אם בכל בית שני בישראל יש לפחות בין פריט לשלושה שנקנו באיקאה, איך הייתם מדמיינים את ביתה של המעצבת הראשית של הרשת? אם אתם משווים בדמיונכם חלל מאובזר ברהיטים שמזוהים עם ענקית השוודית, אתם בכיוון הנכון, אבל תתפלאו לגלות שלא רק.

לרגל פתיחת החנות השלישית של איקאה בקרית אתא בסוף השבוע, פגשנו את ענבר אדדי, מנהלת תחום עיצוב איקאה בישראל, ודיברנו איתה על העיצוב האיקאי, הצרכן הישראלי ומה שביניהם. על הדרך הצצנו למשכנה הפרטי.

ענבר אדדי, מדרגות (צילום: יוסי זליגר)
יש הרבה פריטים מאיקאה, אבל כולם משקפים אותה | צילום: יוסי זליגר
ענבר אדדי, שעון (צילום: יוסי זליגר)
לומדים את השפה האיקאית ברשת | צילום: יוסי זליגר


אדדי (43) היא האישה שמנצחת על עיצוב חדרי התצוגה המוקפדים והמזמינים בחנויות - כן, אלו שאתם מחויבים לעבור דרכם במהלך סיורכם במקום. חללים שמשדרים נוחות, עדכניות ומשפחתיות, ומטרתם כמובן היא לעורר בכם השראה, עניין ובעיקר לגרום לכם להכניס את היד עמוק לכיס.

היא החלה את דרכה שם לפני תשע שנים ולגמרי במקרה, כשהתקבלה לעבוד כמעצבת מתחילה במחלקת כלי הבית של החנות בנתניה. לראיון העבודה היא התבקשה להביא עמה תיק עבודות, אבל מכיוון שלא היה לה, החליטה להציג תכשיטים שצרפה בעצמה. ומתברר שזה עבד, כי למרות היותה חסרת ניסיון בעולם עיצוב הבית, היא התקבלה.

"אני לא מגיעה מרקע קלאסי של עיצוב, בהכשרתי אני בכלל מהנדסת תעשייה וניהול", היא מספרת. "הרקע שלי נובע מכך שתמיד הייתה לי חיבה גדולה לאופנה, לאסתטיקה, לארגון, וגם כילדה קטנה הייתי משנה ומסדרת את הבית. מגיל צעיר הייתה לי דעה משלי על איך שדברים צריכים להיראות".

ענבר אדדי, מנורת סלון (צילום: אלון גרגו)
כל פריט וחדר בבית הם שימושיים | צילום: אלון גרגו

ענבר אדדי, נרות (צילום: יוסי זליגר)
את הנרות מדליקים | צילום: יוסי זליגר

מצאה ג'וב ובעל במקום אחד

בשנה האחרונה מונתה אדדי למעצבת איקאה בישראל, והיא מובילה צוות שלם של מעצבי פנים, גרפיקאים ונגרים שמייצרים ומשמרים את הקסם של המותג. אבל אדדי לא רק התקדמה בסולם הדרגות ברשת, בין התאמת ואזה לפינת אוכל, הספיקה גם להכיר את בעלה השני, דויד, שמנהל כיום את הסניף בראשון לציון. "עבדנו יחד בנתניה והיינו מיודדים במשך תקופה. יום אחד השתתפנו בישיבה מקצועית מאד סוערת, בעקבותיה התחיל בינינו דיון שהסתיים בהתערבות", היא משחזרת, "הדיל היה שאם אני מנצחת הוא מזמין אותי לארוחת ערב. ניצחתי", היא קורצת.

ענבר אדדי, סלון (צילום: יוסי זליגר)
בסלון מארחים | צילום: יוסי זליגר
ענבר אדדי, שולחן (צילום: יוסי זליגר)
המנורה העומדת מאיקאה, 595 שקלים | צילום: יוסי זליגר

אין תמונה
חובבת עיצוב מודרני בצבעים בהירים

ענבר ודויד מגדלים יחד שלושה ילדים: תם בת 13, איתי בן 11 ונועם בן שלוש. המשפחה מתגוררת בבית צמוד קרקע בתל-מונד, אותו בנו לפני כשבע שנים. הבית משתרע על פני 160 מ"ר וכולל חמישה חדרים. 

