בבסיס גישת ארבעת החושים עומדת התפיסה שאסתטיקה היא לא הכול: נכון, היא חשובה מאוד, אבל מדובר רק באחד מבין חמשת החושים. מפני שאנחנו לא מתכננים לנגוס בשטיח בקרוב, לעיצוב הבית רלוונטיים ארבעה מתוכם: הראייה, השמיעה, המישוש והריח. גישת ארבעת החושים מתמקדת ביצירת אווירה הרמונית שתפעל על כל ארבעת החושים כדי ליצור סביבה שתתמוך בתחושת נוחות, רוגע ושמחה. איך עושים את זה בלי להחליף את כל הריהוט ולהפוך את הבית? בשביל זה אנחנו כאן. 

חוש הראייה 

זהו החוש הראשון שדואגים לרצות כשניגשים לעיצוב הבית, ואפשר להבין זאת: כדי להחליף את הקלט שהוא מקבל נדרשת השקעה לא מבוטלת מבחינת זמן, כסף ומאמץ. הדרך שבה הבית נראה תעצב במידה רבה את החוויה של הנוכחים בו, ולכן חשוב ומשתלם להשקיע בה - בהתאם לטעמים ולהעדפות שלכם.

דברים מסוימים קשורים במבנה של הבית, למשל הגישה לאור טבעי. עם זאת, על האחרים יש לנו לא מעט שליטה: צבע הקירות והרהיטים, כמות התמונות והקישוטים שנציב בחלל ואופיים, ארגון הפריטים בחלל והתאורה. הדבר הראשון שכדאי לחשוב עליו הוא צבעים: כאן הטעם האישי משחק תפקיד גדול, אבל עבור רוב האנשים תהיה לגוונים של קרם, צהוב וכתום השפעה חמימה ומקבלת פנים, בעוד גוונים של כחול וירוק יעוררו תחושת רוגע ושלווה. כדאי להיות אחידים בבחירת הצבעים של הבית ושל כל חלל נפרד, ולהחליט למשל על פלטה: האם אנחנו רוצים צבעים חמים או קרים? עיצוב צבעוני או מתון? 

אירוויק - אקטיב פרש - 2 (צילום: freepik)
צילום: freepik

בנוסף, כדאי לחשוב על התאורה: רוב האנשים לא אוהבים תאורה לבנה, שמזכירה מקומות כמו בתי חולים, ויעדיפו אור חמים יותר. אור ממקור אחד שמגיע מלמעלה, למשל מנורת תקרה, יחווה כאינטימי פחות מאור שמגיע ממנורות עומדות למשל, או מכמה מקורות שונים בחלל. מצד שני, תאורה כזאת יכולה להקשות על פעולות מסוימות כמו קריאה וכתיבה ועל הבחנה בפרטים קטנים, ולכן מומלצת יותר לחללים כמו הסלון ופחות לחללים כמו המטבח וחדר העבודה.

חוש השמיעה

כולם ידאגו לעיצוב של הבית מבחינה אסתטית, ורוב האנשים אף יעצרו שם. אבל מה עם חוש השמיעה? האקוסטיקה של הבית תלויה במידה רבה בנכס עצמו, ובכל זאת אנחנו יכולים להשפיע עליה בדרכים שונות. רעש, בין אם הוא מגיע מחדרים אחרים בבית, מהשכנים או מבחוץ, יכול להפריע לריכוז, לרוגע ואף לתחושת הביטחון. אם אתם סובלים מרעש כזה בדירה, החלפה של החלונות או הדלתות היא הפתרון האפקטיבי ביותר עבורכם, אבל הוא גם יקר ומסובך. במקום זאת, אפשר לחשוב על מיקום הרהיטים, למשל להצמיד את הארון לקיר המשותף במקום המיטה, או על אביזרים שונים שאפשר לקנות בזול אונליין, כמו חוסמי רעש מגומי שמתלבשים על הדלת מחלקה התחתון. 

גם בתוך הדירה יש שיקולים של אקוסטיקה. כולנו יודעים כמה לא נעים להיכנס לחדר ריק ולשמוע כל צעד וכל מילה שלנו מהדהדים מהקירות. ההד יפחת בצורה ניכרת ברגע שהחדר יתמלא ברהיטים, ואפשר לעזור לו אם נשלב בעיצוב אלמנטים סופגי רעשים כמו שטיחים או וילונות. 

כשמדברים על חוש השמיעה, כדאי לחשוב גם על פרטים קטנים - למשל הרעש שהספה עושה כשיושבים עליה, או הרעש שהכיסאות גורמים כשקמים מהשולחן. לחלק מהבעיות שעלולות לצוץ בדרך יש פתרונות פשוטים: אם דלתות הארון מקימות רעש אדיר בכל פעם שסוגרים אותן, אפשר לקנות בכמה שקלים מדבקות ג׳לי קטנות ולהדביק על המשקוף - מדובר בפתרון יעיל להפליא. על הדברים האחרים כדאי לחשוב עוד במעמד קניית הרהיט - בעיקר כשמדובר בדברים גדולים כמו ספות וכורסאות. 

והטיפ האחרון הוא המובן מאליו: מוזיקה. תכננו מראש מקום להציב רמקולים בסלון, ואם אתם אוהבים אז גם במטבח ובחדר השינה. ברמקולים לא חייבים לנגן רק מוזיקה, אגב: אפשר בהחלט לנגן מוזיקת רקע נעימה בזמן כשעובדים בבית או כשמארחים, וליהנות מהאפקט המרגיע והנעים שלה. 

חוש המישוש

כאן מדובר בעיקר על סוג החומרים ואיכותם. דברים מסוימים יעלה הרבה כסף לשנות - למשל הרצפה. בישראל החמה אנחנו רוצים שהרצפה תהיה עשויה מאריחים שיקררו אותנו בקיץ, גם אם בחורף הם פחות נעימים, ולרובנו הרי אין חימום תת-רצפתי. אבל בדברים אחרים אפשר לחלוטין לשלוט. בעת קניית רהיטים חדשים או משומשים שימו לב למגע שלהם: האם אתם מעדיפים ספה מעור או מבד? שולחן מעץ או מפורמייקה? כיסא מרופד או לא מרופד? ובכל מקרה, הימנעו מהטעויות הגדולות, כמו רכישה של רהיטי ישיבה יפים אך לא נוחים (הרהיטים חייבים להיות נוחים!), או קנייה של ספת עור משומשת עם ״פיצוצים״.

בחוש המישוש אפשר להתחשב גם בהשקעה כספית קטנה יותר, למשל בעת קנייה של מצעים או אפילו כלי מטבח. תמיד כדאי לבחור במרקמים נעימים למגע, ואפשר גם לשחק עם שילובי מרקמים (עיקרון שרלוונטי גם לעיצוב האסתטי, אגב). 

דבר אחרון שכדאי לחשוב עליו בחוש המישוש הוא כמובן הטמפרטורה. בימי הקיץ החמים תרצו כנראה להדליק מזגן או מאוורר, ובחורף יש מגוון פתרונות חימום: מזגן, תנור, רדיאטור, מפזר חום. שימו לב שהטמפרטורה משפיעה מאוד על מצב הרוח שלנו: טמפרטורה חמה או קרה מדי עלולה לגרום לעצבנות, לחוסר סבלנות או לעייפות מוגברת. בחלק מאמצעי המיזוג אפשר לשלוט מרחוק באמצעות הטלפון, כך שתוכלו למשל להדליק את המזגן עשר דקות לפני ההגעה הביתה ולחזור לבית ממוזג ונעים. 

חוש הריח

זהו החוש שזוכה להכי פחות תשומת לב בעת עיצוב הבית - וחבל. כשנכנסים למקום חדש לוקח רגע להתרשם מהעיצוב האסתטי ולחוות עליו דעה, אבל הריח מכה בנו באופן מידי וגורם לנו להרגיש בנוח או לרצות לברוח מהמקום אליו הגענו. 

אירוויק - אקטיב פרש - 3 (צילום: freepik)
צילום: freepik

הכלל הראשון הוא כמובן לאוורר את הבית ולשמור על היגיינה: תחלופת אוויר טובה וניקיון הם בסיס נחוץ לשהות נעימה בכל חלל. כדאי לשקול גם לגדל בבית צמחים, שלא רק יוסיפו צבע וחיים אלא גם ישפרו את איכות האוויר ויוסיפו לו ניחוחות טבעיים עדינים. באותה נשימה כדאי לדבר גם על הצמחים של החוץ: אם יש לכם שליטה על הסביבה, למשל חצר משלכם, תוכלו לשתול בה פרחים, עצים או תבלינים ריחניים. 

לבעיות של ריח רע יש פתרונות נקודתיים: למשל קולט אדים לקליטת ריחות של בישול וטיגון, בעיקר במטבחים בלי סירקולציה טובה; או קניית פח עם מכסה, או הכנסתו לתוך ארון מתחת לכיור. כדאי גם לחשוב על הריח של אביזרים יומיומיים כמו סבון ידיים, ג׳ל ומרכך כביסה ודיאודורנט, ואם רוצים גם לקנות מבשם טקסטיל שאפשר לרסס על בגדים נקיים או על המצעים כדי שייהנו מריח טוב ומזמין. 

אבל בנוסף לכל אלה, מומלץ מאוד לחשוב על בישום אקטיבי של הבית. הבשורה של 2024 היא שמבשמים יודעים לעשות יותר מרק להפיץ ריח טוב - הם ממש יודעים לפעול נגד הריח הרע. כזה הוא אקטיב פרש, המכשיר האוטומטי המתקדם ביותר של מותג איירוויק. הפורמולה החדשנית שלו מבוססת על רכיבים טבעיים ומציעה מגוון ריחות נעימים, אבל מדובר לא רק במבשם - אלא גם במנטרל אקטיבי של ריחות רעים. ההתנהלות השגרתית בבית כוללת לפעמים ריחות פחות נעימים: כלב שחזר רטוב מהטיול, ריחות רעים מהשירותים או אדי בישול שמסרבים לעזוב את המטבח גם שעות לאחר מכן, במיוחד אם עבדתם עם מרכיבים כמו בצל, שום, דגים או שמן לטיגון. אקטיב פרש מתאים לכל חלל בבית, וישחרר אתכם מהצורך לדאוג לריחות העומדים בו - השילוב של מבשם עם מנטרל ריחות רעים יבטיח שהבית שלכם תמיד יריח טוב וישרה אווירה נקייה ומרגיעה, כך שתוכלו להמשיך לנהל את חיי היומיום שלכם ללא דאגות. 

אירוויק - אקטיב פרש 1 (צילום: freepik)
צילום: freepik

פתרונות בישום אחרים לבית מתאימים לחללים קטנים יותר: למשל נרות ריחניים או מבשמי מקלות, אותם כדאי להציב בגובה נמוך יחסית (על שולחן ולא על מדף גבוה), ובחללים קטנים כמו חדר האמבטיה או בכניסה לחדר השינה. המקלות הם פתרון טוב גם לבישום המומלץ מאוד של הכניסה לבית, החשוב כדי להחליף את אווירה, להשיל את החוץ ולהיכנס לחלל נעים ומרגיע. בחדר השירותים, אם צריך, אפשר לקנות תרסיס ריח, שישמש כפתרון נקודתי וקצר טווח. 

בחללים גדולים כמו הסלון והמטבח כדאי להשתמש בפתרונות כמו דיפיוזר או מבשם חשמלי. הם פועלים על חשמל או על בטריות, על מיכלי מילוי או על בסיס שמנים ארומטיים. מפני שאנו מבלים כמות ניכרת של זמן בחללים האלו, כדאי לבחור בריחות עדינים שלא יימאסו אחרי כמה ימים. אפשר לקנות מבשם שדואג לתת לחדר בוסט של ריח טוב בזמנים קבועים, למשל פעם בחצי שעה, או מבשם שמפיץ אדים רציפים, יפים ונעימים של ריח טוב. 

אקטיב פרש מתאים למגוון חללי הבית, והפעולה שלו אוטומטית - כך שתוכלו לנהל את חיי היומיום שלכם ברוגע, מבלי להצטרך לדאוג לו. כשתתחילו להשתמש בו תרגישו את ההבדל - התחשבות בחוש הריח לא רק תשדרג את עיצוב הבית באופן מיידי, אלא תהפוך את השהות בו למרגיעה ולנעימה הרבה יותר.