המהפכה המסתמנת בשנים האחרונות במטבח היא כניסת הסירים הדיגיטליים החשמליים. לאלו מכם שלא שמעו על הפלא, מדובר בסירים המאפשרים מספר רב של פונקציות בישול, אפייה, טיגון באוויר חם, צלייה, חימום ועוד ועוד. ההפעלה מאוד פשוטה ומהירה ומבוססת על בחירת תכנית חכמה ולחיצה על כפתור. לא רק שהסירים הדיגיטליים החדשים מאפשרים הכנה של ארוחה שלמה בסיר אחד, הם גם עושים זאת הרבה יותר מהיר.  

שקל פסח 2023 - סירים חשמליים 2 (צילום: טל סיון ציפורין)
צילום: טל סיון ציפורין

ישבנו לשיחה עם בלוגרית האוכל רחלי קרוט ("קרוטית") שחיברה את חוברת המתכונים היעודית לסירים החדשניים כדי להבין מה הסיפור.

"סירים דיגיטלים מאפשרים כיום קיצור זמן משמעותי בבישולים ארוכים שתופסים מקום גם בתנור וגם על הגז", אומרת רחלי. "אני מביאה את הסיר איתי לבישולים בחג אצל אימא שלי ומבחינתי יש לה עוד גוף חימום ועוד תנור בבית".

סיר דיגיטלי חשמלי – עוד כיריים ועוד תנור בבית
מותג שקל Shekel הביא לארץ את סדרת הסירים הדיגיטליים  Instant – הסיר החשמלי הנמכר ביותר בארה"ב. בסדרה מוצעים Instant Cooker בנפח של 5.7 ליטר. סיר Instant Combi  בנפח 7.5 ליטר המתאים בנפחו למשפחות וסיר טיגון  חשמלי Instant FryAir בנפח 5.7 ליטר לארוחות מהירות ובריאות.
שקל פסח 2023 - סירים חשמליים 3 (צילום: טל סיון ציפורין)
צילום: טל סיון ציפורין

מספר הפונקציות משתנות בין מכשיר למכשיר, אבל רק לשם המחשה סיר Instant Combi מציע בישול בסיר לחץ, Sauté, טיגון, מוקפץ, בישול איטי, אידוי, - Sous Vide בישול בוואקום, טיגון באוויר חם, צלייה, אפייה, גריל, ייבוש ושמירה על חום לאורך זמן – וכל זה בסיר אחד.

חלק מהחיסכון המשמעותי בזמן הבישול נובע מכך שחלק מהסירים הדיגיטליים מתפקדים גם כסירי לחץ רק בלי כל החששות הנלוות לשימוש בהם. "בישולים שאמורים לקחת קרוב ל-4 שעות, כמו בשר, מוכנים תוך שעה או שעה וחצי", אומרת קרוט. "קיצור התהליכים רלוונטי מאוד גם עבור אוכלי קטניות בפסח ובכלל. אפשר לבשל בסירים הדיגיטליים חומוס ושעועית ואת כל הקטניות עד לריכוך מלא בזמן קצר.  

שקל - פסח 2023 - סירים חשמליים4 (צילום: טל סיון ציפורין)
צילום: טל סיון ציפורין

עוד אחד מהבישולים שגוזלים לנו כיריים "יקרות" בבישולי החג הם כאמור, המרקים. כדי לייצר ציר ולאפשר לירקות השורש להתרכך ולשחרר את הטעמים שלהם למרק נדרשת סבלנות והרבה. "פונקציית סיר הלחץ בסירים הדיגיטליים מאפשרת ריכוך ומיצוי של טעמים תוך זמן קצר משמעותית. באותו סיר ניתן גם לבצע את הטיגון המקדים של הבשר והירקות, לאחר מכן להשלים את הבישול בסיר הלחץ הדיגיטלי ולבסוף להוסיף פנימה את הקניידלך לבישול רגיל של רבע שעה.
שקל - פסח 2023 - 5 (צילום: טל סיון ציפורין)
צילום: טל סיון ציפורין

סיר דיגיטלי לשמירת החום
בארוחות גדולות של חגים ושבתות עולה לא פעם סוגיית החימום. בזמן שאנחנו מחממים מנה אחת, השנייה מתקררת, וכשמדובר בסיר מרק ענק נדרש זמן לחמם אותו בשלמותו. "כל חימום כזה מזרז את ההחמצה של המרק", מסבירה קרוט. גם חימום במיקרוגל לא פותר את הבעיה כי ניתן לחמם בו רק מנות קטנות והן לא מתחממות באופן אחיד. הסיר הדיגטלי מאפשר לשמור על חום אחיד של התבשילים ויכול לתפקד גם כפלטה מצוינת לשבת ולהשאיר את האוכל חם לאורך כל הארוחה. במשפחות עם ילדים שכל אחד רוצה לאכול בזמן אחר, זה גם יתרון אדיר. 
שקל - פסח 2023 - סירים חשמליים (צילום: טל סיון ציפורין)
צילום: טל סיון ציפורין

לחמניות לפסח – גרסת הסיר הדיגיטלי
אחת המנות המבוקשות בפסח הן הלחמניות הביתיות הכשרות שמאפשרות לנו להמשיך בשגרת הסנדוויצ'ים והניגובים ולקחת פסק זמן מהמצות. פונקציית האידוי בסירים הדיגיטליים מאפשרת יצירת באנים – לחמניות אפויות במרקם אוורירי חלומי ועם טוויסט מגניב.

"כשמכינים ירקות בסיר הדיגיטלי, אפשר להוסיף מעליהם את רשת האידוי ועליה להניח את הלחמניות הכשרות לפסח שיספגו את טעמי הירקות המאודים", ממליצה קרוט. "זה גם יכול לעבוד עם מרק או בשר שעליהם מאדים את הלחמניות וככה מקבלים שתי מנות מהממות שמתבשלות בו-זמנית. צריך לזכור שבחג כל כך משמין בישול באידוי הוא יתרון גדול בפני עצמו.

שקל - פסח 2023 - סירים חשמליים (צילום: טל סיון ציפורין)
צילום: טל סיון ציפורין

למרות שלרובנו יש תנור בבית, אין ספק שישנם רגעים שנשמח לשכפל את העבודה שלו. לא רק שאת עבודת האפייה והצלייה ניתן לעשות בסיר הדיגיטלי, מתברר שיש לכך אפילו יתרון על פני התנור ולא רק בצריכה מופחתת של אנרגיה.

קרוט מסבירה: "גופי החימום העליון והתחתון בסירים הדיגיטליים מייצרים סוג של תנור וממוקמים הרבה יותר קרוב לאוכל כך שהם מספקים צלייה ואפייה אחידה ומהירה יותר - כמו במקרה של עוף צלוי. אחרי שאני מבשלת את העוף בסיר הלחץ הדיגיטלי הוא הופך לרך כמו חמאה מבפנים. אח"כ אני רק משנה את הפונקציה של הסיר לגריל ונותנת לו צריבה, קרמול וצבע יפהפיים.

שקל - פסח 2023 - סירים חשמליים8 (צילום: טל סיוון ציפורין)
צילום: טל סיוון ציפורין

"בתנור, מכיוון שגופי החימום רחוקים מהאוכל ויש חלל גדול בו החום צריך להתפזר אנחנו הרבה פעמים נתלונן שחלק אחד צרוב יותר מהשני או שהעוגיות יצאו יותר או פחות עשויות בחלקים מסוימים. בסיר הדיגיטלי אין את הבעיה הזאת ואין צורך להפוך או לסובב את התבנית- החום מתפזר בצורה אחידה.

 

 


"אותו דבר לגבי דגים ואורז בתנור. פונקציית האידוי או סיר הלחץ  בסיר הדיגיטלי מאפשרת לי לבשל אותם למצב ריכוך בלי שיתייבשו ואח"כ אני משנה את הפונקציה לצריבה של 5 דקות ומקבלת שתי פעולות בסיר אחד והרבה יותר מהר".
_OBJ
לא שכחנו גם את מקומן של הפשטידות בחג שיכולות אף הן להיכנס לסיר הדיגיטלי. לדברי קרוט, פשטידת מעקודה (מחאמר) שעשויה מביצים ותפוחי אדמה מאוד מתאימה לפסח ותהיה מושלמת לאפייה בסיר. "הפשטידה מקבלת את הצורה של הסיר וניתן להפוך אותה בפנים. מכיוון שמגישים אותה בטמפרטורת החדר, ניתן להכין אותה גם מראש".
_OBJ
האם הטעם זהה לבישול באש על כיריים גז?
"עומק הטעמים בבישול בסיר דיגיטלי הרבה פעמים יותר עמוק, בעיקר בגלל פונקציית סיר הלחץ. בסיר דיגיטלי אין את החששות שמלווים לעיתים שימוש בסיר לחץ על כיריים. לדוגמה שהסיר לא ייסגר טוב או שתצוץ בעיה בטיחותית בעקבות הלחץ. לחץ אדים הוא אחד הדברים שהכי מדגיש טעמים כי הנוזלים לא בורחים החוצה. קשה לייצר את זה בסיר רגיל.

"במשך שנים רציתי להשתמש בסיר לחץ ונורא חששתי. היום אני משתמשת בסיר לחץ דיגיטלי גם כשאני מכינה אורז או תוספות. בישול האורז לוקח 2 דקות והוא יוצא גם יותר רך ושמנמן. אם סיר האורז נגמר בחג, אפשר להכין סיר חדש בשיא מהירות".
_OBJ
סיר דיגיטלי לחסכון בכלים
כשאנחנו מבשלים בחג לכ"כ הרבה אנשים נוצרים המון כלים וסירים כבדים שצריך לשטוף ולמען האמת מדיח הכלים שלנו לא תמיד יודע איך להתמודד ולהכיל את כולם. הסיר הדיגיטלי מספק גם לכך מענה.

"כולם מדברים בשנה האחרונה על הטרנד של בישול בסיר אחד", מזכירה קרוט, "עוף ותוספות בסיר אחד, או פסטה ורוטב שמבשלים יחד. זה מה שהסיר הדיגיטלי בעצם עושה. אנחנו עוברים בין הפונקציות שלו ומבשלים הכל באותו סיר בלי להזיז את האוכל ממקום למקום. 

"בסופו של דבר, הסירים הדיגיטליים מאפשרים לתכנן את הזמן שלנו הרבה יותר ביעילות ולחסוך הרבה ממנו. מנות שצריכות בישול ארוך ניתן להכין יום או יומיים קודם, לשמור במקרר ולחמם בסיר לפני ההגשה. זה לא תופס מקום ובינתיים הסיר פנוי להכנת עוד מאכלים טעימים עם אותן תוצאות נפלאות".