אם בימי חול שולחן האוכל עומד לפעמים זנוח והארוחות מתנהלות ליד האי במטבח או אפילו על הספה בסלון, בחגים הוא הופך למרכז הבית, וכל בני המשפחה בתוספת אורחים נפגשים לידו לארוחות חגיגיות. לקראת החגים המתקרבים אספנו עצות וטיפים לשולחן החג: איך לבחור שולחן מתאים, איפה להציב אותו, איך לעצב ועוד. 

"שולחן האוכל הוא אחד הפריטים החשובים בעיצוב ותכנון הבית. הוא המקום שבו כולם נפגשים, אוכלים, ולעיתים הוא גם משמש לעבודה והכנת שיעורי בית", אומרת מעצבת הפנים יערה גולן. "קיימים שולחנות אוכל נפתחים, עגולים, מלבניים, מודרניים, כפריים, תעשייתיים ועוד, והכי נכון לבחור צורת שולחן לפי רצונותיהם של בעלי הבית וצרכיהם ולא לפי פנטזיות, וכמובן, לפי גודל החלל והסגנון העיצובי".

בבחירת השולחן השיקול הראשון הוא הגודל, ואותו יש לקבוע על פי הצרכים וגם על פי גודל החלל - כמה אנשים אמורים לשבת לידו ביום-יום וכשמארחים? האם מארחים לעתים קרובות? איך מארחים - בבופה או שאוכלים סביב השולחן? "אם בעלי הבית אוהבים לאכול במסעדות ולא מארחים הרבה, אין צורך בשולחן גדול מקוטר 120 ס"מ ללא הרחבות וללא פתיחה", ממליצה מעצבת ההום סטיילינג יערה גולן. בנוסף, רצוי שהשולחן לא ייראה קטן מדי לחלל, אבל בעיקר שלא יהיה צפוף מדי ויישאר מספיק מקום מסביבו או מצדדיו כדי לאפשר לסועדים לקום מהשולחן בלי לפגוע בקיר או ברהיט צמוד, גם כשמרחיבים את השולחן. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> לא מה שאתם חושבים: הלהיט המפתיע של איקאה

>> זו הסיבה שיש ריח רע כשפותחים את דלת המדיח

כדאי גם לשקול אם פתיחת השולחן דורשת להזיז רהיטים בחלל, ואת מנגון הפתיחה עצמו - האם הוא קל ופשוט מספיק? מנגנון פתיחה מתוחכם מתבטא במחיר גבוה יותר, מזכירה מעצבת הפנים שני מור, ומוסיפה שפתיחת השולחן אולי פוגעת באסתטיקה ובעיצוב, אבל "זה פתרון מדהים למשפחות שאוהבות לארח".

גם בבחירת הכיסאות יש להתייחס לנתונים כמו דיירי הבית או אורחים שמגיעים לעתים קרובות. אם מדובר באנשים מבוגרים, ילדים קטנים או תינוקות - צריך להתאים את המושבים בהתאם. "ילדים, למשל, אוהבים לשבת על ספסל מעץ, המאפשר יותר מקומות ישיבה וגם פותח ומאוורר את החלל", אומרת מור. "אם יש ילדים קטנים כדאי לשקול כיסא פלסטיק שקל לניקוי", מוסיפה גולן.

אחרי השיקולים האלה אפשר להתייחס לקריטריונים נוספים, כמו צורת השולחן והכיסאות, החומרים וכמובן סגנון העיצוב.  

עגול או מלבני?

השולחן הפופולרי ביותר הוא שולחן מלבני, התואם לקווים הישרים של החלל ולסידור הנפוץ של הבית במרובעים הכוללים אל הסלון, המטבח, חדרי השינה ועוד. "שולחן מלבני מזכיר את שולחן האבירים הידוע, שבראשו יושב הראשון בהיררכיה. בישיבה כזו נוצרת תחושה של מעמדות, שכן לרוב המארח יושב בראש השולחן", אומרת מור. "לעומת זאת, שולחן עגול יוצר תחושה שוויונית ואינטימית". 

פינות אוכל לחג, עיצוב שני מור (צילום: שי גיל)
עיצוב שני מור | צילום: שי גיל
פינות אוכל לחג, עיצוב רונית שקרצ'י (צילום: מאור מויאל)
עיצוב רונית שקרצ'י | צילום: מאור מויאל
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב סיגל דניאלי (צילום: יואל חליווה)
עיצוב סיגל דניאלי | צילום: יואל חליווה
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב מורן דהן (צילום: מורן דהן)
עיצוב מורן דהן | צילום: מורן דהן
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב יפעת מושקוביץ (צילום: אלעד גונן)
עיצוב יפעת מושקוביץ | צילום: אלעד גונן
פינות אוכל לחג, עיצוב מיכל וולפסון (צילום: איתי בנית)
עיצוב מיכל וולפסון | צילום: איתי בנית
פינות אוכל לחג, עיצוב טליה קסוס סידי (צילום: שי אפשטיין)
עיצוב טליה קסוס סידי | צילום: שי אפשטיין
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב איריס סוכר (צילום: אורן עמוס)
עיצוב איריס סוכר | צילום: אורן עמוס
פינות אוכל לחג, עיצוב אורית דרום (צילום: גלית דויטש)
עיצוב אורית דרום | צילום: גלית דויטש
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב studio bee (צילום: סיון מויאל)
עיצוב studio bee | צילום: סיון מויאל
פינות אוכל לחג, עיצוב מירית פיש - 2 (צילום: אורית ארנון)
השולחן סגור. עיצוב מירית פיש | צילום: אורית ארנון
פינות אוכל לחג, עיצוב מירית פיש (צילום: אורית ארנון)
השולחן פתוח. עיצוב מירית פיש | צילום: אורית ארנון

לאחרונה גוברת הפופולריות של השולחן העגול, שצורתו יוצרת תחושת זרימה במרחב וישיבה נטולת היררכיות.  בשולחן כזה גם אין פינות שעלולים להיתקל בו. "שולחן אוכל עגול יוצר אווירה אינטימית מכיוון שכל היושבים סביבו רואים זה את זה בצורה מלאה", מסבירה גולן. 

פינות אוכל לחג, עיצוב יערה גולן (צילום: יאנה המל)
עיצוב יערה גולן | צילום: יאנה המל
פינות אוכל לחג, עיצוב אתי ארדיטי (צילום: עידן גור)
עיצוב אתי ארדיטי | צילום: עידן גור
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב רוני שני פלדשטיין (צילום: אורית ארנון)
עיצוב רוני שני פלדשטיין | צילום: אורית ארנון
פינות אוכל לחג, עיצוב עדי ברעם (צילום: עידן גור)
עיצוב עדי ברעם | צילום: עידן גור
פינות אוכל לחג, עיצוב מירי בן בשט (צילום: עודד סמדר)
עיצוב מירי בן בשט | צילום: עודד סמדר
פינות אוכל לחג, עיצוב נעה מישר בליץ איילת ונעה סטודיו לעיצוב פנים (צילום: מאור מויאל)
עיצוב נעה מישר בליץ איילת ונעה סטודיו לעיצוב פנים | צילום: מאור מויאל
פינות אוכל לחג, עיצוב קטי לובין (צילום: נטע לנצמן)
עיצוב קטי לובין | צילום: נטע לנצמן

אפשר גם בלי שולחן אוכל גדול

יש משפחות שכלל לא צריכות שולחן אוכל גדול וקונבנציונלי, ובני הבית מעדיפים לשבת ליד הדלפק במטבח. "הכל תלוי בחלל ומה ניתן להכניס בו, אבל בראש ובראשונה תלוי בצרכים של דיירי הבית", מסבירה מעצבת הפנים נעמה זוהר. לאחר שהבינה את אורח החיים של בני הבית, תכננה זוהר במטבח דלפק ובו עמדת עבודה ובישול ופינת אוכל. "מאחר שהשולחן הוא מעין 'אי', נהנים מהרוחב שלו, המאפשר שטח רב של הגשה, ומיתרונות המשטח עצמו - במקרה זה גרניט שהוא חומר חזק, לא נשרט וקל לניקוי. בנוסף, חלל המגורים נותר פתוח ומרווח". 

פינות אוכל לחג, עיצוב נעמה זוהר (צילום: שירן כרמל)
עיצוב נעמה זוהר | צילום: שירן כרמל
פינות אוכל לחג, עיצוב נעמה זוהר - 2 (צילום: שירן כרמל)
עיצוב נעמה זוהר | צילום: שירן כרמל

ומה עושים כשיש אורחים? אפשר להתקין במטבח אי או דלפק שניתנים להרחבה, או להצטייד בשולחנות מתקפלים או בשולחנות במרפסת. "מדובר באנשים שמעדיפים את הרגלי היומיום ולא את ה'פעם ב'", מסבירה זוהר. לגבי כיסאות, היא מציעה לבחור כיסאות עם ריפוד או משענת, שנוחים יותר לישיבה ממושכת.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

פינות אוכל לחג, עיצוב מייסא חדאד (צילום: מאור מויאל)
עיצוב מייסא חדאד | צילום: מאור מויאל
פינות אוכל לחג, עיצוב ליטל ביטנר (צילום: בן רוטשטיין)
עיצוב ליטל ביטנר | צילום: בן רוטשטיין
פינות אוכל לחג, עיצוב טוביה פנפיל (צילום: מושי גיטליס)
עיצוב טוביה פנפיל | צילום: מושי גיטליס
פינות אוכל לחג, עיצוב 2 hila (צילום: שי אפשטיין)
עיצוב 2 hila | צילום: שי אפשטיין
פינות אוכל לחג, עיצוב Tal Mayo-Halevy (צילום: עמוס אורן)
עיצוב Tal Mayo-Halevy | צילום: עמוס אורן
פינות אוכל לחג, עיצוב אושי דר סטודיו OSHINKA (צילום: אורית ארנון)
עיצוב אושי דר סטודיו OSHINKA | צילום: אורית ארנון

לאכול בחוץ: העיקר העמידות

מזג האוויר בארץ מאפשר לאכול בחוץ לעתים קרובות, כך שיש מי שמעדיפים להציב את שולחן האוכל במרפסת או בגינה ולשאיר את פנים הבית פנוי משולחנות. "כשבוחרים שולחן לסביבת החוץ, עלינו לשאול את עצמנו איזו פונקציה הוא משרת - האם יתאים שולחן גבוה לארוחות משפחתיות או נמוך כמו שולחן סלון? לכמה סועדים?", אומרת אדריכלית הילה הנדיפר.

פינות אוכל לחג, אדריכלות הילה הנדיפר (צילום: קרין רבנה)
אדריכלות הילה הנדיפר | צילום: קרין רבנה
פינות אוכל לחג, עיצוב מאיה שינברגר (צילום: איתי בנית)
עיצוב מאיה שינברגר | צילום: איתי בנית
פינות אוכל לחג, ג, עיצוב אושרת גורן פשוט עיצוב (צילום: אושרת גורן)
עיצוב אושרת גורן פשוט עיצוב | צילום: אושרת גורן
פינות אוכל לחג, עיצוב איילת אפגין (צילום: ענת בלאו)
עיצוב איילת אפגין | צילום: ענת בלאו
פינות אוכל לחג, עיצוב הלל אדריכלות (צילום: עודד סמדר)
עיצוב הלל אדריכלות | צילום: עודד סמדר
_OBJ

"בבחירת שולחנות חוץ חשוב להקפיד על איכות החומר והעמידות שלו, וכמובן, להתייחס למרחב שבו נמקם את השולחן, לסגנון העיצוב, למעברים, לצמחייה ולמיקום שלו ביחס למטבח החיצוני, אם יש", היא מוסיפה. אם המרחב שבו ניצב השולחן קטן יחסית, היא ממליצה לבחור שולחן עגול.