הסלון הוא החלל שבו אוהבים בני הבית להתכנס בערבו של יום, לשוחח ולהתעדכן, לנוח ולהתכרבל. זה גם המקום שבו אפשר לקחת הפסקה מהמירוץ, להירגע עם משקה ולצלול לספר מרתק או בינג' מול המסך. עד לא מזמן עשינו זאת כשאנחנו יושבים בסלון שמורכב מסט של על ספות תלת מושביות ודו מושביות, אבל הפורמט הזה התפרק והספות החליפו מקום, צבעים ומרקמים בהתאם לטרנדים עיצוביים. בשנים האחרונות התערער גם מעמדה של הספה הדו מושבית במערך הישיבה הסלוני, ורואים בעיקר סלון ובו ספה אחת ארוכה מהרגיל, שזלונג או ספה שאליה מתלווים הדום וכורסה או שתיים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> מומחי ניקיון: זה הטיפ לריח נעים בחדר הרחצה

>> ראש העין: הווילה המפנקת של כוכב הילדים קוגומלו

 

"בחמש השנים האחרונות כמעט שאין ביקוש לספות דו מושביות", מאשר גיל בּדוֹסה מ"בדוסה עיצוב רהיטים בהתאמה אישית" את התחושה שלנו. "הביקוש הוא בעיקר לספות פינתיות, המכונות שזלונג, ולספות ארוכות עם כורסה בצד". את הסיבה לשינוי הוא תולה בעיקר בגודל המצומצם של הדירות הישראליות – "דירות קבלן שהסלון, המטבח ופינת האוכל נמצאים בהן יחד באופן ספייס, והחלל הזה לא יכול להכיל גם תלת וגם דו. אפילו אם מדובר בדירת קבלן בת 6 חדרים, אין תוחלת למבנה של 3+2". 

ספת דו בדוסה עיצוב מיכל וולפסון  (צילום: שירן כרמל)
מיכל וולפסון | צילום: שירן כרמל

ספה 2.80 מטרים של בדוסה, עיצוב: מיכל וולפסון 

ספת דו בדוסה עיצוב טלי אוהד (צילום: הגר דופלט)
טלי אוהד | צילום: הגר דופלט
ספה 2.80 מטרים של בדוסה ושתי כורסאות, עיצוב: טלי אוהד 

 

המבנה הקלאסי של פעם, בו ספה תלת מושבית הוצבה במאונך לספת הדו, יצר "פינה מתה" שבה היו ממקמים שולחן צד, עציץ ומנורה. היום, כפי שמציין בדוסה, זהו שטח נדל"ני יקר: "מבנה השזלונג מכסה גם על הפינה הזו, והישראלים אוהבים את הספה הפינתית הזאת כי האזרח הממוצע פוגש אותה בערב, בסוף יום העבודה, כשהוא רק רוצה לשים רגליים, לשכב ולראות טלוויזיה או סדרה בנטפליקס וללכת לישון". בחללים גדולים יותר - למשל בבתים פרטיים או בדירות פנטהאוז, יש מקום ליותר ריהוט אבל שם ההעדפה היא לספה ארוכה ומרשימה יותר, באורך 2.80-2.60 מטרים או יותר, כזו שעומדת בפני עצמה, ולה מוסיפים הדום או כורסה מעניינת למיקסום האירוח. 

ספת דו בדוסה עיצוב שירן מלול  (צילום: קרין רבנה)
שירן מלול | צילום: קרין רבנה
ספת דו בדוסה עיצוב שירן מלול  (צילום: קרין רבנה)
שירן מלול | צילום: קרין רבנה

ספה באורך 3 מטרים של בדוסה, עיצוב: שירן מלול

 

"הדרישה היום היא בעיקר לספות גדולות, החל מאורך 2.20 מטרים", אומר ליאון סקסונסקי מגלריה לריהוט VASTU, ומוסיף כי את ספות הדו קונים בעיקר לדירות קטנות, לחדרי המתנה, למשרדים או לחדרי שינה.

ספת דו עיצוב גלריה ואטסו   (צילום: אלעד גונן)
גלריה VASTU | צילום: אלעד גונן

ספת דו בחלל מצומצם, עיצוב גלריה VASTU

 

מעצבת הפנים ענבר בן צבי סבורה ששני גורמים דחקו את השימוש במבנה הקלאסי של ספות התלת והדו. האחד הוא אכן עניין של מקום: "הבתים והדירות שבונים היום הרבה יותר צפופים, החדרים קטנים יותר, כולל הסלון, ואת המטבח דווקא מגדילים. ספת רי"ש פינתית או ספה עם שזלונג צריכה פחות שטח". הגורם השני יותר אופנתי ומייחס את הדחיקה במעמד למבנה המיושן שיש בדו ובתלת, כפי שסבורה גם מעצבת הפנים פזית קלמנוביץ': "את ספת הדו אפשר למצוא אצל ההורים והדודים, במשפחות גדולות שמעדיפות מקומות ישיבה צפופים וגם אצל הדור הצעיר שמורגל לזה מבית הוריו. ספות הדו פחות פופולריות היום, כיוון שהן יוצרות אווירה סגורה וכבדה, בעוד הקו העיצובי היום מתבסס על קלילות, אווריריות ותנועה שנוגד את הקונספט של ספה 'חוסמת' חלל. הן עדיין כאן גם בצורתן המודרנית כמו שזלונג, לאב-סיט או ספסל, ואני מאמינה שעיצוב זה גלגל חוזר, והיא תחזור בעתיד בתחפושת שעדיין לא ראינו כדוגמתה".

  

אחוזים גבוהים מרוכשי הסלון לא ידרשו היום ספות תלת ודו, ויעדיפו את הפורמט הפינתי או המאורך, אבל ספות הדו לא נעלמו לגמרי. בדוסה מספר כי מי שמגיע לתצוגה ומבקש ספות תלת ודו הם אלה שכבר יש להם אותן בבית והן משמשות אותם היטב. דרישת האירוח ותדירותו וכן אהבתם של בני זוג לשכב מול הטלוויזיה, כל אחד על ספה משלו, הכריעה את הכף לטובת מבנה של תלת ודו בבית שעיצבו דנה רטובסקי ואנה כהן: "אם המארחים זקוקים למשענות גב בספה לאירוח – וכל זה בחלל שאינו גדול – ההצעה הטובה ביותר עבורם היא מערכת ישיבה הכוללת ספה תלת מושבית וספה דו מושבית".

ספת דו עיצוב דנה רטובסקי ואנה כהן  (צילום: מאיה אבגר)
דנה רטובסקי ואנה כהן | צילום: מאיה אבגר

עיצוב: דנה ואנה סטודיו לעיצוב פנים

ספת דו עיצוב ליאת גוברין  (צילום: רותם פריפר)
ליאת גוברין | צילום: רותם פריפר

ספה ושתי כורסאות, עיצוב: ליאת גוברין

 

מעצבת הפנים ליאת גוברין בוחרת ללקוחות שלה ספה אחת ושתי כורסאות במקום דו, אם המערך אכן מתאים להם. דווקא אצלה בבית העדיפה לשמור על ספת דו במראה שונה מהספה התלת מושבית, בשל צרכים וטעם אישי. "לא צריך להספיד את ספת הדו כל כך מהר. כל אחד אוהב דברים אחרים". לשתי הספות בסלון ביתה של גוברין בסיס ירוק מרווה. ספת הדו (משמאל) היא ברוחב 1.70 מטרים, ובמקום כריות גב רגילות יש לה כריות לאונג' בצבעוניות שתואמת לכורסה. בספה החזיתית הגדולה יותר, שאורכה 2.20 מטרים, הכריות הן חלק מהספה. עיצוב: ליאת גוברין

ספת דו עיצוב  (צילום:  ליאת גוברין)
ליאת גוברין | צילום: ליאת גוברין

 

אז איך עושים את זה?

