חלומו של כל חובב בישול או סתם חובב עיצוב הוא מטבח יפה, מרווח ונוח. אך מה עושים עם שטחו של המטבח הוא קטנטן ובין הכיור למקרר מפרידים בקושי מדף וארונית עם מגירת סכו"ם? "עיצוב מטבחים קטנים עשוי להיתפס כאתגר עיצובי גדול, אבל חשוב לדעת שאפשר לעצב בחכמה מטבח מדהים, פונקציונאלי, ויעיל", אומר ערן סייג, מנכ"ל סמגל מטבחים, "גם עם תקציב מוגבל והגבלות בנייה יש אפשרויות להפוך את המטבח לחדר שעונה על הצרכים והחזון".
אם חשבתם שמטבח זעיר הוא נחלתם של הצעירים והסטודנטים, תתפלאו לגלות שגם בדירות בורגניות יותר, יש כאלה שמתמודדים עם האתגר. "סיטואצית החיים המודרנית מחייבת יותר אנשים לגור בערים בהן שטח המחיה קטן ויקר", מסביר אבי בר ששת, סמנכ"ל מכירות ומגוון איקאה ישראל, "כפועל יוצא, חלל המטבח קטן ומצריך פתרונות חכמים שיאפשרו עבודה ארגונומית ונוחה בתפעולו". אז איך עושים את זה? סידרנו לכם רשימה של טיפים שיעזרו לתכנן מטבח קטן, מעוצב ויעיל, גם במרחב קטן.
1. תכנית פתוחה: מטבח, פינת אוכל וסלון בחלל משותף
בכדי לשוות למטבח הקטן מראה מרווח ואוורירי, כדאי לבחור בעיצוב פתוח - כלומר, תכנון המטבח באזור ללא מחיצות. אם יש לכם אפשרות, מקמו את המטבח במרחב הפונה לסלון או לפינת האוכל. את ההפרדה בין החללים והגדרת המרחב שלהם, ניתן לעשות על ידי חציצה ויזואלית כמו צביעת הקיר בפינת האוכל או בסלון בגוון שונה - גוון שיצור אשליה שתפריד ותגדיר את שני החללים בנפרד. גם בחירה בריצוף שונה לאזור המטבח בהחלט יכולה לשמש כמסגרת, אשר מגדירה את המטבח כחלל עצמאי.
2. אי מרכזי: הגדרת החלל ודלפק אכילה
הצבת אי במטבח שמתוכנן כחלל פתוח, היא דרך מצוינת להפריד בין המטבח לשאר החלל וגם לזכות במשטח עבודה נוסף ובדלפק אכילה. "בתכנון מטבח קטן כדאי להקציב אזור אחסון גבוה אחד (ארונות) ולא לפצל אותו", מסביר סייג, "את שארית החלל רצוי להשאיר פתוח". עוד ממליץ סייג להתקין יחידות אחסון עמוקות וגדולות שיכולות להכיל מכשור וכלים. "שילוב של אי במטבח יוצר משטחי עבודה וגם מקומות ישיבה במטבח הקטן", מוסיפה פנינה אמור, מנהלת סניף רגבה ברעננה, "אם אין מספיק מרחב ניתן להציב חצי אי שבצדו האחד מוצמד לקיר".
3. צבעים: בהירים ומבריקים
צבע הוא אלמנט מכריע בגיבוש האווירה והתחושה ששוררת בחלל. כשהמטבח קטן והארונות כהים, סביר להניח שכל החדר יסבול מאווירה חנוקה ומעיקה, במיוחד שמדובר במטבחון סגור. לכן, כצעד ראשון וקריטי, מומלץ לבחור בגוונים בהירים. "הגוונים במטבח קטן חייבים להיות בהירים ומבריקים על מנת לתת תחושת מרחב והשתקפויות", ממליץ סייג. אם אתם ממש בעניין של צבע, כדאי שתדעו לשלב אותו בחכמה - צבעים נטרליים יהיו נעימים יותר ויצרו אשלייה של מרחב ולכן מומלץ לשלב את הצבעוניות בנגיעות, בעוד שהמסגרת של החלל נותרת בהירה.
שילוב של יחידה צבעונית, מידוף נועז, כסאות בר צבעוניים - יצרו את המראה המבוקש מבלי להכביד על המרחב המצומצם. "חשוב להימנע מניגודים חזקים ולבחור בגוונים מאותה המשפחה", ממליצה אמור, "הבחירה בגוונים בהירים שישתלבו עם החלל כולו יאפשר למטבח להיות אין סופי וללא תחושת מסגרת".
4. אחסון נסתר ויעיל: מונע עומס
חשיבה יצירתית ותכנון נכון יכולים להוביל לארגון יעיל על ידי פתרונות אחסון ראויים לכל מוצרי החשמל והכלים. "במטבחים קטנים יש יתרון", אומרת אמור, "אם המטבח מתוכנן כמו שצריך, הכל מאוד נוח וזמין ולא צריך לסחוב מוצרים וכלים ממקום למקום". במקום להניח את האביזרים והמוצרים הדרושים לנו לעבודת המטבח השונות על השיש ומשטחי העבודה הדלים, רצוי למצוא להם פתרונות יצירתיים במקום קבוע ומסודר שיאפשרו למטבח להרגיש פחות צפוף.
"חשוב לתכנן מראש את מיקומם של המגירות ומדפי האחסון הפנימיים", מסביר בר ששת, "מומלץ לערוך תכנון פנימי של הארונות ולא רק של תצורת המטבח, לתכנן מראש את החלוקה הפנימית הרצויה בארונות השונים, היכן ימוקמו כלי הבישול, האחסון, מזווה מוצרי המזון וכו', כל זאת על מנת להפוך את העבודה במטבח ליעילה יותר".
בנוסף, ישנה מגמה חדשה של עיצוב מוצרי חשמל במיוחד עבור שטחי המגורים הקטנים. "יצרני מכשירי החשמל הבינו את הצורך בייצור מכשירי חשמל קטנים וקומפקטיים אשר חוסכים מקום", מסביר סייג, "ניתן לראות זאת למשל עם שלל המקררים שמוצעים כיום בגודל של 24 ס"מ עומק, במקום 30 ס"מ".
5. תאורה: אור לבן ולא פלורוסנט
מטבחים קטנים לעתים קרובות מוארים בתאורה לא נכונה, מה שהופך את מראה החלל לעמום וסגור. "בבואנו לעצב מטבח קטן חשוב להתאים את עוצמת התאורה לגודל המטבח. מעבר לכך, על מנת לצמצם את תחושת העומס שעלולים ליצור גופי תאורה בולטים, כדאי להשתמש בגופי תאורה שקועים ומינימליסטים", מסביר מוטי ישראלי, יועץ תאורה ראשי ברשת מחסני תאורה. גופי תאורה שקועים בתקרה עם תאורת ממוקדת מעל אזורי העבודה, או תאורה מפזרת בשאר החלל, יקנו לחלל המוגבל הרבה אור מבלי ליצור עומס על התקרה. "מומלץ להאיר את המטבח בתאורת אור לבן שמאירה את החלל בצבעים טבעיים, בניגוד לנורות פלורוסנט סטנדרטיות שמעוותות את הגוון הטבעי של צבעי האובייקטים באזור", מוסיף ישראלי.
6. באנו עומס לגרש: מידוף במקום ארונות עליונים
החשש מפני מחסור בשטחי אחסון גורם לנו לרצות לנצל כל סנטימטר פנוי לטובת ארונות, למטה ולמעלה. אך למעשה, מומלץ לוותר על יחידות עליונות שיעמיסו על המטבח הקטן ולבחור במקומן התקנת מדפים או יחידות פתוחות. אם אתם דלים בתקציב ורוצים לשחרר את המטבח הקטן שלכם מתחושת העומס, ניתן לשלוף את דלתות היחידות העליונות ולהפוך אותן לפתוחות.
תוכלו להכפיל ולשלש את שטח האחסון על ידי ניצול מירבי של המרחב האנכי. מסילות עם ווי תלייה הן פתרון נהדר לסירים והמחבתות ולכלי הששת. "על מנת לחסוך בשטח אחסון, ניתן לתלות את הסירים והמחבתות על קירות המטבח", מסביר סייג, "זוהי דרך מושלמת לפינוי ארונות לטובת צרכים אחרים, והכלים התלויים בהחלט יכולים להוסיף קסם ואופי לעיצוב המטבח הקטן".
אם התמזל מזלכם ויש לכם חלון במרחב המצומצם, הקפידו להשאיר אותו חשוף ואל תחסמו אותו עם וילון שימנע מהאור לחדור פנימה ולהקנות תחושה שמדובר בחדר גדול יותר. "מאוד חשוב לשמור על מינימליזם", טוענת אמור, "לשמור על אחידות בצבעוניות ולהימנע מעומס יתר על השיש ועל המידוף הפתוח, כי עומס יוצר תחושה של דוחק". אמור ממליצה להעניק ליחידות העליונות חיפויי זכוכית אשר יתנו תחושה של גודל.
כל הדרכים לשילוב מדפים במטבח
ואם כבר מטבח קטן: האבזרים שיחסכו לכם מקום