אם תשאלו מעצבי פנים מה הטרנד שכיכב בבתים שעיצבו שנה תקבלו תשובה מורכבת. למה? כי בית הוא לא ארון בגדים. בעיצוב הבית, טרנדים הם גחמניים פחות ובעלי חיי מדף ארוכים יותר מאלה שבעולם האופנה. עם זאת, גם בעיצוב הבית אפשר לזהות פריט, צבע או סגנון שבולטים יותר לאורך תקופה מסוימת. אז מה כיכב במהלך 2019? המעצבים עם התשובות.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> חי בגבוה: הדירה החדשה והמטריפה של רונאלדו

>> זאת הסיבה שהכביסה הורסת את הבגדים שלכם

"הפריט שאהבנו להשתמש בו בבתים צמודי קרקע השנה הוא כיסא סביבון הסביבון האיקוני SPUN שעיצב המעצב הבריטי תומס התרוויק", מספרת אדריכלית תמר יעקבס ממשרד יעקבס-יניב אדריכלים. "הוא שילוב מושלם בין עיצוב לשם עיצוב ופרקטיקה ובין רצינות למשחק. זהו פריט מיוחד שתמיד מושך אליו תשומת הלב ותמיד שואלים לפשר 'הפסל הזה'. ברגע שמבינים את תפקודו הוא הופך להיות מוקד שעשוע מרענן ומיוחד לילדים וגם למבוגרים. כשהוא עומד בחוץ ללא שימוש הוא מתפקד כאוביקט פיסול".

פריטי השנה, עיצוב יעקבס יניב אדריכלים (צילום: עמית גרון)
שילוב בין רצינות למשחק. כיסא הסביבון עיצוב יעקבס יניב אדריכלים | צילום: עמית גרון

"המוטיב הרווח ביותר בעבודות הפנים שלי השנה הוא קיר בצבע תכלת אפרפר באחד מקירות חדרי השינה", מציינת מעצבת הפנים ליאת ניר בלזר. “מדובר בגוון 0505 או 0504 של נירלט ויש לו איכויות צבע עמוקות. הוא משתלב היטב עם פרקט עץ שפופולרי בחדרי שינה, משדר אינטימיות וחמימות ויוצר רקע נפלא למיטה לבנה, שחורה, או מיטת עץ וכן לווילון לבן או שמנת". זהו גוון המזכיר את "הכחול הקלאסי" שעליו הכריזה חברת הצבעים העולמית פנטון כצבע השנה של 2020.

פריטי השנה, עיצוב ליאת בלזר (צילום: שירן כרמל)
משדר אינטימיות וחמימות. צבע כחול. עיצוב ליאת ניר בלזר | צילום: שירן כרמל
פריטי השנה, ג, עיצוב ליאת בלזר (צילום: אורית ארנון)
רקע נפלא למיטת עץ. צבע כחול. עיצוב ליאת ניר בלזר | צילום: אורית ארנון

"האלמנט שעשיתי בו שימוש רב בשנה האחרונה היה אלמנט מבני – קשת", מספרת מעצבת הפנים שני רינג. “השאיפה שלי דרך העיצוב היא להתערב בחלל באופן שיגרום למתבונן לעצור ובאמת להתבונן. זה יכול לבוא לידי ביטוי בבחירה של כורסה או במיקום של מנורה באופן א-סימטרי. השימוש בקשת מאפשר, למשל, להפוך את המעבר בין האזור הציבורי של הבית והאזור הפרטי ממעבר לא מורגש להתרחשות. בדירה אחת שעיצבתי הקשת היא חצי עיגול מושלם והטפט שמקיף אותה ועובי הקיר הצבוע מעצימים אותה. בדירה אחרת עשינו מאמץ רב לא לפגוע בקשת המקורית של הדירה, במיוחד בשל עבודת העץ המחפה אותה ולא מאפשרת שינוי שלה. צורת הקשת הפחוסה והמעבר מפרקט לאריחים ברצפה מגדילים את תחושת המרחב. בדירה נוספת הקשתות הן תוצאה של שימוש בקרניזים שנוספו כדי להסתיר את תעלות המיזוג. השלמת הקרניזים לקשתות הוסיפה ערך קישוטי הממסגר את הכניסה לבית מצד אחד, ומהצד השני את המעבר אל המטבח. גם כאן עובי הקשת נצבע בצבע קונטרסטי ומשחק תפקיד מהותי במכלול הצבעים של הבית".

