החורף עוד לא כאן אבל הלילות כבר קרירים, וזה הזמן לארגן את חדר הילדים בהתאם. אמנם החורף בארץ קל יחסית, אבל זו גם הסיבה שלא מותקנות כאן מערכות של חימום מרכזי או הסקה מרכזית, הנחשבות בטיחותיות מאוד. אז איך לדאוג שבחדר יהיה חם ונעים וגם מספיק מאוורר ונוח? ואיך מתאימים את עיצוב חדר הילדים (או הנוער או התינוקות) לעונה הקרה?

"בחורף אנחנו מבלים יותר שעות בבית עם הילדים, והשהות המשותפת בבית מעלה את הסיכון לתאונות ביתיות", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים. "הבשורות הטובות הן שאת מרבית התאונות הביתיות אפשר למנוע באמצעות התאמת הבית לילדים ואימוץ הרגלי התנהגות בטוחה. במיוחד בימים אלו, כשהטמפרטורה יורדת ושעון החורף מאריך את שעות החשיכה, זה הזמן לוודא שאין בבית גורמי סיכון מיותרים".

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> עברו לדירה ברמת גן, ובת ה-11 קיבלה אגף משלה

>> הגולשים בהלם: זה מה שהבלוגרית גילתה על המדיח

לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, בעונת החורף יש עלייה של 48 אחוז בתמותת ילדים בשריפה ביחס לשאר עונות השנה. עוד עולה מסקירת נתוני חמש השנים האחרונות, כי בחורף יש עלייה של 26 אחוז בתמותת ילדים כתוצאה מחנק ו-20 אחוז יותר מקרי תמותה כתוצאה מנפילה. בנוסף, הנתונים מחמש השנים האחרונות מעלים כי כל מקרי התמותה כתוצאה מהרעלה התרחשו בחורף.

לדברי עינת שגיא אלפסה, דוברת ארגון בטרם לבטיחות ילדים, אמצעי החימום הבטוחים ביותר הם אלו שאין בהם מקור להט - כלומר מזגן, רדיאטור וחימום רצפתי, ורק אמצעי חימום כאלה אפשר להפעיל גם בלילה. "כל אמצעי החימום האחרים - בהם תנורי ספירלה, מפזרי חום, תנור גז, נפט וקמין - מסוכנים לשימוש בשל הסיכון לשריפה", היא מסבירה.

חימום חדר ילדים, שילב (צילום: דן לרנר)
שילב | צילום: דן לרנר

הנחיות הבטיחות של ארגון בטרם לחימום בטוח:

אמצעי החימום לרוב צורכים הרבה חשמל, ולכן חשוב לוודא שמערכת החשמל הביתית תקינה ותעמוד בעומס. מומלץ להימנע מחיבור אמצעי החימום למפצל או לכבל מאריך שעלולים להתלקח בשל העומס.

יש לבחור רק אמצעי חימום העומד בתקן שאפשר לזהות לפי מדבקה הכוללת את שם היצרן וארץ הייצור.

חשוב להתקין בבית גלאי עשן (מומלץ ליד המטבח וליד חדרי הילדים). גלאי העשן לא ימנע את השריפה אבל יתריע עליה בהקדם ויאפשר פינוי מהיר של הילדים וקריאה מידית לכוחות הכיבוי וההצלה.

חשוב להשאיר חלון פתוח במקצת לאוורור בזמן חימום החדר או הבית.

יש להימנע מחימום יתר - הטמפרטורה המומלצת בחדר הילדים היא 24-22 מעלות. במיוחד אצל תינוקות צעירים שמערכת ויסות החום של גופם טרם התפתחה, חימום יתר מסוכן עד כדי מוות.

חשוב להרחיק את אמצעי החימום מאזור המשחק של הילדים, ובכלל יש להשגיח על הילדים בצורה רציפה בסביבת אמצעי חימום.

יש להימנע מכיסוי פתחי האוורור של אמצעי החימום. הרחיקו את אמצעי החימום מווילונות וממצעים, והימנעו מייבוש בגדים ומגבות על אמצעי חימום שלא נועדו לכך.

תינוקות מתחת לגיל שנה מומלץ לא לכסות בשמיכות עבות העלולות לגרום לחנק בשינה. מומלץ להשתמש בשק שינה ייעודי לתינוקות.

טיפים להתאמת עיצוב חדר הילדים לחורף

מעצבת הפנים בטי יעקובסון מסבירה איך להתאים את חדרי הילדים לחורף:

שקעים ומיקומים: כבר בשלב התכנון הראשוני חשוב להתייחס למיקום השקעים, כך שאפשר יהיה לחבר אליהם אמצעי חימום בלי שיהיה קרוב מדי למיטה, לשידה ולארון, וכדאי גם לתכנן מקום מתאים למכשיר אדים כי רוב אמצעי החימום מייבשים את האוויר.

אמצעי חימום: יעקובסון ממליצה להתקין את המזגן מעל דלת החדר, כדי שלא יתפוס מקום על הקיר. בבתים הממוקמים באזורים קרים אפשר להוסיף בשלב התכנון נישה לרדיאטור מובנה, כך שהוא לא יעמוד במרכז החדר.

חלונות ורוח: חלונות כיס בדרך כלל לא אטומים, והרוח יכולה להיכנס דרכם. יעקובסון ממליצה לחסום את הרוח באמצעות וילון מבד אטום או וילון האפלה, ועליו אפשר לתלות וילון דקורטיבי.

רצפה: יעקובסון ממליצה להתקין פרקט בחדרי הילדים, כי הוא פחות קר מריצוף אבן או גרניט פורצלן. אם אין בעיות אלרגיה, כדאי להוסיף שטיח. בחורף נעים לשבת ולשחק על השטיח, והוא גם מגדיר את אזור המשחק בחדר. רצוי לבחור שטיח שאפשר לכבס, מכיוון ששטיחים בחדרי ילדים נוטים להתלכלך.

בידוד בין המיטה לקיר: אפשר להפריד בין המיטה לקיר באמצעות לוח ראש או באמצעות כרית ארוכה (1.2 מטר).

טקסטיל: "אני בעד להכניס חומרים חמים לחדרי הילדים אך מכיוון שהחורף הישראלי קל יחסית אפשר להסתפק בבדי כותנה וג'רסי", אומרת יעקובסון. מצעים מבדים אלה נעימים גם בקיץ וגם בחורף. "אפשר כמובן לחמם יותר את האווירה עם בדים כבדים יותר כמו קטיפה, צמר, פרווה וכדומה", היא מוסיפה.

חימום חדר ילדים, ג, עיצוב בטי יעקובסון (צילום: אורית ארנון)
עיצוב בטי יעקובסון | צילום: אורית ארנון

לילך הלוי, מעצבת רשת עצמל'ה, מזכירה שבחורף מבלים יותר בבית. "חדר הילדים, שבקיץ אולי שימש בעיקר לשינה, הופך גם לחדר משחקים ובילוי", היא אומרת. הנה הטיפים שלה ליצירת חדר נעים:

מקום אחסון: חדר מסודר ומאורגן הוא חדר שנעים לשהות בו. השתמשו בכוורות, קוביות אחסון פתוחות לתלייה ומדפים לאחסון משחקי קופסה וספרים. הציבו בכניסה לחדר מתלה בגדים למעיל ולמטרייה, כדי שלא ייזרקו בחלל.

נצלו את פינות: הציבו בפינות החדר כורסה, פוף או שולחן קטן עם שני כיסאות. כך יתקבל מראה עגול ומזמין.

העדיפו רהיטי עץ: עץ נעים למגע ויוצר מראה חמים ומזמין.

תאורה: בחרו בתאורה צהובה והקפידו להציב מנורת קריאה ליד המיטה.

וילונות: צרו מראה של שכבות, תלו וילון המורכב מבד ועליו שכבה שקופה של טול. צרו מסגרת לחלון בעזרת קרניז דקורטיבי מעל הווילון.

חימום חדר ילדים, ג, עיצוב לילך הלוי מעצבת רשת עצמל'ה (צילום: נויה שילוני)
עיצוב לילך הלוי מעצבת רשת עצמל'ה | צילום: נויה שילוני

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

כללי בטיחות להפעלת המזגן

ברוב הבתים בארץ מותקנים מזגנים, ומדובר באמצעי חימום בטיחותי המאפשר לשלוט בטמפרטורה ובמשך ההפעלה. נתי מקתם, מנהל תחום ההנדסה באלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה, מנדב כמה טיפים לשימוש במזגן בחדר הילדים:

מומלץ לכוון את המזגן לטמפרטורה קבועה בחדר הילדים, לפי ההנחיות.

על מנת לחסוך בחשמל מומלץ לכוון את טמפרטורת המזגן ל-24-22 מעלות.

מומלץ להפעיל בחדרי ילדים את תכונת I feel. יש להניח את השלט הרחוק בקשר עין עם היחידה הפנימית וללחוץ על כפתור i feel שבשלט הרחוק. פעולה זו תעביר את רגש הטמפרטורה מיחידת המזגן (המאייד) לשלט הרחוק ותשפר משמעותית את פעולת החימום של האזור המבוקש.

במצב חימום, יש לכוון את תריס יציאת האוויר של המזגן 45 מעלות כלפי מטה, מפני שהאוויר החם שמוציא המזגן עולה למעלה, לסירקולציה של אוויר ומיזוג יעיל יותר של החדר.

טיימר דוד  (צילום: סאלי פאראג)
צילום: סאלי פאראג

מומלץ להזמין טכנאי מוסמך אחת לחמש שנים לצורך בדיקת חיבורי החשמל של המזגן. עם הזמן, מוליכי החשמל המחוברים עם מהדקים למזגן עלולים להתרופף או להתייבש, דבר שעלול לגרום לזרם גבוה, שריפת מוליכים ואף לשריפת המזגן.

חשוב להקפיד לנקות את הפילטרים של המזגן. פילטרים סתומים פוגעים ביכולת המזגן בביצוע החלפת חום עם אוויר החדר ויכולים לגרום לתקלות רבות (נזילת מים מהיחידה הפנימית של המזגן, הפסקות של פעילות התרמוסטט שמשמעה שהטמפרטורה בחדר תהיה כמעט ללא שינוי, הופעת כתמים שחורים של פטריה ועוד). מומלץ לנקות במים בלבד. חומרי ניקוי עלולים לפגוע בציפוי ההידרופילי של סוללת המזגן (רדיאטור).