לעתים משתלטת עלינו תחושת דכדוך מייאשת שאיננו יודעים לנמק מהיכן הגיעה. לכאורה הכל בסדר: כולם בריאים, עובדים, חיים, מסופקים במידה כזו או אחרת. אז נכון שהחיים עצמם לא פשוטים, שלא לומר מאתגרים מאוד, אבל על פניו – אין לנו סיבה להרגיש כה עייפים, חסרי עניין ואף שקועים בעצב תהומי. מדוע זה קורה לנו? לעתים, כך מסתבר, התשובה נמצאת ממש מול עינינו, או מתחת לאף שלנו, בכלים המלוכלכים בכיור. 

View this post on Instagram

A post shared by Lili Sherazki (@lili.sherazki)

"עייפות, אובדן עניין בדברים שפעם מצאתם מהנים, חוסר תקווה ועצב עמוק יכולים להיות סימני האזהרה של דיכאון, שאולי לא מודעים אליהם", אומרת דרורית גל-פז (M.SC), פסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית. היא מסבירה כי לא פעם הכאוס בחלל שבו אנחנו שוהים משפיע עלינו מבלי שאנחנו מסוגלים להבין זאת. "ערמות של כלים מלוכלכים בכיור, ערימה מתנשאת של כביסה פרושה שכיבסתם לפני ימים, קופסאות, עטיפות ותיקים, ניילונים, ניירת, ארגזים שמושלכים שלא במקומם ועוד – משפיעים על הנפש שלנו. לעתים, נדמה לנו שאם רק נדחוף את הבלגן ואת אי-הסדר למגירות או לארונות ובכך נסתיר אותם מהעין - זה יעזור לנפש שלנו להיות רגועה, שכן כביכול העלמנו את הבלגן והעומס. אבל זה לא כך".

לדברי גל-פז, המיינד החושב (המוח יוצר מחשבות ממה שהוא רואה וקולט מכל החושים) יודע שיש שם בלגן ובכל פעם שנחזור לאותו מקור לא מסודר – זה יאותת לנו במוח. "לצד הבלגן במגירה, גם עומס ומחשבות יתר משדרים לנו בלגן. וכך, מבלי משים ולאורך זמן, רמת המתח בנו גדלה והופכת לכרונית ולא תשימו לב מדוע אתם לא נינוחים ורגועים בביתכם. הזמן גורם לנו לקבל את המצב כפי שהוא. אנחנו נרדמים בשמירה, וכך הנפש לא רגועה – מבלי לדעת זאת באופן מפורש".

העיניים רואות ומתרגמות למחשבות ולרגשות

מחקרים מצאו שעומס ובלגן יכולים לגרום לעייפות רבה, לחוסר חשק לעשות דברים, להפחתת הפעילות הפיזית – והם אפילו משפיעים על ניקיון הגוף. שירה גיל, מומחית ארגונית ומחברת "מינימליסטה" (Minimalista), מאמינה שהעומס איננו רק גובה מחיר רגשי מהמוח שלך, אלא הוא גם משפיע בעקיפין על תחומים אחרים בחיינו. לדבריה, העומס יכול להוביל גם למתח במערכות יחסים, יחד עם גורמי לחץ פיננסיים, שיכולים לכלול עמלות איחור על חשבונות אבודים והוצאת יתר על ידי קניית כפילויות. העומס יכול גם להסיח את דעתנו מהתמקדות בסדרי עדיפויות אחרים.

לדברי גל-פז, "ברגע שנתחיל לעשות סדר בחלק אחד מהבית שלנו – פתאום נשחרר אנחת רווחה, נרגיש שיש יותר מקום, יותר קלילות ושמחה שמשהו התנקה ככה גם במוח, במיינד. המחשבות יהיו שקטות יותר. ונראה שברגע שנזרוק או נעביר הלאה את כל אותם חפצים שאינם שימושיים לנו – נחוש נינוחים יותר ויותר".

חוסר ארגון יוצר מתח גבוה, שחיקה, אי-שקט ועצבנות – וכל אלו משפיעים על מצב הרוח. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי באכילת יתר ובהתפרצויות כעס, למשל, ולכן שמירה על רווחה נפשית דורשת שסביבת המחיה בבית או בעבודה תהיה מסודרת ומאורגת.

אז מה עושים? גל-פז עם כמה טיפים וכלים פרקטיים לארגן את הסביבה שלכם למען השקט הנפשי:

  1. קודם כל: תרצו בזה

    "ראשית, נסו להפסיק את ה'רעש' שרואים בעיניים והחליטו לעשות סדר במרחבי המחיה שלכם. בפנג שווי למשל מאמינים שהכניסה לבית קובעת איך תרגישו. אם קבלת הפנים שלכם לפני הכניסה לבית מלאה בגרוטאות, הדבר ישפיע לרעה בהיבט המנטלי ואף ישפיע על תחושותיכם הגופניות מבלי שתשימו לב. אם הכניסה לבית או לבניין מסודרת ונקייה, זה כמובן ישפיע לטובה. זו הסיבה למשל שכשאנחנו מטיילים בטבע, משהו קורה לנפש שלנו ונעים לנו בעין".
  2. השקיעו בכניסה לבית

    ובהמשך ישיר לסעיף הראשון: לכניסה לבית משמעות רבה, הן לאורחים והן לבעלי הבית, החשובים לא פחות. "אם כדי להיכנס לבית עליכם לדלג מעל נעליים, מעילים ותיקים – הדבר יוצר עומס ישיר למוח. ברגע שזה קורה יום אחר יום, באפקט המצטבר, מצב הרוח שלכם ירד", לכן גל-פז ממליצה לסדר כניסה מאורגנת לבית. "תלו תמונה שנעימה לכם על הקיר, עציץ שמרחיב את הלב, אגרטל פרחים. משהו שהעיניים ירגישו נעים להביט בו. צבע ירוק משרה תחושה של רוגע. פרחים יכולים לעורר תחושה של שמחה, וריח נעים משדר רוגע. וכל זה מבלי לשים לב כי העיניים רואות אוטומטית ומתרגמות למוח מה לחשוב ומה להרגיש".

  3. השתלטו על הבית בשיטת "צעדי תינוק"

    "בנו תוכנית פעולה לסדר: חקרו היכן המקומות בבית שבהם יש הכי הרבה עומס, במיוחד הפינות הללו שבהן דחפתם למגירות כל מסמך אפשרי: הכינו רשימה והחליטו איך מטפלים במוקדי העומס. למשל תחליטו שבכל יום, או אחת לשבוע, תקדישו חצי שעה בלבד לסידור אזור ממוקד אחד". הסיבה שהזמן המוגדר קצר מלכתחילה אינה מקרית. "אנחנו לא רוצים ליצור התנגדות. זה לא יפעל לאורך זמן, ויש סיכוי שתתייאשו מהר מאד. אבל אם תחליטו שבתוך חודש אתם מפנים את אזור פינת העבודה – קל יותר לעשות זאת". עוד ממליצה גל-פז לסדר ביחד עם הפרטנר דברים כאלו. "לעתים יש ערך נוסטלגי לכל מיני מסמכים ישנים, תמונות ומכתבים שכבר לא חשובים יותר, אבל מעלים זיכרונות נעימים".
  4. התייחסו לחדר השינה בהתאם לתפקידו

    חדר השינה הוא המקדש של כולנו. המקום שבו אנחנו רוצים לסיים את היום באופן הכי רגוע שיש. שימו לב שחדר השינה מיועד לשינה בלבד ושלא יהיו שם חפצים שלא קשורים לייעוד שלו. כמו כן, גל-פז ממליצה להשאיר את הנייד מחוץ לחדר. 
  5. סדרו את פינת העבודה שלכם 

    בשנתיים האחרונות, רבים מאתנו החלו לעבוד מהבית ויצרו לעצמם פינת עבודה. אם המשרד שלכם ביתי או במקום העבודה, גל-פז ממליצה לשים לב לאופן שבו אתם סוגרים את היום. "תמיד נקו את השולחן מכל ניירת או חפצים כדי שיחכה לכן מסודר ליום המחרת. פתיחת יום העבודה בסדר וארגון יוצרת נינוחות ורוגע, שמובילים להצלחה". 

  6. מצאו מקום בבית שיהיה לכם מרחב שקט

    זה יכול להיות אחד החדרים או אולי פינה בחדר, במרפסת או בגינה. שם תהיה כורסה ייעודית שהוחלט שמי שיושב עליה לא מפריעים לו, כי זה המקום השקט המוסכם. אפשר לעשות שם מדיטציה, לשמוע מוזיקה או כל דבר אחר שתרצו. רק דאגו שיהיה מרחב מסודר לשקט.
  7. אל תחכו שהבלגן יגיע

    "הטיפ הכי חשוב בעיניי, שאני משתדלת ליישם על עצמי, הוא לא לחכות שיהיה בלגן עצום ורק אז לסדר, כי זה עלול לייאש. החליטו בכל שבוע לסדר משהו אחד קטן, ולא משנה מה. צרו לעצמכם הרגל של סדר וארגון. כשאנחנו מקבלים אחריות לסדר וארגון באופן שיטתי אחת לכמה זמן, הכל נכנס לסדר הנכון, וההרגל הזה מאפשר בהירות מחשבתית, רוגע, שמחה והנאה. השקט בבית הוא הבונוס הגדול ביותר שאנחנו יכולים להעניק לנפש שלנו, המבקשת שקט גם היא. מגיע לנו להגיע הביתה למקום של מנוחה ורוגע".
  8. בדקו את עצמכם

    בדקו במה הגוף צריך סדר וארגון מבחינה חיצונית: מניקור לרגליים? טיפול שיניים? ביקור אצל מעצב השיער? מלתחה חדשה? כמו כן, עשו בדיקה פנימית: מה אתם אוכלים, עד כמה אתם מכבדים את הגוף ונותנים לו את המינון המתאים והניקיון? אגב, אותו דבר מומלץ גם לגבי מקום אחר שאנחנו מבלים בו זמן רב: המכונית שלנו. האם היא "מחסן של נעליים"? או שאולי נעים בה? האם יש לה ריח טוב?  

דרורית גל-פז (M.SC) היא פסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית, מומחית בהובלת תהליכי שינוי לצמיחה. חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY