המקום שבו אנחנו מאחסנים פירות וירקות הוא לא הנושא הראשון שחושבים עליו כשמעצבים בית, אבל כשחוזרים מהסופר ורוצים לפרוק, מבינים עד כמה הוא חיוני. אם אתם בשלב תכנון המטבח, כדאי להקדיש לכך מחשבה ולתכנן סלסילות או מגירות ייעודיות, אבל גם אם במטבח שלכם אין מקום אחסון ייעודי - יש שלל פתרונות: מכלים על השיש או ארגוניות על הרצפה ועד פתרונות תלייה וגינה אנכית לצמחי התבלין.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הלם: לא ידענו שזה מה שעושים עם הסבון לאסלה

>> הכי מתוק שיש: בבית של יעל בר זוהר וגיא זוארץ 

כך או כך, יש כמה כללים שכדאי להקפיד עליהם כשמאחסנים פירות וירקות. אל תאחסנו יחד פירות וירקות מכיוון שפירות רבים מפרישים גז אתילן העלול להאיץ את תהליך הריקבון של הירקות. תפוחים, פירות יער וענבים יחזיקו זמן רב יותר אם יישמרו באריזה המקורית שלהם ויאוחסנו במקרר. אבוקדו, גויאבה, קיווי, מלון ומנגו כדאי לשים מחוץ למקרר אם אינם בשלים, וכשהם מבשילים לשלוח אותם להתקרר. כעיקרון, ירקות ופירות מאחסנים במדפים התחתונים של המקרר, ועשבי תיבול כדאי לעטוף בעיתון או נייר מגבת ולאפסן בקופסה במקרר. 

אחסון פירות וירקות, עיצוב מריאנה רידל (צילום: יאנה דודלר)
עיצוב מריאנה רידל | צילום: יאנה דודלר

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Living Simply Sorted (@livingsimplysorted)

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by IT'S ORGANIZED (@itsorganized)

"בחורף הטמפרטורה מושלמת לאחסון פירות וירקות בחוץ", אומרת אשת הטלוויזיה, הגסטרונומית ושופטת "מאסטר שף" מיכל אנסקי, שבמטבח בביתה בצפון תל אביב היא מניחה מלפפונים, עגבניות, ירקות השורש ופירות הדר על צלחות קרמיקה ושומרת עשבי תיבול כמו פטרוזיליה, שמיר וכוסברה בכוס עם מים. "ירקות שמוחזקים בקירור לא בהכרח מאריכים את חיי המדף שלהם, אלא יוצרים תהליך של הירקבות איטי שמשנה את הטעם. אייל שני קרא לזה פעם 'סלט בטעם מקרר', כי מרגישים הבדל בין ירקות מהשוק לירקות שעברו קירור. עגבנייה, למשל, משנה את הטקסטורה ומקבלת מרקם חולי וג'לטיני. בבישול זה מורגש פחות, אבל כשמשתמשים בירק בצורה הגולמית שלו, זה עולם אחר.

"אני מחזיקה מחוץ למקרר עגבניות ומלפפונים, שורשים כמו תפוחי אדמה, בצל, שום, סלק ואת כל הדלועים. פלפלים, קישואים וחצילים עומדים בחוץ וגם בננות. אבל אני לא שמה בננות ליד פירות אחרים חוץ מאבוקדו, כי היא מאיצה להם את ההבשלה. אם יש לי הרבה בננות שמבשילות יחד, אני מקלפת אותן ומקפיאה בשביל שייקים. אני מעדיפה את המקפיא על המקרר". 

הבית של מיכל אנסקי (צילום: בן אסיף)
מיכל אנסקי במטבח בביתה | צילום: בן אסיף
אחסון פירות וירקות, מיכל אנסקי (צילום: מיכל אנסקי)
מיכל אנסקי | צילום: מיכל אנסקי

אנסקי ממליצה לאכול ירקות והפירות כמה שיותר קרוב לרגע שבו נקטפו, Farm to table סטייל. "מי שיש לו שוק או חווה חקלאית ליד הבית יכול לקנות פירות וירקות טריים עד כמה שאפשר. זה היה גם הצעד הכי משמעותי בקריירה שלי להקים את שוק האיכרים, לצמצם את שרשרת השיווק, כלומר את משאיות הקירור, את מחסן הקירור ואת המדף בסופר, ולקרב כמה שיותר בין האדמה ובין השיש שלנו". 

כשבוחרים פירות בסופרמרקט אנסקי ממליצה לגרד את הקליפה עם הציפורן. אם יורד חומר לבן, זו שעווה שנועדה לשמר את הפרי ולהאריך את חיי המדף שלו. אם יוצא מיץ – זהו העסיס. "תפוח שמטופל בדונג משאיר את הקליפה יציבה אבל בפנים אין בו עסיס או ערך תזונתי אלא סוכר ומיץ בלבד".   

תעשו מקום לטבע 

גם ארז רוזנבלט מ-Shelfie מעדיף לשמור ירקות ופירות מחוץ למקרר. בביתו באזור פיימונטה באיטליה גם גבינות ונקניקים הוא לא מכניס למקרר, אפילו בקיץ. "האוויר היבש משמר את האוכל בצורה מושלמת, וטעם הפירות והירקות שלא עברו מקרר פשוט מדהים", הוא אומר.

זה יכול לעבוד טוב גם בארץ?

"זה יכול לעבוד נהדר כמעט כל השנה, למעט מחודשי הקיץ החמים. גם בספרד הירקות נקנים טריים פעמיים בשבוע בשוק ונשמרים במטבח במקום קריר ויבש, כולל גבינות, נקניקים, עגבניות ופירות טריים. אני משתדל לשים את כל התוצרת מחוץ למקרר בגובה נמוך ונגיש, כך שהילדים פשוט לוקחים לעצמם פירות וירקות כשבא להם משהו לנשנש".

אחסון פירות וירקות, שלפי - 2 (צילום: ארז רוזנבלט)
שולחן מרחף של Shelfie | צילום: ארז רוזנבלט
אחסון פירות וירקות, ג, שלפי - 1 (צילום: ארז רוזנבלט)
שולחן מרחף של Shelfie | צילום: ארז רוזנבלט

כך עושה גם המעצבת טלי גולד, שמסדרת את הפירות במעמד שמונח על האי במטבח, קרוב לכיור ולמסחטת ההדרים, כך שכל אחד יכול לקחת לו בקלות. "תצוגת הפירות והירקות משתנה בהתאם לעונה", היא מסבירה. "זה הכי טבעי, צבעוני ונגיש".

אחסון פירות וירקות, ג, עיצוב טלי גולד (צילום: טלי גולד)
עיצוב טלי גולד | צילום: טלי גולד

במטבח שתכננה מעצבת הפנים אורית שרמן נהרי, הבריף הראשוני היה להוציא את חומרי הגלם מחוץ לארונות ולהציג את הפירות והירקות כמראה שוק. "בעלת הבית מבשלת המון, בעיקר אוכל בריאות", מסבירה שרמן נהרי, "והתחביב של הבעל הוא יצירה מקרמיקה באבניים וגילוף מעץ, כך שכל הקערות והחפצים הם מעשי ידיו. בהוצאה של הפירות והירקות לדלפק במטבח, יצרנו אווירה מזמינה, ביתית וכיפית".

אחסון  פירות וירקות, עיצוב אורית שרמן נהרי (צילום: קובי פרידמן)
עיצוב אורית שרמן נהרי | צילום: קובי פרידמן
אחסון  פירות וירקות, עיצוב אורית שרמן נהרי (צילום: אריה המר)
עיצוב אורית שרמן נהרי | צילום: אריה המר
אחסון פירות וירקות, ג, עיצוב מורן וינשטוק (צילום: מורן וינשטוק)
סל לאחסון פירות וירקות עיצוב מורן וינשטוק | צילום: מורן וינשטוק

לתכנן מקום במטבח

כדאי לחשוב מראש על אחסון הפירות והירקות, ולתכנן מקום במטבח, במגירות מאווררות או על מדפים פתוחים. 

אחסון פירות וירקות, ג, עיצוב מיכל מייזליש (צילום: יאנה דודלר)
עיצוב מיכל מייזליש | צילום: יאנה דודלר
אחסון פירות וירקות, עיצוב מאיה שינברגר (צילום: איתי בנית)
עיצוב מאיה שינברגר | צילום: איתי בנית
אחסון פירות וירקות, עיצוב לימור נג'מה - 1 (צילום: לימור נג'מה)
עיצוב לימור נג'מה | צילום: לימור נג'מה
 
אחסון פירות וירקות, עיצוב לימור נג'מה - 2 (צילום: לימור נג'מה)
עיצוב לימור נג'מה | צילום: לימור נג'מה

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by home.orga (@home.orga)

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

להוסיף יחידות אחסון

אם רוצים לשמור על משטח עבודה נקי ויש מקום, אפשר להוסיף יחידות אחסון מאווררות המונחות על הרצפה או סלסילות התלויות על הקיר או מהתקרה. 

 

אחסון פירות וירקות ג, עיצוב אושרת גורן (צילום: אושרת גורן)
עיצוב אושרת גורן | צילום: אושרת גורן
 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Le Verre (@leverrehome)

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Julie Gurr (@juliegurrwillowweaver)

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by vintage nine two eight (@vintageninetwoeight)

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Fam of 3-RV Living Stationary (@rvlivingbbstyle)