פריטי השנה, עיצוב שני רינג (צילום: אדריאן דודה)
הקשתות הפחוסות מגדילות את תחושת המרחב. עיצוב שני רינג | צילום: אדריאן דודה

המעצבות אנה וייל והילה גל מסטודיו מטקה מספרות שהשנה עשוי שימוש רב ברשתות. "יש המון סוגי רשתות ורבות מהן משמשות בענף הבנייה, מרשתות פלדה שמשמשות כזיון ביציקות בטון ועד רשתות טיח עדינות וגמישות שאפשר ממש לפסל איתן", הן מסבירות. "הרשת אוורירית ועדינה ויכולה לשמש כמחיצה דקורטיבית שמסמנת אזורים שונים בחלל, כאלמנט תלוי או כחומר מילוי בחזיתות של רהיט, מעקה ועוד". אחד היתרונות הגדולים של הרשת, הן מוסיפות, הוא שזהו חומר גלם שניתן לעשות עליו מניפולציות רבות בהתאם לצורך ולקונטקסט. "אפשר לגרום לרשת להיראות שונה לגמרי או לשנות לחלוטין את היעוד שלה", הן אומרות.

פריטי השנה, עיצוב סטודיו מטקה (צילום: גדעון לוין)
רשת היא חומר גלם שקל לעשות עליו מניפולציות. עיצוב סטודיו מטקה | צילום: גדעון לוין

פריטי השנה, עיצוב סטודיו מטקה (צילום: גדעון לוין)
רשת המשמשת כמחיצה דקורטיבית. עיצוב סטודיו מטקה | צילום: גדעון לוין

מעצבת הפנים זיו קריכלי הקפידה השנה על שקיפות. "השתמשתי השנה במחיצות זכוכית עם מסגרת או ללא מסגרת לטשטוש ההפרדה בין החללים הציבוריים לפרטיים", היא מתארת. "המטרה היא ליצור תחושת מרחב ופתיחות, בניגוד לבניית קיר האוטם ומקבע את החלל והמרחבים שסביבו. בפרויקט אחד פתחתי את חדר העבודה וחדר השינה הראשי למרחב הציבורי על ידי מחיצות זכוכית שקופות ממוסגרת במסגרת דקה של אלומיניום בגוון שחור. ביחידת השינה שילבתי וילון דו שכבתי כדי ליצור פרטיות ולסנן את האור. בפרויקט אחר השתמשתי במחיצת זכוכית ומסגרת אלומיניום דקה שחורה בין חדר השינה לחדר הרחצה הצמוד".

פריטי השנה, עיצוב זיו קריכלי (צילום: אילן נחום)
מחיצות זכוכית יוצרות תחושת פתיחות. עיצוב זיו קריכלי | צילום: אילן נחום

"השנה מצאתי את עצמי מבלה שעות נוספות בחנות שאני מתארת אותה כחנות ממתקים לנשמה שלי", מספרת מעצבת הפנים לינור גבעולי מסטודיו אפקטה. "זו חנות פרופילים בדרום תל אביב וביליתי שם מכיוון שהשתמשתי לאחרונה בפרופילים בהרבה מאוד פרויקטים. הפרופילים עשויים מתכת, נחתכים לאורך לפי הזמנה ואפשר לצבוע אותם בכל צבע. הם משמשים אותי לסיומת יפה ואסתטית של מעברים בין חומרים וצבעים ונותנים תחושה של תכשיט". את הפרופילים היא מתקינה בין התקרה לקיר וגם בחדרי רחצה כדי להגן על הפינה המונעת פיצוץ של הקרמיקה ולהבטיח שלא תהיה חדה מדי. "אני אוהבת מאוד את העבודה עם הפרופילים. הם מאפשרים חופש יצירה ויחד עם זאת חייבים להתקין אותם בעבודת יד מדויקת".

