אין סיבה שחצרות אורבניות בבתים משותפים ייראו מוזנחות, גם אם הן חולקות שכנים משותפים ולרוב הפיתרון נמצא מתחת לחלון. צריך רק לקום ולעשות מעשה. הגינה שלי, המתוקה, שוכנת בחצר האחורית של בית דירות תל אביבי. אחי, כשמגיע לביקור ממרחק רחוב וחצי, צוחק עלי שהגיע לבקר את אחותו בכפר וחברים אחרים טוענים שאני בכלל חיה בצימר. אנשים שנכנסים לדירה לראשונה פוערים פה בתדהמה, שכן הנוף הירוק הנשקף מהחלונות כל כך מפתיע ובלתי צפוי.

גינות בתל אביב, הגינה של עתר (צילום: עתר ארזי)
פעם היתה כאן חצר עזובה. הגינה של עתר ארזי | צילום: עתר ארזי

בשבילי זה בדיוק הפוך. אני מסתכלת בהשתאות על החצרות האחוריות של בנייני עירי, אלה שמימיני ומשמאלי ועשרות אלפי האחרות, ונשגב מבינתי איך איש עוד לא גינן אותן. אל כולן פונה דירה או מרפסת סגורה, והן שוממות ועזובות. כמה פשוט וקל להכניס בהן חיים וירק, לחשוף אליהן את הבית. יצאתי לחפש אנשים שהפריחו שממה בחצר האחורית ומצאתי סיפורים כמעט זהים.

צמחייה ירוקה שטוחה

הדירה שלי, כשנקנתה, הייתה חשוכה, תריסי פלסטיק וסורגים ישנים הקיפו אותה מכל עבר והיא התנכרה לחלוטין לחצר העזובה שהקיפה אותה. חלונות בלגים (שמתפקדים גם כסורג) החליפו את התריסים המסיביים והסורגים וחשפו את הבית אל החצר. מדרגות אל הגינה הונחו על אחד החלונות שהפך לדלת יציאה קטנה והחצר האחורית הפכה לגינה, ששימשה בשלב ראשון כנוף בלבד. הגינה מוצלת מאוד ונשתלה בה בעיקר צמחייה ירוקה ושטוחה. לא רציתי עומס, גם לא פרחים, רק הרבה הרבה ירוק.

גינות בתל אביב, הגינה של עתר (צילום: עתר ארזי)
חלונות בלגיים החליפו את התריסים הישנים | צילום: עתר ארזי

גינות בתל אביב, הגינה של עתר (צילום: עתר ארזי)
חלון אחר הפך לדלת יציאה עם מדרגות | צילום: עתר ארזי

עברו כמה שנים טובות עד שאזרתי עוז להשמיש אותה כמרפסת רחבת ידיים ובמשך הזמן התווספו גם עציצים פורחים ושיחים. מן הראוי לציין שפעולה כזו דורשת טקט רב. בכל זאת – לא מדובר בבית בכפר, החצר שייכת לכל בעלי הדירות בבניין ומעל גינתי שוכנים חדרי שינה של אנשים ומשפחות. השימוש בחצר חייב להיות תוך התחשבות מלאה בסיטואציה. אין בה מסיבות פרועות גם לא ברביקיו או אירועים המוניים ועדיין, היא יפה ושימושית לי מאוד.

גינות בתל אביב, הגינה של עתר (צילום: עתר ארזי)
פינת ישיבה על הדק | צילום: עתר ארזי

גינות בתל אביב, הגינה של עתר (צילום: עתר ארזי)
אם זה לא נקרא להפריח את השממה אז מה כן? | צילום: עתר ארזי

עציצים עמוסי תבלינים

מהתבוננות בתמונות הגינה של האדריכל גיא וליקסון קשה להאמין שמדובר בגינת קרקע של בית דירות תל אביבי. אם הייתי צריכה לנחש, הייתי מהמרת על וילה יוקרתית במושב, אבל לא. גם הוא, כמוני, רכש דירת קרקע עורפית, עמוסה בתריסי פלסטיק כעורים ומסורגת למופת, מוקפת חצר מלאה בצמחיית פרא, זבל למכביר ועזובה כללית. אומנם הייתה בה רחבה מרוצפת קטנה, אבל מי רוצה לשבת בתוך הררי זבל? גם הוא העיף את התריסים והסורגים לכל הרוחות, החליפם בחלונות שקופים והכניס את נוף החצר אל תוך הבית.

גינות בתל אביב, הגינה של וליקסון (צילום: גיא וליקסון)
לא, זה לא בית במושב | צילום: גיא וליקסון
גינות בתל אביב, הגינה של וליקסון (צילום: גיא וליקסון)
השער מצופה ביסמין | צילום: גיא וליקסון
גינות בתל אביב, הגינה של וליקסון (צילום: גיא וליקסון)
בעציצים נשתלו צמחי תבלין | צילום: גיא וליקסון

גינות בתל אביב, הגינה של וליקסון (צילום: מושי גיטליס)
ולצד הרקפות הונח דשאר סינטטי | צילום: מושי גיטליס

הוא הקים גינה יפיפייה, המציצה אליו מכל חלון מחלונות הבית. בחלק האחורי נפרש מרבד דשא סינטטי שמשמש את הילדים, עציצים עמוסים תבלינים הונחו במקום שהשמש שוזפת אותם, גם עץ לימון. שער שהוא קשת עגולה מצופה יסמין, מגדיר את הכניסה לחצר. שימוש בחיפוי חצץ ואבני בזלת מנוסרות נבחר על מנת להימנע מבנייה. גם גיא וגם אני – הקמנו בנוסף גינה בחצר הקדמית, המקבלת את פני הבאים לבניין. שנינו ראינו פיסת אדמה מוזנחת והפרחנו בה גן פורח, בין אם היא נושקת לדירתנו ובין אם לאו.

גינות בתל אביב, הגינה של וליקסון (צילום: מושי גיטליס)
חלונות שקופים לטובת הנוף הירוק | צילום: מושי גיטליס

גינות בתל אביב, הגינה של וליקסון (צילום: מושי גיטליס)
שקוף, גם בחדר השינה | צילום: מושי גיטליס

חלונות בלגיים פתוחים לרווחה

אצל משפחת מנלה מרמת גן - אותו הסיפור. הדירה שנרכשה אומנם כבר הייתה בה גינה בחצר האחורית, אפילו רחבה מרוצפת, אבל היא הייתה מוזנחת ברמות שלא אפשרו שימוש והדירה כולה התנכרה לחצר. שוב – תריסי פלסטיק וסורגים ויציאה מסורבלת החוצה. בהשקעה מינימלית הוחלפו התריסים והסורגים בחלונות בלגים, החצר גוננה והוריקה והפוטנציאל האדיר שהיה בה מומש. הכניסה הראשית אל הבית היא דרך החצר הזו והיא שוקקת חיים ומהווה חלק בלתי נפרד מהבית ומאורח החיים של המשפחה.

גינות בתל אביב, הגינה של נועה ונעם (צילום: נעה מנלה)
נכנסים לבית דרך החצר | צילום: נעה מנלה
גינות בתל אביב, הגינה של נועה ונעם (צילום: נעה מנלה)
ועוברים לפינת האירוח | צילום: נעה מנלה

גינות בתל אביב, הגינה של נועה ונעם (צילום: נעה מנלה)
איזה כיף להתארח פה | צילום: נעה מנלה

הנוסחה: זיהוי הפוטנציאל

מסקנה – כל שצריך הוא לזהות פוטנציאל - אף אחד לא יכול לאסור עליכם לטפח פינה עזובה. שלושתנו עשינו זאת והרווחנו בגדול. זה לא חייב להיות יקר והחצרות פשוט שם, מונחות להן ללא שימוש ומחכות לגאולה. כמו כל גינה אחרת – אפשר להזמין גנן או/ו מעצב גינות שיבנה עבורכם את חלקת האלוהים המושלמת עבורכם. שווה להשקיע בה. אם אתם גרים בדירה שכורה ולא מתאים לכם להיכנס להרפתקאה כלכלית – ניתן פשוט לגרף את האדמה, לפרוש כמה מחצלות ולפזר עציצי חרס חברוני עם גרניומים או סוקולנטים.

במדור הקודם: נעים להכיר את צמחי האוויר
לכל הכתבות במדור המשתלה

המדריך המלא לעיצוב גינה 

גם אתם רוצים לעצב לכם גינה בבניין? שתפו את החברים בפייסבוק

 

עיצוב גינות - עתר ארזי
יש לכם טיפים שווים לטיפוח עציצים ושתילים? שלחו לנו סיפורים ותמונות לכתובת: living@mako.co.il