אחרי שהבאנו בפניכם את הטעויות הנפוצות והפתרונות לעיצובים שרובנו נוטים לעשות בסלון ובמטבח, הגיע הזמן לעבור לקודש הקודשים, חדר השינה. החדר החשוב מכל בבית, רבים יעידו, צריך להיות מזמין ומרגיע אבל גם פרקטי. הנה הטיפים של המעצבות שיגלו לכם איך עושים את זה נכון ואיך מתקנים פדיחות.
עוד באתר לעיצוב הבית:
טעות מספר 1: תאורה רעה
חדר השינה צריך להיות חלל מרגיע, נעים ורומנטי, ותאורה היא מרכיב חשוב בהשגת המטרה. תאורת תקרה או לצד המיטה המצוינת וחשובה אך אינה מספיקה. הבחירות הלא נכונות כוללות אהילים מגושמים שחוסמים את האור, בחירת תאורה לבנה שברוב המוחץ של המקרים אין מקומה בחדר השינה, ערבוב נורות בצבעים שונים, בחירת נורות בהספק נמוך שמפיצות פחות אור ממה שנחוץ, וכמובן פלורסנט.
פתרון: תאורת אווירה בדוגמת מנורת עמידה לצד פינת קריאה או מנורות קיר ליד שידת האיפור ישדרגו באופן משמעותי את האווירה הנוצרת בחדר ויאפשרו התאמה של מצב התאורה לצרכים שונים הדורשים רמות תאורה שונות. ההמלצה הגורפת היא אור צהוב, וגם אם אתם רוכשים נורות חסכוניות מהסדרה החדשה, שימו לב שהן זמינות במגוון צבעים של אור על הסקאלה שבין לבן לצהוב.
ברוב חדרי השינה יהיה נכון לבחור בתאורת תקרה חזקה ככל האפשר, ותמיד עדיף מתג דימר כדי שתהיה אפשרות לשחק עם עוצמת האור. בשני צדי המיטה חשוב לבחור את אותה הנורה, באותו הגוון ובאותה העוצמה, אך שתי הנורות האלה יכולות להיות בהספק נמוך יותר מזו התקרתית, משום שהפעולות מתבצעות קרוב יותר אליהן. בשלוש נקודות התאורה הללו מומלץ ללכת על גופים חשופים אם מדובר בסגנון תעשייתי או אורבני, ולהעדיף אהילים קלילים ובהירים אם מדובר בסגנון אימפריאלי או קאנטרי. כדי לייצר אווירה רומנטית ברגע האמת תמיד אפשר לכסות את האהיל במטפחת צבעונית. אם יש לכם מקום בחדר, אפשר להוסיף אפילו גוף תאורה רביעי כגון מנורה עומדת ליד כורסה. זכרו שככל שיש יותר מקורות אור בחדר, כך הוא יכול לשרת אתכם ליותר מטרות.
טעות מספר 2: אי אפשר לישון פה
אמנם זה נשמע מעט מצחיק, אך לעתים מתקבלות החלטות בעיצוב חדרי שינה המפריעות לו בתפקודו העיקרי - לספק מקום לשינה נוחה, שקטה וטובה. לכל אחד צורכי שינה שונים המתבטאים ברמות שקט ותאורה, ויש כמובן אנשים בעלי לו"ז בלתי שגרתי, שישנים בשעות שונות מרוב האוכלוסייה.
פתרון: יש להתייחס לכל הנושאים הללו בעיצוב החדר ובבחירת החומרים. למשל, טרנד חדרי הרחצה הפתוחים אל חדר השינה אינו מתאים למי שיכול לישון רק בחושך מוחלט, פרקט פחות מתאים למי ששנתו קלה ומתעורר מכל רחש ווילונות שקופים לא יאפשרו שינה טובה למי שצריך לישון במהלך היום.
טעות מספר 3: מיקום לא נכון של המיטה
המיטה היא הרהיט הגדול ביותר בחדר, כך שיש לה משמעות גדולה מבחינת התנועה בחדר. לפעמים בניסיון להרוויח עוד מקום לשידה אנחנו דוחפים את המיטה לפינה ומקבלים מראה מאולץ שנראה כאילו המיטה בעונש.
פתרון: על המיטה להיות ממוקמת במרכז החדר (במידה שישנים בה זוג), כדי ששני בני הזוג יוכלו לצאת ממנה ולהיכנס אליה בקלות. לא רצוי למקם את המיטה מול דלת הכניסה לחדר, אלא קצת באלכסון, כך שניתן להביט החוצה אם מסיטים את העין. חשבו על פתרונות אחסון יצירתיים כמו הוספת ארגז מצעים מתחת למיטה ומקמו אותו במרכז, רצוי מתחת לחלון. ככה יתקבל מראה מרווח ומאוורר גם בחדר שינה קטן.
טעות מספר 4: שליטה על כמות האור החודרת לחדר
רבים מאיתנו אוהבים שקצת אור נכנס לחדר בעוד אחרים לא יכולים לסבול את זה ואף ישנים עם כיסוי עיניים. אם החדר מואר באור שמש טבעי ואין תריסים, וילון חצי שקוף לא יעשה את העבודה.
פתרון: וילון האפלה מאפשר שליטה באור עד להחשכה מוחלטת גם במהלך היום.
טעות מספר 5: צביעת הקיר באדום
מתישהו בשנות ה-90 מישהו ששמע הרצאה על פנג שואי אמר שצריך להכניס אדום לחדר השינה כדי לעורר תשוקה. מובן שלכל עיקרון בעיצוב יש להתייחס במינון הנכון.
פתרון: הצבע האדום בהחלט סקסי במיוחד, אבל הוא גם צבע מעורר, ולכן לא רצוי להשתמש בו במינונים גדולים בחדר השינה. אם בכל זאת אתם מוכרחים להוסיף אדום לחדר השינה, עשו זאת במינון קטן, כדי שלא תמצאו את עצמכם ערים כל הלילה.
טעות מספר 6: שעטנז בכל פינה
חדר השינה במהותו הוא מקדש טקסטיל: במרכזו עומדת במה שעליה מונחות ערימות של מוצרי טקסטיל. אפשר לומר שכל ההוויה של החדר נקבעת לפי האלמנט הזה, שהוא אולי הזול ביותר בחדר אבל גם הדומיננטי ביותר, ולכן יש להקדיש לו תשומת לב. שגיאה שחוזרת בבתים רבים היא שילוב של כמה סטים על גבי מיטה אחת, זה נובע כמובן מסיבות פונקציונליות כמו חוסר זמן, ומה זה בכלל משנה, הרי ציפית היא ציפית. ובכן, זה נכון, אבל הדברים הקטנים האלה משנים את כל האווירה בחדר. אל תתפתו למבצעים ועסקאות משתלמות שבסוף ישלחו אתכם הביתה עם סדינים בצבע כתום זרחני.
פתרון: דבר ראשון הוא לשים לב למה אתם קונים ואם זה מתאים למה שכבר קיים בבית. לדוגמה: הרהיטים בחדר השינה הם מעץ אלון? מצעים פרחוניים כנראה ישוו לו מראה של אכסניית נוער. שנית, זכרו שאתם צריכים בסך הכל שני סטים - אחד על המיטה ואחד בכביסה, זה הכל. הפריט הזה תופס הרבה מקום בארון, ואין שום סיבה להחזיק חמישה סטים אם יש רק מיטה אחת בבית. כמו כן, הגבלה לשני סטים תמנע מכם לערבב בין המצעים. ככלל, לרוב החדרים יתאימו מצעים חלקים בצבעים בהירים. חלק מהחדרים, בדרך כלל אלה שמעוצבים בקו נקי, יוכלו להכיל מצעים עם דוגמה עדינה כגון פסים או נקודות, ומעט מאד חדרים יצליחו לסבול מצעים בצבעים כהים או עם דוגמאות גסות. שימו לב שכל זה תקף גם לגבי וילונות, כריות נוי ושטיח בחדר השינה. יש להפעיל מידה של ביקורת עצמית בשלב הרכישה ולוודא שהם משוחחים שיח הרמוני ולא יוצרים סתירות ויזואליות שמקשות על העין.
טעות מספר 7: קירות וחלונות חשופים לגמרי
רובנו נוטים לא לתלות וילונות בחדר השינה, ואם כבר תולים אז חותכים אותם בגובה החלון, מה שיוצר מראה קר ונוקשה ומעין תחושה של מכפלת מכנסיים קצרה מדי. גם באמנות אנו נוטים לא לייחס חשיבות לחדר השינה ולהשאיר קירות חשופים, ואם כבר שמנו תמונה זו לרוב תהיה תמונת חתונה.
תיקון: עבור הווילון בחדר השינה, השתמשו בבדים רכים וחצי שקופים. מומלץ לתלות את הווילון מהתקרה לרצפה וכך להעניק מראה רומנטי ורך יותר לחדר. אם אין אפשרות לתלות וילון בד נופל כמו במקרה של חלון מאחורי המיטה, השתמשו בווילון רומי או גלילה בלבד. לגבי אמנות, זו לא חייבת להיות תמונה במסגרת, ויכולה להיות אוסף של חפצים תלויים במקבץ על הקיר שיחדיו ייצרו מראה ייחודי ומקורי.
טעות מספר 8: המוטיב החוזר
חוסר פרופורציות יכול לעלות ביוקר, כך למשל מוטיב חוזר כמו סט של שידות לילה, מיטה, ארון, כורסה וכו' שיוצרים מיד חוסר איזון ועומס בעיני המתבונן. כנ"ל לגבי בחירת צבעים עזים לקירות ולמצעים.
