כדור הארץ הולך ומתחמם ובארצנו הים תיכונית רווית הלחות, הופך המזגן ממותרות למוצר פונקציונאלי והכרחי בכל בית. קנייה והתקנה של מזגן חדש אינה מוכרחה להיות חוויה מסובכת. כדאי לעשות עבודת הכנה, לפיה תתאימו את המזגן לצרכים, לסביבה וליכולות הכספיות שלכם. וזו בדיוק הסיבה שבדקנו והכנו לנוחיותכם עצות וטיפים, מילון מושגים בסיסי ואפילו השוואת מחירים.

אין תמונה
הנפוצים ביותר. מזגנים עיליים

כך תקנו מזגן

1. הקדימו לרכוש: כדאי להקדים ולרכוש מזגנים לפני שמגיעים לשיא העונה החמה, כשהם פחות יקרים וכשתוכלו להימנע מהמתנה לאספקה והתקנה.

2. התאימו את המזגן לתשתיות: חשוב להתאים את המזגן לתשתיות הקיימות בבית ולמספר השעות שהוא יעבוד במהלך היום. בבית חדש אין בעיה כזו, אבל בבית קיים יתכן ויהיה צורך לשבור קירות, להרים מרצפות וכדומה. באתר ZAP דפי זהב מציינים שבכל מקרה כדאי להתייעץ עם איש מקצוע או טכנאי מזגנים מוסמך, שיסייע בקביעת התפוקה הדרושה, המיקום האופטימלי, אופן ההתקנה וההתאמה לתשתית החשמל - לפני שמתחילים בעבודה.

3. קבלו הצעת מחיר: בכל מקרה, בטרם עשיתם בחירה סופית, חשוב לקבל הצעת המחיר מפורטת בכתב. דעו שעלות התקנה של מזגן מפוצל מגיעה בדרך כלל לכמה מאות שקלים, ועלות התקנה של מזגן מיני מרכזי יכולה להגיע לאלפי שקלים, תלוי אם יש תשתית מוכנה, או שצריך ליצור חדשה.

4. בדקו מוניטין המקור: חשוב לוודא מראש אם מוכר המזגן הוא בעל מוניטין וגם האחראי לשירות התיקונים ומהי תקופת האחריות. אורך תקופת האחריות מעיד על אמון החברה באיכות מוצריה ועמידותם לאורך זמן. בתדיראן גרופ מציינים שחשוב גם לברר אם ברשות היבואן או מחלקת השירות מחזיקים חלפים המתאימים למזגן שרכשתם.

5. בחרו מתקין מורשה: מומלץ לבחור במתקין מזגנים בעל תעודת הסמכה של יצרנית המזגנים שבחרתם, מה שיקנה לכם לרוב חמש שנות אחריות. כך תדעו גם שההתקנה מתבצעת בהתאם להוראות היצרן, בצורה בטיחותית ושיש לכם גב - החברה המייצרת. "התעקשו לקבל את תעודת האחריות ואמנת השירות של יצרן המזגן", מייעצים באלקטרה, "קראו גם את האותיות הקטנות ואם כתוב משהו שלא מוצא חן בעיניכם, אל תתביישו לשאול".

6. נסו את שירות הלקוחות: ניתן לבדוק בקלות האם יש מענה מהיר לקריאת שירות. צלצלו, בכל רגע שהוא (לפני הקנייה כמובן) למוקד השירות של החברה ותתחילו להמתין. לא חיכיתם? גם אם תהיו לקוחות, לא תחכו.

7. הגדירו ציפיות: בטרם הרכישה וודאו מה חשוב לכם – חיסכון בחשמל, עיצוב, או שניהם יחד. "זכרו שהבחירה תלויה בשטח החלל, מספר הדיירים, כיווני אוויר ומיקום הבית בארץ", אומרים בטורנדו. "דירה דרומית-מזרחית סופגת הרבה יותר חום מדירה צפונית-מערבית ואילו דירה שבנויה מבלוקים מבודדים שונה מדירת בלוקים רגילים. גובה הקומה שבה מצויה הדירה גם הוא משפיע על החום וכך גם בידוד הגג בדירת גג או בבית פרטי".

8. האותיות הקטנות: שימו לב שעל המזגן יופיעו האותיות COP שמייצגות את מידת האנרגיה והחיסכון בחשמל ושאמורות להיות קרובות ככל האפשר ל-3.8, מייעצים בתדיראן. כמו כן, שימו לב שהמזגן הוא בדירוג A – מדד ודאי שמעיד על חיסכון באנרגיה.

מילון מושגים בסיסי

אין תמונה
מזגן מיני מרכזי- עלות נמוכה יחסית. תדיראן
אין תמונה
חשוב: להתאים את המזגן לגודל הדירה. מזגן סופר אינוורטר של טורנדו
מזגנים עיליים:
 הם הנפוצים ביותר ומותקנים בצמוד לתקרה, כשפתח האוויר שלהם מופנה כלפי מטה - מה שמאפשר הפצת אוויר קר בצורה מיטבית. לרוב הם קומפקטיים ושקטים, גמישים יותר בהתקנה ומתאימים בעיקר לחדרים קטנים ובינוניים. הבעיה היחידה שלהם היא דווקא בעונת החורף, משום שהחום שנפלט מהם מתפזר לאט יותר - מה שמביא לבזבוז אנרגיה.

מזגנים רצפתיים: מותקנים על הקיר בצמוד לרצפה ומתאים לחדרים בינוניים וגדולים יחסית. בגלל נטיית החום לעלות מעלה, הם אפקטיביים מאוד בחורף, ומתאימים לאלה מאתנו הסובלים יותר מקור מאשר מחום.

מזגן מיני מרכזי: זהו מזגן המכיל מנוע גדול אחד, עם מספר פתחי אוורור ברחבי הבית, כך שההפעלה שלו משחררת קור בכל החללים. היתרון הבולט שלו הוא העלות הנמוכה יחסית. הרבה יותר חסכוני ויעיל להתקין בבתים מזגן אחד כזה, מאשר מספר מזגנים. החיסרון: הוא מפזר את הקור לכל החללים ללא שליטה - אם כי ניתן כמובן לסגור את התריסים (דבר שעוצר את הקור, אך לא חוסך אנרגיה וחשמל). מזגן כזה מצריך הנמכת תקרה מצד אחד ,אך מראה אסתטי הרבה יותר מצד שני.

מזגנים מפוצלים: המנוע נמצא מחוץ למבנה והחלק של המיזוג בפנים. התקנה של מזגן מפוצל נחשבת מסובכת יותר, שכן כדי לקשר בין היחידות צריך להתקין צנרת מתחת למרצפות, גם לצרכי ניקוז הכרחיים, אך בכל הנוגע לרעש - כמעט ולא מרגישים בו.

המזגן הרב-מאייד / אינוורטר: היקר ביותר ובעל יחידת שליטה חיצונית. מזגן כזה שקט, שומר על טמפרטורה יציבה וחסכוני מאוד בחשמל (עד 50 אחוז), בשל התאמת המדחס לתנאים המשתנים בכל חלל. היתרון שלו הוא בכך שאפשר לשלוט באילו חדרים בדיוק לשחרר אוויר קר ובאילו לא.

אין תמונה
ויש סדרות מאויירות לחדרי ילדים. מזגן עילי של אלקטרה

אין תמונה
מעוצב ויפה אבל חשוב לוודא שהוא מתאים לחדר. מזגן עילי מסדרת ארט סטודיו של אלקטרה

עצות להתקנה ושימוש נכונים ויעילים:

  • התקנה מקצועית מאוד חשובה להבטחת שלמות המזגן, מניעת בעיות ותקלות עתידיות כמו נזילות, רעשים ופגיעות בקיר ותוצאה אסתטית מיטבית.
  • בעת ההתקנה, יש צורך להשאיר מרווח של 30 ס"מ לפחות בין המזגן לבין רהיטים וחפצים,      במטרה לשמור על סירקולציה יעילה של האוויר ופעולתו המקסימלית.
  • חשוב לנקות את מסנני האוויר אחת לשלושה חודשים בממוצע. במקרה של ריחות לא נעימים, ניתן לבצע חיטוי לסוללת המאייד ביחידת המזגן הפנימי, על ידי תכשיר אנטי בקטריאלי ייחודי למזגנים.
  • חשוב להפעיל את המזגן אחת לשבוע במשך כעשר דקות, גם בתקופה שפעילותו אינה נדרשת במטרה למנוע התייבשות של חלקיו הרגישים.
  • במקרה של הפסקת חשמל יש לכבות את המזגן בטרם העלאת השלטר, כדי להבטיח את בטיחותו.
  • בחרו בחברה שמעניקה שירות גם מעבר לאחריות והתקנה. בדקו תו תקן ישראלי מלא שמעיד על איכות המוצר והשוו לרשימה המצויה באתר מכון התקנים. כך למשל: מוקד שירות טלפוני, טכנאי שטח בפריסה ארצית, חלקי חילוף זמינים וכדומה.
  • עשו שימוש במים המעובים של המזגן לצורך שטיפה, השקיה וכדומה.

אין תמונה
או אלגנטי יותר לחדר מגורים. מזגן עילי של תדיראן
אין תמונה
נקו את הפילטרים והמסננים באופן שגרתי. מזגן אינוונטר של lg
טיפים לחיסכון בחשמל בעת השימוש במזגן

  • הקפידו לסגור את כל הפתחים בבית.
  • נקו את מסנני האוויר ואת הפילטרים באופן שגרתי.
  • בעת קירור כוונו את הטמפרטורה ל-23-24 מעלות ואילו בעת חימום ל-26-27 מעלות.
  • בזמן קירור עדיף לכוון את פתח יציאת האוויר במקביל לרצפה או מעט כלפי מעלה, בעוד שבזמן חימום רצוי לכוונו כלפי מעלה.
  • ודאו שצינור הניקוז אינו סתום או מנותק.
  • ודאו שסביבת היחידה החיצונית של המזגן נמצאת במקום נקי ושלכלוכים ומפגעים לא יישאבו לתוכה ויאמצו או ייפגעו בה.

על מנת להקל עליכם במעט את הבחירה, ביקשנו מכמה חברות גדולות לייעץ לנו איזה מזגן כדאי להתקין היכן. מטרתו של המידע לתת לכם כיוון ומושג אבל הוא אינו בא על חשבון בדיקת הפרטים בשטח:

איזה מזגן כדאי להתקין בדירת שני חדרים:

מ"אלקטרה" ו"ברימאד" מסרו שלרב רצוי יהיה להתקין שני מזגנים עיליים שיותאמו לגודל החלל, יופעלו עצמאית כדי לחסוך בחשמל ושהטמפרטורה שלהם תותאם לכל אחד מהם בנפרד. בחדר השינה ממליצים להתקין מזגן אינוורטר בעל פעולה חרישית ושמירה על הטמפרטורה. מ"תדיראן" ו"טורנדו" מסרו שבדירה כזו ניתן לבחור בין מזגן בודד לכל חדר או מזגן מולטי אינוורטר עם יחידה חיצונית אחת – פתרון שהוא אמנם יקר יותר אך חסכוני בחשמל ואסתטי בחלל.

איזה מזגן כדאי להתקין בדירת ארבעה חדרים:

ב"אלקטרה" ממליצים על מערכת מולטי אינוורטר בעלת יחידה חיצונית אחת שמתחברת לארבע יחידות פנימיות, אותן ניתן להפעיל עצמאית בכל חדר ולקבוע טמפרטורה שונה.  אפשרות נוספת, שמומלצת גם על ידי "תדיראן" היא מזגן מיני מרכזי שמשתלב הרמונית בעיצוב הדירה, כולל גרילים דקורטיביים ומאפשר את מיזוג החלל באופן אחיד. למזגן כזה ניתן לחבר מערכת חסכנית בחשמל לבקרת טמפרטורה בחדרים ולקבוע טמפרטורה שונה בכל חדר.

