גינות בקרקע ובמרפסות הן פנטזיה של דיירי בתים ודירות רבים, אך מעטים זוכים בפיסת אדמה פרטית בעיר. בשנים האחרונות התפתחה האפשרות לשכור חלקה קטנה לשימוש עצמי, לעבד גינה אורגנית אישית ולגדל בה את כל מה שרוצים, או לפחות מצליחים. הפעילות העירונית-כפרית הזאת הפכה לטרנד אהוב שממלא את שעות הפנאי, ועבור אנשים מסוימים אפילו משנה אורחות חיים. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> תל אביב: הפיחו חיים במטבח הסתמי בפחות מ-6000 שקלים

>> הצצה לדירה שבה נולדה האימפריה של דניאל קיציס

 

"את ההתאהבות בגינות האורגניות אפשר לחלק לזמן שלפני הקורונה ואחריה", אומר איתמר ויסמן מ"שפע הטבע - הבית לגינון אקולוגי". "אנשים בילו בסגרים זמן רב עם המשפחה בבית וחיפשו זמן משפחתי ויציאה החוצה, כמו גם לשבור את תחושת התלות בקניות. התקופה הזאת חיברה אנשים למקום ראשוני של בריאות, מזון ומים והרבה אנשים התחילו להתעניין בקורסים דיגיטליים מרחוק". כמי שמתגורר בפרדס חנה, צופה ויסמן מהצד בנהירה של תושבי המרכז לאזור מגוריו: "אנשים מחפשים בית לשכירות או לקנייה עם פיסת אדמה קטנה ושמש. זה משפיע גם עלינו כמרכז למידה בתחום הגינון האקולוגי, כי הם רוצים לעשות משהו עם האדמה - לגדל ירקות, צמחי תבלין, ליצור מקום שילדים יוכלו לשחק בו".

 

גינה אקולוגית עמית מכטינגר  (צילום: מתוך הפייסבוק)
צילום: מתוך הפייסבוק
גינה אקולוגית שפע הטבע (צילום:  אניה קפאח)
צילום: אניה קפאח
גינה אקולוגית שפע הטבע (צילום:  אניה קפאח)
צילום: אניה קפאח
גינה אקולוגית שפע הטבע (צילום:  איתמר ויסמן)
צילום: איתמר ויסמן

גינה אקולוגית שפע הטבע (צילום:  איתמר ויסמן)
צילום: איתמר ויסמן

אחת התלמידות שהגיעו לוויסמן היא עמית מכטינגר, שחקנית ודוגמנית ישראלית שלאחר שנים בחו"ל חזרה לארץ וקבעה את מגוריה במושב תלמי אליעזר. מהסרטונים שהעלתה בדף הפייסבוק שלה ושותפו על ידו, נראה שהגינה האקולוגית שהקימה בחצר ביתה שינתה לא מעט בחייה.

מכטינגר, בוגרת הקורס של ויסמן, תיארה את גידול הירקות במילים של אומץ וזקפה לזכותו את היכולות שרכשה להקמת גן ירק: "ציניות שמושכות דבורים ופורחות כל הקיץ, שזה מקסים ומשמח... יש פה הכול מהכול, מה שהבית שלי והמשפחה שלי אוהבת לאכול וצורכת. אמא שלי אמרה שהאדמה לא טובה, אז אמרתי לה אין דבר כזה אדמה לא טובה והלכתי ללמוד אצל איתמר. הבזיליקום תומך בעגבנייה, והשעועיות בקיץ מחזירות את החנקן שהעגבניות והמלפפונים לקחו. הרבה דברים שלא ידעתי איך הם נראים או איך הצמח שלהם נראה ואני אוכלת".

מכטינגר קיבלה מאביה לפני שלוש שנים קומפוסטר שהוא חוות תולעים "מגניבות נהדרות שהופכות זבל אדמה. כשאתה מגדל, אתה מגלה איזה שפע יש. אני כל הזמן קוטפת וזה לא נראה. הראייה מתרחבת והניסיון גדל, וזה באמת ללמוד אורך רוח וסבלנות. לא הכול קורה באינסטנט. יש תהליכים וזה מקסים. אתה מתבונן בנחת וזוכה לשפע". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Amit Machtinger (@amitmachtinger)

 

ויסמן מסביר כי אנשים נקשרים לגינה שלהם, כל אחד והשינוי שהוא מחפש. "הצורך לגדל בעצמך ירוקת מגיע כשמחפשים זמן משמעותי עם הילדים או עם עצמך, אם רוצים להרגיש טוב כשאוכלים עגבניות שרי שגידלתם או חסה פריכה שאף אחד לא ריסס אותה. אוכל שנקטף מהגינה הוא טעים ובריא יותר. אנחנו חיים בחברה שעובדת קשה ואין לה זמן, וככל שאורח החיים הופך טכנולוגי יותר יש חזרה לדברים בראשיתיים, לחיבור עם הטבע, עם המשפחה. גם המודעות למשבר האקלים תרמה לכך. כדאי שכל משפחה תגדל היום לעצמה חלק מהתצרוכת ולא משנה אם הבית גדול או קטן. זהו אקט חינוכי להתחבר לסביבה ולתפריט בריא וגם חסכוני". 

מה תציע למי שרוצה להתחיל לגדל ירקות בעצמו?

ויסמן: "קודם כול למצוא את ה'למה'. גינה אורגנית היא סוג של תחביב ואורח חיים לטווח ארוך וצריך כל הזמן ללמוד. כדאי אפילו לעשות את זה עם אדם נוסף, כמו ילד או בן זוג. מבחינה טכנית צריך שמש לפחות חצי מהיום, לכן כדאי לגדל אותה בצד הדרומי, ולדאוג למגוון של גידולים. ככל שיהיו יותר סוגי גידולים בגינה, המערכת תהיה יציבה יותר ויהיו פחות מזיקים. כלומר לא רק מנגולד, פטרוזיליה ובצל אלא פרחי בר וצמחי תבלין. הטבע שומר על מגוון הרבה יותר טוב מאשר על זן אחד. גידול בודד צריך ריסוסים כדי להשאיר אותו חי".

 

גינה אקולוגית  (צילום: אורי וייס)
צילום: אורי וייס
גינה אקולוגית  (צילום: אורי וייס)
צילום: אורי וייס

טיימינג, פוריות, דשן ומים. זה מה שחשוב

"גם לעונות השנה יש תפקיד חשוב בגידול עצמי. "יש ירקות שמתאימים לחורף וגדלים בסתיו, בחורף ובתחילת האביב, ויש ירקות שמתאימים לקיץ, מתחילים באביב-מרץ וממשיכם לגדול לתוך הקיץ", אומר אורי וייס, בעל "קלחים ומבוכים", עסק מתחום החקלאות התיירותית. בגזרת החורף הוא מונה את הירקות המוכרים ממרקי החורף: גזר, כל סוגי החסות, כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי, צנונית, כוסברה, שמיר פטרוזיליה וסלרי. בגזרת הקיץ אלו הם עגבנייה, מלפפון, חציל, פלפל, אבטיח, מלון, קישוא, דלעת ותירס. "ירקות החורף אוהבים קור ואלה של הקיץ אוהבים חום. כשמנסים לגדל שלא בעונה, התנאים האקלימיים מקשים על הגדילה הפיזית והגידולים יחטפו מזיקים ומחלות בקלות".

הטיפ הבא של וייס הוא לדאוג לפוריות האדמה. "יש לוודא הוספת כמות נדיבה של חומר אורגני – בין 10-5 ליטר קומפוסט למ"ר – ולערבב אותו היטב עם האדמה, שצריכה להיות בעומק של לפחות 20 ס"מ. השורשים זקוקים למקום מספיק והערבוב נועד למנוע המלחה של האדמה".

גינה אקולוגית  (צילום: אורי וייס)
צילום: אורי וייס
גינה אקולוגית  (צילום: אורי וייס)
צילום: אורי וייס

"גם עיתוי השתילה חשוב במניעת מזיקים ומחלות, הוא מסביר. "בחורף אין כמעט מזיקים. ככל שנקדים לשתול את צמחי הקיץ, יהיו פחות מזיקים מאחר שלמזיקים לוקח זמן להתעורר אחרי החורף. מרץ הוא חודש של התעוררות בטבע, וקצת אחריהם מתעוררים גם החרקים. ככל שהצמח יהיה גדול יותר, הוא יוכל להתמודד טוב יותר עם המזיקים".

ולא פחות חשוב - צמחים אוהבים מאוד דשן ומים. "כשמתחילים לחסוך להם בשניהם, הם לא גדלים יותר. לכן מומלץ להתקין מחשב השקיה אחת ליום עוד שלושה ימים, בהתאם לסוג האדמה. לגבי דישון, כל צמח צריך יסודות הזנה של חנקן, זרחן ואשלגן. בחקלאות האורגנית הוא מקבל אותם בדשנים שמקורם טבעי וכך הם לא יוצרים תגובה שלילית לאדמה. יש לתת אותם החל משבוע לאחר השתילה ועד סיום הגידול".