למרות שמדובר בדירה שכורה, הוחלט להשקיע בעיצוב ובסטיילינג, ורוב הפריטים שנרכשו יכולים להמשיך עם הדיירים הלאה גם לביתם הבא. "כיוון שמדובר בדירה שכורה, המטרה הייתה להתאים אותה למגוון רחב של צרכים, לכן חילקנו אותה באופן המאפשר סגירת חדר נוסף בהמשך", מפרטת המעצבת רות ברוידא. "המטרה הייתה מינימום הוצאות ומקסימום ניצול של החלל. בחרנו בסגנון העיצוב האהוב עלי – הסגנון הסקנדינבי, ושילבנו עץ טקסטיל וברזל בצבעוניות מעודנת של שחור, לבן, אפור ונגיעות זהב", היא מוסיפה. הקמין עבר עם הדיירים מביתם הקודם ושולב בעיצוב החדש, והוא מוסיף לבית חום פיזי ועיצובי כאחד.

פריפריה12, קמין ברזל עבר עם הדיירים
קמין ברזל עבר עם הדיירים | צילום: אבי מורג
פריפריה12, מינימום הוצאות ומקסימום ניצול של החלל
מינימום הוצאות ומקסימום ניצול של החלל | צילום: אבי מורג
פריפריה12, למרות שמדובר בדירה שכורה השקיעו בעיצוב ובסטיילינג
למרות שמדובר בדירה שכורה השקיעו בעיצוב ובסטיילינג | צילום: אבי מורג