המטבח התפתח במרוצת הזמן, השתנה בהתאם לקדמה, לטכנולוגיות החדשות ולאורח החיים המודרני, ומחלל להכנת אוכל בלבד התמזג עם המרחב החברתי ואפשר לאנשים נוספים לקחת בו חלק ולהביע את היצירתיות שלהם. מכשירי החשמל הקלו על שלבי הכנת האוכל וההתנהלות במטבח, על כל אלה מנצח עיצוב שמעמיד את המטבח הפתוח בחזית אחת עם הסלון ובמרכזו שיש למטבח בעיצוב עוצמתי. אדריכלים שעוסקים כבר שנים בעיצוב מטבחים מדי יום, חולקים את הטיפ ששינה את תפיסת העיצוב שלהם בנוגע לחלל שהפך ללב הפועם של הבית.

אלברט אסקולה: בחרו משטח אי דומיננטי

כבר כשהיה ילד הכיר אלברט אסקולה את מרבית הבניינים ברחובות שבהם הסתובב בברצלונה עם אביו. המבנים סקרנו אותו והדרך ללימודי אדריכלות בתיכון ולאחר מכן באוניברסיטה הייתה טבעית. הוא השתלב במשרד אדריכלים, ב-2008 החל את עבודתו כעצמאי, וכשהכיר ב-2013 בספרד את בן זוגו היום, איש הטלוויזיה אסי עזר, עבר לישראל. תקופה ארוכה עבד עם שותף, והיום יש לו משרד עצמאי המתמחה במגורים ובפרויקטים של פינוי בינוי, בהם הוא מעצב את החללים הציבוריים ואת הדירות לדוגמה.

הטיפ של אלברט אסקולה: "המטבח מחולק היום לקיר ארונות גבוהים, לעיתים עם נישה, ארונות נמוכים ואי. ההמלצה לבחירת משטח בנישת הארונות הגבוהים היא משטח עבודה בגוון רגוע או בדוגמה חלקה. כדי שהאי מולו יקבל את תשומת הלב המלאה, אני מציע לבחור משטח עבה יותר בעובי ס"מ ובעל מראה דומיננטי עם גוונים דרמטיים ועורקים. כך האי יהפוך ל'פיס', ליחידה בעלת נוכחות, כמו שולחן.

https://albertescolarchitect.com/he/

 

הנקין שביט: הצניעו את הבלגן בעזרת אי

עירית הנקין וזהר שביט, השותפים בסטודיו לעיצוב הנקין שביט, הכירו במהלך לימודיהם, וכבר בשנה האחרונה קיבלו הצעה לעצב שני חדרים לדוגמה במלון תיירים בפינת הרחובות גורדון ודיזנגוף בתל אביב. שני החדרים הפכו לעיצוב פנים למלון כולו, לאחר מכן הגיע עיצוב לבתי קפה ומסעדות ותוך מספר שנים של עבודה בתחומים נוספים, החליטו להתמקד בבנייה פרטית ודירות יוקרה.

הטיפ של הנקין שביט: "בהיבט התכנוני מכיוון שישראלים אוהבים מטבח פתוח, אנחנו מציעים למקם אי כאובייקט במרחב, שמקיים מספר תפקידים: הוא משמש כאזור עבודה, כאזור אחסון וכאזור ישיבה, ויש לו תפקיד נוסף כחציצה בין המטבח לחלל המגורים. החציצה הזו חשובה גם לצורך הצנעת הבלגן שבאזורי העבודה שנמצאים מאחוריו. בהיבט העיצובי, לאוהבי מראה טבעי של אבן במשטח העבודה שעדיין רוצים לשמור על פרקטיות ותחזוקה קלה, כדאי להשתמש בספר דוגמאות שמרכז את כל החומרים, כמו שמציעה אבן קיסר, שיש קוורץ או פורצלן בו יש כמעט את כל הגוונים שאפשר לחשוב עליהם".

https://henkinshavit.com/

 

מטבח אבן קיסר (צילום: אסף פינצ׳וק)
צילום: אסף פינצ׳וק

בזלת אדריכלים: תכננו מקום ישיבה במטבח

האדריכליות בוגרות בצלאל ואוניברסיטת ת"א, אנוק רון ושירה דרומי, עבדו יחד במשרד המתמחה בשימור מבנים ביפו וחיפשו את דרכן לעצמאות. הן נפגשו לאחר עזיבתן את המשרד והחליטו לאחד כוחות בעבודת עיצוב פנים. היום המשרד שלהן, בזלת אדריכלים, מתמחה ביצירת חללים אלגנטיים ועל זמניים בשפה עיצובית מודרנית בדירות יוקרה, בתים פרטיים, פנטהאוזים, דירות קבלן, חללים מסחריים ועוד.

הטיפ של בזלת אדריכלים: "המטבח הוא מקום מרכזי וחשוב, בו אנשים נפגשים, ולכן כדאי להתאים אותו בצורה מושלמת לשאר האלמנטים המעוצבים בחלל הציבורי. אנחנו ממליצות לתכנן במטבח אפשרות ישיבה לצד מי שמבשל, כמו שולחן אוכל, אי במפלס נמוך יותר או דלפק, כדי לחבר את כל בני הבית יחד. הדבר נכון גם למטבח קטן".

https://www.bazelet.co/

 

בזלת אבן קיסר (צילום: אלעד גונן)
צילום: אלעד גונן

אמיר פלג: סדרו נכון ובחרו משטחים עמידים

מיד לאחר סיום לימודי העיצוב בשנת 2002 החליט אמיר פלג לקפוץ למים העמוקים ולצאת לדרך עצמאית. בתחילה עיצב למקורבים ובני משפחה ולאט לאט רכש מעגל לקוחות שאת חלקם הוא פוגש בימים אלו כבר בפעם השלישית. הסטודיו שלו לאדריכלות פנים הינו סטודיו בעל חשיבה מחוץ לקופסה, מעודכן בסצנת העיצוב הבין לאומית והמקומית ומתמחה בבתים פרטיים, דירות ופנטהאוזים, שיפוץ מבנים קיימים והרחבות.

הטיפ של אמיר פלג: "עיצוב טוב גורם למשתמש נוחות מרבית ובלתי מתפשרת, אחד כזה שעומד במבחן הזמן, עוד לפני הנראות האסתטית. תכנון מטבח חייב לייצר פונקציונליות מרבית ונוחות משתמש אם במודולציה ואם בחומר. במודולציה אקפיד על סידור נכון של יחידות המטבח ותכולתן ועל נוחות השימוש במטבח, ובחומר חשוב לבחור נכון משטחים התואמים את הקונספט העיצובי, עמידים לשחיקה ולבלאי ושנראותם תהיה טובה גם בעוד 15-10 שנים".

https://www.amir-peleg.co.il/

 

ליאת מיכאלי: הימנעו מטרנדים זמניים

המסע של מעצבת הפנים ליאת מיכאלי בעולם התכנון ועיצוב הפנים החל עוד בילדותה, כשמצאה פתרון יצירתי לחלל הקטן שחלקה עם אחיה ויצרה לכל אחד מהם אזור פרטי משלו. כשבגרה למדה עיצוב פנים בבית הספר אולטימה לעיצוב, והיום היא מתמקדת במגורי יוקרה, פנטהאוזים ובתים פרטיים.

הטיפ של ליאת מיכאלי: "מאחר שנחיה עם המטבח שנים רבות, רצוי להימנע מהשקעה גבוהה בטרנדים זמניים. כדאי לבחור פריטים שיודעים בביטחון שהם גם איכותיים וגם מעוצבים באופן על-זמני, והכוונה בעיקר לצבעוניות שנאהב לשנים רבות. אני ממליצה על גוונים מונוכרומטיים לחזיתות המטבח ולמשטחי העבודה, למשל לבנים, אפורים, גווני אבן או שחורים, ואת התעוזה העיצובית להוסיף על ידי נגיעות אופנתיות באקססוריז, בתמונות, בגופי תאורה ועוד. פרטים אלה יכולים להיות משמעותיים מאוד עיצובית ויחד עם זאת נוחים יותר לכיס וניתנים להחלפה בקלות".

https://www.liatmichaeli.co.il/

 

ליאת מיכאלי אבן קיסר (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי