שוב אזעקות, שוב טילים, שוב ריצה באמוק למקלטים ולממ"ד. שגרה שתופסת אותנו, בדגש כמובן על תושבי דרום הארץ ועוטף עזה, אך לא רק. שוב ושוב במעין מעגלים אינסופיים. ובכן, להשפיע על המצב הביטחוני-מדיני זה סיפור מורכב אבל אנחנו בהחלט יכולים להשפיע על הסביבה הביתית המיידית שלנו, כך שלפחות השהות בממ"ד תהפוך לנעימה יותר. ליקטנו שלל חללי ממ"ד מעוצבים ונעימים כי אין שום סיבה שהממ"ד יהיה חדר מוזנח (שלא נדבר על מחסן). כולנו תקווה שישמשו רק בעתות רגיעה.

ניתן לחלק את חללי הממ"ד הביתיים לשניים: חדרים שמשמשים לשינה של בני הבית, וחללים שמשמשים חדר אקסטרה לפעילויות שונות (משחקים, עבודה, נגינה, קריאה, יצירה ועוד) - לטובת אלו שמעדיפים להימנע משינה בממ"ד. 

בנוסף יש גם את הממ"ק (מרחב מוגן קומתי), ויש לנו כמה הצעות לחללים מעוצבים ונעימים כאלה, לשהות לא רק עם בני המשפחה, אלא גם עם השכנים.

ממ"ק שכל כולו משחק וממ"ד באווירה טרופית

נעמה רומנו נוי ואורית בן דוד מסטודיו NOK עיצבו כמה מרחבים מוגנים קומתיים בסגנונות שונים בבניינים של חברת TLV2GO ברחבי תל אביב - בנייני דירות מרוהטות להשכרה לטווחים שונים. אחד מהמרחבים מעוצב כחדר משחקים לילדים, ואילו השני מציע אווירה של חוף עם פינת קריאה ואפילו מטקות. ממ"ק נוסף עוצב עבור למידה או עבודה והוא מאופיין בקווים גיאומטריים נקיים עם מעט חפצים. 

ממק מעוצב של סטודיו NOK עבור TLV2GO (צילום: אורי אקרמן)
ממק מעוצב של סטודיו NOK עבור TLV2GO | צילום: אורי אקרמן
ממק מעוצב של סטודיו NOK עבור TLV2GO (צילום: אורי אקרמן)
ממק מעוצב של סטודיו NOK עבור TLV2GO | צילום: אורי אקרמן

ממק מעוצב של סטודיו NOK עבור TLV2GO (צילום: אורי אקרמן)
ממק מעוצב של סטודיו NOK עבור TLV2GO | צילום: אורי אקרמן

יעל פרידלר ושותפתה קוויני, מעצבות פנים בעלות Bee Studio, עיצבו חדר המשחקים שנמצא בממ"ד בבית בכוכב יאיר. החדר צבעוני מאוד ויש בו כמה וכמה פונקציות כמו טלוויזיה, ספרייה, משחקים וספת רביצה שנפתחת בעת הצורך. 

ממד משחקים סטודיו בי (צילום: סיון מויאל)
ממד משחקים סטודיו בי | צילום: סיון מויאל

גם מעצבת הפנים מיכל וולפסון לא מאמינה בחלל מינימליסטי בממ"ד. היא עיצבה חדר משחקים בבית בנס ציונה בסגנון טרופי ובו טפט ססגוני. הרעיון הוא להעניק לחלל תחושת חופש תמידית שללא ספק עושה חשק למשחק ולכיף שאינו נגמר. כן, גם כשיש בחוץ בלגן בוער.

ממ"ד אחר שעיצבה וולפסון דווקא רגוע ושקט יותר, ומיועד אף הוא למשחקים וליצירה עבור ילדים צעירים שגרים בבית ברעננה. "הממ"ד עוצב בצבעים רכים ונעימים ומשלב פינת יצירה, מנוחה ומשחק לשני ילדים קטנים", היא מסבירה.

ממד חדר משחקים ברעננה מיכל וולפסון (צילום: איתי בנית)
ממד חדר משחקים ברעננה מיכל וולפסון | צילום: איתי בנית

ממד טרופי מיכל וולפסון  (צילום: שירן כרמל)
ממד טרופי מיכל וולפסון | צילום: שירן כרמל

אורטל שיוביץ, מעצבת גרפית שמתגוררת בשומרון, הפכה את הממ"ד בביתה לחדר העבודה היצירתי שלה. היא עובדת על המחשב, תופרת, מציירת ויוצרת בחלל הזה. 

ממד אורטל שיוביץ (צילום: אורטל שיוביץ)
ממד אורטל שיוביץ | צילום: אורטל שיוביץ

ספת רביצה שנפתחת בעת הצורך מסתמנת כלהיט בהרבה ממ"דים שלא משמשים לשינה בשגרה. מעיין מלמד ממזכרת בתיה ביקשה ממעצבת הפנים ענבל לוי חורב, שעיצבה את כל הבית כמובן, לשלב ספה דו-שימושית כזו בממ"ד שלהם, המשמש חדר משחקים לבני המשפחה. 

ממד . עיצוב ענבל לוי חורב (צילום: מאור מויאל סטודיו רותם)
ממד . עיצוב ענבל לוי חורב | צילום: מאור מויאל סטודיו רותם

הלהיט התורן: ממ"ד חדר עבודה

שימוש בממ"ד כחדר לעבודה ולימודים מסתמן כלהיט. מעצבת הפנים ליאת פוסט עיצבה שני חדרים כאלו, המשמשים לעבודה ולימודים של בני הבית באופן יום-יומי ושוטף בשגרה. גם בשעת חירום החדרים מצוידים בכל מה שצריך כדי לשהות בהם שעות ולהמשיך לעבוד או ללמוד. המלצה של פוסט? להוסיף ספה הנפתחת למיטה, ליתר ביטחון. 

חדר עבודה ממד בכפר סבא. עיצוב ליאת פוסט (צילום: איתי בנית)
חדר עבודה ממד בכפר סבא. עיצוב ליאת פוסט | צילום: איתי בנית

ממד פנטהאוז חדר עבודה. סטודיו אלמנטס (צילום: עדי אקשטיין)
ממד פנטהאוז חדר עבודה. סטודיו אלמנטס | צילום: עדי אקשטיין

גם המעצבות של סטודיו אלמנטס עיצבו לאחרונה כמה פרויקטים שבהם הממ"ד משמש חדר עבודה ולימודים. בפנטהאוז במודיעין יש בממ"ד שולחן עבודה, ארונות, ספרייה מחופה בזכוכית כהה וכמובן ספה נפתחת. 

ממד ספריה. עיצוב ותכנון אדריכלית  עדי אדליס  (צילום: טל ניסים)
ממד ספריה. עיצוב ותכנון אדריכלית עדי אדליס | צילום: טל ניסים

ספרייה גדולה בממ"ד יכולה לסייע לבני המשפחה להעביר שעות ארוכות ועל הדרך גם לפתור את עניין האחסון. חלל כזה עיצבה האדריכלית עדי אדליס בבית ברעננה. 

ממד חדר משחקים. מור עמר (צילום: מור עמר)
ממד חדר משחקים. מור עמר | צילום: מור עמר

עוד רעיון הוא ליצור בממ"ד תחושה של חוץ ושל חיק הטבע. מור עמר, בעלת weiser&mor העוסקת בעיצוב בעץ, עיצבה בביתה בכרכור חדר משחקים ולימודים עם רצפה מחופה דשא סינתטי ושולחן קק"ל כמו באתרי פיקניק.

ממד פרויק תמ"א כוכב הצפון חדר שינה לילד. עיצוב יעל (צילום: איתי בנית)
ממד פרויק תמ"א כוכב הצפון חדר שינה לילד. עיצוב יעל פרי | צילום: איתי בנית

לא פעם הממ"ד משמש כחדר שינה להורים או לילדים, וגם במקרה הזה אפשר לתכנן אותו כך שיוכל לשמש בני משפחה נוספים בעת הצורך. מעצבת הפנים יעל פרי תכננה ועיצבה בפרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב ממ"ד המשמש כחדר שינה לילד כבן 10.

מעצבת הפנים ריקי שמעוני עיצבה חדר שינה זוגי בממ"ד קטן. היא כללה בו רק את הפונקציות החיוניות ושמרה על קו בהיר ומינימליסטי ככל האפשר. החלון הגדול והתקני מכניס פנימה שפע של אור. 

ממד חדר שינה ריקי שמעוני (צילום: אורית ארנון)
ממד חדר שינה ריקי שמעוני | צילום: אורית ארנון

אפשר גם לנצל את הגובה בממ"ד קטן שחייב לשמש חדר שינה לכמה ילדים. "את הממ"ד הקטן הזה חולקים שני אחים. על אף מידותיו הקטנות היה לנו חשוב שיכיל כמה שיותר, אך ירגיש קליל ולא עמוס", מספרת מעצבת הפנים ליטל גרינברג. "בחדר יש ארון בגדים גדול, פינת עבודה, ספרייה, הדום המשמש כפינת קריאה ואירוח חברים, ומיטת קומתיים ענקית (אפילו מדרגות המיטה תוכננו כך שישמשו לאחסון). הטפט הנועז מכניס שיק והווילון הרומי מסתיר לנו את החלון המסיבי, כך שכמעט שוכחים שמדובר בממ"ד". 

ממד חדר ילדים כיפי. עיצוב גרינברג (צילום: מאיה אמדו)
ממד חדר ילדים כיפי. עיצוב גרינברג | צילום: מאיה אמדו

מה קורה במוסדות הלימוד?

מוסדות החינוך מחויבים במרחבים מוגנים, ולשמחתנו בחלק מהם החליפו את המקלטים המעופשים שליוו את ילדותנו בחללים מזמינים ומעוצבים, המנוצלים לעשייה ולא רק לשהייה.

מעצבת הפנים תמר אלה גרינברג עיצבה עם אלינור קלדרון מקלט מוזנח בבית ספר במודיעין שהפך למרכז רובוטיקה לתלמידי בית ספר יסודי. "התלמידים בונים רובוטים מלגו, ומפתחים את היצירתיות והיכולת והידע ההנדסי שלהם", אומרת גרינברג.

ממד מרכז רובוטיקה. גרינברג עיצוב פנים בשיתוף פעולה (צילום: ליאת סטמפלר)
ממד מרכז רובוטיקה. גרינברג עיצוב פנים בשיתוף פעולה עם קלדרון | צילום: ליאת סטמפלר

מעצבת הפנים עידית אבו, המתמחה בעיצוב חללי למידה, עיצבה מרחב מוגן בבית ספר תיכון עירוני ה' במודיעין שעוצב בצורה מדורגת ומודולרית לרווחת השוהים במקום בשגרה ובחירום. פרויקט נוסף שלה הוא כיתת ממ"ד בבית ספר עין ראפה בירושלים. את הקירות ניצלה אבו כדי לעצב ספריות וארונות נמוכים שנראים כמו עצים צומחים. 

ממד תיכון עירוני ה' מודיעין. עידית אבו (צילום: דקל אבו)
ממד תיכון עירוני ה' מודיעין. עידית אבו | צילום: דקל אבו

ממד תיכון עירוני ה' מודיעין. עידית אבו (צילום: דקל אבו)
ממד תיכון עירוני ה' מודיעין. עידית אבו | צילום: דקל אבו

טיפים לעיצוב ממ"ד בטיחותי, נעים ונוח

"ממ"ד הוא חדר ייעודי שנבנה בתוך דירה. שטחו הפנימי של הממ"ד (נטו - ללא קירות) יהיה 9 מ"ר לפחות, למעט אם ניתן היתר מהרשות המקומית לשטח קטן יותר, ולכל הפחות 5 מ"ר נטו. גובה הממ"ד לא יפחת מ-2.5 מטרים ולא יעלה על 2.8 מטרים, אלא אם ניתן לכך היתר, ורוחבו לא יפחת מ-1.60 מטרים", נכתב באתר פורטל החירום של ישראל.

כמו כן צוין: התקנות אוסרות לעשות שימוש בממ"ד כמטבח, חדר אמבטיה או חדר שירותים. בנוסף חל איסור לבצע שינוי במבנה שלו, כולל פירוק חלון, הסרת דלת, או התקנת חרסינה על הקירות. כל פירוק במעטפת המבנה או בחלקים שלו מסכן את החיים שלכם, ולכן אם שינתם משהו, מומלץ להחזיר את המצב לקדמותו. מומלץ שלא להשתמש בממ"ד לצורכי אחסון ולא לכסות את פתחי האורוור.

פינוי. מכיוון שהחלל אינו גדול, השלב הראשון וההכרחי בתהליך הוא פינוי כל הריהוט והאביזרים שאינם רלוונטיים לשהותנו בו בשעת חרום. חלל מרווח יותר יאפשר להגביר את מרחב התנועה והנגישות לציוד נחוץ. אתי יעקבי, מעצבת פנים וציירת, ממליצה למקם מול דלת הממ"ד ספה מרופדת, רכה ונוחה, כדי שהכניסה לחדר תהיה מרגיעה ותפתח את החלל. רצוי שזו תהיה ספה הנפתחת למיטה, למקרה שנאלצים לשהות בממ"ד בלילה. ארונית לנשנושים ולפינת הקפה כדאי לקבוע מימין לדלת, במיקום הנסתר מהכניסה.

