מייסד איקאה, אינגוואר קמפראד, הלך אתמול (שבת) לעולמו בגיל 91, כך הודיעה חברת הרהיטים השוודית. על פי הודעת החברה, קמפראד מת בשלווה בביתו בעיר סמאלנד שבשוודיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אינגוואר היה אחד מהיזמים הגדולים ביותר של המאה ה-20. הוא מאוד יחסר לנו וייזכר בחום רב על ידי משפחתו ועמיתיו לעבודה באיקאה מסביב לעולם", נמסר.

לפי מגזין פורבס, בשנת 2009 קמפראד היה האיש החמישי בעושרו בעולם, והון הוערך ב-22 מיליארד דולר. עם זאת, הוא היה ידוע באורח חייו הצנוע, ומיעט להציג את עושרו המופלג.

טס במחלקת תיירים

למרות הונו העצום, הוא חי כפי שהוא מכר - ביעילות ובזול. הוא לא החזיק במכוניות יוקרה או ברכב פרטי, העדיף לטוס במחלקת תיירים, וביתו הצנוע גם כן רוהט כמובן ברהיטי איקאה. הוא התגאה כי הוא נוהג בוולוו ישנה (שכבר התפרקה מאז). לאירועים יצא לו כבר להגיע באוטובוסים ובבגדים פשוטים, ומספרים כי הוא העדיף את המזנון של איקאה על פני כל מסעדת יוקרה. מעובדיו הוא ציפה להתנהגות דומה ודרש שישתמשו בכל דף משני צדדיו. בעבר סיפר כי לועגים לו שהוא קמצן, אך הוא גאה ליישם בחייו את חוקי החברה.

אינגבר קמפראד (צילום: Chris Jackson, GettyImages IL)
קמפראד. מקום עשירי בעשירי עולם | צילום: Chris Jackson, GettyImages IL

עוד בערוץ עיצוב הבית:

קשרים הדוקים עם תנועת הימין הפרו-נאצית

את התנהלותו הצנועה אפשר לייחס לילדותו בחווה ללא אמצעים רבים. הוא נולד בשנת 1926 בדרום שוודיה, וכבר בגיל חמש מכר לשכניו גפרורים. בגיל עשר הוא רכב על אופניו בשכונה ומכר קישוטי חג מולד, דגים ועפרונות.

בנעוריו הוא הושפע במסבתו הגרמניה ש"הייתה מעריצה גדולה של היטלר" וחבר לתנועת הנוער הנאצית. בספר שנכתב עליו אף נטען כי הוא עסק בגיוס חברים נוספים למפלגה. כשזה התגלה שנים מאוחר יותר (אי שם בשנות ה-90), הוא תיאר את התקופה הזו כ"טעות הגדולה ביותר שעשיתי בחיי" ואף שלח מכתב לעובדיו וביקש את סליחתם. עם זאת, בשנת 2011 נחשף כי קשריו עם המפלגה הנאצית המשיכו עוד אחרי תום מלחמת העולם השנייה. הוא שמר על קשרים הדוקים עם תנועת הימין הפרו-נאצית השוודית ועם מנהיגה, פר אינגדהל.

כשהיה קמפראד בן 17 קיבל מאביו הגאה סכום כסף קטן במתנה לאחר שחזר עם ציונים טובים מבית הספר, למרות שסבל מדיסלקציה. הוא השתמש בכסף הזה כדי לייסד את איקאה בשנת 1943. השם IKEA נשאב מראשי התיבות של שמו הפרטי (אינגוואר), שם המשפחה (קמפראד), שם החווה המשפחתית שבה נולד (Elmtaryd) והכפר הקרוב לשם (Agunnaryd). 

אין תמונה
הסתפק בוולוו 240 מודל 1993

השירות העצמי והרכבת הרהיטים משפרים אתכם

בתחילה מכר כלי בית קטנים כמו מסגרות לתמונות, ורק חמש שנים לאחר מכן החל למכור רהיטים. בשנת 1956 קמפראד עשה מהפכה בשוק הריהוט כשהציג לעולם את "האריזה השטוחה" - שיטה שהיא כיום שמה הנרדף של איקאה. השיטה הזו מקצצת בעלויות בכך שהיא מאפשרת ללקוחות לרכוש את הרהיטים, לקחת אותם במקום ולהרכיבם בעצמם.

לדברי העיתונאי והסופר מלקולם גלדוול, קמפראד הוא זן נדיר - הוא משלב חריצות, פתיחות וחוסר נימוסים. מאפיינים אלה, לדברי גלדוול, הפכו אותו ליזם חסר המעצורים שהוא. ברוח זו החליט קמפראד את ההחלטה הלא פופולרית שלו להעביר את המטה המרכזי של איקאה משוודיה לקופנהגן שבדנמרק בשנת 1973 כדי להימנע מתשלום מסים עבור החברה הגדלה שלו. הוא גם העביר את עצמו ואת משפחתו לשווייץ במחאה על העלאת המסים בשוודיה. מאז כבר שב קמפראד לשוודיה וכיום התאגיד יושב בהולנד.

קטלוג איקאה 2016, שער הקטלוג (צילום: יחצ איקאה)
הרכבה עצמית. לא רק דרך להפחית עלויות | צילום: יחצ איקאה

חזונו של קמפראד הוא הכוח המניע מאחורי הצלחתה של איקאה. הוא מאמין כי החברה קיימת לא רק כדי לשפר את חייהם של אנשים, אלא לשפר את האנשים עצמם. השירות העצמי והרכבת הרהיטים, לתפיסתו, הם לא רק דרך להפחית עלויות אלא גם אמצעי לשיפור עצמי. כך שבכל פעם שאתם מתקשים להרכיב רהיט של איקאה או מסיימים להרכיב ומגלים שנשארו לכם כמה ברגים על הרצפה, תמיד תזכרו את מי אתם יכולים להאשים.