מה עושה חבורת מעצבי מוצר צעירים בסטודיו אחד במרכז פלורנטין? עובדים ויוצרים בחלל עבודה משותף. "הרעיון של 'סטודיו מחוגה' נבט בשיחות עם חברים קרובים. לאור מחירי השכירות הגבוהים במרכז, הבנו שכמעט בלתי אפשרי לשכור חלל עבודה באופן עצמאי", מספר אחד מחברי הקבוצה, המעצב איתמר בונו, "החלטנו לפתוח מקום ביחד לא לשם שותפות עסקית אלא לטובת יצירה בחלל משותף. שכרנו חלל שהיה בעברו נגרייה מאובקת, ושיפצנו אותו לסטודיו ברמה של תצוגה. עשינו הכל בסופי שבוע, במו ידינו, כולל עבודת תשתית, חשמל ואינסטלציה. היום כשאני רואה איך זה עובד, אני מאוד גאה להיות חלק מזה", הוא מוסיף.

בין המעצבים השותפים: ראם אייל, איתמר בונו, יונתן אלעמי, אדם קלדרון, אריאלה ציפר, ליאור ישראל, מיכאל שניטמן, נועה אשל, טליא ינובר ולנה קרסנובסקי. הם בונים רהיטים, מעצבים גופי תאורה ומוצרים משלימים לבית. אז אם אתם מחפשים פריט ייחודי שיותאם לביתכם לפי מידה – כדאי לכם לבקר בסטודיו המחוגה. הנה טעימה מהעבודות הנפלאות של שלושה חברים במקום.

מחוגה, כיסא נמתח, צילום אושקי סטודיו (צילום: אושקי סטודיו)
הפרדה בין עבר להווה. ספסל "כסא מתוח" | צילום: אושקי סטודיו

ממחזרות בכיף: אושקי סטודיו

"כשאנחנו ניגשות לפרויקט, החיבור הראשוני שלנו הוא לחומריות שלו. השאיפה שלנו כמעצבות היא לשמור על טוהר החומר ובמקביל לבצע שינוי מסוים בדרך שבה משתמשים בו ורואים אותו", מספרות טליא ינובר (31) ולנה קרסנובסקי (32), בוגרות בית הספר לאדריכלות בויצ"ו חיפה, שעוסקות כיום בעיצוב רהיטים ותאורה. "לפעמים זה מתבטא במיחזור, אבל לא מתוך כוונה להציל את העולם, אלא כי אנחנו אוהבות דברים שהתיישנו, שרואים עליהם את הגיל והזמן שעבר עליהם. אף אחד לא צריך לדעת את הסיפור המדויק שמאחורי כל פריט, אבל אנחנו מקוות שלפחות בתחושה אנשים יודעים שהיה משהו. צריך להבין שאנחנו לא מחדשות רהיט קיים, אלא עושות דה-קונסטרוקציה. למשל, לאחרונה השתתפנו בפרויקט "תעשייה מאמצת עיצוב" והצגנו מעמד לבגדים שנולד מתוך שבר של כיסא".

מחוגה, ינובר וקרסנובסקי – אושקי סטודיו. צילום אושקי סטודיו (צילום: אושקי סטודיו)
לשמור על טוהר החומר. טליא ינובר ולנה קרסנובסקי | צילום: אושקי סטודיו

פריטי עיצוב לדוגמה:

מנורת "לאנדסקייפ" – הרעיון הוא לייצר אובייקט חדש ובעל משמעות מחומרים שנזנחו. המנורה מורכבת משאריות עץ שנאספו מנגריות בדרום תל אביב. מחיר: 3,500 שקלים, להשיג ב"טרמינל עיצוב".

מחוגה,מנורת לאנדסקייפ צילום ג'וני בארסט (צילום: ג'וני בארסט)
אובייקט חדש מחומרים שנזנחו. מנורת "לאנדסקייפ" | צילום: ג'וני בארסט

נורה עומדת "הילה עגולה" - המנורה עשויה מגלגל אופניים ישן ומוארת בתאורת לד. הרעיון הוא לשלוף אובייקט ממקומו הישן ולתת לו מקום חדש שמנותק מהתפיסה הקודמת. תנועת הגלגל תורגמה לתנועת האור במרחב. מחיר: 6,000 שקלים, להשיג ב"תירוש" בית מכירות פומביות.

המחוגה, הילה עגולה. צילום ג'וני בארסט (צילום: ג'וני בארסט)
עשויה מגלגל אופניים ישן. נורה עומדת "הילה עגולה" | צילום: ג'וני בארסט

מעמד לבגדים – במקור היה כסא. מתוך הפרוייקט "תעשיה מאמצב עיצוב". מחיר: 2,400 שקלים, להשיג באתר ushkidesign.

מחוגה, מעמד לבגדים צילום אושקי סטודיו (צילום: אושקי סטודיו)
במקור היה כיסא. מעמד לבגדים | צילום: אושקי סטודיו
ספסל "כיסא מתוח" - עשוי משלד של כיסא ישן שנמצא ברחוב. החלקים הישנים תוקנו והחלקים החדשים נצבעו בלבן על מנת לקיים הפרדה בין העבר להווה.

לא מאמין בקישוטים: איתמר בונו

"אני לא מאמין בקישוטים, אלא בקווים נקיים ופשוטים. חשוב לי לדבוק באמיתות החומר, כלומר עץ אצלי תמיד יהיה עץ ולא יעלם תחת חיפוי צבע", מספר המעצב בונו (31), שסיים לימודי עיצוב תעשייתי בבצלאל, ועוסק בעיצוב תעשייתי. "הדברים שאני עושה חייבים להיות פונקציונאליים, למשל, שיהיה אפשר לתקן אותם ושיהיה קל לנקות אותם – כדי שיהיה כיף לחיות איתם. אני מאד משתדל בכל פרוייקט ללמוד משהו חדש, אם זה לעבוד עם חומר חדש או טכנולוגיה חדשה או עקרון פיזיקלי שעדיין לא חקרתי".

לדברי בונו, בעתיד היה רוצה לשלב את היכולות שלו כמעצב בתהליך הפיתוח של מוצרים, "כלומר לצאת מהמודל הסטנדרטי של המעצב כמו שהוא קיים בארץ – שהמהנדס אחראי על הפיתוח והמעצב אך ורק על המראה – ולעשות את שניהם". בעוד שעיצוב מאפשר פרץ יצירתיות ללא תכתיבים, פיתוח של מוצר כפוף לתקנים ומגבלות שהם חשובים לא פחות.

מחוגה, איתמר בונו צילום עומר בר (צילום: עומר בר)
עץ אצלי תמיד יהיה עץ. איתמר בונו | צילום: עומר בר

פריטי עיצוב לדוגמה:

"שולחן, סלון, בטון" - שימוש בשני חומרים מנוגדים כבטון ועץ יוצר שולחן שהוא קר וגם חם, כבד אך אלגנטי, ישיר אך מתחכם. מחיר: 2,800 שקלים, להשיג אצל איתמר בונו, ibonneau@gmail.com.

המחוגה, שולחן סלון בטון, צילום הראל בן נון (צילום: הראל בן נון)
חומרים מנוגדים. שולחן סלון בטון | צילום: הראל בן נון
מנורה עומדת "לפעמים נעים לשתוק ביחד" - מתכווננת ומאפשרת למשתמש להפוך אותה למנורת קריאה אישית. חלק מסט רהיטים הבא לענות על צרכיהם של מי שגרים בדירות קטנות: כל רהיט משמש לשני תפקידים – פרטי וציבורי. מנורה: מחיר: 2,200 שקלים, להשיג אצל איתמר בונו.

המחוגה, מנורה עומדת, צילום עודד אנטמן (צילום: עודד אנטמן)
לשתוק ביחד. מנורה עומדת | צילום: עודד אנטמן

יחידת מדפים "שבירת פינה" – הפינה היא המוקד המהותי, הוויזואלי והפונקציונלי של האובייקט. היחידה ניתנת לפירוק והרכבה ללא כלים. מחיר: 3,200 שקלים, להשיג אצל איתמר בונו.