גוונים. "רצוי לשלב בממ"ד צבעים פסטליים בגוונים עדינים, כגון אפרסק, ירוק בהיר, תכלת וכדומה", אומרת מירב אייכלר, מעצבת פנים ומומחית לפנג שואי. היא מממליצה לא לצבוע את הקירות בלבן. "הצבע הלבן משרה אווירה מנוכרת, ולכן המלצתי היא לשלב בחדר צבעים בהירים מאוד עם גוון מרגיע כמו כחול, סגלגל או צהבהב", היא מוסיפה.

מרחב. על מנת ליצור אשליה של מרחב בחלל הקטן, רצוי להוסיף ציור קיר או טפט ובו דוגמה רחבה, כמו ים עם אופק, או שדה עם שביל. את המראה המרתיע של דלת הברזל הכבדה אפשר לעדן בעזרת טפט הממשיך לאורך הקיר של הדלת, כך שזו תיבלע בתוך החלל ולא תבלוט בנוכחותה המאיימת.

פריטי טקסטיל. בדים עם הדפסים מעולם הטבע ובצבעים רכים יכולים להשתלב בווילונות או ריפודי הרהיטים ולתרום לאווירה עליזה. כדאי לבחור בצבעים ודוגמאות שיתאימו לטעמם של כל היושבים, כדי להגביר את תחושת השייכות והשיתוף.

כריות ססגוניות. כריות נוחות ומשעשעות יאפשרו לכולם מנוחה מהלחץ. ואם כבר מלחמה, אפשר לפתוח במלחמת כריות ססגונית במיוחד.

פינת יצירה. לילדים ניתן להכין פינת יצירה ומשחק ובה טושים נטולי ריח וניירות, משחקי קופסה, קלפים, ואפשרויות נוספות שאינן תלויות בחשמל או גורמות לכלוך רב. קזיוף ממליצה גם לתלות לוח שעם ועליו תמונות משפחתיות מאירועים שמחים. זו יכולה להיות הזדמנות נפלאה להעלאת זיכרונות משפחתית, לשיפור המורל ולחימום האווירה.

ריפוי בעיסוק. אפשר לנסות ולעסוק בפעולות מרגיעות כגון סריגה, קריאה ועוד. בבלוג אחת שסורגת של מיכל לוי אפשר למצוא שלל רעיונות לעבודות סריגה שישרתו את שאר בני המשפחה ואף יסייעו בקישוט הממ"ד יחסית בקלות. ההוראות כתובות בצורה ידידותית למתחילים ומלוות בשלל תמונות המדגימות את שלבי הסריגה השונים. כל שצריך הוא צמר נעים ורך, זוג מסרגות ומוטיבציה, ותוכלו להכין תחתיות לכוסות ועוד קישוטים שונים (צעיף שישמש כווילון?) בזמן מינימלי. 

הצטיידו במוצרים הכרחיים: תאורת חירום ומסמכים חשובים

במדריך היערכות למצבי חירום באתר של פיקוד העורף מצורפת חוברת הנחיות להיערכות לשעת חירום. זה הציוד שמומלץ להחזיק בממ"ד:

אמצעי תקשורת שיעזרו לנו להישאר מעודכנים (מחשב, טלוויזיה, רדיו עם סוללות).

תאורת חירום או פנס וסוללות.

מזון באריזות סגורות, כגון שימורים או חטיפים.

מים בבקבוקים סגורים - יש להכין ארבעה ליטרים לנפש ליממה למשך שלוש יממות.

טלפון סלולרי ומטען.

העתקי מסמכים חשובים (מסמכים רפואיים, מסמכים אישיים ופיננסיים).

מטף לכיבוי אש.

רשימת טלפונים של ארגוני חירום, משפחה ושכנים.

ערכת עזרה ראשונה.

ציוד איטום: יריעת ניילון מסוג פוליאתלן בעובי 100 מקרון לפחות, וסרט הדבקה רחב ושקוף בעובי 30 מקרון לפחות ובעובי 50 מ"מ, שיספיקו לאיטום פתחי החדר.

תיק עם ציוד אישי: למקרה של פינוי נדרש בשעת אירוע, כל ציוד שיהיה חיוני במקרה של פינוי מהבית לכמה ימים (למשל: תרופות, כסף מזומן, אוהל, סט בגדים נוסף, גפרורים, נרות, סכין רב שימושי, ציוד מיוחד לתינוקות, ציוד לאנשים עם צרכים מיוחדים וכו').