בעיצוב הבית בדרך כלל ננסה למצוא את האיזון בין הפרקטי ליפה, בין טונות של שטחי אחסון לבין מראה מאוורר ועיצוב נקי. נישות יכולות לעזור לנו להשיג את המטרה, הן מאפשרות יצירת שטחי אחסון פתוחים או סגורים ועם זאת אינן תופסות מקום יקר בחלל. נישות אולי נשמעות לכן כקונספט מיושן ואינכם טועים, אך יש מגוון דרכים ליישמן באופן יצירתי, עדכני ואסתטי שגם יחסוך לכם קצת מקום. בעזרת תכנון מקדים ויצירתי, שימוש נכון בצבע ובחומרים כדי לייצר הדגשה ושמירה על יחס נכון בין אחסון פתוח לסגור, ניתן לייצר נישות בקירות ובארונות ומראה מודרני וייחודי. הנה 14 דוגמאות איך לעשות את זה נכון.

עוד בערוץ עיצוב הבית:  

בית ילדים

המעצבים ב-Another Studio הבולגרי תכננו את עיצוב הפנים בדירה הזו בסופיה עבור משפחה עם שני ילדים קטנים. ההורים ביקשו חדר מעוצב ומרווח שבו הילדים יוכלו לישון, לשחק ולארח חברים בלי לוותר על שטחי אחסון נרחבים. בהתאם תוכננה יחידת נגרות גדולה המשתרעת על פני כל הקיר, חלקיה הסגורים משמשים לאחסון ולהסתרת מקרן וחלקיה הפתוחים, שעוצבו בצורת בית, הותאמו לשתי מיטות. תכנון היחידה אפשר למעצבים לשמור על חלל מרווח בו הילדים יכולים לשחק בחופשיות, כריות גדולות וצבעוניות משמשות אותם למשחק במשך היום ובערב ניתן לאחסנן בארגזים שמתחת למיטות.

בילדאין01_ חזית שלמה של ארונות ושתי מיטות
חזית שלמה של ארונות ושתי מיטות | צילום: Another Studio
בילדאין01_ פתחים בצורת בית מגדירים את המיטות
פתחים בצורת בית מגדירים את המיטות | צילום: Another Studio

יושבים לאכול

בבתים רבים פינת האוכל ניצבת בחלל האירוח הפתוח ואינה מוגדרת כהלכה בין הסלון למטבח. בדירה הזו ברחובות, שעיצבה אדריכלית אלכסנדרה דיז, מוקמה פינת האוכל מול הסלון ולצד גרם המדרגות, כדי לחסוך במקום היא ניצלה את השטח שמתחת למדרגות ליצירת ספסל בנוי מעץ המחליף שורה של כיסאות אוכל סטנדרטיים. הוא מוסיף חמימות וצבע לחלל, יוצר אווירה אינטימית ונעימה וכן מגדיר היטב את מיקומה של פינת האוכל.

בילדאין02_ דרך מעולה להגדיר את פינת האוכל
דרך מעולה להגדיר את פינת האוכל | צילום: איתי בנית עיצוב-אלכסנדרה דיז
בילדאין02_ הספסל מוסיף חמימות לחלל
הספסל מוסיף חמימות לחלל | צילום: איתי בנית עיצוב-אלכסנדר

קטנה ומטריפה

לנישות, למשחקים של עומק ולתכנון מקדים של שילוב שטחי אחסון עם מגורים יש יתרונות משמעותיים במיוחד כאשר מדובר בחללים קטנים. גודל הדירה הזו 38 מ"ר בלבד, ומעצב הפנים ניצן הורוביץ רצה לתכנן את החלל כך שיהיה מקום ייעודי לכל דבר בלי שהדייר יצטרך לפתוח, לסגור או להזיז חפצים ממקומם כדי לאכול, לארח או לישון. לכן החלל תוכנן באופן קומפקטי - קיר ארונות מרכזי מחבר בין שני מפלסי הדירה, בקומה התחתונה הוא מכיל את המטבח ובקומה העליונה נישה למיטה.

בילדאין03_ קיר ארונות עם נישה למיטה
קיר ארונות עם נישה למיטה | צילום: עודד סמדר עיצוב-ניצן הורוביץ

במעלה המדרגות

שיפוץ והרחבה לבית באוסטרליה שבו בחרו המתכננים ב-Richard King Design לשמור על הגג המשופע המקורי ולהדגישו. גובה התקרה הקיים נוצל במלואו ותוכננה קומת גלריה חדשה המשקיפה לכיוון החלל הציבורי שפונה לחצר האחורית. כדי ליצור עניין בגרם המדרגות שמחבר בין המפלסים, תוכננו מדפי ספרים שחופו בפורניר מעודן המשתלב עם העיצוב המודרני של הבית. נישה נוספת גדולה יותר הותאמה לגודל חלון הגג שמעליה ומאפשרת לשבת ולקרוא בתחושה אינטימית לצד החלל הפתוח.

