עיצוב הבית
עיצוב הבית

החיים בחממה

אחרי שהבטיחה את מקומה בגמר הגדול של "מאסטר שף", הגענו לעסק המשפחתי של איתיאלה היאט אי שם בהרי ירושלים. שמענו ממנה איך היא משתלבת בעסקי החקלאות, איזה פרחי תבלין היא אוהבת במיוחד ומה קורה אחרי ארוחת הערב, כשהילדים הולכים לישון

עדן סלוצקי | living | פורסם 30/05/21 11:50 
החממות של איתיאלה היאט
"זה מרגש לראות בכל פעם מי מתחיל את הפריחה שלו עכשיו"|צילום: עופר חן

 

רגע לפני שאיתיאלה היאט תתמודד על תואר המאסטר שף הבא של ישראל בגמר הגדול ביום שני (אחרי החדשות, קשת 12), הגענו אל מושב מטע בהרי ירושלים, שם היא חיה עם בן זוגה ניסים ושלושת ילדיהם, וביקרנו בעסק המשפחתי - ירוקל'ה. שמענו ממנה על עסקי החקלאות שבהם השתלבה הרבה לפני שפתחה את הטראק שלה מול החממות, על שילוב בין עסקים משפחתיים וילדים, ומה מגישים לארוחת הערב בביתה הפרטי.

אבל לפני שנתחיל לחתוך ירקות טריים לילדים, למי שעוד לא מכיר - ירוקל'ה, העסק המשפחתי, הוקם לפני כשש שנים, וכולל חממות לגידול עלי טעם, תבלינים טריים, פרחי מאכל ופירות יער בשיטת גידול ייחודית. בנוסף, בני המשפחה מנסים לגדל צמחי בר אזוריים מותרים כדי להנגיש אותם ללקוחות. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 

איך את משתלבת בעסקי החקלאות? "כשהקמנו את העסק עשיתי הכל, כמו כולם. הייתי שותלת, קוטפת ואורזת, והייתה גם תקופה שהייתי שולחת את המוצרים ללקוחות. אחר כך עברתי להיות זאת שמסתובבת בין מסעדות ומלונות, מכירה ומסבירה להם על המוצרים שלנו, על השימושים האפשריים ומה חדש. עכשיו אני יותר עובדת עם ירוקל'ה ובמקביל גם על שיתופי פעולה בתחום הקולינריה והחקלאות". 

החממות של איתיאלה היאט
"כשהקמנו את העסק הייתי עושה הכל - שותלת, קוטפת ואורזת"|צילום: עופר חן

החממות של איתיאלה היאט
צילום: עופר חן

המוצרים שלכם משתנים לפני העונה? "הכל אצלנו מאוד עונתי ואזורי, אנחנו שמים על זה את הדגש. אנחנו מראש לא מגדלים דברים שלא מתאימים לאקלים של הרי יהודה ומנסים להשתמש ביתרונות של האזור לגידולים שלנו. אנחנו לא מבצעים מניפולציות על הגידולים משום בחינה - גידול שזו לא העונה שלו יורד מהשטח ובמקומו יבוא גידול אחר שמתאים לעונה. זה מה שיוצר בעינינו את המקסום של הטעם במוצרים. כשצמח גדל בתנאי גידול נכונים שאופטימליים עבורו, הוא גם ימקסם את הפוטנציאל שלו מבחינת טעמים וארומות". 

איך הקמתם את העסק? "אני וניסים הקמנו את העסק עם זוג חברים שלנו. שלו אטיאס וניסים הכירו בצבא והפכו לחברים טובים, היום הוא השותף העסקי שלנו. לפני כשש שנים כל אחד חיפש לצאת לדרך עצמאית, ניסים היה אגרונום עם ניסיון בגידול פרחים וכולנו מאוד מחוברים לעולם האוכל והקולינריה, אז רצינו משהו שמשלב את העולמות וככה הדבר התגלגל למה שהוא היום. בהתחלה לא ידענו כל כך לאן אנחנו מכוונים או מי בדיוק קהל היעד שלנו, עד ששפים התחילו להכיר אותנו ולהתעניין, ונוצר ביקוש. בעזרתם נהיינו יותר מקצועיים ובנינו מוצרים משותפים מרגשים. חשוב לנו להיות בקשר צמוד עם הלקוחות שלנו, זה מפתח אותנו. אנחנו מתייעצים, מקשיבים ומזמינים אותם לשטח לטעום את המוצרים החדשים כל הזמן, והאינטרס להצלחה הוא משותף". 

