הסיר על האש, המים כבר רותחים, ואתם לא מצליחים למצוא את שקית הפסטה מהסוג האהוב על הילדים שלכם. הסיטואציה הזו ועשרות נוספות כמוה מוכרות לכולנו. אנחנו אוהבים להעמיס על המזווה שלנו בכל טוב ולרכוש כמויות גדולות של מוצרים כדי לנצל מחירים מוזלים, אך לעתים הרצון הטוב מסתכם בהרבה בלגן שמוביל לחוסר ארגון, בזבוז של מקום ולפעמים גם לזריקה של מזון שתוקפו פג.

ארגון המזווה משפיע באופן ישיר על זמן העבודה שלנו במטבח, ומכאן שבחירת מיקום נוח וארון אסתטי אינם מספיקים. יש להקדיש מחשבה לארגון הפנימי של המגירות והמדפים על מנת שנוכל לראות את תכולתם, להעריך את כמויות המוצרים שברשותנו ולמצוא את המוצרים בקלות בעת העבודה במטבח. רונית גור מחברת דוקטור סדר מדגישה כי מלאי המזון שלנו שווה כסף, ולכן יש לסדר את המזווה ולתכנן את הרכישות בהתאם לשטח האחסון, הצרכים השוטפים ותדירות השימוש. מוצרים יומיומיים ימוקמו במדפים האמצעיים, מוצרים שצריכים להיות בהישג ידם של הילדים ימוקמו נמוך, ומוצרים שבהם אתם משתמשים רק כמה פעמים בשנה מומלץ למקם במדפים הגבוהים. אז לפני שאתם רצים לסופר לעשות קניות, קראו היטב את הטיפים הבאים כדי לעשות סדר בשטח המזווה שלכם.

עוד באתר לעיצוב הבית:

פותחים חזית

כאשר בוחרים את מיקום המזווה, יש להביא בחשבון שהגישה אל המוצרים בעת הבישול צריכה להיות נוחה, כדי שתחסכו התרוצצויות מיותרות. לכן אחת האופציות הפופולריות ביותר כיום היא להקדיש את אחד מארונות המטבח הגבוהים עבור מזווה, באופן היוצר קיר גבוה אחד והמשכי. מאחורי החזית הנקייה יכול להסתתר עולם ומלואו, עם מדפים או מגירות בגבהים שונים, אבזור פנימי המתאים לבקבוקים, תבלינים ועוד ואפילו מכשירי חשמל. חברות המטבחים מציעות פתרונות מגוונים לחלוקה נוחה של הארון, שתתאים בדיוק להרגלי הקניות, האירוח והבישול שלכם.

אין תמונה
חלוקה פנימית נוחה בסגנון כפרי של מטבחי דקור

ארגון מזווה 01, מזווה מודרני ואלגנטי של מטבחי רגבה (צילום: בני אדם)
מזווה מודרני ואלגנטי של מטבחי רגבה | צילום: בני אדם

הגודל לא קובע

אם נוכל לבחור, כולנו כמובן נעדיף ארון מזווה כמה שיותר גדול, אך רבים מאיתנו נאלצים להסתפק במטבחים קטנים, שארגונם דורש פתרונות יצירתיים יותר. בחללים קטנים יש לנצל באופן מקסימלי כל פינה ואין להמעיט בערכו של אף שטח, קטן ככל שיהיה. כך למשל תוכלו לנצל שטח צר לאחסון בקבוקים או קופסאות שימורים בעזרת מגירה נשלפת. תוכלו לבנות מגירה כזו בעצמכם, כפי שמדגימים בבלוג Classy Clutter או להיעזר בפתרונות פרזול קיימים ברשתות השיווק.

ארגון מזווה 02, מגירה לאחסון קופסאות שימורים לצד המקרר (צילום: classyclutter.net)
מגירה לאחסון קופסאות שימורים לצד המקרר | צילום: classyclutter.net

אין תמונה
פתרונות פרזול יצירתיים של דומיסיל, מ-112 שקל

מתחלקים לקבוצות

חלוקת המוצרים לפי קטגוריות תיצור מראה מסודר ואסתטי וגם תעזור לכם למצוא בקלות את המוצר הספציפי שאתם צריכים. מומלץ ליצור הפרדה בין הקטגוריות השונות בעזרת קופסאות או סלסילות, שיעזרו לכם גם לרכז מוצרים שונים המשתייכים לאותה קטגוריה. את הקופסאות תוכלו גם להוציא מהארון במידת הצורך ולהניחה לצדכם על משטח העבודה לגישה מהירה ונוחה. טארין, בעלת הבלוג Design Dining Diapers, ארגנה את מרבית המוצרים במזווה בסלסילות ייעודיות, ולהן הוסיפה תגיות לזיהוי זריז.

ארגון מזווה 03, חלוקה לקטגוריות ותיוג הקופסאות (צילום: designdining)
חלוקה לקטגוריות ותיוג הקופסאות | צילום: designdining

קופסאות, רבותי, קופסאות

מלאי הקופסאות שיכולות להתאים לארגון המזווה הוא אדיר וניתן למצוא מוצרים במגוון צבעים, חומרים, גדלים וסגנונות. אפשרות ראשונה העומדת בפניכם היא בחירה בסלסילות או בקופסאות פתוחות שבתוכן תניחו את המוצרים באריזתם המקורית, לארגון אסתטי ומהיר. אפשרות נוספת היא בחירה באריזות סגורות ואטומות, שיחליפו את אריזות הפלסטיק והנייר המקוריות. האפשרות השנייה דורשת אמנם מעט יותר התעסקות, אך אם מדובר במדפים פתוחים, זו אופציה מוצלחת ביותר.

ארגון מזווה 04, לפני-איך אפשר למצוא כאן משהו (צילום: twotwentyone.net)
לפני: איך אפשר למצוא כאן משהו? | צילום: twotwentyone.net
ארגון מזווה 04, אחרי-חלוקה לקופסאות במראה אחיד (צילום: twotwentyone)
אחרי: חלוקה לקופסאות במראה אחיד | צילום: twotwentyone
אין תמונה
ארגז אחסון ירקרק של Sofi, מחיר-210 שקל
ארגון מזווה 04, קופסאות אחסון של Brass עם מכסה נוח וצבעוני (צילום: יחצ Brass )
קופסאות אחסון של Brass עם מכסה נוח וצבעוני | צילום: יחצ Brass

ארגון מזווה 04, קופסאות שקופות של המעצב מרסל וונרדס (צילום: יחצ טולמנס)
קופסאות שקופות של המעצב מרסל וונרדס | צילום: יחצ טולמנס

דומים או זהים

האריזות המקוריות של מוצרי המזון שונות זו מזו בגודל ובצבעוניות, ואחסון מוצרים שונים זה לצד זה יכול לגרום לעומס בעיניים, ולבזבוז זמן באיתור המוצר הדרוש. כדי ליצור מעט סדר ואחידות תוכלו לבחור בקופסאות זהות, בסט הכולל קופסאות דומות בגדלים שונים, או בקופסאות בצבעים ובחומרים שניתן להשלים להן סט בקלות, כמו צבע לבן או זכוכית שקופה. צ'לסי מהבלוג Two Twenty One שיתפה את המהפך שעשתה במזווה שלה, ותוכלו לראות שכל המוצרים הקטנים מצאו את מקומם בקופסאות תכולות זהות, שיוצרות מראה קליל, צעיר וחביב בשטח השירות.

