גלריה – קומת ביניים פתוחה חלקית, המשקיפה אל הקומה שמתחתיה ושטחה לא חורג משטח הבניין – היא אחת השיטות היעילות לניצול חללים גבוהים ולמקסום השטח. היא מתאימה לדירות, בתים ואף מבני משרדים וחללים תעשייתיים, ואפשר להשתמש בה לאחסון בלבד או ליצור חדרים לשימושים שונים. בדרך כלל נדרש חלל שגובהו לפחות 4 מטרים כדי להוסיף גלריה.

חשוב לדעת כי לפי חוק התכנון והבנייה כל תוספת שטח לקומה מחויבת בהיתר בנייה, וכשבונים קומת גלריה יש להיוועץ עם מהנדס מבנים מוסמך, שכן מדובר ברצפת מגורים שעליה לעמוד בתקני בטיחות. לאחר קביעת שלד קונסטרוקטיבי מעץ או מתכת הנחשבים כבנייה "קלה", מעקה וכן מדרגות או סולם לעלייה, אפשר לעצב אותה בצורות שונות.

גלריה, עיצוב גלית חיים, באדיבות צמר שטיחים יפים (צילום: ערן תורג'מן)
עיצוב גלית חיים, באדיבות צמר שטיחים יפים | צילום: ערן תורג'מן
גלריה, ג, עיצוב שרית זיו אלון (צילום: איתי בנית)
עיצוב שרית זיו אלון | צילום: איתי בנית
גלריה, עיצוב שרית זיו אלון (צילום: איתי בנית)
עיצוב שרית זיו אלון | צילום: איתי בנית
גלריה, עיצוב ויטל פרי שלטון ומיקה אלטר, סטודיו הום ליפטינג (צילום: טלי דברת)
עיצוב ויטל פרי שלטון ומיקה אלטר, סטודיו הום ליפטינג | צילום: טלי דברת
גלריה, עיצוב ויטל פרי שלטון ומיקה אלטר, סטודיו הום ליפטינג (צילום: טלי דברת)
עיצוב ויטל פרי שלטון ומיקה אלטר, סטודיו הום ליפטינג | צילום: טלי דברת
גלריה, ג, עיצוב שרית זיו אלון (צילום: ליאור טייטלר)
עיצוב מושיק גלאמין | צילום: ליאור טייטלר

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רושם ראשוני: אל תעשו את הטעות הזו בכניסה לבית שלכם

>> מומחה מזהיר ממסיר הכתמים ש"עושה קסמים"

בית בעיצוב נויה אדריכלות בסגנון מודרני מינימליסטי ובו שתי קומות. בגלריה יש יחידה לבן המתבגר וכן מקום ישיבה שממנו אפשר לראות את החלל המרכזי דרך מעקה המיתרים, כך שיש תחושה של חיבור בין הקומות. המעקה מורכב מזכוכית וכבלים שמתוחים מהתקרה עד לקצה המדרגות.

גלריה, עיצוב נויה אדריכלות באדיבות רשת רהיטי קיבוץ השלושה (צילום: מאור מויאל)
עיצוב נויה אדריכלות באדיבות רשת רהיטי קיבוץ השלושה | צילום: מאור מויאל
גלריה, עיצוב נויה אדריכלות באדיבות רשת רהיטי קיבוץ השלושה (צילום: מאור מויאל)
עיצוב נויה אדריכלות באדיבות רשת רהיטי קיבוץ השלושה | צילום: מאור מויאל
גלריה, עיצוב נויה אדריכלות באדיבות רשת רהיטי קיבוץ השלושה (צילום: מאור מויאל)
עיצוב נויה אדריכלות באדיבות רשת רהיטי קיבוץ השלושה | צילום: מאור מויאל

כדי לשלב מיזוג אוויר בבית עם תקרת רעפים בגובה 13 מטר תכננה סיסי זיו גלריה ובה ספרייה גדולה. ברצפת הגלריה, שמובילה לחדר העבודה וחדר השינה של ההורים, שולב מיזוג אוויר כך שאין קורת מיזוג גלויה.

גלריה, עיצוב סיסי זיו (צילום: ליאור טייטלר)
עיצוב סיסי זיו | צילום: ליאור טייטלר
 

בבית שעוצב במשרד הלל אדריכלות חופתה חזית הגלריה בלוח מתכת ומובילות אליה מדרגות קלות, כך שנוצר מראה תעשייתי מעודן. ספרייה שנבנתה ליד הקיר המפריד בין הגלריה לחדרים וכורסה יוצרות פינת קריאה המשקיפה אל הסלון והמרפסת.