החממות של איתיאלה היאט
"הילדים מקבלים הצצה מאיפה מגיע האוכל שלהם"|צילום: עופר חן

החממות של איתיאלה היאט
"פרחי מאכל נותנים בדרך כלל קיק של טעם וארומה עדין ומרענן"|צילום: עופר חן

באילו מאכלים מומלץ לשלב את פרחי המאכל? "פרחי מאכל נותנים בדרך כלל קיק של טעם וארומה עדין ומרענן ולא מובן מאליו, ולכן אני חושבת שהם פחות מתאימים לתבשילים למיניהם או למנות עם המון תבלינים. הם יותר מתאימים למנות עדינות יותר עם מורכבות טעמים שתיתן להן אפשרות לבטא את הנוכחות הפרחונית שלהם. לדוגמה, פרחי תבלין או פרחי כובע הנזיר משתלבים מצוין בסלט ירוק ונותנים ביסים עם טעמים וצבעים אחרים. מוסיפים מלח, פלפל, לימון שמן זית וזהו - תנו לעלים והפרחים לתת את הטעם".

איזה צמח תבלין או פרח למאכל את מעדיפה? "אני מאוד אוהבת פרחי תבלין כמו פרחי זעתר או פרחי בזיליקום. לכל אחד יש עונה מאוד קצרה ולכל אחד יש טעם מאוד ייחודי ומודגש משלו. זה מרגש לראות בכל פעם מי מתחיל את הפריחה שלו עכשיו".

ונעבור קצת לבית. איך נראה המטבח שלכם? "לא מזמן עברנו דירה ועוד לא הצלחנו כל כך לארגן את המטבח כמו שהייתי רוצה. אני משתמשת בכל המכשירים ביחד, אז אני אוהבת שמראש הכל בחוץ - המיקסר, המג׳ימיקס וכל שאר הכלים. לכן הוא לא הכי מרווח, אבל לי זה הכי נוח ככה".

החממות של איתיאלה היאט
צילום: עופר חן

החממות של איתיאלה היאט
"חשוב לנו לערב את הילדים במה שקורה בעסק"|צילום: עופר חן

מה סגנון העיצוב המועדף עליכם? יש לכם את אותו הטעם בעיצוב ובאוכל? "אני וניסים פחות בענייני עיצוב, אנחנו משאירים את זה למומחים ובקרוב בעזרת השם כשיהיה לנו את ה-מטבח שלנו, אנחנו נתכנן אותו לפרטי פרטים. אנחנו די דומים בהעדפות שלנו באוכל. שנינו אוהבים אוכל טעים, אם זה הדבר הכי יומיומי כמו סנדוויצ’ים או אוכל באיזו מסעדה סופר פיין. אם האוכל לא טעים - זה מאבד את הפואנטה".

איך מתפעלים שלושה ילדים קטנים ועסק? "אנחנו פשוט כל יום כל היום מג׳נגלים בין מיליון דברים, העשייה והמשימות אף פעם לא נגמרות. אנחנו מבקשים ומקבלים המון עזרה מהמשפחות שלנו או לוקחים בייביסיטר אם צריך. בכל מקרה זה קשה, הם מאוד קטנים ואלו שנים לא פשוטות, אבל אני שמחה שהם חווים אותנו כהורים כאלה. מרגיש לי שזה נותן להם השראה בקטע טוב של עשייה, וזה גם מאוד מגבש אותנו כי העסקים הם בסופו של דבר עסקים משפחתיים ותמיד חשוב לנו גם לערב ולעניין אותם במה שקורה".

מה יש בארוחת הערב שלכם? "ארוחת הערב היא הארוחה הכי צנועה שלנו במהלך היום. בדרך כלל נשב עם הילדים לאכול משהו קליל ולא כבד כמו טוסט וסלט או משהו בסגנון, כדי שתהיה להם שינה איכותית. אחרי שהם נרדמים ניסים ואני עושים לנו משהו יותר מפנק לבד". 

החממות של איתיאלה היאט
"כדאי לבחור צמחים עונתיים לפי אזור הגידול"|צילום: עופר חן

החממות של איתיאלה היאט
"באזור שלנו אוכל מוכן זה לא משהו חזק, אז המטבח תמיד עובד"|צילום: עופר חן

בתקופת הקורונה המטבח שלכם היה פעיל יותר או פחות? "המטבח שלנו תמיד פעיל, אנחנו אוהבים לבשל כל יום כל היום, זה חלק מהכיף הזוגי והמשפחתי שלנו. בכלל, באזור שלנו אוכל מוכן זה לא משהו חזק ואנחנו גם פחות בקטע של לקנות אוכל באופן יומיומי. בקורונה היינו עושים הרבה פיקניקים ביער מאחורי הבית, אז כל מה שאפשר היה לבשל במדורה היה חזק אצלנו".

איך אתם מעודדים הרגלי אכילה בריאים? "אני מאמינה שכדי לעודד הרגלי אכילה בריאים פשוט צריך לשחרר ולחיות בצורה מאוזנת ואתה כהורה צריך להיות כזה. אם ניסים ואני נאכל כל היום לא בריא אבל נטיף לילדים שצריך לאכול בריא - זה לא יעבוד. בתפיסה שלי אוכל בבסיס הוא דבר בריא, אוכל מעובד ומתועש זאת הבעיה ואנחנו נמנעים מזה ומשתדלים יותר להכין לבד או לקנות מיצרנים. אנחנו משקיעים בקנייה של ירקות, פירות וחומרי גלם ממגדלים מקומיים ויותר מסתכלים על איכות מהבחינה הזאת. אנחנו גם משתדלים לערב כמה שיותר את הילדים במטבח, לספר להם מה אוכלים היום, להכיר ולתת להם לטעום גם אם נראה לנו שהם לא יאהבו, ובתהליך ההכנה לתת להם לחתוך סלט או לקלף. הן גם אוהבות להכין פסטה לבד. בנוסף, ילדים ממש מתלהבים לאכול ירקות ופירות שהם גידלו או קטפו בעצמם. זה תמיד מגניב את הילדים שלנו לקטוף דברים ולאכול, ולדעתי זה משהו ששווה שכל ילד יכיר ויחווה, זה גם נותן לילדים הצצה לאיך זה מרגיש לגדל ומאיפה מגיע האוכל שלהם, זה מחבר אותם יותר". 

החממות של איתיאלה היאט
צילום: עופר חן

הפוד טראק של איתיאלה היאט
הטראק של איתיאלה היאט ממול החחמות|צילום: עופר חן

מה הטיפים שלך לגידול תבלינים בחצר או במרפסת? "זה יותר התחום של ניסים, אבל חשוב לבחור כלי קיבול מתאימים מבחינת ניקוז וגודל, לבחור צמחים עונתיים לפי אזור הגידול, לקרוא או לשאול במשתלה מה כל צמח אוהב ולפי זה למקם אותו נכון במרפסת או בגג. למשל, צמחים שאוהבים שמש כדאי לשים בפינה שיש בה הרבה אור ישיר. וכמובן לא לשכוח להשקות, אני תמיד שוכחת".

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של  living

איך אפשר לקנות את המוצרים שלכם? "יש לנו חנות ברחוב אבולעפיה בתל אביב שאפשר להגיע אליה, לרכוש ולטעום, ואנחנו עושים משלוחים כל יום. יש לנו מארזים של מיקס עלי סלט או מיקס פרחי מאכל, מארזים של כל סוג עלה או תבלין בנפרד, ומגוון מארזים חגיגיים שאפשר לשלוח כמתנה מפנקת. כמובן שאפשר גם להרכיב לבד". 

הפוד טראק של איתיאלה היאט
הפוד טראק של איתיאלה היאט|צילום: עופר חן

הפוד טראק של איתיאלה היאט
"כשהילדים נרדמים אני וניסים מכינים משהו מפנק יותר לבד"|צילום: עופר חן

אילו תגובות אתם מקבלים למארזים שלכם? "אנשים ממש מתרגשים מהמארזים שלנו, ובכלל הם עפים כשמגיעים לחנות או לחממות. תמיד כיף לי לראות איך אנשים מופתעים כל פעם מחדש מהטעמים של העלים, הם מתמכרים לעלים עצמם ולתפעול הקל שלהם - מעלי חרדל חריפים ועלי חמציץ החמוצים ועד עלי חזרת שמרגישים ממש כמו וואסבי. יותר ויותר אנשים מבינים היום שלא מדובר רק בתוספת יפה למנה אלא תוספת של טעם בועט".

אם בא לכם לטעום מהצמחים והפרחים, ב-12 ביולי ייערך בחנות של ירוקל'ה בתל אביב אירוע טעימות מיוחד המוקדש לחומרי הגלם של החממות. באירוע תוכלו לשמוע איך לשלב את המוצרים במטבח הפרטי שלכם לטעום סלטים וממרחים, ליהנות מקאווה חופשית ואפילו תקבלו ערכה שווה במתנה. טלפון להרשמה לאירוע: 050-2153779.

הפוד טראק של איתיאלה היאט
הפוד טראק של איתיאלה היאט|צילום: עופר חן
תגיות: איתיאלה היאט  
תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן