LG: התמורה הטובה ביותר למחיר

הדגם שנבדק: HOM-BOT Square VR6270LVMB. גובה: 8.9 ס"מ. נפח המכל: 0.6 ליטרים. חפצים נלווים: שלט, שתי מברשות צד נוספות, מסנן נוסף ומברשת ניקוי

שואבי אבק, שואב אבק רובוטי של LG צילום LG (צילום: LG)
שואב אבק רובוטי של LG | צילום: LG

"אמא, שוב הרובוט מקשקש", קראה יובל בת הארבע לאחר שמצאה את השואב הרובוטי של LG תקוע על השטיח בבית. ה–LG עמד דום וביקש חילוץ כמעט בכל פעם שניסה להתמודד עם שטיחים בבתי הנסיינים, והוא גם "פטפטן" שלא לצורך. יש לו שש הודעות קוליות שונות שכל הנסיינים התקשו להבין, והן בעיקר משוות לו גרסה פארודית לרובוט מסרטי מדע בדיוני. אלא שלבד מיכולותיו המוגבלות בכל הנוגע לשטיחים ולדיבורים, הוא זכה בעיקר לתשבחות.

ה-LG שקט מאוד ואינו מפריע לדיירי הבית, הוא עוצר בצמוד למכשולים - ואז מקיף אותם בעדינות. הוא עוצמתי פחות ממתחריו המובילים (הרומבה והניטו), אך יסודי כאילו נשלח לפנות מוקשים, ובשונה ממתחריו - הוא לא דילג על אף חדר בבית.

לבסוף, ה–LG גם זול מהמתחרים, מחירו נמוך ב-300 שקל מהניטו, וב–790 שקל מהרומבה ומהסמסונג. לא זאת בלבד, אלא שזהו גם המכשיר היחיד שיבוא אישי שלו מחו"ל, אחר עלויות מסים ומשלוח, אינו משתלם בהשוואה לרכישתו בישראל. שלושה מתוך ארבעה נסיינים שהשתתפו בכתבה קבעו כי הוא מבטא את התמורה הטובה ביותר למחיר.

ניטו: חכם, רועש ומעגל פינות

הדגם שנבדק: XV signature pro. גובה: 10.2 ס"מ. נפח המכל: 0.7 ליטרים. חפצים נלווים: גובל מגנטי (למניעת כניסה לאזורים מסוימים בבית) ופילטר רזרבי

שואבי אבק, שואב האבק של ניטו, צילום ניטו (צילום: ניטו)
שואב האבק של ניטו | צילום: ניטו

הניטו XV, כמו הדגמים הקודמים של החברה, הוא בעל עיצוב גס של אליפסה שאחד מקצותיה נחתך בקו ישר. לפי החברה, המראה המשונה אמור להקנות לו יתרון בניקוי פינות על פני המתחרים העגולים - אך דווקא בפינות, הרובוט הזה כשל לחלוטין.

ב"מבחן העדשים", שבו הוכנסו הרובוטים אחד אחרי השני והתבקשו לאסוף עדשים שהוצבו במקומות קבועים בפינות החדר ולצד מכשולים (להרחבה ראו "כך בדקנו") הניטו שאב היטב - אך דילג על הפינות. גם בהפעלה שנייה, כאשר המתחרים קיבלו הזדמנות להשלים את הניקיון, הוא לא הצליח להשתוות לרובוטים האחרים, והשאיר פינות מלוכלכות.

הוא רועש כמו טרקטור, אך שקול ומחושב יותר מהרומבה, הוא אינו נתקע בחפצים, וקיבלנו תחושה שבטוח יותר להשאירו לבד בבית. הניטו גם זריז מהרומבה פי כמה, אף שהוא שואב בעוצמה דומה - והוא מנקה שטיחים באופן שאף אחד מהרובוטים שנבדקו אינו מתחרה בו. עם זאת, בשביל לשפר את האפקטיביות של הניקיון – מוטב לטאטא פינות מראש, ולגרור את הלכלוך למרכז החדר.

