היום יותר מתמיד תושבי ישראל מודעים לחשיבות קיומו של ממ"ד, בטיחותו ורמת המוכנות שלו  לשהייה. התקינות שלו חיונית גם כמסייע בהפחתת הלחץ כחלק מהסביבה המוכרת של הבית, והאלמנטים שמרכיבים אותו מעסיקים את כולנו בימים האחרונים. רבים תהו כיצד ניתן לשמור על דלת הממ"ד נעולה מבחוץ ומצאו לכך פתרונות שונים, וההיערכות לשהות ממושכת העלו רעיונות להנעמת הזמן עד כמה שניתן.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> מומחי ניקיון: הטעות הדוחה שאתם עושים עם מברשת האסלה

>> כובש את הרשת: פתרון זול ומלא סטייל לחלון

 

על מנת שהממ"ד יוכל למלא את תפקידו בשעת חירום, פיקוד העורף מנחה לבנות אותו בהתאם לתקן ואוסר לערוך בו שינויים שאינם מותרים בתקנות, למשל פירוק של הדלתות והחלונות. בין אם מדובר בממ"ד, ממ"ק אן ממ"מ. מרחבים אלה מגינים מפני קשת רחבה של איומים: ירי ארטילרי, רעידת אדמה, שריפה ואירוע חומרים מסוכנים, ומהווים את הפתרון הטוב ביותר בעת קבלת התרעה על ירי רקטות וטילים. אחד האלמנטים שהעלו תהיות בימים האחרונים הוא ה"פילטר" - מערכת אוורור וסינון בממ"ד, המחויבת להתקנה בבנייה חדשה החל מחודש מאי 2010.

חלק מהתגובות ברשת קוראות לוותר על המערכת הזו, פעולה שכמובן אינה תקינה ועלולה לסכן חיים במקרה של אירוע חומרים מסוכנים. "בשנת 1992, לאחר מלחמת המפרץ אושרו תקנות לפיהן בכל מבנה חייב להימצא מרחב מוגן תקני, כלומר מרחב מוגן דירתי (ממ"ד)", אומרת מעצבת הפנים יעל אנגל-בנו. "מאז כל בית ודירה בישראל נבנים עם ממ"ד תקני, וברוב הבתים הוא משמש כחדר שינה לילדים. הצורך לאטום את החדר הזה בשעת חירום הביא לפיתוח של מערכות אוורור וסינון מתקדמות עם השנים. המערכת המעודכנת ביותר שמותקנת כיום בממ"דים היא למעשה סוג של קופסה שמכסה את המפוח והצנרת הדרושה לאוורור בשעת חירום. כיוון שהחדר משמש לרוב כחדר ילדים, כמעט תמיד עולה בקשה של הדיירים לנסות ולהסתיר את המערכת בצורה אסתטית". בבית בכרכור היא מצאה פתרון הסתרה המאפשר שימוש במערכת בשעת חירום – היא תכננה ארון בגדים גדול שבחלקו העליון משולבת המערכת ובשעת חירום ניתן בקלות להפעיל אותה בבטחה על ידי חיבור לחשמל, או על ידי מערכת ידנית המצויה בתוך הקופסה, למקרה שאין חשמל. תכנון יעל אנגל-בנו, נגרות: גילעד פישצנג

פילטר בממד, ג, עיצוב  יעל אנגל בנו (צילום:  יעל אנגל בנו)
תכנון יעל אנגל-בנו, נגרות: גילעד פישצנג | צילום: יעל אנגל בנו
פילטר בממד, ג, עיצוב  יעל אנגל בנו (צילום:  יעל אנגל בנו)
תכנון יעל אנגל-בנו, נגרות: גילעד פישצנג | צילום: יעל אנגל בנו

 

פתרון דומה מצאה הגולשת דנה רוט, שבנתה ארון עם גב פתוח שהדלתות מסתירות אותה וכתבה "ממש ממש לא לפרק! זו מערכת הסינון לממד. במקום המסכות שפעם היו". מדובר בארון שבחלקו העליון - היכן שנמצאת המערכת, יש גריעה של הגב וחיזוק הארון לקיר. במידת הצורך המדף נשלף ויש מספיק מרחב לסדר את המערכת ולחבר את הצינורות שלה (שכרגע מנותקים).

פילטר בממד (צילום: דנה רוט)
הארון פתוח, ובתוכו הפילטר. בעת הצורך, ניתן לחבר את הצינורות של המערכת ולהפעיל אותה. תכנון דנה רוט | צילום: דנה רוט
פילטר בממד (צילום: דנה רוט)
הארון סגור, מסתיר את הפילטר. תכנון דנה רוט | צילום: דנה רוט

 

למרות בליטתה של המערכת בקיר, אפשר גם להתקין וילון שיסתיר את מערכת הסינון בצורה אלגנטית - התקנה מעל הפילטר ובמרחק ממנו. ב"וילונות וידל" מאשדוד התקינו וילון מגובה התקרה, שמסילת האלומיניום שלו מכופפת מעט ויוצרת "בטן" עבור המערכת החיונית. "מסילה כזו היא בייצור אישי, אבל מחירה כמו מסילת וילון רגילה, כ-600 שקלים", אומר יניר וידל הבעלים. באופן דומה הם מייצרים וילונות על מסילות שמורחקות כ-20-15 ס"מ מהקיר עבור מזגנים בחדרי שינה.

פילטר בממד, ג, יניר וידל וילונות בהזמנה אישית
וילונות וידל
פילטר בממד, ג, יניר וידל וילונות בהזמנה אישית
וילונות וידל

 

הגולשת אילנית רוזן מצאה פתרון אסתטי אחר, שכרוך ברכישת צמח פלסטיק שופע ונשפך מטה, שיעטר ויסווה קצת את הפילטר מבחוץ, בנישה שנוצרה בין הקיר לארון בגדים. "בשבועיים האחרונים החלטתי לקשט את הממ"ד כדי לתת לו קצת חיות וצבעוניות. הנחתי עליו צמח פלסטיק שניתן לרכוש ברשת זול סטוק וכד׳ או באיקאה ומתחתיו הנחתי שולחן ועליו עציצים חיים ואקססוריז".

פילטר בממד, ג,  (צילום: אילנית רוזן )
עיצוב אילנית רוזן | צילום: אילנית רוזן