הנה שאלה מוזרה: מתי בפעם האחרונה יצא לכם לחשוב על פינלנד? לא, לא המדינה של ביורק והטיסות הזולות לניו יורק, זו איסלנד. לא המדינה שכולה קרחון, זו גרינלנד. זה גם לא המקום שנילס הולגרסון מנסה להגיע אליו – זה לפלנד. פינלנד היא המדינה הקטנה הזו בין שבדיה לרוסיה שאין לה שום תרומה מיוחדת לעולם. זאת אומרת, יש את ועדת הלסינקי שקבעה את עקרונות האתיקה הרפואית, האירוויזיון התקיים פעם בהלסינקי, ואמא של מאט דיימון נולדה אי שם בפינלנד, אבל קשה לחשוב על משהו משמעותי אחר שיצא משם. עד עכשיו, כלומר, כי מתברר שלפינים יש שיטה פופולרית לייבוש כלים שכולנו חייבים להכיר.

לא משנה אם המטבח שלכם קטן ותל אביבי או ענק וכפר שמריהואי, שטח הנדל"ן שליד הכיור הוא מצרך די נדיר, ותמיד יש שם חפצים שתופסים מקום. רובנו ממקמים שם את הכלים לאחר השטיפה, בדרך כלל על מתקן ייבוש סמוך. אז בפינלנד, מתברר, נוהגים לייבש את הכלים על אותו המתקן בדיוק, רק שהוא תלוי מעל הכיור.

מתקן לייבוש כלים NEX (צילום: אמזון)
צילום: אמזון

:עוד בערוץ עיצוב הבית

לסגור את הדלתות וזהו

היתרונות ברורים – זה גם קרוב לברז כך שלא צריך לשנע את הכלים הרטובים יותר מדי, הם גם מתייבשים תוך כדי שהם מטפטפים לתוך הכיור, וגם לא צריך לאחסן אותם בארונות שונים ולחפש אותם אחר כך במשך שעות. בצורה כזו, אגב, אפשר גם להשאיר את הסירים הגדולים ביותר בלי חשש שהם יגרמו להצפה על השיש. למתקן הזה יש שם ארוך מאוד בפינית – astiankuivauskaappi – שמשמעותו שילוב של המילים "כלים", "יבש" ו"ארון". אין ספק שהוא יעיל במיוחד עבור דירות קטנות, שבהן אין יותר מדי מקום למתקן הייבוש על השיש.

מה פשר התגלית הזו דווקא עכשיו? מדענית קנדית בשם שריל קווינטון שגרה בפינלנד במשך יותר משלוש שנים חזרה לקנדה וגילתה שאי אפשר להשיג את המתקן שם. "למה שאר העולם לא משתמש בזה?!", היא תהתה בפוסט בבלוג שלה, "אני אוהבת את הדבר הזה, היו לי כלים שלא ראו את הארון כבר חודשים. אפשר לזרוק בתוך זה המון דברים, לסגור את הדלתות וזהו, הדלפק תמיד מסודר".

מתקן לייבוש כלים NEX (צילום: אמזון)
צילום: אמזון

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

למנוע כתמי מים

אלא שיש גם קצת חסרונות – "הכלים מטפטפים די הרבה על הכיור", כותבת קווינטון, "אבל בפינלנד זו לא ממש בעיה כי רובם משתמשים בנירוסטה ופלדת אל חלד גם בכיור וגם בדלפקים. הטריק הוא לשים את כלי הזכוכית במדף העליון כדי שהם לא יקבלו כתמי מים". כמו כן, כדאי מאוד שלא לסגור את דלתות הארון כדי להאיץ את תהליך הייבוש.

אז איך אפשר להשיג מתקן כזה? לקנות באמזון. חברות כמו Nex או Probrico מוכרות ארונות כאלו בהרכבה עצמית תמורת מחיר שנע בין 45 ל-49 דולר, ואפילו לא צריך לשלם על זה מכס.

A post shared by Anna KayKay (@tastylivinghelsinki) on