מבנה של תלת ודו שעדיין עובד

כדי לתכנן נכון את סידור הישיבה (אחרי שהוחלט איפה תמוקם הטלוויזיה, אם בכלל) מתחילים בספה ובשולחן הקפה הנמוך, ולאחר מכן מוסיפים את שאר הרהיטים והאביזרים – מכורסה ועד תאורה וכריות. מה שחשוב לייצר זה אזור שיחה, במיוחד אם בבית גרים יותר מאדם אחד ואם אוהבים לארח, כלומר לאפשר ליושבים לראות אחד את השני בלי להתכופף ולהסתיר זה לזה. "בתכנון סלון כדאי לבחון מה המרחב מאפשר מבחינת מרבצי ישיבה, הנוף הנצפה ממקום הישיבה והאירוח, ואז לתכנן את סוגי הישיבה בהתאם", אומרת אדריכלית אורלי אביטל. "אין צורך להיות מקובעים באופנה מסוימת, ולמרות שהיום יותר ויותר מוותרים על ספת הדו, עדיין יש לה מקום, במיוחד אם היא אייקונית כמו ספת צ'סטרפילד או כשבוחרים לאב-סיט שמאפשרת ישיבה מרווחת יותר מכורסה בודדת, 1.20-1 מטרים ויותר לעומת 90-80 ס"מ".

ספת דו אדריכלית אורלי אביטל (צילום:  נגה שחם פורת)
אורלי אביטל | צילום: נגה שחם פורת

עיצוב: אדריכלית אורלי אביטל

ספת דו אדריכלית אורלי אביטל (צילום:  נגה שחם פורת)
אורלי אביטל | צילום: נגה שחם פורת
עיצוב: אדריכלית אורלי אביטל

 

ספה אחת

פינת משפחה, שבה ספה אחת בלבד באורך 2.10 מטרים מול הטלוויזיה, צמודה לחדר השינה של ההורים בקומה השנייה ומשמשת את שניהם ולפעמים גם את הילד הקטן.

ספת דו עיצוב מייסא חדאד  (צילום: מאור מויאל)
מייסא חדאד | צילום: מאור מויאל

עיצוב: מייסא חדאד

 

ספה אחת בסלון מאורך מול קיר כוח דרמטי ברוחב 6.5 מטרים.

בית בקרוסאובר עיצוב מיכל אופיר (צילום: שי אדם)
מיכל אופיר | צילום: שי אדם

עיצוב: מיכל אופיר

 

ספת רביצה צבעונית ושמחה בחדר שמש המוקף קירות זכוכית בבית פרטי.

בית במושב תקומה, עיצוב מיכל סמץ - 32 (צילום: אורית ארנון)
מיכל סמץ | צילום: אורית ארנון

עיצוב: מיכל סמץ

 

דו מול דו

אזור שיחה אפשר ליצור במבחר צורות, אחת מהן היא ה"דאבל דו" – שתי ספות דו שיושבות זו מול זו. "מבנה של דו מול דו יוצר אינטראקציה נפלאה לישיבה פנים מול פנים, גוף מול גוף, למפגש או שיחה, דבר שמאוד חסר היום", אומרת מהנדסת הבניין ויוצרת העיצובים שרון הורוביץ חורש. ספת הדו היא גם הנוחה והפרקטית ביותר לישיבה, לטעמה. יחד עם זאת, בדירות היום המבנה בדרך כלל מלבני ואורכי, וכשיש מרפסת צריך להשאיר אליה שביל מעבר דרך הסלון. "בשילוב ההיצע הטרנדי של היום זה מותיר מקום לספה ארוכה או ספת רי"ש שממוקמת מול טלוויזיה, כשהשביל עובר ביניהן. האינטראקציה במקרה כזה היא לרוב של האדם עם או מול הטלוויזיה, מה שלא מזמין אינטראקציה בין אישית".

לסלון עם "שביל" למרפסת נבחרו שתי ספות דו שבזכותן מתאפשרת תחושת מרחב מקסימלית בחלל הציבורי. הדיירים הגדירו את פינת הישיבה בראש ובראשונה כפינת מפגש למשפחה ולחברים, לשיח, משחק ואירוח, ופריסה מסוג זה של ישיבה זה מול זה יוצר תקשורת מיטבית. "הצפייה בטלוויזיה הייתה משנית מבחינתם", אומרת המעצבת.

ספת דו עיצוב ליאת עסיג לוי  (צילום: אנסטסיה פרילוצקי)
ליאת עסיג לוי | צילום: אנסטסיה פרילוצקי

עיצוב: ליאת עסיג לוי

 

כשה"שביל" עם ספה אחת: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Interior Design & Home Styling (@sharonsidi_design)

 

שתי ספות דו בביתה של האדריכלית חיה בן צבי הוצבו זו מול זו כדי ליצור שיח נוח במשפחה ועם אורחים. שתי ספות דו קלילות וצעירות בקווים דקים משתלבות בבית האקלקטי, שמכיל אמנות מקורית ופריטי ריהוט עתיק, ולא מעמיסות על החלל. הכתום הרך הוא ממשפחת הגוונים האדומים והבורדו השולטים בחלל, ומקליל אותם מאוד. הישיבה בסלון תחומה בין שתי ספות הדו, ובצדדים הוצבה כורסה עתיקה מבית סבתא בריפוד קטיפה בורדו ומולה שזלונג אייקוני של לה קורבוזיה - כל פריט מנוגד אך משלים את הפריטים האחרים.

ספת דו עיצוב ענבר וחיה בן צבי  (צילום: ענבר בן צבי וחיה בן צבי)
ענבר וחיה בן צבי | צילום: ענבר בן צבי וחיה בן צבי

עיצוב: ענבר בן צבי וחיה בן צבי

 

ספה ומיטת יום

בחלל אחד שולבו מספר אפשרויות ישיבה: ספת קטיפה, שתי כורסאות וינטג' מחודשות, מיטת יום ובנוסף כורסת וינטג' עם הדום מפנק. אופן העמדת הרהיטים השונים מייצר מעגל שיחה טבעי וזורם ולא רק ישיבה בשורה מול מסך הטלוויזיה, ומעניק לבני הבית ולאורחים אפשרויות ישיבה והשתרעות שונות.

ספת דו עיצוב ורד בונפיליולי (צילום: איתי בנית)
ורד בונפיליולי | צילום: איתי בנית
ספת דו עיצוב ורד בונפיליולי (צילום: איתי בנית)
ורד בונפיליולי | צילום: איתי בנית

עיצוב: ורד בונפיליולי

 

אם כבר דו, אז שיהיו מעוצבות

ספה ולאב-סיט

מעצבת הפנים מאיה שינברגר ויתרה על ספת הדו ויצרה לאב-סיט שתכננה עם מסעד יד אחד, גב קצר יותר מהרגיל ומראה של שזלונג פתוח וקליל. מאחר שלא חסר מקום ישיבה, הוחלט לתת מקום לעיצוב כמו במקרה זה. לצידה של הלאב-סיט ספה ארוכה לשכיבה נוחה מול הטלוויזיה. שינברגר מציינת כי האירוח הפך לדינמי ופחות פורמלי, עם הרבה מאוד בני משפחה וחברים, ולכן יש צורך בכמה אזורי ישיבה כמו באי, בפינת האוכל או במרפסת, ולאו דווקא בשיח סלון.

ספת דו עיצוב מאיה שינברגר  (צילום: איתי בנית)
מאיה שינברגר | צילום: איתי בנית
ספת דו עיצוב מאיה שינברגר  (צילום: איתי בנית)
מאיה שינברגר | צילום: איתי בנית

עיצוב: מאיה שינברגר

 

ספת דו עיצוב מירית פיש  (צילום: אורית ארנון)
מירית פיש | צילום: אורית ארנון
עיצוב: מירית פיש

 

בית בקיבוץ דביר, ג, עיצוב מיכל סמץ - 4 (צילום: קרין רבנה)
מיכל סמץ | צילום: קרין רבנה
עיצוב: מיכל סמץ

 

ספת דו טולמ'נס דוט  (צילום:  יחצ)
טולמ'נס דוט | צילום: יחצ
ספת דו של FERM LIVING בטולמנ'ס דוט

 

ספת דו הביטאט (צילום: סטודיו אלאר)
הביטאט | צילום: סטודיו אלאר
ספת דו של הביטאט

 

ספות דו מקוריות אפילו יותר מצאנו ב" HomeGoods מרקטפלייס לריהוט 2023", שמציעים באתר ספת רביצה דו מושבית שגם נפתחת למיטה ואפשר להרכיב לבד. השלדה עשויה מתכת, הריפוד מבד סינטטי דוחה כתמים.

ספת דו הום גודס  (צילום: מתוך האתר)
הום גודס | צילום: מתוך האתר

HomeGoods

 

או ספת דו שהיא נדנדה: 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TOOT Furniture (@tootfurniture)