בילדאין04_ נישות מלוות את גרם המדרגות
נישות מלוות את גרם המדרגות | צילום: Tom Roe

משפחה שכזו

בפינת המשפחה אנו משחקים, קוראים, צופים בטלוויזיה, משוחחים ועושים שיעורים. כדי שהחלל יוכל להכיל את כל הפונקציות הללו בלי ליצור תחושה של עומס, ניתן לשלב נישות שמותאמות בדיוק לצורכי המשפחה. בביתם במושב שדי אברהם תכננו שריתה ורון פלד פינת משפחה מאובזרת וצבעונית, שבה שולבו נישות צרות לטלוויזיה ולחפצי נוי ולצדן נישה נוספת, עמוקה יותר, עם מדפי ספרים.

בילדאין05_ חלל משפחה מרווח ונוח
חלל משפחה מרווח ונוח | צילום: אורי אקרמן עיצוב-אקו דיזיין אדריכלות ועיצוב

ישמח לבב אנוש

השימוש הפופולרי ביותר לנישות הוא לצורכי אחסון, בחלק מהמקרים מוטמע הארון כולו בתוך נישה רחבה ולעתים מתוכננות נישות עם מדפים פתוחים המשרתות גם צרכים דקורטיביים. בבית הזה שתכנן דניאל חסון שולבו נישות פתוחות כחלק מהארון שמיועדות לאחסון יין. באופן זה ארון היין הפך לאלמנט דקורטיבי בחלל, הוא הודגש באמצעות חיפוי עץ כהה ויוצר קונטרסט לצד הארונות הלבנים והנקיים.

בילדאין06_ אחסון יין דקורטיבי כחלק מהארון
אחסון יין דקורטיבי כחלק מהארון | צילום: אורי אקרמן עיצוב-דניאל חסון

משתיים יוצאת אחת

שתי יחידות דיור במבנה משנות ה-30 בפראג שחוברו לדירה אחת על ידי משרד האדריכלים Atelier 111, גודלה 116 מ"ר. הפרקט המקורי ופרופילי החלונות שומרו ובסלון תוכננה יחידת נגרות שמנצלת את מבנה החזית וממסגרת את החלון שפונה לרחוב. במרכז היחידה, מתחת לחלון, נבנתה הספה, ומשני צדיה מדפים המנצלים את עומק היחידה וכך מאפשרים אחסון בלי להעמיס על החלל הצנוע. מצד אחד של היחידה, שתוכננה בגוון עץ בהיר, תוכנן קיר טלוויזיה נקי, ומצדה השני יחידות האחסון של המטבח. 

בילדאין07_ מדפים דקורטיביים שאינם מעמיסים על החלל
מדפים דקורטיביים שאינם מעמיסים על החלל | צילום: Alexandra
בילדאין07_ ניצלו את מבנה החזית המקורי
ניצלו את מבנה החזית המקורי | צילום: Alexandra Timpau

עולה ויורד

בבתים רבים קיימת התלבטות לא קטנה לגבי ניצול השטח שמתחת למדרגות. מדובר בשטח לא קטן, שפעמים רבות נשאר מיותם ללא שימוש והופך למחסן שמייצר מראה מבולגן ועמוס. בבית הזה שעיצבה דנה מורן תוכנן ספסל לישיבה מתחת למדרגות, תחתיו שולבו מגירות עמוקות הנעות על גלגלים ומשמשות לאחסון של תיקים, נעליים, צעצועים ועוד. באופן זה היא יצרה שילוב של אחסון ודקורציה, המנצל היטב את החלל ויוצר תחושה ביתית ואינטימית.

בילדאין08_ ספסל ישיבה שתחתיו מגירות לאחסון
ספסל ישיבה שתחתיו מגירות לאחסון | צילום: אורן שלו עיצוב-דנה מורן

דו צדדית

אחד האתגרים בעיצוב פנים של בתים בני כמה קומות הוא שמירת קשר עין בין המפלסים ותחושה המשכית ואוורירית ביניהם. בבית הזה בתל אביב שעיצבה אורלי דקטר תוכנן פתח בין קומת המגורים לבין הקומה התחתונה, ובו היא שילבה ספרייה פתוחה מעץ דקיק בשני גוונים הפונה לשתי הקומות. כך היא יצרה אלמנט ויזואלי מעניין המחבר בין שני האזורים.

בילדאין09_ לשמור על קשר עין בין שני המפלסים
לשמור על קשר עין בין שני המפלסים | צילום: שרון צרפתי עיצוב-אורלי דקטר

יוצאת מהארון

ניקי היא בריטית שחיה בשבדיה וכותבת בבלוג שלה My Scandinavian Home על עיצוב פנים סקנדינבי. בין השאר היא כותבת גם על הבית האישי שלה, שבו לאורך פינת האוכל תוכנן ארון גדול בעיצוב פשוט ונקי הכולל גם נישה המשמשת כספסל. המראה של הבית אקלקטי ונעים, רובו בגוני לבן, עץ ושחור, בהתאם לכך היא בחרה בשולחן אוכל מעץ מסיבי ובגופי תאורה ובכיסאות לבנים. לצד המראה הנקי והנוקשה של פריטי העץ, היא שילבה כריות שמונחות בנינוחות על הספסל, הן מוסיפות רוך ואווריריות לצד הארון הגדול.

בילדאין כריות רכות ועיצוב בעץ ובלבן
כריות רכות ועיצוב בעץ ובלבן | צילום: Agentur Loop myscan
בילדאין לאוורר את המסה של הארון הגדול
לאוורר את המסה של הארון הגדול | צילום: Agentur Loop mysc

תמונת נוף

דירת 95 מ"ר במרכז תל אביב שבה ביקשו המתכננים אמיר נבון, מעיין זוסמן ואילת דר לייצר חיבור המשכי בין הפנים לחוץ, כאשר בחלק מהמקרים הם מייצרים מעין תמונת מראה האחד של השני. בסלון הם יצרו מבנה עץ הממסגר את החוץ, ועליו ניתן לשבת לצד החלון ומול הנוף ועם זאת להיות חלק מהחלל הציבורי של הבית. שולב בה עציץ היוצר תמונת מראה של עץ הדקל שבחוץ, ספרייה מרחפת ווילונות שמרככים את מראה העץ והברזל.

מעיין זוסמן, מרפסת
מבנה עץ שממסגר את החוץ. עיצוב: אמיר נבון, מעיין זוסמן ואילת דר | צילום: גדעון לוין

אח גדול 

אנחנו נמצאים בדיוק בתקופה הזו שבין הקיץ החם והלח לבין החורף הקר, והימים שבהם נרצה להתעטף בשמיכה מול האח קרובים יותר ממה שנדמה לנו. כדי לשלב אח בעיצוב הבית ולשמור על סגנון מודרני ומינימליסטי, ניתן לשלבו באופן מובנה בקיר או ביחידת נגרות, כפי שעשתה אדריכלית עדי ארונוב בדירה הזו שעיצבה בכפר סבא. היא יצרה עיבוי קיר עבור האח, חיפתה אותו בלוחות בטון, ולצדו, לאורך החלון, תכננה ספסל מעודן מרחף.

בילדאין  שילוב אח בבית בעיצוב מודרני
שילוב אח בבית בעיצוב מודרני | צילום: אלעד גונן באדיבות אורטל מערכות חימום עיצוב-עדי ארונוב

למסגר את התמונה

שילוב אמנות בבית מוסיף לחללים השונים ייחוד, אופי ואמירה אישית. למרות שרובנו נרכוש את האמנות אחרי שהבית כבר מעוצב, במקרים רבים יש יתרונות לתכנון מקדים של העיצוב סביב היצירות. בבית שתכננו שירה מוסקל והדס רוט ממשרד הלל אדריכלות, הן יצרו פתח מיוחד בקיר עבור יצירת אמנות צבעונית וייחודית, המעשירה את הסלון ומאפשרת הצצה לכיוון המדרגות שנמצאות מאחוריו.

בילדאין13 הצצה לכיוון גרם המדרגות
הצצה לכיוון גרם המדרגות | צילום: לירן שמש עיצוב-הלל אדרי
בילדאין13 לתכנן מראש מקום הולם לאמנות
לתכנן מראש מקום הולם לאמנות | צילום: לירן שמש עיצוב-הלל

עבודת גמר

מלבד מי שעובד שעות ארוכות מהבית וזקוק לשטחי אחסון ולחדר עבודה מרווח, רובנו יכולים להסתפק בפינת עבודה מצומצמת שתאפשר לנו להשלים משימות שלא הספקנו לעשות בעבודה, להתעדכן באתרים הקבועים שלנו ולכתוב פוסטים ברשתות החברתיות האהובות עלינו. בבלוג House of Rose הדגימו כיצד ניתן לנצל נישה קיימת כדי לתכנן פינת עבודה מאובזרת ונוחה, הכוללת שולחן קטן, ספסל ישיבה, כוורת אחסון ודקורציה מעודנת. 

בילדאין14 פינת עבודה קטנה ומדליקה
פינת עבודה קטנה ומדליקה | צילום: houseofroseblog.com

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק