משתלת סלונר פרחי מאכל ג, עוגיות פרחים 2. (צילום: לירון קריגר)
צילום: לירון קריגר

בגינה קהילתית, בשטח חקלאי, בחצר הפרטית או במרפסת בקומה 17, טיפוח גינת ירק הפך מזמן לנחלתם של חובבי גינון ואנשים שמעוניינים לגדל בעצמם את הירקות שהם צורכים. גידול 'צמחי תועלת' – ירקות, פירות וצמחי תבלין - בגינה הביתית מבטיח אוכל בעל ערכים תזונתיים גבוהים יותר, שאיננו מרוסס ושאנו יודעים מה המקור שלו. בנוסף, גידולים עצמאיים תומכים באקולוגיה המקומית ומצמצמים בזבוז, בין היתר על ידי כך שאנחנו מנצלים את כל חלקי הצמח וביניהם גם חלק שפחות נפוץ במטבח הישראלי – הפרח שלו.

פרחי מאכל נמצאים בשימוש בבישול כבר אלפי שנים, ובעשור האחרון הגיעו גם לקדמת הבמה, כאשר שפים  החלו לשלב אותם במנות ואפילו ירקנים החלו למכור אותם בירקניות בוטיק. אבל חשוב וטוב לדעת שניתן לגדל עשרות פרחי מאכל טעימים ומיוחדים גם בגינה הביתית. פרחים שיוסיפו צבע ויופי לחצר אבל גם יכניסו הרבה צבע, יופי וטעם במטבח. פרחי המאכל טעימים כמו שהם, חיים בסלט, בחליטת תה, מסוכרים, אפויים וגם בתוך תבשילים. בכל מקרה, דרושה התערבות מינימלית ותיבול עדין כדי להרגיש את הטעמים המיוחדים של מרכיבי הפרח ומראה המנה מקבל שדרוג משמעותי.

אז באילו פרחים מומלץ להשתמש, איך נדע איזה פרח מתאים לכל מנה ומה אפשר לעשות עם פרחי מאכל שזה עתה קטפנו מהגינה? לירון קריגר ממשתלת סלונר שבמושב סתריה ליד רחובות, עושה סדר וגם נותנת כמה טיפים לעיצוב מנה.

משתלת סלונר פרחי מאכל ג (צילום: לירון קריגר)
משתלת סלונר פרחי מאכל | צילום: לירון קריגר

משתלת סלונר פרחים למאכל, פריחת ההדרים (צילום: לירון קריגר)
פריחת ההדרים | צילום: לירון קריגר
משתלת סלונר פרחים אכילים, פריחת רוזמרין רפואי (צילום: לירון קריגר)
פריחת רוזמרין רפואי | צילום: לירון קריגר

משתלת סלונר פרחי מאכל, פריחת הקישוא (צילום: לירון קריגר)
פריחת הקישוא | צילום: לירון קריגר

>> לכל הכתבות בערוץ living 

מהגינה לצלחת

ראשית לשימוש בפרחי מאכל אנא הקפידו על כמה הוראות בטיחות:

  • וודאו שהפרחים אכן ראויים ומותרים למאכל. לפני השימוש ניתן לבדוק ברשימה מטה או באינטרנט: לרשום את השם הלטיני של הצמח ולחפש באתר מהימן. וליתר ביטחון, עדיף במספר אתרים. אין להשתמש בפרח מצמח לא מוכר, שכן לעיתים הפרחים עלולים להכיל מרכיבים רעילים לאדם. בנוסף, לעיתים פרחי הצמח יהיו אכילים, אך חלקים אחרים עלולים להיות רעילים (כמו למשל בצמח הסמבוק השחור) ולכן חשוב לבדוק מראש כל צמח וצמח!
  • אם תרצו לקטוף פרחי מאכל בטבע, הפעילו שיקול דעת לגבי מקור הפרחים ואל תקטפו פרחים מרוססים, פרחים מאובקים בצידי דרכים או פרחים מוגנים.
  • התייחסו לפרחים כמזון לכל דבר – השתמשו בכל מרכיב בעדינות, מאחר וכל אדם מגיב אחרת, בדיוק כמו במזונות אחרים. לכן, יש לצרוך במשורה ולראות שלא מתפתחת תגובה חריגה.
  • קטפו פרחים טריים, מומלץ בשעות הבוקר.
  • על פי רוב, מומלץ להסיר את האבקנים ואת בסיס הפרח ולהשתמש בעיקר בעלי הכותרת.
  • כאשר מנקים את הפרחים, אפשר להציף אותם בקערת מים או לשטוף מתחת לזרם עדין. מומלץ לא לקמט את הפרחים, כדי שלא ייהרסו ויהפכו למרירים.
  • אם רוצים לשמור את הפרחים במקרר, מומלץ לייבשם היטב ולהניח בעדינות בנייר סופג.

 

אחרי שסיימנו עם כל האזהרות וההנחיות בואו ניגש לעניין - אילו פרחים ניתן לאכול?

זוהי רשימה חלקית בלבד, המורכבת בעיקר מצמחים שניתן למצוא ברוב המשתלות בארץ:
ניתן לאכול את הפרחים של רוב צמחי התבלין, אשר יהיו ארומטיים במיוחד, לדוגמת תבלינים ממשפחת השפתניים - אזוביון (לוונדר), ריחן (בזיליקום), רוזמרין, מרווה, מנטה, מיורן, קורנית, אזוב ועוד.

ממשפחת הסוככיים – שומר, שמיר, כוסברה, גזר, סלרי, קימל וממשפחת המצליבים – חרדל, צנון, כרוב (מסוגים שונים כגון כרובית, קייל, באקצוי, ברוקולי), לפת, רוקט, גרגיר הנחלים.

 

  • פרחי ירקות לרוב יהיו אכילים וכאן נוכל למצוא צמחים כגון: דלעת, קישוא, מלפפון, טופח, אפון, תות שדה, במיה, שום, עירית, בצל.
  • פרחי עצים ושיחים נפוצים אשר ניתן לאכול הם פרחי פיג'ואה (לעלי הכותרת הלבנים טעם ומרקם של מרשמלו עדין), הדס, לילך, יסמין, פיטנגו, גויאבה, ורד, עצי פרי נשירים ממשפחת הוורדניים כגון תפוח ואפרסק, הדרים, היביסקוס (להיביסקוס האדמדם פרח ועלים חמצמצים וטעימים במיוחד!), מעוג, חוטמית, צלף, יערה, יוקה, סמבוק, המרוקליס ועוד.
  • במשפחת המורכבים ניתן למצוא פרחי מאכל רבים שקל לגדל במרפסת שמש: חרצית, בבונג, ציפורני חתול (קלנדולה), דרדר, חיננית, אכילאה, דליה, חמנית, קיפודנית, טגטס, לענה, סטיביה וארטישוק.
  • בחורף ניתן להשתמש בפרחים נוספים כגון כובע הנזיר, פלוקס, בכור אביב (פרימולה), בוראג', חמציץ ועוד.
  • במידה ויש לכם מרפסת צל, תוכלו ליהנות גם מפרחים אכילים בדמות פרחי בגוניה, פוקסיה, תלתן ובשמת.
  • צמח מומלץ מאד למאכל הוא הסיגל - זהו צמח בעל פרח ריחני, קטן וחמוד, אשר כולל בתוכו את המינים סיגל ריחני, סיגלית אוסטרלית וסיגל מכלוא (אמנון ותמר) - כולם אכילים וריחניים.
  • במידה ויוצאים לליקוט פרחים בטבע, ניתן לאכול פרחי כליל החורש, נזמית לופתת, ציפורנית מצרית, עירית גדולה, ציפורני חתול, חלמית ומעוג מסוגים שונים, חרדל השדה, ילקוט הרועים, חרצית עטורה, תלתן ארגמני ועוד.
משתלת סלונר פרחי מאכל, פריחת עירית בצלי (צילום: לירון קריגר)
פריחת עירית בצלי | צילום: לירון קריגר

משתלת סלונר פרחי מאכל, פריחת כרוב הגינה (צילום: לירון קריגר)
פריחת כרוב הגינה | צילום: לירון קריגר
משתלת סלונר פרחי מאכל, פרחי צפורני חתול (צילום: לירון קריגר)
פרחי צפורני חתול | צילום: לירון קריגר

משתלת סלונר פרחי מאכל, כובע הנזיר, (צילום: לירון קריגר)
פרחי מאכל, כובע הנזיר, | צילום: לירון קריגר

 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎ | הדס קפלן - תרפיסטית, יוצרת וכותבת‎‏ (@‏‎hadas.kaplan‎‏)‎‏

 

אז מה ניתן להכין במטבח, בשילוב פרחי מאכל?

עוגיות: מומלץ להשתמש במתכון של עוגיות חמאה פשוטות: מפזרים פרחים מעל, מרדדים מעט ואופים. יוצאות עוגיות יפיפיות ומיוחדות. טעם הפרחים איננו מורגש כמעט ובמקרה הזה, הם בעיקר לקישוט מרהיב.

סלטים וכריכים: ניתן לשלב פרחים כגון כובע הנזיר, חרדל, עירית, כוסברה, שומר, ריחן, כליל החורש, בגוניה, חמציץ, המרוקליס, ציפורני חתול ועוד. פרחים אלו טעימים במיוחד כשהם טריים.

ממולאים ומטוגנים: לדוגמא פרחי קישוא ממולאים באורז או פרחי סמבוק מטוגנים.

ריבה: מומלצת במיוחד ריבה מעלי כותרת של ורדים.

איך מכינים? מפרידים את עלי הכותרת מהגבעולים ושוטפים אותם בעדינות. שוקלים את נפח העלים, מוסיפים לסיר סוכר פי ארבע ממשקל העלים, בתוספת מים עם מעט מיץ לימון (לדוגמא: 100 גרם עלי כותרת (בערך כוס), 100 מ"ל מים ו-400 גרם סוכר). מבשלים בישול קצר של כמה דקות עד רתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים על אש נמוכה עוד כחצי שעה, עד שהריבה מצטמצמת ונשארת על הכף בצורה מגובשת. מעבירים לצנצנת מעוקרת ושומרים בקירור.

משקאות וקוקטיילים: מומלץ להשתמש בפרחים מבושמים, כגון: גרניום לימוני, הדרים, אמנון ותמר, זוטה, נענע, לוונדר, טימין, רוזמרין, סיגל, בוראג' ועוד. ניתן גם לשלב את הפרחים בקוביות קרח לקישוט משקאות.

תיבול לבשר, דגים וגבינות: כתוספת ארומטית יתאימו בעיקר צמחי תבלין כגון רוזמרין, מרווה, טימין, אזוב, כוסברה, שומר, סלרי, פטרוזיליה, חרדל, צנון, כרוב, שום, עירית, בצל ועוד.

הכנת שמן תשרית ארומטי (שמן שבו משרים צמחים מסיסי שמן): עם פרחי מאכל כגון רוזמרין, ציפורני חתול, יסמין, לוונדר ועוד. איך מכינים? מייבשים את הפרחים באוויר הפתוח ומכניסים אותם לצנצנת אטומה וסטרילית עם שמן זית איכותי למשך כמה שבועות במקום חשוך.

פסטו: ניתן לטחון פרחים כפי שטוחנים עלים, בתוספת שמן זית איכותי, מלח וצנוברים (ולמי שאוהב- אפשר גם פרמז'ן מגורד). לפסטו יתאימו פרחים כמו חרדל, חמציץ, גרגיר הנחלים, כוסברה ועוד.

עולם שלם של טעמים יכול להיפתח לכם אם רק תתנסו ותשדרגו את התפריט עם פרחי מאכל.

לעוד פרטים היכנסו לאתר של המשתלה