ארגון מזווה 05, כלי אחסון בגדלים שונים הניתנים להקפאה ולהדחה (צילום: באדיבות omada)
כלי אחסון של omada בגדלים שונים הניתנים להקפאה ולהדחה | צילום: באדיבות omada
ארגון מזווה 05, סט כלים לאחסון מזון, שמן ותבלינים של H_O (צילום: יחצ HֹO)
סט כלים לאחסון מזון, שמן ותבלינים של H_O | צילום: יחצ HֹO

ארגון מזווה 05, קופסאות מתוך סדרת מוצרי מטבח מודולרית של Bugatti  (צילום: Bugatti)
ארגון מזווה 05, מתוך סדרת מוצרי מטבח מודולרית של Bugatti | צילום: Bugatti

פשוט וזול

רכישת קופסאות לאבזור מזווה שלם יכולה להצטבר להשקעה כספית לא קטנה, אך אם יש לכם ידיים טובות וקצת סבלנות תוכלו להכין בעצמכם קופסאות חינניות מחומרים ממוחזרים וזמינים. הבלוגרית לורן מ-Bless’er House ארגנה את המזווה כולו בפחות מ-200 שקל – היא רכשה קופסאות אחסון זולות, השתמשה בסלסילות אחסון שהיו לה בבית והכינה בעצמה קופסאות נוספות מאריזות חיתולים. את הקופסאות עטפה בנייר מעוצב ואליו הצמידה פתק שחור ליצירת מראה של לוח גיר. להוראות הכנה.

ארגון מזווה 06, קופסאות אחסון מחבילות חיתולים ממוחזרות (צילום: blesserhouse.com)
קופסאות אחסון מחבילות חיתולים ממוחזרות | צילום: blesserhouse.com

אמנות התיוג

קופסאות יפות הן נחמדות ועושות לנו כיף בעיניים, אך בארגון המזווה לא מספיק להסתכל בקנקן אלא חשוב לראות מה יש בו. כדי שלא תצטרכו לפתוח את כל הקופסאות במזווה בדרך לזו שאתם צריכים, מומלץ לבחור באחסון שקוף שדרכו ניתן לראות בקלות את תכולת הקופסה. אופציה נוספת ואהובה עלינו מאוד היא שימוש בתגיות. תוכלו להכין אותן בעצמכם או להשיג עיצובים מוכנים בחנויות או ברשת. באתר של Lia Griffith למשל תוכלו להוריד תוויות מוכנות ולהדפיסן לשימוש אישי בבית.

ארגון מזווה 07, תוויות מוכנות להדפסה ביתית (צילום: liagriffith.com)
תוויות מוכנות להדפסה ביתית | צילום: liagriffith.com

ארגון מזווה 07, תוויות צבעוניות של חוות דרך התבלינים (צילום: ענת לוי)
תוויות צבעוניות של חוות דרך התבלינים | צילום: ענת לוי

שירות לעובד

אמנם המזווה הוא חלל שירות ולא חדר מגורים שבו אנו מבלים ומארחים, אך עדיין מדובר בחלל שימושי בבית, שאפשר לעצב על פי כל הכללים של עיצוב פנים איכותי ואף להקדיש חלק ממנו לקישוט או קריצה הומוריסטית. הכינו לוח השראה עם רעיונות יפים שראיתם בבתים, במגזינים ובאינטרנט ובחרו סקאלת צבעים. כך בדיוק עשתה מליסה מהבלוג A Prudent Life לפני שניגשה לעיצוב המזווה הביתי שלה, והתוצאה היא חלל כיפי ונעים שכיף לבשל בו.

ארגון מזווה 08, המשך ישיר של המטבח הפתוח (צילום: aprudentlife.com)
המשך ישיר של המטבח הפתוח | צילום: aprudentlife.com

ארגון מזווה 08, סקאלת צבעים נעימה ואביזרים דקורטיביים (צילום: aprudentlife.com)
סקאלת צבעים נעימה ואביזרים דקורטיביים | צילום: aprudentlife.com

עצמאי, מודולרי ונגיש

לבד מארונות המזווה המסורתיים, מומלץ לשלב פתרונות שונים שיעזרו לכם לנצל את כל השטח העומד לרשותכם. תוכלו למשל להוסיף יחידות אחסון עצמאיות או לנצל את שטח הקיר לאחסון נגיש בעזרת מדפים קטנים, שעליהם תניחו מוצרים בשימוש יומיומי כמו קפה, דגני בוקר ותבלינים. גם מתלים לאחסון מודולרי יהיו פתרון נוח ויעיל שיקצר תהליכים בעת ההכנה והבישול, ובעזרת נגיעה קטנה של צבע ודקורציה הם יכולים להפוך לפינה האהובה עליכם בחלל.

ארגון מזווה 09, מתלים לאחסון מודולארי של הביטאט (צילום: נומס)
מתלים לאחסון מודולארי של הביטאט | צילום: נומס

אוורור טבעי

אחסון סגור ואטום הכרחי למרבית מוצרי הבישול והאפייה, אך פירות, ירקות ובצל מומלץ לאחסן במקום מאוורר, מוצל וקריר. אפשרות נוחה ומקובלת היא שימוש בסלסילות, שאפשר להניח על משטח העבודה או לתלות לצדו. גם עגלת מטבח עצמאית יכולה לסגור לכם את הפינה. אם מדובר בתכנון של מטבח חדש או בשיפוץ, תוכלו להקדיש חלק משטח האחסון בארון לטובת תכנון מגירות פתוחות ומאווררות, כפי שניתן לראות בהדרכה הזו באתר Hobby Farms.

ארגון מזווה 10, מגירות פתוחות ומאווררות (צילום: Tom Thulen, hobbyfarms.com)
מגירות פתוחות ומאווררות | צילום: Tom Thulen, hobbyfarms.com
ארגון מזווה 10, מגש עור לאחסון והגשה של תמר ניקס באתר Heartistshop (צילום: אלעד גונן)
מגש עור לאחסון והגשה של תמר ניקס באתר Heartistshop | צילום: אלעד גונן

אין תמונה
סלסילות פלסטיק של עולם הבית שאפשר לערום

עושים שוק

לא בכל הדירות והבתים קיימת מרפסת שירות לצד המטבח שבה אפשר למקם מזווה, ולא בכל המטבחים ניתן לשלב ארון מזווה גבוה. במקרים כאלו תוכלו לנצל את האסתטיקה הוויזואלית של צבעוניות המוצרים והתבלינים ולאחסן אותם באופן פתוח וייצוגי. קריסטין מהבלוג Ella Clair שילבה כתוספת למטבח הקיים מדפים פתוחים עם צנצנות גדולות מלאות בכל טוב. באופן כזה התבלינים, מוצרי המזון והחטיפים הופכים לחלק מעיצוב החלל ומוסיפים לו נגיעה כפרית ודקורטיבית.

ארגון מזווה 11, מדפים דקורטיביים עם צנצנות גדולות (צילום: ellaclaireinspired.com)
מדפים דקורטיביים עם צנצנות גדולות | צילום: ellaclaireinspired.com

ארגון מזווה 11, צנצנות זכוכית בגדלים שונים של Arcosteel Kitchen (צילום: יוסי פונס)
צנצנות זכוכית בגדלים שונים של Arcosteel Kitchen | צילום: יוסי פונס

ליל שימורים

מוצרי מזון רבים מגיעים באריזות קשיחות במידות קבועות, כמו קופסאות דגני בוקר, רטבים ושימורים. עבור אלו ניתן להוסיף אחסון ייעודי בחלל המזווה, המתאים למידותיהם ויוצר חלוקה נוחה של שטח האחסון והמדפים. אחת מכותבות הבלוג Shanty 2 Chic משתפת שבמשפחה שלה, הכוללת שבע נפשות, נדרש מלאי מוצרים גדול התופס שטח רב. לכן היא בנתה יחידות חלוקה המתאימות בדיוק למידות קופסאות השימורים הנפוצות והניחה אותן על גבי המדף הקיים.

ארגון מזווה 12, אחסון קופסאות שימורים בהכנה עצמית (צילום: shanty-2-chic.com)
אחסון קופסאות שימורים בהכנה עצמית | צילום: shanty-2-chic.com