יש כאלה שמכורים לירוק הזה – צמחי נוי. הם חיים בבתים ודירות לצד עשרות עציצים, ומבחינתם מדובר באהבה, בדרך חיים ובעיסוק שהם מקדישים לו הרבה זמן ומקום, בלב וכמובן שגם בבית. חלקם מתרגשים מכל עלה חדש שצומח, אחרים מוכנים לעשות הכל כדי להשיג צמח חדש שראו באינטרנט. אחרים, ויש מי שמתעמקים בידיעות ומחקרים בנושא, צוברים ידע ומעבירים אותו הלאה.

מכורים לעציצים (1) (צילום: לירון גונן)
צילום: לירון גונן

מכורים לעציצים (2) (צילום: לירון גונן)
צילום: לירון גונן

הם נכנסים לכל משתלה, מלקטים אבנים וחול כדי לשלב בעציצים והמכורים ממש סוקרים כל ערימת גזם בחיפוש אחר צמח מעניין שאפשר לעשות ממנו ייחורים. חלקם מתייחסים לטיפול בצמחים כיצירה ואחרים רואים בו תחביב או עיסוק כיפי לשעות הפנאי. כך או כך, כמעט כולם מסכימים שיש בעיסוק הזה ובמגע באדמה משהו מרגיע ואפילו מדיטטיבי ותרפויטי.

A post shared by Bella | Sydney (@bellasminioasis) on

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

חלק מהמכורים מוצאים את שורשי העיסוק בעלים הירוקים בעבר, תזכורת לילדות בסביבה כפרית או נוסטלגיה לבית ההורים שנהגו לטפח עציצים. "גידול צמחייה היא דרך חיים עבורי", אומרת עינב אלמקייס, מעצבת גרפית ומאיירת. "בתור ילדת טבע שגדלה בבית עם גינה ענקית יש בי צורך לשלב את החוץ והטבע גם בתוך הדירה הפרטית שלי בבניין מגורים".

מכורים לעציצים (3) (צילום: לירון גונן)
צילום: לירון גונן

מכורים לעציצים (4) (צילום: לירון גונן)
צילום: לירון גונן

אחרים הגיעו לתחום במקרה. לירון גונן, מעצבת פנים מצור משה, קראה כתבה על עולם הצומח ופשוט התאהבה. "כשהבנתי שצמחים יכולים לזהות את נוכחותי בחלל, וגם לדעת מה צבע החולצה שאני לובשת, משהו ביחס שלי לצמחי הבית השתנה", היא אומרת. "מעבר לזה שזהו חלק ממני ומהמרחב הביתי שבו אני חיה, אני רואה בצמחים צורך עבור אנשים לביתם, ודואגת לשלב צמחי בית בבתים שאני מעצבת".

מכורים לעציצים (5) (צילום: נועם רוזנברג)
משתלה מחוץ לחלון של נועם רוזנברג | צילום: נועם רוזנברג

מכורים לעציצים (6) (צילום: נועם רוזנברג)
המרפסת של רוזנברג | צילום: נועם רוזנברג

עשרות עציצים ו-20 אדניות

רינת טל, בעלת המותג סוקולינה, מגדירה את עצמה כמעצבת עם צמחים. "בין היתר אני מייעצת איך לעצב את הבית עם צמחים וממשיכה ומתחזקת את האהבה והעיסוק בצמחים גם בבית שלי, שם אני מגדלת עשרות צמחים בשביל הלימוד וההנאה". היא מספרת. "מרבית הצמחים שלי ממוקמים בסלון וצפיפותם עולה ככל שמתקרבים לחלון הדרומי. אני מקפידה שהתריסים יהיו פתוחים ככל האפשר כדי שייכנס מקסימום אור טבעי הביתה, בשביל הצמחים. מחוץ לחלון עומדים כמה מהצמחים הקשוחים ביותר, אלו שעמידים גם בשמש קיץ ישירה. באזור פחות מואר בבית יש לי קיר של צמחי אוויר שעליהם אני משפריצה הרבה מים, ובמטבח פזורים עוד כמה עציצים שמחים".

מכורים לעציצים (7) (צילום: נועם רוזנברג)
צילום: נועם רוזנברג
מכורים לעציצים (8) (צילום: נועם רוזנברג)
צילום: נועם רוזנברג

מכורים לעציצים, ג (9) (צילום: עינב אלמקייס)
צילום: עינב אלמקייס

גונן מספרת שבדירת הדופלקס שלה הצטברו כל כך הרבה צמחים שהיא צריכה להוציא עוד ועוד מהם אל הגינה. "בקומת הכניסה, בחלל הציבורי של הבית, יש כ-50 עציצים בשבעה מוקדים שונים של צמחייה, בכל מוקד שילוב של צמחים מסוגים שונים. אני מאוד ממליצה גם ללקוחות שלי לשלב צמחים בביתם".

מכורים לעציצים (צילום: לירון גונן)
צילום: לירון גונן

מכורים לעציצים (12) (צילום: עינב אלמקייס)
צילום: עינב אלמקייס

מסתבר, שהעיסוק בצמחים בבית מגיע גם מכיווני יצירה אחרים. המעצב הגרפי והקרמיקאי נעם רוזנברג בטוח שיש קשר ישיר בין היופי והאסתטיקה בטבע לאלו שביצירה. "מגיל צעיר יש לי אהבה גדולה לצמחים אך לרוב הייתי צריך להסתפק באדניות מחוץ לחלון", אומר רוזנברג ממרום המרפסת עמוסת הצמחייה שלו ברמת גן. "היום יש לי כ-40 סוגים של צמחים שאני מגדל בעשרות של עציצים קטנים וגדולים וב-20 אדניות. מכיוון שהדירה לא מוארת מספיק, נאלצתי לרכז את הצמחים ליד החלונות והמרפסות ומחוץ להם. מחוץ לחלון הסלון יצרתי משטח שבו יש לי 'משתלה' קטנה לסוקולנטים שאני שותל בעציצים שאני יוצר מקרמיקה ומבטון".