"אני מאד אוהבת לחזור הביתה, אני מאד אוהבת לעשות דברים בביתי, לבצע את עבודות הבית ולארח בו. אני שמחה לומר שעד כה הצלחתי כבר לגעת בכל פינה בבית, ויחד עם זאת אני אדם של שינויים וחידושים באופן שוטף", היא מתארת. "אני אוהבת את המבנה ואני אוהבת שיש לי מספיק מקומות אחסון, ובשום שלב לא התפשרתי על פונקציונליות או על אסתטיקה", מתארת אדדי את ביתה. "הרצפה שלי לבנה ונכון שהיא מתלכלכת קצת יותר, אבל אני מעדיפה לעבוד יותר קשה בשביל התחושה והאווירה שמגיעה הודות לרצפה לבנה.

"אני לא אוהבת מסדרונות כי בעיני זה בזבוז של חלל, ולשמחתי הצלחנו לתכנן את הבית ללא מסדרונות. אני אוהבת שחדרי השינה שלנו קרובים זה לזה, ואוהבת שביניהם יש פינת ישיבה עם טלוויזיה וספה נפתחת, שבה הילדים משחקים ומארחים חברים. זה אחד האזורים היותר שימושיים בבית. הספה לבנה, וכידוע לבן וילדים עלול להיות חיבור בעייתי, אבל הספה היא של איקאה והריפוד נשלף וכביס, אז מסתדרים".

גם ילדיהם לדבריה, שותפים לדרך שלהם ולחיי האיקאה שלהם. "תם היא הכי בת, ואפשר לראות בחדר שלה מוטיבים כמו כילה, מראות, שנדליר, פיות והדום. היום היא נערה מתבגרת ועל חלק מהדברים היא מטילה וטו כי הם כבר ילדותיים לדעתה. איתי ונועם חולקים חדר, אז יש בו במקביל משהו קצת ילדותי לצד משהו יותר בוגר".

ענבר אדדי, ארונות מטבח (צילום: יוסי זליגר)
מטבח חף מקישוטים מיותרים | צילום: יוסי זליגר
ענבר אדדי, מטבח ופינת אוכל (צילום: יוסי זליגר)
"בשום שלב לא התפשרה על פונקציונליות בעיצוב" | צילום: יוסי זליגר
ענבר אדדי, קפסולות (צילום: יוסי זליגר)
עם תשומת לב לצנצנות | צילום: יוסי זליגר
ZEL_6855 (צילום: יוסי זליגר)
ואביזרים שמחממים את החלל | צילום: יוסי זליגר

ענבר אדדי, בקבוקי זכוכית (צילום: יוסי זליגר)
חובבי קוניאק | צילום: יוסי זליגר

אז כמה פריטים מאיקאה יש לכם בבית?
"הרבה מאוד, עשרות, ובהם: שולחן עבודה בסטה, כיסאות בחדר הילדים, ארון בגדים, הזזה, וילון, מיטה זוגית מפורניר, מנורה עומדת בסלון והדום, הספה הדו מושבית הנפתחת בחדר המשפחה, הדום נוסף הכולל אחסון, מערכת ריהוט גן, צלחות 365 +, קערת סטוקהטלם, ארון דלתות הזזה פקס, סכו"ם דאטה, הדומים אקטורפ, מנורה עומדת ikea ps, כיסא ג׳ולס, כרית איקאה שטוקהולם, מסגרות תמונה ריבה, סט קופסאות טרנדיג ועוד".

ולא חסרה לך ייחודיות וטביעת יד אישית?
"איקאה מאד משפיעה עלי, אני מבלה פה שעות רבות, אבל בבסיס נשארתי מי שהייתי והעיצוב של הבית הוא עדיין מאד אני. כמעט ואין בבית פריטים שהם לשם קישוט בלבד. כל מה שנמצא אצלנו הוא בר שימוש ומשתמשים בו באופן יומיומי; במטבח אנחנו מבשלים, בסלון מארחים, את הנרות מדליקים, את הספרים קוראים ואת הקוניאק שותים".

סגנון ביתה מאופיין בקווים מודרניים ונקיים בגוונים לבנים, ולדבריה אפילו קר לפעמים: "אני מאד נמשכת למתכות כמו נירוסטה וניקל בצבעוניות בהירה. עם השנים למדתי ליישם את הקו המודרני ובמקביל להכניס אליו נשמה וקצת לחמם את העניינים, כי אחרי הכל אנחנו לא חנות. לפעמים את מוצאת את עצמך נמשכת למשהו שהוא לא 'את' בהגדרה, אבל דווקא מתוך השילוב של סגנונות, נולד משהו מאד מיוחד שהוא כן משקף אותך".

מה למדנו מהשוודים?

לדבריה, הבשורה הגדולה שהביאה איקאה לישראל היא השאיפה לסדר, לארגון ולמציאת פתרונות אחסון, במיוחד בחללים קטנים. "לפני עשר שנים, אם היית מניחה שתי קופסאות ברווח שבין הארון לתקרה זה היה גאוני, אבל היום זה כבר מובן מאליו. פעם היתה מגירה, והיום התבלינים מאורגנים והסירים מסודרים והמכסים לא זזים, והכל הרבה יותר אסתטי", היא אומרת.

ענבר אדדי, ספה (צילום: אלון גרגו)
פינת הישיבה המשפחתית משמשת את הילדים במשך היום | צילום: אלון גרגו

ענבר אדדי, פינת ישיבה (צילום: אלון גרגו)
HAGALUND ספה דו מושבית נפתחת עם ריפוד לבן הניתן להסרה ולכביסה במכונה- | צילום: אלון גרגו

עד כמה העיצוב בארץ מתכתב עם העיצוב בעולם, והאם כל הפריטים השוודיים עולים ארצה?
"המגוון הוא זהה בין המדינות, למעט מוצרים שקשורים לאקלים האירופאי הקר ופחות מתאימים לארץ. יש מחלקה שלמה באיקאה שתפקידה לבחור מה מתאים לישראלים ומה יגיע לחנויות בארץ.

מה מנחה אתכם כשאתם מעצבים חלל עבור הצרכנים הישראלים?
"מצד אחד אנחנו משתדלים להתאים את עצמנו לקהל הישראלי כפי שהוא מוכר לנו, ומצד שני אנחנו לא מתעצלים ללמד אותו. אדם לא יכול לחלום אם הוא לא מכיר את החלום, והשאיפה שלנו היא להראות את החלום כאן בחנות באופן שיגרום לצרכן להגיד – זה יכול לעזור לי, אני רוצה כזה.

"אנחנו מבינים מי האנשים שבאים לבקר אותנו, מה הסטטוס שלהם וכנגזרת מכך מה הצרכים שלהם. התפקיד שלנו במחלקת העיצוב הוא לתת לכל אחד את האפשרות למצוא את מה שהוא הגיע לחפש".

ענבר אדדי, חדר שינה (צילום: אלון גרגו)
בחדר השינה של בני הזוג מיטה זוגית מפורניר אלון מסדרת MALM 1,250 שקלים | צילום: אלון גרגו

ענבר אדדי, מדפים (צילום: אלון גרגו)
ומדפים לפריטי דקורציה | צילום: אלון גרגו

מאיפה את שואבת את ההשראה לעיצובים?
"מכל תחומי החיים. מפרסומת בטלוויזיה, מתצוגת אופנה, מתמונת נוף, מחלון ראווה, מתפריט של מסעדה, וכמובן מאיקאה העולמית. קיים קונספט שנובע מהמקור הסקנדינבי ומקשר בין החנויות בארץ, אבל בהחלט יש מרחב פעולה למעצבים בכל חנות, ואנחנו משתדלים לא לחסום את החופש היצירתי. כשמעצבים חדשים מגיעים לעבוד אצלנו הם מגיעים עם סגנון משלהם, ואנחנו מלמדים אותם 'איקאה', כלומר, איך לעצב בצורה שתהיה רלוונטית למרבית האנשים, איך לבטא מסרים ללא מילים, איך למצוא פתרונות ולגרום לקהל לרצות ללמוד אותם, איך לנתב את הקהל בתוך המבוך של החנות באמצעות משיכה למוקדים".

ענבר אדדי, חדר ילדה (צילום: אלון גרגו)
בחדר של תם: 59 שקלים BRYNE כילה EKTORP הדום עם אפשרות אחסון, 795 שקלים | צילום: אלון גרגו

ענבר אדדי, פינת תלמיד (צילום: אלון גרגו)
בחדרם של הבנים:כסאות מסדרת JULES מחיר 220 שקלים | צילום: אלון גרגו

איך יוצקים אופי ואישיות לפריטי ריהוט שנמצאים בכל בית שני בישראל?
"לכל אחד מאיתנו יש את הסגנון שלו, ובאופן טבעי כל אחד נוטה לאסוף ברחבי החנות פריטים שהם לטעמו האישי. אנשים לא ניזונים מהוראות כשהם בוחרים ריהוט אלא הולכים עם תחושת הבטן שלהם ועושים את הערבוב הסגנוני שנכון עבורם. אחר כך בבית, כל אחד יקח את העיצוב לכיוון אחר וכך אותו רהיט ישתלב בשני בתים שונים בשני אופנים שונים. זה גם נובע מכך שגודל החלל שונה, הריצוף שונה, התאורה שונה - זה פשוט נראה אחרת."

ענבר אדדי, חוץ (צילום: אלון גרגו)
מערכת ריהוט גן מסדרת 2485 שקלים ENHOLMEN | צילום: אלון גרגו

ענבר אדדי, פינת חוץ (צילום: אלון גרגו)
לומדה לדבר בשפה האיקאית | צילום: אלון גרגו

כפועל יוצא מהסגנון האישי שלך, יש פריטים בחנות שאת אוהבת במיוחד?
"בעונה הזו אני מאד אוהבת את קולקציית שטוקהולם, שהיא פשוט מקסימה לדעתי. היא מאד מסוגננת ומשלבת פריטים מזכוכית, עץ אגוז, פורצלן וקטיפה. החיבור הקונטרסטי בין הצבעים והחומרים מאד מרגש ומעורר השראה בעיני."

"ככלל, העיצוב הסקנדינבי הוא מאד צנוע ואמיתי, יש בו איכות נקייה ואוורירית, יש בו כנות. הכד תמיד יהיה שקוף כדי שנראה מה יש בתוכו, הסילואט יהיה ברור והגוונים יהיו בהירים. תחת הסגנון הסקנדינבי מצויים גם תתי סגנונות, וכאן בחנות אפשר למצוא קולקציות שהן יותר מודרניות, או קלאסיות, או נועזות, או קונטרסטיות".

ענבר אדדי, ילד ובן זוג (צילום: יוסי זליגר)
בן הזוג, דויד והבן נועם | צילום: יוסי זליגר

התלונות העיקריות כלפי המוצרים של איקאה מתייחסות לאיכותם.
"אנחנו מקפידים שכל מוצר שלנו יהיה זול יותר מהמקבילה אצל המתחרים, וצריך לזכור שגם באיקאה יש רמות שונות של מחירים, ובכל רמה המוצרים בנויים אחרת ומתפקדים אחרת. למשל, יש כיסא מפלסטיק ויש כיסא מעור, יש כוס מזכוכית ויש כוס מפורצלן. בסופו של דבר הצרכן בוחר את המוצר שמתאים לצורך שלו ולכיס שלו, מתוך הבנה ששולחן ב-49 שקלים יכול ללוות אותו כברת דרך, אבל לא לנצח.

"השאיפה של איקאה היא לתת ריהוט מעוצב לאנשים רבים ככל האפשר. זו חכמה מאד קטנה לעצב שטח בלתי מוגבל עם תקציב בלתי מוגבל, ומי שעוסק בתחום יודע שהרבה יותר מסובך לעצב חלל קטן עם תקציב קטן".

ענבר אדדי, פינת עבודה (צילום: אלון גרגו)
מבט לפינת העבודה | צילום: אלון גרגו

ענבר אדדי, קופסאות אחסון (צילום: אלון גרגו)
מזהים את קופסאות האחסון | צילום: אלון גרגו

כיף לעבוד באיקאה?
"מאוד. אי אפשר לעצב אם זה לא כיף ואם העיצוב לא מגיע מהלב. עיצוב זה לא תרגיל במתמטיקה. אנחנו מבלים כאן שעות ארוכות מדי יום, כך שקיימת בין האנשים אווירה משפחתית, ומדי פעם יש גם פעילויות חברתיות משותפות מחוץ לשעות העבודה. בכלל, תנאי הרווחה באיקאה מאד טובים, בכל חג אנחנו מקבלים שי נחמד".

יד על הלב, את קונה גם אצל המתחרים?
"בוודאי. יש לי המון פריטים מאיקאה כפי שאפשר לראות, אבל גם הרבה שלא. יש לי קערת נוי מהביטאט, כדי זכוכית מ- in&out, פלייסמנטס + כלי אוכל pottery barn. אני אוהבת לקנות דברים יפים שנכנסים למזוודה בחו"ל, ובאחד הטיולים התחדשתי בתיבת תכשיטים מזארה הום, אני אוהבת לערבב ולשלב בין פריטים, והכי חשוב לי שהפריטים שכנסים אלינו הביתה יבטאו אותנו, כל עוד הם מתאימים וחיים זה לצד זה בשלום".

ענבר אדדי, שותה קפה (צילום: יוסי זליגר)
תודה על האירוח, ובהצלחה בהמשך | צילום: יוסי זליגר

הצצה: מהדורת הרהיטים המוגבלת של איקאה
איך להפוך אהיל נייר פשוט של איקאה לאהיל פשוט מגניב