גלריה, עיצוב הלל אדריכלות (צילום: עודד סמדר)
עיצוב הלל אדריכלות | צילום: עודד סמדר
 

בבית שעיצבה אודליה ברזילי יש גלריה המובילה לחדר ילדים ובו גלריית שינה נוספת. בהתאם לסגנון התעשייתי של הבית, משולבים צינורות אינסטלציה במעקה המדרגות ובספרייה, והדלת לחדר הילדים עשויה OSB.

גלריה, עיצוב אודליה ברזילי (צילום: עינת דקל)
עיצוב אודליה ברזילי | צילום: עינת דקל

גלריה, עיצוב אודליה ברזילי (צילום: עינת דקל)
עיצוב אודליה ברזילי | צילום: עינת דקל
גלריה, עיצוב אודליה ברזילי (צילום: עינת דקל)
עיצוב אודליה ברזילי | צילום: עינת דקל

אדריכלית ניצן קופרארד רז (סטודיו ניצן) הפכה חלל אחסון גבוה במיוחד ליחידת דיור לסטודנטית ובה קומת גלריה. בקומת הגלריה מוקמו חלל שינה ופינת עבודה, והם משקיפים לסלון ולמטבח שבקומת הכניסה. מתחת לגלריה נמצא חדר רחצה מרווח, וגרם המדרגות כולל ארונות, נישה לטלוויזיה, מגירות עבור מכשירי מדיה ותקשורת ומדפים.

גלריה, עיצוב סטודיו ניצן (צילום: סטודיו ניצן)
עיצוב סטודיו ניצן | צילום: סטודיו ניצן

בחדר ילדים שתכננה רוני שני פלדשטיין נוספה גלריה שאפשרה לחלק את החלל לאזור שינה ואזור בילוי. בגלריה מוקמה המיטה, ובשטח מתחתיה יש שולחן כתיבה, פינת ישיבה וארון. הגלריה עשויה ברזל ועץ ובחלקה התחתון מחופה בגבס. חיפוי העץ על הקיר מחורץ, כך שאפשר לשנות את מיקום המתלים, המדפים ושולחן הכתיבה.

גלריה, עיצוב רוני שני פלדשטיין (צילום: אורית ארנון)
עיצוב רוני שני פלדשטיין | צילום: אורית ארנון
גלריה, עיצוב רוני שני פלדשטיין (צילום: אורית ארנון)
עיצוב רוני שני פלדשטיין | צילום: אורית ארנון

כדי לאפשר ניצול מקסימלי בחדר הילדים תכננה יעל יגר מיטת גלריה מעץ עם ארון בגדים המשולב במדרגות.

גלריה, ג, עיצוב יעל יגר (צילום: אמיר ארליך)
יצוב יעל יגר | צילום: אמיר ארליך
גלריה, עיצוב יעל יגר (צילום: אמיר ארליך)
עיצוב יעל יגר | צילום: אמיר ארליך

במסגרת שיפוץ שתכננה ענבר מנגד הפך חלק מעליית הגג (שנמצאת בחצי קומה מעל חדר הילדה) לגלריה המיועדת לשינה ובה מזרן זוגי. החלון (שהיה באזור לפני השינוי) מוסיף אור לחלל, והגלריה חופתה בפרקט כמו החדר כולו. אל הגלריה מובילות מדרגות המשמשות גם לאחסון. 

גלריה, עיצוב ענבר מנגד (צילום: טל ניסים)
עיצוב ענבר מנגד | צילום: טל ניסים

במשרדי התאחדות הסטודנטים הארצית בירושלים, בחלל בגובה 5 מטרים, נוספה קומת גלריה שהוסיפה 110 מ"ר לשטח שמסתכם כעת ב-300 מ"ר. דניאלה דיאמנט תכננה בקומת הגלריה חדר ישיבות גדול, מטבח צוות ופינת ישיבה, ובקומה התחתונה – קומת הכניסה – קבלה, חלל התכנסות, משרדים וחדר ישיבות. המשרדים נמצאים מתחת לגלריה, סביב גרם המדרגות המרשים.

גלריה, עיצוב דניאלה דיאמנט (צילום: קירה קלצקי)
עיצוב דניאלה דיאמנט | צילום: קירה קלצקי
גלריה, עיצוב דניאלה דיאמנט (צילום: קירה קלצקי)
עיצוב דניאלה דיאמנט | צילום: קירה קלצקי
גלריה, עיצוב דניאלה דיאמנט (צילום: קירה קלצקי)
עיצוב דניאלה דיאמנט | צילום: קירה קלצקי