המטבח הוא כנראה החלל הכי חשוב ברוב הבתים בישראל. הוא כבר מזמן לא משמש רק לבישול ולאכילה – אנחנו עובדים שם, יושבים עם בני משפחה וחברים, עוזרים לילדים לעשות שעורי בית וסתם גולשים בטלפון. התכנון הפנימי שלו מורכב וכולל פונקציות רבות - הכנת אוכל בדרכים שונות, אחסון, מקומות ישיבה ועוד - ולכן הוא גם דורש נתח גדול יחסית מהתקציב בזמן בניית בית או שיפוץ. אמרנו מטבח? ומה קורה כשיש בבית שני מטבחים? כן, יש בתים כאלה.

"מטבח כפול נובע מצורך ולא מגחמה עיצובית", אומר אדריכל מירון לוי. "זו תופעה שנובעת בדרך כלל מתרבות של אהבת אירוח ומשפחות גדולות, למשל אצל יוצאי בוכרה ועיראק שרגילים לבשל כמה אנשים יחד ולכן מבקשים לפעמים פינת בישול נוספת במרפסת או במקום סמוי בבית. יש גם משפחות מהמאיון העליון, שמעצבות בחלל המרכזי מטבח מאוד ייצוגי אבל במודע לא מאוד פרקטי, ומבקשות למקם מטבח נוסף, שהוא המטבח האמיתי, בחלק אחורי של הבית, לפעמים כחלק מהחניה המקורה, לפעמים ביציאה לגינה. בחלק הזה עובדים בדרך כלל עובדי משק הבית, שפים שמגיעים לבשל לאורחים ולעתים נדירות גם בעלי הבית".

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הבית המשגע שמסתתר על גדת האגם

>> מומחית מסבירה: זו הטעות שאתם עושים עם כביסת המגבות

 

בבית הנמצא במושב בדרום הארץ ביקשה בעלת הבית, שאוהבת ניקיון ומעדיפה את הצבע הלבן, מטבח מזמין ויפה שלא יתלכלך. "תכננתי מטבח נוסף לטיגון ולבישולים 'כבדים', כמו מקרוני ברוטב אדום. מי שנכנס הביתה לא רואה את המטבח הזה, והבישול לא הורס את הניקיון במטבח התצוגה", מסבירה המעצבת שני סטביק מסטודיו נישה. במטבח הראשי, שבו מכינים בעיקר קפה, יש דלת המובילה למטבח הקטן. שני המטבחים מאובזרים במכשירי חשמלי ובכל האביזרים הנדרשים, אבל למטבח הראשי הוקדש תקציב גדול פי שבעה, כולל מכשור יוקרתי יותר.

מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה - 2 (צילום: אבי קבלו)
המטבח הרשמי והלבן. עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו
מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה (צילום: אבי קבלו)
עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו
מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה - 1 (צילום: אבי קבלו)
עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו

מטבח 2: קטן

מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה - 3 (צילום: אבי קבלו)
מטבח נוסף לטיגון ולבישולים 'כבדים'. עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו
מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה - 4 (צילום: אבי קבלו)
טבח נוסף לטיגון ולבישולים 'כבדים'. עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו

בבית שעיצבה הנדסאית האדריכלות נירית פרנקל לחובבת אפייה יש מטבח ראשי מינימליסטי, ומטבח משני המעוצב בסגנון כפרי ומזכיר מאפייה. שני המטבחים הם של מותגים מובילים ומאובזרים במכשירי חשמל יוקרתיים, אבל המטבח האחורי קטן יותר ויש בו מכשירים מקצועיים יותר. "בזמן שהיא עובדת במטבח המשני, שאר בני הבית יכולים להמשיך להתנהל בצורה רגילה במטבח הראשי, הפעיל לחלוטין", מסבירה פרנקל. 

מטבח כפול, עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב - 2 (צילום: עודד סמדר)
מטבח ראשי מינימליסטי. עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב | צילום: עודד סמדר
מטבח כפול, עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב - 3 (צילום: עודד סמדר)
עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב | צילום: עודד סמדר
_

מטבח 2: כפרי

מטבח כפול, עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב - 4 (צילום: עודד סמדר)
מטבח שני לאפייה. עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב - 4 | צילום: עודד סמדר
מטבח כפול, עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב - 1 (צילום: עודד סמדר)
עיצוב פרנקל אדריכלות ועיצוב | צילום: עודד סמדר

בבית פרטי בראשון לציון הוחלט לבנות שני מטבחים כי הבעל, האחראי על הבישול, אוהב לטגן, והאישה רצתה להימנע מריחות ולכלוך. "כאדריכלית, הסתייגתי מבזבוז השטח, אבל התכנון הזה מאוד שימושי להם", אומרת אדריכלית אבישג גורדין. לדבריה, "מבחינת התכנון בבית זו הייתה הקרבה": המטבח המשני פונה לחזית המבנה ויש בו חלון שהיה יכול להיות חלק מהמטבח הראשי. עם זאת, היא מוסיפה, "ניצלנו את השטח כדי להציב שם גם מכונת כביסה ומייבש ומקום לתליית כביסה. אני מרגישה שמיקסמנו את ניצול החלל". המטבח המשני כולל כיור, כיריים, משטח עבודה ומקרר, אבל הושקע בו סכום נמוך יותר. 

מטבח כפול, ג, עיצוב אבישג גורדין - 2 (צילום: אבישג גורדין)
הדלת מובילה למטבח נוסף. עיצוב אבישג גורדין | צילום: אבישג גורדין
מטבח כפול, ג, עיצוב אבישג גורדין - 3 (צילום: אבישג גורדין)
עיצוב אבישג גורדין | צילום: אבישג גורדין

בבית שעיצב מעצב הפנים איציק מבורך תוכנן מטבח אחד, אבל במהלך העבודה הוחלט להפוך אזור שהיה מיועד לאחסון למטבח נוסף. "במטבח השני לא הושקע סכום גדול, אבל הודגשה הפונקציונליות", מסביר מבורך.

מטבח כפול, עיצוב איציק מבורך (צילום: רמי זרנגר)
המטבח הראשי. עיצוב איציק מבורך | צילום: רמי זרנגר
מטבח כפול, עיצוב איציק מבורך (צילום: מאור מויאל)
שטח האחסון הפך למטבח נוסף. עיצוב איציק מבורך | צילום: מאור מויאל

עד הקורונה ערכה מזל אהרוני סדנאות בישול טבעוני בביתה, ומאחר שהמטבח הוקדש בעיקר להן, הוסיפה לעצמה מטבח בשטח החצר לשימוש יומיומי. מטבח אחד נבנה על ידי חברת המטבחים "פשטות", ואת השני בנה יואב הרשקו, החתן של אהרוני ובעל חברת "נגרות ועשייה בשמה". הם נבנו בסגנון כפרי דומה, ונצבעו לפי ייעוץ שקיבלה אהרוני מהמעצבת ענת סגל. "המטבח הראשי עומד היום ריק, וזה קצת עצוב. הוא מעלה בי זיכרונות מתוקים, כשאני יושבת, שותה קפה ונזכרת בצהלות הנשים שהיו מגיעות לצחוק, לאכול ולדבר", מספרת אהרוני. "העברתי אליו את המיקסר ומכשירי האפייה ואני משתמשת בו רק כשאני אופה או מבשלת משהו מיוחד. בשגרה משמש אותי המטבח הקטן, הפשוט והפרקטי יותר". 

מטבח כפול, מזל אהרוני (צילום: מזל אהרוני)
המטבח הראשי שימש לסדנאות בישול. מזל אהרוני | צילום: מזל אהרוני
מטבח כפול, מזל אהרוני (צילום: מזל אהרוני)
היום הוא עומד ריק. המטבח של מזל אהרוני | צילום: מזל אהרוני

מטבח כפול, מזל אהרוני (צילום: מזל אהרוני)
המטבח השני של מזל אהרוני נבנה בחצר | צילום: מזל אהרוני

"כמעט בכל הבתים במגזר הערבי יש שני מטבחים" 

מטבח כפול הוא כמעט הכרח במגזר הערבי, שבו אירוח הוא עניין יום יומי, גם ללא הודעה מוקדמת, אומרת מעצבת הפנים מאיסה חדד. "כמעט בכל הבתים במגזר יש שני מטבחים, גם למעמד הביניים ומתחת לו, ומי שאין לו מקום - מייצר מטבח חיצוני בשל ההכרח. אורחים שדופקים בדלת ונכנסים זה עניין די שכיח אצלנו. לכן עושים שני מטבחים, אם לא יותר. אחד מיועד לשואו, נקי ואסתטי, ובשני מקיימים את עיקר העבודה. מטבח במגזר הערבי הוא מקום שמבלים בו הרבה - מכינים דגים ועל האש, עוגות חג ופעמיים בשבוע מכינים עלי גפן ממולאים בעבודה סיזיפית, שמצריכה ישיבה ממושכת. עם כל העבודה הזאת, אף אחד לא רוצה שיפתיעו אותו במטבח מבולגן", היא אומרת. 

לעומת זאת, "במטבח הייצוגי מגישים קפה ותה, שוטפים פירות, מאחסנים כלים לאירוח, למשל כלים שהאישה מקבלת כנדוניה. במטבח שעובד מחזיקים כל מה שנועד לשימוש יומיומי. גם אם המטבח השני בקומה אחרת, מעדיפים לעלות ולרדת ו'לסבול בשקט' כדי לארח בצורה הכי טובה שיש".

מבחינת התקציב, היא מסבירה, "הרבה פעמים לא משקיעים במטבח השני, יש בו חומרים פחות טובים ולפעמים הוא גם לא מתוכנן טוב. כשאני נכנסת לתמונה כמעצבת, אני ממליצה לפתוח את שני החללים כדי לאפשר נוחות ופונקציונליות ודואגת להסתיר אזורים כמו כיור או כיריים רחוק מהסלון". 

מטבח כפול, עיצוב מאיסה חדד (צילום: רוזין נסר חאג)
עיצוב מאיסה חדד | צילום: רוזין נסר חאג
מטבח כפול, עיצוב מאיסה חדד, ראשי (צילום: מאור מויאל)
המטבח הראשי. עיצוב מאיסה חדד | צילום: מאור מויאל

מטבח כפול, ג, עיצוב מאיסה חדד,  משני (צילום: מאור מויאל)
המטבח המשני. עיצוב מאיסה חדד | צילום: מאור מויאל

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

"במגזר הערבי ובמגזר הדרוזי מביאים בחשבון את רעיון המטבח והמטבחון כבר בשלבי התכנון ההתחלתיים בשל מנהגי האירוח האופייניים", אומרת אדריכלית בותיינה מוראד-ביבאר. "הדרוזים מגובשים מאוד ותמיד דואגים לשמור על קשרים חברתיים ביניהם. כל בית דרוזי הוא בית מארח לאירועים משפחתיים - בחתונות, אחרי חתונות, מפגשי חגים, חברים, ימי הולדת, ביקורי חולים ויולדות. המטבחון הנסתר נועד לעבודה המלוכלכת וסופג את ריחות הטיגון, לכן משתמשים בו רוב שעות היום, ואת המטבח משאירים להכנת קפה או בישול לא מלכלך כמו הכנה של מרקים או כסיוע למטבחון כשצריך משטחי עבודה נוספים". 

מטבח כפול, עיצוב בותיינה מוראד-ביבאר - 2 (צילום: ארז חיים)
עיצוב בותיינה מוראד-ביבאר | צילום: ארז חיים
מטבח כפול, ג, עיצוב בותיינה מוראד-ביבאר - 1 (צילום: ארז חיים)
עיצוב בותיינה מוראד-ביבאר | צילום: ארז חיים

לדבריה, עד לא מזמן לא היו בתי קפה ומסעדות בכפרים, ולכן האירוח והבילוי התרחשו בעיקר בבתים. "במקום ללכלך את המטבח, שהוא חלק מהמראה של הבית, העבודה הקשה עוברת למטבחון וכך שומרים על המראה הנקי של החלל המרכזי. כיום ברוב המשפחות שני בני הזוג עובדים מחוץ לבית, וכשהם חוזרים הביתה הם רוצים לראות שהכול נקי ומסודר, משום שזה מוסיף לתחושה הרוגע בבית". 

"לעשירים שאוהבים לבשל אבל חשובה להם האסטתיקה"

בבית שעיצבה המעצבת סנדרה חליבה בתל אביב יש מטבח צבעוני ומושקע, כולל מכשירי חשמל של פיליפ סטארק, שהוא חלק מהחלל הציבורי הכולל גם סלון ופינת אוכל. "הקהל שאצלו קיימים שני מטבחים הוא מי שיש לו שטח מספיק לכך, בדרך כלל ממעמד סוציו אקונומי גבוה, ואוהב לבשל אך חשוב לו לשמור על אסתטיקה ולא להשאיר בלגן מאחוריו", אומרת מעצבת הפנים סנדרה חליבה.  

דלת שממוקמת בין המקרר לתנורים מובילה למטבח שני, שבנה אותו נגר, ובו מתבצע הבישול. הוא כולל מקררים, שטחי אחסון, משטחי עבודה, ומכשירי חשמל, כך שבחלל הציבורי אין ריחות בישול ולא נוצר בלגן של הכנות ובישול. במטבח הנסתר יש גם מכונת קפה וצנצנות של סוכר וקפה שלא צריך להכניס לארון כשמסיימים להשתמש בהן. "במטבח הייצוגי שומרים על ניקיון ואסתטיקה ואוכלים בלי הבלגן של הבישול", מסבירה חליבה. 

מטבח כפול, עיצוב סנדרה חליבה - 3 (צילום: שי אדם)
המטבח הייצוגי. עיצוב סנדרה חליבה | צילום: שי אדם
 
מטבח כפול, עיצוב סנדרה חליבה - 1 (צילום: שי אדם)
צילום: שי אדם