פריטי השנה, ג, עיצוב לינור גבעולי (צילום: ליאור טיילור)
פרופילים יוצרים תחושה של תכשיט. עיצוב לינור גבעולי | צילום: ליאור טיילור

"במהלך השנה האחרונה השתמשתי הרבה במוטיבים הלקוחים מסיפורי אצילים ומלכים, מיוון העתיקה ועד בית המלוכה הבריטי בתקופתו של הנרי ה-8", מספרת מירי בלבול, מומחית הום סטיילינג ובעלת בית הספר לעיצוב סקולה. "לא מדובר בסגנון שמתאים לכל אחד או לכל בית ויש כאלה שיתקשו לעכל אותו. באלמנטים האלה יש שפע של אנרגיות ועוצמות, לפעמים בצורה שקשה להסביר במילים. מי שמכיר את ההיסטוריה ימצא בחלקם אפילו משהו מעט אפל, אבל זה סוד קסמם. יש בהם עומק ויש מאחוריהם סיפור. אם רוצים להכניס למרחב הביתי ערך מוסף, מוטיבים כאלה הם בהחלט דרך מקורית לעשות זאת", היא אומרת.

פריטי השנה, ג, עיצוב מירי בלבול (צילום: נויה שילוני חביב)
יש בהם עומק. מוטיבים מסיפורי אצולה. עיצוב מירי בלבול | צילום: נויה שילוני חביב

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

"הרביתי השנה להגדיר אזורים או קירות כוח בחדרים על ידי חיפוים, פאנלים ולוחות עשויים מסוגי עצים שונים", מספר אדריכל מיקלה סימאונה. "העץ מכניס לחלל אופי ועומק כל עוד מקפידים לעבוד באיזונים הנכונים כך שהחלל נשאר אוורירי. מטבעו העץ חם ושופע, ובמקרה הזה המסה היא קריטית. גם למרקם ולצבע שנבחר יש משמעות והבחירה צריכה להיעשות בהתייחס לחומרים ולאלמנטים השונים בחלל, וכמובן לתחושה שנרצה ליצור. אני מרבה לעבוד עם חיפויי עץ באזורים שבהם אני מעוניין ליצור אינטימיות, למסגר ולייחד אזור ספציפי ביחס לסביבתו או בהתייחס לפונקציה שהוא ממלא. קירות כוח בחדרי שינה, גרמי מדרגות או קירות שאני רוצה להדגיש בעזרת אלמנטים מרכזיים כמו קמין לדוגמה".

פריטי השנה, עיצוב מיקלה סימאונה (צילום: עודד סמדר)
חיפוי העץ יוצר אינטימיות. עיצוב מיקלה סימאונה | צילום: עודד סמדר

שרה ונירית פרנקל מסטודיו לעיצוב ואדריכלות FRENKEL ARCHITECTURE + INTERIOR הרבו השנה להשתמש בראטן, חומר שמככב כבר כמה שנים בעיצוב הבית. "בשנה האחרונה הרחבנו את השימוש ברהיטים שעשויים מראטן", הן מספרות. "מדובר בחומר המשלב בין נצרים, תערובות גזעים וסיבי עצים שרובם גדלים באקלים טרופי. לראטן הטבעי יש שפע של יתרונות שהבולט שבהם הוא היכולת להקנות למרחב הביתי הקלאסי מראה קליל, מזמין ומרענן. יש משהו בראטן שמסייע לנו ליצור מראה של ריזורט, כזה שמזכיר חופים אקזוטיים ואתרי נופש בלי להיתפס ככבד ועשיר מדי. לרוב נראה ראטן – טבעי או תעשיתי – בחוץ, ובחללי פנים המשקיפים החוצה הוא מאפשר ליצור חיבור בלתי אמצעי בין חוץ לפנים בצורה הרמונית. חשוב להשתמש בו במסות נכונות ולאזן אותו עם חומרים מסיביים ופריטי טקסטיל עשירים בדוגמאות וטקסטורות כדי ליצור חלל עשיר".

פריטי השנה, עיצוב שרה ונירית פרנקל (צילום: עודד סמדר)
ראטן מסייע ליצור תחושת ריזורט. עיצוב שרה ונירית פרנקל | צילום: עודד סמדר