פתרון: נסו לבנות חדר אקלקטי - המיטה, השידה ואפילו שידות הלילה לא חייבות להיות דומות כלל. בחרו בצבעים מרגיעים ורגועים וכך תשוו לחדר מראה נקי ועדין למרות שלא מדובר בסט תואם.
טעות מספר 9: מחסור באחסון מתאים לבגדים
חדר השינה הוא המקום שבו אנו מתלבשים ומתארגנים בתחילת ובסוף כל יום. לא משנה אם יש לכם ארון או חדר ארונות, במידה שאתם לא מתורגלים בלסדר אחריכם (לזרוק את הכביסה לסל או לקפל ולהחזיר לארון), סביר להניח שהבגדים שלכם מוצאים את עצמם על הרצפה או על כיסא.
פתרון: במידה שיש לכם כורסא או כיסא בחדר, הוציאו אותם מחדר השינה לאלתר. אלה מקומות שמועדים לפורענות ובלגן. ברגע שלא יהיה מקום זמין להניח את הבגדים, הסיכוי שתכניסו אותם לארון או תזרקו לכביסה גבוה יותר. ניתן גם להשתמש בשידה לבגדים או לייעד מתלה לתליית הבגדים שנרצה ללבוש שוב. אופציה נוספת היא שימוש בסל דקורטיבי לבגדים נקיים, ממש כמו סל כביסה, רק לבגדים שאינם מלוכלכים. טיפ: רצוי לבחור בסל קטן, כדי שלא יתמלא ביותר מדי בגדים.
טעות מספר 10: חדר השינה שלכם לא מייצג אתכם
חדר השינה הוא שלכם, וכך בדיוק הוא צריך להיראות. אל תשכפלו עיצובים מקטלוגים או חדרי תצוגה. עצבו לכם חדר בדמותכם שמשקף אתכם, את האהבות שלכם, את טעמכם האישי ומה שעושה לכם נעים ומרגיע. תפקיד המעצבים של חנויות ריהוט גדולות להציג את מרכולתם בצורה המיטבית, לכן העיצובים נייטרליים, על מנת שכל אחד יוכל לדמיין עצמו הולך לישון בחדר בדיוק כזה. הם לא מכירים אתכם אישית, תפקידכם לצקת תוכן ואופי לחדר השינה.
פתרון: שלבו בחדר השינה פריטים משמעותיים עבורכם, שעברו במשפחה, או כאלה שמספרים את הסיפור שלכם ומזכירים לכם חוויות נעימות. זה יכול להיות רהיט, גוף תאורה, מזכרת מחופשה רומנטית, צילום מטיול, תמונות של הילדים או ברכה מרגשת שקיבלתם באירוע חשוב. אלה לא צריכים להיות דברים שעלו לכם כסף, אלא חפצים שמעלים זיכרונות נעימים, כאלה שהייתם רוצים להירדם איתם. תפרו בעצמכם כרית, ציירו ציור על קנבס או מצאו רהיט זרוק ושפצו אותו.
טעות מספר 11: הגודל כן קובע
חשוב שחדר השינה שלנו יחבק אותנו במידה שמתאימה לנו בדיוק. חדר שינה קטן מדי עלול לגרום לנו לתחושה קלסטרופובית ואילו חדר שינה גדול מדי יכול לתת לנו תחושה שאנחנו ישנים במרכזו של אולם אירועים חשוף.
פתרון: בחדר קטן יש להקפיד על כמה כללים כדי לא להרגיש שהוא סוגר עליכם: שמרו על צבעים בהירים ומרגיעים על הקירות, המצעים והרהיטים. הקפידו על טקסטיל חלק ולא עמוס בפרטים. ריהוט נמוך נותן תחושה של יותר גובה בחדר. בחרו מיטה נמוכה. ודאו שאתם משלבים שידות לילה נמוכות, עם מספיק מקום להניח בהן את מה שחשוב ולא יותר מכך. הקפידו על וילון ארוך שייתן תחושה של גובה והשתדלו שתהיה גישה נוחה למיטה משני צדיה. בחדרים גדולים חשוב ליצור תחושת אינטימיות חמימה. אפשר לשלב טקסטיל רב ועמוס כמו שטיחים, כריות ווילונות עשירים. אל תחששו לצבוע את קירות החדר בצבע עמוק ועשיר, אל תשאירו אף אזור בחדר לא מטופל. צרו חלוקה לפינות על ידי רהיטים ושטיחים. פנקו את עצמכם בפינת ישיבה עם כמה מדפי ספרים בפינת החדר על מנת ליצור תחושה חמימה.
הטעויות והפתרונות באדיבות המעצבות: עופרי פז, יונית שטרן, קרן בר, סיוון איינהורן, תמי פמפנל שנקר וגלי צוק