ההשקעה המרובה בתכנון מטבח משתלמת בסיום התהליך, כשיושבים בחלל החדר, מביטים סביב על הארונות, על הדלתות, על האי החדש ועל מכשירי החשמל וחשים סיפוק. כדי שתחושת הסיפוק לא תיפגע, חשוב לוודא שמשטח העבודה המכסה את הארונות התחתונים לא ייפגם, יוכתם או ייראה כאילו נרכש לפני כמה עשורים. כדי לשמור לאורך זמן על המשטח, יש כמה כללים חשובים שצריך להקפיד עליהם.

שמירה על המשטח (צילום: אבן קיסר)
חשוב לוודא שמשטח העבודה המכסה את הארונות התחתונים לא ייפגם | צילום: אבן קיסר

ניקוי יומיומי: נקו עם מים וסבון

לכל מטבח משטח העבודה שלו, בין אם הוא עשוי שיש טבעי, עץ או פורצלן ובין אם קוורץ או נירוסטה. כל משטח דורש טיפול ייחודי, אבל ההמלצה שטובה לכולם היא ניקוי מהיר ופשוט מדי יום, שמטרתו למנוע הצטברות של לכלוך וכתמים. "מים חמימים, סבון ומטלית בסוף כל יום פעילות יספיקו בהחלט להסרת 99 אחוז מהכתמים. את משטחי הקוורץ והפורצלן אפשר לנקות גם עם ספריי חלונות או ספריי אסטוניש לניקוי כללי", מסבירה ענבר אייזק פלג, מנהלת שירות לקוחות אבן קיסר. "ככלל, עדיף שניקוי יומיומי יתבצע עם חומרים שמתיזים אותם בספריי, ולא משחות למיניהן".

כתמים קשים: אמצו חומרים ייעודיים

פעילות מרובה של בישול, טיגון, הכנות ואירוח מביאה איתה כתמים בולטים יותר במטבח שקשה להיפטר מהם. קחו לדוגמה את הכורכום הצהוב, הסלק הסגול והרימון או היין האדום האהובים בחגים וידועים כעיקשים במיוחד. את משטחי הקוורץ ניתן לנקות עם סנו אנטי קאלק, ואת משטחי הפורצלן בכל חומר ניקוי. "אם נוצרים על פורצלן שחור כתמי אבנית ממים עומדים, אפשר לנקות עם סמרטוט ומשחת אסטוניש בקופסה כחולה", מעדכנת פלג.

חומרי ניקוי: הקפידו על הוראות השימוש

היצע חומרי הניקוי יכול לבלבל, אבל יש כלל ברזל אחד בכל הנוגע לחומרים, והוא קריאה של הוראות השימוש הרשומות על הבקבוק, ואלה המופיעות באתר שממנו נרכש המשטח, למשל אבן קיסר.

בטרם השימוש בחומר ניקוי כלשהו, מומלץ לבדוק אותו על פינה נסתרת ולוודא שהוא מתאים למשטח. כמו כן, חשוב לזכור בזמן השימוש שאין להשאיר את החומר על המשטח ליותר מדקה אחת או שתיים. בגמר הטיפול מנקים את החומר עם מים ועוברים עם נייר סופג כדי לייבש את המשטח ולא להשאיר כתמים. "הדברים הללו נכונים גם למשטח רטוב שעבדנו עליו, ולא נרצה שאריות של אבנית, שמאוחר יותר יהיו קשות יותר להסרה", אומרת פלג. "לכן כדאי לייבש את המשטח הרטוב".

חיתוך: השתמשו בחציצה

כדי למנוע שריטות על משטח העבודה יש להקפיד להשתמש בקרש חיתוך שיונח על המשטח, וכמובן להימנע מחיתוך על המשטח עצמו. מומלץ גם להרחיק חפצים חדים.

חום: הפעילו גם את בדיקת המגע

גם אם יש משטחים שהם עמידים בחום מסוים, עדיף שלא לקחת סיכונים וכדאי תמיד למקם מעמד, לוח או תחתית משעם או עץ שיבודדו את משטח העבודה ממחבתות וסירים חמים, ממיחם ועוד. "במשטח קוורץ ובכל משטח אחר נשתמש בחומר מבודד כמו עץ או שעם ולא מתכת, ובמשטחי פורצלן אפשר להניח גם כלים חמים, אבל לזמן קצר", מסבירה פלג, ומציינת דוגמה קיצונית של פלטת שבת שפועלת 48 שעות ועלולה להזיק למשטח. ואיך יודעים אם הכלי חם מדי למגע עם המשטח? "אם תוכלו לגעת בכלי החם בעזרת הידיים, אפשר להניח אותו על המשטח. אם הכלי חם מדי ואי אפשר לגעת בו בידיים – סימן שצריך להשתמש במשטח מבודד".

שמירה על המשטח (צילום: אבן קיסר)
כדאי תמיד למקם מעמד, לוח או תחתית משעם או עץ שיבודדו את משטח העבודה ממחבתות וסירים חמים | צילום: אבן קיסר

משטחים רגישים: הקפידו לנקות

יש משטחים רגישים יותר מאחרים, למשל משטחים כהים או כאלה שהגימור שלהם אינו מבריק, ולכן הם דורשים תחזוקה רבה יותר. כדי להסיר כתמים ממשטח קוורץ יש לשפשף בעדינות עם מטלית וחומר ניקוי כמו סנו אנטי קאלק כאמור, ולשטוף היטב במים. על משטחים כהים מפורצלן ייראו יותר טביעות אצבעות, סימני אבנית או כתמים אחרים, ולכן מומלץ להקפיד על ניקוי יומיומי ועל שימוש בקרש חיתוך כמבודד. "כמו מכונית כהה וספה שחורה, גם על משטחים כהים רואים יותר כתמי מים, ולכן חשוב להקפיד לא להשאיר עליהם מים עומדים. חשוב לנגב תמיד את המים, אפילו מתחת למתקן הכלים, אם יש כזה, אחרת הכתם יישאר".

חיטוי: הכשירו לקראת החג

משטחי הקוורץ והפורצלן של אבן קיסר מגיעים עם תעודת כשרות של מכון צֺמת, אך במידת הצורך ניתן לבצע הכשרה לפסח בצורה פשוטה וקלה שתהיה טובה תמיד: מחממים את המשטח בהדרגה באמצעות שפיכת מים פושרים על המשטח, ולאחר מכן שופכים עליו מים רותחים בזהירות.

כתמים: יש מה לעשות

על מנת להסיר כתמי דבק וסיליקון יש להשתמש בסכין מגרדת שניתן לקנות בכל חנות חומרי בנייה או "עשה זאת בעצמך". כמו כן, אם יש על המשטח כתמי חלודה, ניתן לפנות למחלקת שירות לקוחות ולקבל בדואר חומר ניקוי המתאים להסרת כתמי חלודה.

שמירה על המשטח (צילום: אבן קיסר)
על מנת להסיר כתמי דבק וסיליקון יש להשתמש בסכין מגרדת | צילום: אבן קיסר

איטום: מים שקטים חודרים עמוק

מים עלולים לחדור לתוך הארונות או בקרבת הקיר כשאין איטום טוב בחיבורים בין משטחי העבודה. דבר זה מחליש את הארונות ועלול לגרום להם לנזק בלתי הפיך. לכן יש להקפיד על התקנה מקצועית של בעל מקצוע מנוסה ומורשה על ידי יצרן המשטחים.

תיקונים: הימנעו מהטחת חפצים

ככלל, יש להימנע מהטחת חפצים בחוזקה בקצות המשטח ובחלקים בולטים שלו כדי למנוע סדקים ושברים. יחד עם זאת, למשטחי אבן קיסר מתלווה אחריות לכל החיים, שבמסגרתה מוצע שירות של טכנאי מנוסה לתיקונים ושחזורים, המותאם לסוג המשטח.

שמירה על המשטח (צילום: אבן קיסר)
למשטחי אבן קיסר מתלווה אחריות לכל החיים | צילום: אבן קיסר