המחוגה, יחידת מדפים צילום הראל בן נון (צילום: הראל בן נון)
פירוק והרכבה ללא כלים. יחידת מדפים | צילום: הראל בן נון

מדף תלוי – מערכת המשתמשת במשקלם העצמי של החפצים המונחים על המדף כדי להגיע לאיזון. על מנת להוציא ספר נדרש המשתמש לדחוף את המדף קלות כלפי מעלה – מעין בקשת רשות מן המדף עצמו, מה שיוצר אינטראקציה חדשה בין המשתמש לבין החפץ. להשיג אצל איתמר בונו.

המחוגה, מדף תלוי צילום איתמר בונו (צילום: איתמר בונו)
מבקשים רשות מהמדף. מדף תלוי | צילום: איתמר בונו

אבסורדי הופך להומוריסטי: נועה אשל

"את ההשראה והרעיונות אני לוקחת מחיי היומיום שלי. אני משתדלת לשים לב לדברים שקורים סביבי שהם לעיתים מאד אבסורדיים ולהציג אותם בצורה הומוריסטית", אומרת נועה אשל (28), שלמדה ארכיטקטורה בטכניון וסיימה לימודי עיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון ועוסקת בעיצוב תעשייתי. "בפרויקט הגמר שלי עסקתי בפיתוח אוסף של מוצרים אבסורדיים באמצעות התערבות במוסכמות חברתיות, חיבור סיטואציות שאין ביניהן קשר ישיר ופתרון בעיות מומצאות. כרגע אני עובדת במשרה חלקית בסטודיו בתל אביב, ולאחרונה הצטרפתי לסטודיו המחוגה. במחוגה תמיד מישהו עובד על איזה פרויקט מעניין, או זמין להתייעצות וביקורת."

המחוגה, נועה אשל, צילום נועה אשל (צילום: שרון גוטמן)
השראה מחיי היומיום. נועה אשל | צילום: שרון גוטמן

"בנות ישראל" – בובות בהשראת המטריושקה הרוסית. המחשה צינית של השיח הקושר אמונה וצניעות, החל מהשמלה השחורה הקטנה ועד לרעלה וגלאביה. מחיר: 1,500 שקלים, להשיג באתר noaaeshel.

המחוגה, בבושקות, צילום נועה אשל (צילום: נועה אשל)
הקשר שבין אמונה וצניעות. "בנות ישראל" | צילום: נועה אשל
סקוטר פיזיותרפי - זוכה תחרות "הנדיטק" לעיצוב מוצרי עזר (2012) - מוצר טיפולי המסייע לילדים עם עיכובים התפתחותיים ללמוד לזחול. הסקוטר עוצב כצעצוע כדי להשתלב בסביבה הביתית על אף היותו מכשיר טיפולי.

המחוגה, אופניים לתינוק צילום נועה אשל (צילום: נועה אשל)
לומדים לזחול. סקוטר פיזיותרפי | צילום: נועה אשל

אטב "עזה יאללה ביי" - פתרון אוטופי ליצירת שתי מדינות לשני עמים. מחיר: 40 שקלים, להשיג ב"אסופה", "made in TLV", "דל ארטה".

המחוגה, אטבי הארץ צילום נועה אשל (צילום: נועה אשל)
שתי מדינות לשני עמים. אטב "עזה יאללה ביי" | צילום: נועה אשל

מינימום מזוזה - בית המזוזה צומצם לפונקציה המינימלית שלו - עיגון הקלף למשקוף הדלת. התפס עוצב בהשראת תופסני כבלים. מחיר: 200 שקלים, להשיג ב"אסופה", "made in TLV", "דל ארטה".

המחוגה, מזוזה צילום נועה אשל (צילום: נועה אשל)
מינימליזם. מינימום מזוזה | צילום: נועה אשל

הילה עפרי וסיון איינהורן, מעצבות פנים בעלות סטודיו לעיצוב H a n d S  
לדף הפייסבוק של הילה וסיון

בוגרי בתי הספר לעיצוב מציגים
צעירים חסרי מנוח: אדריכלים צעירים בפולין