התאכזבנו לגלות שהמכשיר נמכר במחיר גבוה מאוד בהשוואה לחו"ל. מחירו באתר אמזון הוא 1,520 שקל - מחצית מבאתר היבואן הישראלי (3,000 שקל). פער המחירים כה גדול, עד שגם לאחר עלויות שילוח ומסים שחישבנו באמצעות אתר הכתובת האמריקאית Buy2USA ניתן לחסוך עד 895 שקל באמצעות יבוא אישי. גם בחלפים קיימים פערים של מאות שקלים. ניטו רובוטיקס מסרה בתגובה שהשירות והאחריות המקומיים ניתנים רק ללקוחות שרוכשים את המכשיר בישראל, ובניגוד לארה"ב האחריות היא למשך שנתיים, ולא שנה.

רומבה: פזיז אך עוצמתי

הדגם שנבדק: iRobot 880. גובה: 9.2 ס"מ. נפח המכל: 0.6 ליטרים. חפצים נלווים: שלט, שני קירות וירטואליים, פילטר רזרבי

שואבי אבק, שואב האבק של רומבה
שואב האבק של רומבה

הרומבה הוגדר על ידי הנסיינים כ"תזזיתי" ו"גס רוח". הוא לא חס על חפצים שנקרו בדרכו - נתקע ברגלי הספות, בפאנלים ובדלתות. הוא רועש ולא נעים לשהות אתו באותו החדר.

הרומבה קודם פוגע במכשול, ורק אחר כך מבין שיש כזה", העידה אחת הנסייניות. באחת הפעמים הוא הצליח ללכוד את עצמו בחדר המקלחת, כאשר העיף את המגב הצמוד לקיר - וסגר מעליו את הדלת. "אם לא הייתי יודע שזה רומבה, ולולא ההילה שנלווית למותג", העיד נסיין אחר, "בכלל לא הייתי חושב שהוא בליגה של הגדולים. הוא נתקע בכל דבר וחוזר על נקודות שכבר נוקו שוב ושוב, כאילו אין לו שום תוכנית סדורה".

ולמרות זאת, הנסיינים העידו כי המכשיר שואב בעוצמה גבוהה מהמתחרים ומותיר את החדר נקי לשביעות רצונם, הרובוט אף קיבל את הציון המקסימלי ב"מבחן העדשים" (ראו "כך בדקנו"), אלא שהוא גם מתקדם בעצלתיים, "הזמן הממושך שלוקח לו לנקות את אותו השטח, מפחית מהיתרון, הרי גם כשהפעלתי את האחרים פעמיים, הם הראו תוצאות ברמה דומה", הסביר נסיין.

הרומבה מתגלה כפתרון מוצלח, בעיקר בשל החסרונות של מתחריו. הוא מתמודד בגבורה עם שטיחים ומצליח לאסוף שערות בעלי חיים מהרצפה, פעולה שהסמסונג אינו מסוגל לבצע וה-LG לעתים מתקשה בה. מול המתחרה הישיר שלו בזירה זו – הניטו, הרי 
שהרומבה נמוך בסנטימטר, ויעיל יותר בפינות.

סמסונג: יקר ביחס לביצועים

הדגם שנבדק: NaviBOT SR10F71. גובה: 8 ס"מ נפח המכל: 0.6 ליטרים. חפצים נלווים: שלט, שני קירות וירטואלים, פילטר רזרבי

שואבי אבק, שואב האבק של סמסונג, צילום סמסונג (צילום: סמסונג)
שואב האבק של סמסונג | צילום: סמסונג

קצת מצער להכתיר את הסמסונג במקום האחרון בסקירה. הוא שקט, יסודי, ובכל הנוגע לניקוי פינות – הוא גם מצטיין לעומת כל רובוט אחר שנבדק. אף שאינו מספק עוצמת שאיבה המשתווה לחבריו, בהפעלה חוזרת הוא מגיע לאותן תוצאות טובות.

הוא נמוך ונכנס בכל גומחה בבית, אך מתקשה להתמודד עם שערות שמסתבכות במברשות שלו וחוסמות אותן. הנסיינים שגידלו כלבים בבתיהם דיווחו על קושי בניקוי שתי מברשות הצד שלו לאחר השימוש, ונראה כי הוא אינו מותאם להתחרות בזירה הזאת.

באופן יחסי, הוא נדרש לחילוצים רבים יותר מחבריו. באחד הבתים הוא עלה על בסיס של מנורה עומדת, הרעיד אותה ולבסוף נתקע, באחר הוא סחב אתו כפכף הלוך ושוב לאורך כל החדר. עם זאת, עם מעט חסד מצד המשתמשים, שכולל הכנה מוקדמת של הרחקת חפצים בעייתיים – הוא מציע פתרון ראוי ומספק, אילו רק היה נמכר במחיר משתלם יותר.

השואב של סמסונג מתומחר במחיר זהה לזה של הרומבה, מותג שואבי האבק הפופולרי שנהפך כמעט לשם גנרי בשוק השואבים הרובוטיים (iRobot). מחירו גבוה ב–790 שקל מהמתחרה השקט שלו, LG, וב–490 שקל מהניטו, שמתעלה עליו בכל הנוגע להתמודדות עם שטיחים ובעלי חיים.

שואבי אבק, טבלה א

שואבי אבק, טבלה ב

כך בדקנו

ארבעת הרובוטים נבדקו על ידי ארבע משפחות, בדירות שונות הנבדלות זו מזו. הדירות הן בשטח של 80–155 מ"ר, חלקן כוללות פרקט ושטיחים שונים עם שערות קצרות וארוכות, בשתיים מהדירות מגדלים כלבים.

הנסיינים קיבלו כל אחד מהרובוטים בנפרד להתנסות של כמה ימים והתבקשו לחוות את דעתם על עניינים שונים, בהם - רעש, יסודיות, התמודדות עם ניקוי פינות, שטיחים ומכשולים שניצבו בדרך, כמו גם נוחות התפעול ותחושה כללית לגבי המוצר. בסופו של התהליך, שניים מהנסיינים קיבלו את כל ארבעת הרובוטים בו־זמנית, לבדיקה חוזרת והשוואתית.

הבדיקה נעשתה תוך שאיפה לדמות שימוש סטנדרטי ברובוטים ודרישות אמיתיות של בתים המשתמשים בהם. כל הנסיינים הביעו בתחילת הבדיקה רצון לרכוש שואב רובוטי בפעם הראשונה, ולבדוק מהו הדגם המתאים להם ביותר. אף אחד מהם לא התנסה בשואב רובוטי עד לבדיקה הנוכחית. הנסיינים נבדלו ביניהם באוריינטציה הטכנולוגית - ולא קיבלו הדרכה מוקדמת מהחברות, כך שהם נדרשו ללמוד להפעיל את הרובוטים בכוחות עצמם ובעזרת המדריכים המודפסים המצורפים להם.

בתום הבדיקות וכחלק מסקירה השוואתית, ביצענו "מבחן עדשים": הרובוטים הוכנסו בזה אחר זה לחדר בגודל 15 מ"ר שפוזרה בו כוס מלאה של עדשים כתומות בחמש נקודות שנקבעו מראש: שתי פינות, בתוך מזווה, ומאחורי שני מכשולים – פח, ושישיית בקבוקי מים. בסוף מטלה זו ניתן ציון מ –1 עד 5 ליסודיות השאיבה. יש לציין כי בהפעלה חוזרת של השואבים באותו חדר כולם הראו תוצאות דומות יחסית, להוציא את שואב הניטו, שהתקשה בניקוי פינות החדר.

עם זאת, אף אחד מהרובוטים לא ביצע את משימת הניקיון באופן מושלם. גם ב–2014, הרובוטים השואבים אינם תחליף לניקיון יסודי של הבית, אלא השלמה לניקיון כזה. "אילו היה רובוט שקט ושקול כמו ה-LG, שמנקה פינות כמו הסמסונג ושטיחים כמו הניטו אך עוצמתי כמו הרומבה, זה ככל הנראה היה הרובוט המושלם", סיכם אחד הנסיינים.

שואבי אבק, מכשיר הניטו והעדשים שהצליח לאסוף, צילום (צילום: רותי לוי)
מכשיר הניטו והעדשים שהצליח לאסוף, | צילום: רותי לוי

הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker

כתבות נוספות מהאתר: