זוכרים שפעם, באזור שנות ה-90, היינו פותחים את דלת הבית ומקבלים גם את זו של שירותי האורחים לפנים? את הזיכרון על קובייה בגודל סטנדרטי, שהספיקה בדיוק לפריטים החיונים והמחישה תפיסה פונקציונלית, לפיה לא מבלים זמן רב בחלל - אתם יכולים להשאיר מאחור. ברוכים הבאים לעידן החדש, בו גם החללים האלה הם הזדמנות טובה לאתנחתא ולזמן איכות עם עצמנו. חדרי הרחצה והשירותים זוכים לתשומת לבם של מעצבים תעשייתים ואדריכלים מובילים בעולם והתוצאה היא מגוון גדול של אמבטיות, אסלות וכיורים בעיצובים שונים, שמאפשרים לבונים ולמשפצים לתכנן חדר מפנק, שישמש כספא ביתי ומפלט מרגיע לבעליו.

שירותים אחרים, עצוב דלית ונגרובסקי צילום טל ניסים (צילום: טל ניסים)
מדבקת קיר כפתרון :לבעיית תקציב. עיצוב דלית ונגרובסקי | צילום: טל ניסים

הספא הוא חדר הרחצה החדש

השינוי בתפיסה המסחרית של עיצוב חדרי השירותים והרחצה, שמגיע מחברות יצרניות מובילות, משפיע גם על מעצבי פנים ואדריכלים מקומיים, שמאמצים תפיסה חדשה בתכנון החלל. זו מגובה, כמובן, בדרישות הלקוחות. למה לתכנן אמבטיה כשאפשר ללכת על ספא? "בקרב הלקוחות יש יותר מודעות לגבי עיצוב חדרי הרחצה, יותר ויותר בעלי דירות לא מסתפקים במפרט הסטנדרטי שנותן הקבלן, ומוכנים להשקיע ולשדרג כדי לקבל ייחודיות בחדרי הרחצה שלהם", מסבירה מעצבת הפנים דלית ונגרובסקי. "בדירות לשיפוץ ובבנייה פרטית יש ביקוש למקלחונים גדולים עם ספסלי ישיבה בנויים או אמבטיות פרי סטנדינג, כולל מוט פינוק (כמו ג'קוזי או ראש גשם גדול), ארון גדול עם אפשרות לשלב שני כיורי רחצה נפרדים ועוד".

אם גם אתם עומדים לחדש את חדר הרחצה, להתחדש באמבטיה מפנקת, מקלחון פתוח או חדר שירותים מעוצב, מומלץ, כבר בשלב התכנון, לשים לב למספר נקודות חשובות:

אוורור: ונטה או חלון

יש חשיבות רבה לאוורור חדר הרחצה והשירותים. ניתן לתכנן חלון או להשקיע בוונטה (מאוורר). אם לא מתאפשר תכנונו של חלון, ונגרובסקי ממליצה לפתוח צוהר ברום הקיר בכדי להחדיר לחדר הרחצה אור טבעי ואוויר.

שירותים, לב גרגיר אדריכלים צילום עוזי פורת (צילום: עוזי פורת)
אם אין חלון הוסיפו ונטה לאוורור החלל. עיצוב: לב גרגיר אדריכלים | צילום: עוזי פורת

יצירתיות: צינור אינסטלציה חשוף

אם יש לכם מגבלה של תקציב, ניתן לעטר את קיר החדר במדבקה. "אני מאמינה גדולה בצבע. זו פילוסופיית העיצוב והחיים שלי. אבל אם יש מגבלת תקציב, מדבקת קיר היא פתרון זול יותר מהדפסה על קיר או מרכישת קרמיקה מיוחדת". היא אומרת. "בחנויות קרמיקה יש מגוון רחב מאוד של חיפויים לאמבטיות בתקציבים שונים. כאן בא לידי ביטוי המעצב, שיכול למקד את הלקוחות לפי סגנון העיצוב של הדירה ותקציב".

אבל לא רק טפטים, קחו לדוגמה את המעצבות, דנה גוטמן ורותם סולרצ'יק מסטודיו 37, שהתאהבו ברעיון של צינור אינסטלציה חשוף. הם לקחו אותו, חיברו אותו ויצרו ברז ייחודי. "חיברנו ברז בסיסי לרצפה ועיגנו אותו לקיר בעזרת צינורות אינסטלציה חשופים, שמשמשים גם כמתלה למגבת ידיים". מספרת גוטמן. "חללים רטובים בבית הם אי של שקט ולכן, על אף האהבה שלנו לצבעוניות, חומרים ופרטים, בחדרי הרחצה אנחנו דוגלים ביצירת הרמוניה ושקט. בניגוד לתפיסת החדר הרטוב בעבר, היום, אנו כמעצבים, מסתכלים על חדר הרחצה כעל חדר לכל דבר מבחינת הפונקציות שניתן להוסיף לו, המרחב שמקצים לו (כבר לא צריך להידבק לארון הכיור כדי לתת לעוד בן אדם לעבור בחלל). היום ברור שהשימוש בחדר הרחצה הוא רחב ומתפרס על פני כל שעות היום. לכן, מומלץ לכלול בו גם אפשרויות של ישיבה ואחסון".

מה עושים עם חדרי הרחצה, כשבעלי הבית מבקשים להפוך את הדירה ללופט? מעצבת הפנים דנה לייטרסדורף מיקמה את השירותים בחלל סגור. מלבדם, תוכננה הדירה כמרחב פתוח. "כיום יש מגמה להדגיש בחדרים רטובים נוחות ופרקטיות, ופחות דקורציה ועיטור קירות". אומרת לייטרסדורף, שהציבה אמבטיית פרי סטנדינג מול החלון המרכזי בחלל. וילונות לבנים יוצרים הצללה חצי שקופה ושומרים על פרטיות הדיירים.

שירותים אחרים, עצוב סטודיו 37 צילום אביעד בר נס (צילום: אביעד בר נס)
צינור אינסטלציה חשוף כפתרון יצירתי. עיצוב: סטודיו 37 | צילום: אביעד בר נס

שירותים אחרים, פיצו קדם אדריכלים צילום עמית גרון (צילום: עמית גרון)
לא מוכרחים לסגור עם קירות. עיצוב: פיצו קדם אדריכלים | צילום: עמית גרון

מקום: ארון בשני מפלסים

"גודלו הזעיר של חדר רחצה קטן חייב אותנו לבנות ארון כיור מינימלי, בשני מפלסים. זו לא הייתה משימה קשה בשביל אמיר הנגר". מספרים אפרת קאופמן ואמיר רווה, שעיצבו דירה ביפו. קאופמן דאגה לארון תמרוקים והוסיפה למסגרת הדלת שלו רשת לולים שתורמת לאווריריות החלל. החדר רוצף ברצפת PVC עם טקסטורה שמזכירה רצפת ברזל. הקירות מחופי הקרמיקה נצבעו בגוון אפור בהיר.

שירותים אחרים קטנים עיצוב אפרת קאופמן ואמיר רווה צילום אמיר רווה (צילום: אמיר רווה)
אם אין מקום מעצבים ארון בשני מפלסים. עיצוב: אפרת קאופמן ואמיר רווה | צילום: אמיר רווה

אמנות: תמונה על הקיר

אל תפחדו לשלב פריטי אמנות ודקורציה בהיכל הרחצה שלכם; הם רק יוסיפו שיק ואופי לחלל. תראו לדוגמה את חדר הרחצה שעיצב, האדריכל גדי מידן, בדירתו של רווק בתל אביב. חדר השירותים תוכנן במקומה של מרפסת השירות הישנה, החלל רוצף במרצפות טרצו בצבע שחור, הקירות נצבעו בגוון אפור. מעל האסלה נתלה מדף עץ אלון, עליו הונחו חפצי נוי. מול כיור קוריאן לבן נתלתה תמונה שצייר בעל הבית.

שירותים אחרים, עם ציור מקורי אדר גדי מידן צילום טל ניסים (צילום: טל ניסים)
ציור של בעל הבית על קיר השירותים. עיצוב: גדי מידן | צילום: טל ניסים

מאחדים פונקציות: אמבטיה ליד המיטה

באחת הדירות שתכננה מעצבת הפנים שני רינג, ביקשו בעלי הדירה להגשים חלום ולתכנן אמבטיה פתוחה לכיוון המיטה. רינג השתמשה באריחי בטון מעוטרים בגווני שחור ולבן, שמפרידים בין אזור השינה, המחופה פרקט, לבין אזור הרחצה. האריחים מחפים את האמבטיה ויוצרים אשליה של משטח רצפה גדול יותר. קירות האזור הרטוב חופו באריחי לבנים בצבע לבן. מערכת כפולה של כיורים, ברז צד, מראה אובלית ונורה דקורטיבית, שובצו בארון. בהמשך לארון הרחצה מוקמו השירותים, שהוכנסו לתא זכוכית סגור.

שירותים אחרים, עיצוב שני רינג (צילום: Hadrien Daudet)
מאחדים חללי. אמבטיה פתוחה בחדר השינה. עיצוב: שני רינג | צילום: Hadrien Daudet

"בשנים האחרונות אני נתקלת בהרבה לקוחות שמבקשים לשים דגש מיוחד על עיצוב חדר הרחצה, ולייחדו משאר חדרי הבית", מתארת רינג. "המגמה היא התרחקות מסגנון העיצוב המינימליסטי והנקי ושילוב של חומרים שמעשירים את החללים בצבע וטקסטורה, אריחים מעוטרים או טכניקות של צביעה לקירות", היא מוסיפה.

שירותים אחרים, ספארו אדריכלים צילום שי אפשטיין (צילום: שי אפשטיין)
להעשיר את החלל בטקסטורות. עיצוב: ספארו אדריכלים | צילום: שי אפשטיין

שירותים, מקלחת, לב גרגיר אדריכלים צילום עוזי פורת (צילום: עוזי פורת)
נוחות ופרקטיות לצד עיצוב יוקרתי. עיצוב: לב גרגיר אדריכלים | צילום: עוזי פורת

התמונות מתוך הספר החדש "דירה ישראלית", שכתבה העיתונאית שרון היבש, בהוצאת סטימצקי

עיצוב בטוש: 8 טיפים לעיצוב חדר רחצה אוריינטלי
אמבטיות אאוט: חדרי הרחצה יוצאים לחצר
המדריך המלא לעיצוב חדרי אמבטיה