איזה מזגן כדאי להתקין בבית בן שתי קומות:

הן ב"אלקטרה" והן ב"תדיראן" ממליצים להתקין בקומת המגורים מזגן מיני ובקומת חדרי השינה מערכת מולטי. ב"תדיראן" מציינים גם את אופציית המזגנים הבודדים לקומת חדרי השינה. ב"טורנדו" מציעים מזגן מיני מרכזי בתוספת מערכת טמפיום, שמאפשרת שליטה על הטמפרטורה בכל חדר וחדר וכן את סגירת המיזוגים בחללים שאותם לא מעוניינים למזג. מ"ברימאג" מסרו שבקומת הקרקע ניתן לבחור בין במזגן אחד כשמדובר בחלל אחד גדול ופתוח או במערכת מיזוג מרכזית, שתגיע לכל אחד מהחללים בעוד שבקומת המגורים רצוי לעשות שימוש במערכת מיני מרכזית וכן להתקין מאייד נפרד לכל חדר שיאפשר בקרת טמפרטורה וחיסכון בחשמל.

אין תמונה
הציור של גסוטב קלימט הופך למכסה דקורטיבי למזגן. lg
וקצת על מחירים (לא כולל התקנה):

"אלקטרה": מזגן עילי החל מ-1,490 שקלים, מזגן עילי אינוורטר החל מ-2,100 שקלים, מזגן מיני מרכזי החל מ-6,900 שקלים, מערכת מולטי אינוורטר החל מ- 5,900 שקלים. המזגן הנמכר ביותר בחברה: מזגן עילי רגיל 1 כ"ס – 1,590 שקלים / מזגן מיני מרכזי
-  8,500 שקלים. המזגן היקר ביותר בחברה: מערכת אלקו מולטי אינוורטר – 21,000 שקלים.

"תדיראן": מזגן עילי החל מ-1,700 שקלים, מזגן עילי אינוורטר החל מ-2980 שקלים, מזגן מיני מרכזי החל מ-4,650 שקלים ומיני מרכזי אינוורטר החל מ-11,525 שקלים. המזגן הנמכר ביותר בחברה: מזגן עילי בתפוקה K12+K9 החל מ-1,790 שקלים. המזגן היקר ביותר בחברה: מזגן מיני מרכזי בטכנולוגיית אינוורטר החל מ-15,100 שקלים.

"טורנדו": מזגן עילי 0.75 כ"ס החל מ-1,290 שקלים, מזגן עילי אינוורטר החל מ-2,090 שקלים, מזגן מיני מרכזי החל מ-5,285 שקלים. המזגן הנמכר ביותר בחברה: מזגן עילי 1 כ"ס 1,590 שקלים. המזגן היקר בחברה: מזגן עילי בטכנולוגיית אינוורטר 5,290 שקלים.

ברימאג מערכות מיזוג: מזגן עילי אינוורטר החל מ-1,900 שקלים, מזגן מיני מרכזי החל מ-6,000 שקלים. המזגן הנמכר בחברה: מזגן עילי HERO 10 2,500 שקלים. המזגן היקר בחברה: מזגן עילי מפוצל בטכנולוגית אינוורטר - 8,000 שקלים.

סייעו בהכנת הכתבה: נציגי אלקטרה, ברימאג מערכות מיזוג – LG, טורנדו, תדיראן גרופ, אתר ZAP דפי זהב.

כבר הכנתם את הבית לחודשי הקיץ הלוהטים?

לכל כתבות הצרכנות

בקרוב: חיים הכט ממשיך לחפש אנשי מקצוע צדיקים - התכנית יצאת צדיק חוזרת בעונה חדשה, יום שני 9.7 ב- 21:00, ערוץ 2.