השנה החולפת אילצה אותנו להתכנס בבתים למשך תקופה ארוכה ואין זה פלא שכל הזדמנות לצאת לאוויר הפתוח הפכה ממש מתנה. האינסטגרם שלנו התמלא תמונות של שמיים והסלון התמלא ייחורים של סוקולנטים או גלעיני אבוקדו. ״פרילופטסליב״, חיים באוויר הפתוח, בתרגום חופשי מנורבגית, הוא טרנד הלייפסטייל העדכני, מיובא אף הוא מארצות סקנדינביה הקרות וקושר את הקרבה לטבע כמועילה לגוף ולנפש גם יחד. במקביל, למדנו לעשות יוגה מול הזום ואפילו מצאנו סוף סוף זמן להתחיל לתרגל מדיטציה כמו שתמיד חלמנו. רבים מאיתנו נהנו מתחושת חופש מדומה או אמיתית, עם ההזדמנות לעצור מעט את מירוץ החיים ולגלות מחדש את חשיבותם של הפנאי, הטבע והמשפחה.

נדמה שאנחנו בנקודת מפנה בעידן הניו אייג׳ וכולנו מחפשים את איכות החיים, את האיזון הנכון בין גוף ונפש, בין קריירה ופנאי, או במילה אחת: וולביינג (wellbeing). בינתיים, החודשים חלפו והאפשרות לצאת החוצה ואפילו לחזור למשרדים, שוב על הפרק. חלק ממקומות התעסוקה מאמצים את המודל ההיברידי, המאפשר שילוב גמיש ומשתנה בין עבודה מהבית או מחלל העבודה במשרד. נותר לתהות איך משלבים את תחושת הוולביינג עת חזרתנו לשגרת העבודה.

בין אם נשארנו לעבוד בבית או ששבנו סוף סוף לחיי המשרד, סידור סביבת העבודה שלנו בצורה מיטיבה ומותאמת יכולה להשפיע רבות על בריאותנו הנפשית כמו גם על התפוקה שלנו. מחקרים רבים כבר הוכיחו שעיצוב נכון יכול לתרום לבריאות טובה יותר ואף להחלמה קלה יותר במקרים רפואיים. אם כך, אין זה פלא שחללים המטופלים נכון מבחינת תאורה, סאונד ובחירת הריהוט, הינם בעלי קשר ישיר לתחושה טובה ומסייעים להירגע ולהרפות מדאגות.

פיטרו (צילום: סטודיו זוז)
סידור סביבת העבודה שלנו בצורה מיטיבה ומותאמת יכולה להשפיע רבות על בריאותנו הנפשית | צילום: סטודיו זוז

חיבור נכון של כל החושים

"שפת חלל נינוחה ומסבירת פנים היא חלק בלתי נפרד משלומות (wellbeing) ומסביבה מכילה, שהשפעתה ידועה ומוכחת כנוסכת רוגע ואופטימיות, תורמת לשיפור הריכוז ומעודדת יצירתיות", אומרים בחברת פיטרו, העוסקים בעיקר בייבוא וייצור ריהוט משרדי לסקטור הפרטי, העסקי והציבורי. ״בעת עיצוב החלל ובבחירת הריהוט שבו, אנחנו מזהים שחיבור נכון של כלל החושים הינו בעל קשר ישיר לאיכות החוויה וטיב העבודה. מבחינת שמע, מומלץ להיעזר באלמנטים המצמצמים רעש ותורמים לאקוסטיקה טובה יותר, כמו מחיצות, פנאלים אקוסטיים או אפילו ריהוט אקוסטי, שמאפשר ניתוק וריכוז", מוסיפים בפיטרו. "בנוסף, תמיד נעדיף חומרים חמים למגע, כמו עץ ובדים, בגוונים בהירים ובטקסטורה רכב, שתורמים אף הם לתחושת הנינוחות ולוולביינג שלנו בעת העבודה או בעת המנוחה".

בין שיתוף ופרטיות – סביבת עבודה גמישה

היום, אחרי ימים לחוצים ולוחצים של סגרים וריחוק חברתי ערכם של אלה הוא משמעותי מתמיד, וכך גם מהותו של העיצוב ככלי ליצירת סביבה כזו; סביבה שעונה על אופייה המשתנה של הפעילות במהלך יום העבודה ומתייחסת באופן מושכל להיבטי שיתוף ופרטיות. בהקשר זה מתרחבת ההיברידיות ומקבלת משמעויות נוספות באמצעות אלמנטים ופריטים מודולאריים המתאימים לחללים שונים ולשימושים מגוונים, תוך יצירת מנעד גמיש של אפשרויות וסביבות משתנות כשמילות המפתח הן נוחות וגמישות.

פיטרו (צילום: סטודיו זוז)
ההיברידיות מתרחבת ומקבלת משמעויות נוספות | צילום: סטודיו זוז

כך לדוגמה, ההיצע העכשווי מבית פיטרו כולל סוגים שונים של שולחנות קטנים עשויים מעץ בכבישה צורנית, שעוצבו ויוצרו בנגריית האומן של החברה, כשהם ניתנים לניוד קל ברחבי החלל והשימוש בהם גמיש ומגוון; כשולחנות אירוח באזורי לאונג', לעבודת יחיד עם מחשב נייד, או כמשטחי עזר להנחת חפצים באזורי עבודה. לאזורים המשותפים מציעה החברה מגוון אפשרויות ישיבה, ובכלל זה כורסאות נוחות שבצירוף שולחן קטן יכולות ליצור פינות אינטימיות לעבודה או לישיבה בלתי פורמלית, שרפרפים שיכולים לשמש גם כמקום אחסון, ומי שצריך 'לתפוס' רגע של שקט וריכוז יכול לעשות זאת בתאי ישיבה שעיצובם העוטף מספק פינה פרטית. מחיצות מעוצבות ליצירת הפרדות נדרשות בחלל, הן מוצר נוסף שמגיע מנגריית האומן של החברה; מחיצות 'פרי סטנדינג' עשויות מעץ לבוד, שמוצעות בגבהים שונים ובהתאם לצורך ניתן להצמיד מספר יחידות זו לזו. האובייקטים השונים עשויים מחומרים טבעיים כעץ, מתכת עורות ובדים, בקווי עיצוב נקיים ובמרקמים מעניינים, דוגמת פופים מאריג לבד נעים למגע בעיצוב המהדהד סלעים בטבע או חלוקי נחל, או פופים סרוגים בעבודת יד, שלעולם מייצרת תחושת חמימות ביתית.

כך, נראה שאם מה שקיבל יתר דגש על רקע הפוסט קורונה יתקבע 'כניו נורמל' כולם ייצאו נשכרים; העובדים שנהנים מסביבה נעימה ותומכת, והמעסיקים שנהנים מהשפעתה הטובה על איכות התפוקה.