מכורים לעציצים, צילום (14) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל
מכורים לעציצים, ג, (15) (צילום: רינת טל)
לקבץ בקבוצות שכוללות גוונים, צורות וגבהים שונים | צילום: רינת טל

מכורים לעציצים, ג, (16) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

"המקצוע שלי עוסק באופן ישיר בעיצוב, ובאופן עקיף בצמחייה וטבע", אומרת אלמקייס. "כמי שבונה שפות חזותיות לעסקים בתחומי עיצוב הבית והאופנה, אני נדרשת להתייחס לתחזית של טרנדים. מכיוון שכרגע תחום הצמחייה והטבע ממש חזק, הוא תופס אצלי מקום מרכזי גם באיור וגם בבית שבו העציצים נמצאים ממש בכל מקום. אני דואגת לעטר את כל האזורים באווירת יער טרופי קטן שמתחיל במערך קקטוסים בכניסה לבית ונמשך במסה העיקרית בסלון. עציצים רבים נוספים מעטרים גם את מדפי המטבח, את חדר השינה ואפילו את חדר השירותים. במרפסת ממוקמת הצמחייה המותאמת לתחלופת מזג האוויר".

מכורים לעציצים, ג (17) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

מכורים לעציצים, ג (19) (צילום: רינת טל)
מקפידה על אור טבעי | צילום: רינת טל

מביאים אנרגיות חדשות ומטהרים את האוויר

אין ספק ששילוב צמחי נוי הוא עניין טרנדי במיוחד עכשיו, כמו שמדגים חשבון האינסטגרם הפופולרי של בעלת הדירה המעוצבת בברוקלין. "צמחים הם דרך מעולה לעצב את הבית, הם מעניקים נשמה ואופי, מביאים עמם אנרגיות חדשות ומטהרים את האוויר", אומרת אלמקייס. "שילוב של צמחים נכונים עם טקסטיל מדויק הופך את חלל הבית לנכון ומקורי".

מכורים לעציצים, ג, (20) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

מכורים לעציצים (25) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

"צמחייה מביאה לחלל חיים ועושר של צבעים, גוונים ומרקמים שהריהוט והאביזרים לא מביאים איתם", אומרת טל. "מבחינתי, צמחים הם פשוט יפים ומגוונים וחלקם נראים כמו הדפס או ציור. יופי עושה לנו טוב ומעורר בנו שמחה פנימית והשראה, ואינסוף שילובי הצמחים האפשריים בהחלט עושים את זה. אני ממליצה לקבץ אותם בקבוצות שכוללות גוונים, צורות וגבהים שונים כך שיתנו קונטרסט ויבליטו אחד את השני. בנוסף, אני ממליצה לבחור כלי שידגיש את יופיו וחיותו של הצמח".

מכורים לעציצים (23) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

מכורים לעציצים (24) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

"כמעצבת פנים אני מאמינה בעיצוב בית בר קיימא, עם פגיעה מינימלית בסביבה", אומרת גונן. "מאז שצמחים הפכו לדומיננטים בבית שלי, האווירה הכללית השתפרה באופן משמעותי. המרחב הציבורי מרגיש חמים ומזמין, וגם מיוחד ועשיר. כל זאת בזכות אלמנטים טבעיים כמו צמחי בית מטופחים, קליפות עץ שעם ואקליפטוס, גזע עץ שמצאתי ביער ואבנים שאספתי בחוף הים. אפשר למצוא צמחי בית בצבעים שונים, בטקסטורות שונות ובצורות שונות, וכך תורמים למראה הסביבה הביתית ומעשירים אותה באופן טבעי ומיוחד".

מכורים לעציצים, ג, (24) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

מכורים לעציצים, ג (25) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

"אפילו עציץ קרמיקה קטן עם סוקולנט בחדר האמבטיה או המטבח מרכך מיד את ההרגשה ומוסיף גוון שונה בבית", אומר רוזנברג. "למרות שאני גר בשכונה צפופה ועירונית, המראה מהסלון דרך המרפסת הירוקה ואדני החלונות המלבלבים יוצר הרגשה אחרת. במרפסת הראשית, העמוסה בעציצים מכל כיוון, המטפסים יצרו מסך ירוק שמתוך הדירה נותן לי הרגשה כפרית באמצע העיר וגם חוסם את מראה הבניין שמעבר לכביש".

מכורים לעציצים, צילום (26) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

מכורים לעציצים, ג (27) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

אילו צמחים לבחור

ביקשנו מהמרואיינים להמליץ על צמחי הבית החביבים עליהם, ואלו המלצותיהם.

קקטוסים וסוקולנטים – אמנם אלו צמחים נטולי פריחות מרהיבות אבל הם פשוטים וצנועים, אסתטיים, זקוקים למעט מים ועם אור טבעי מתפתחים במהירות. הוורתיה מפוספסת, למשל, הוא סוקולנט יפה וקל לגידול הדורש מעט מאוד מים ולא חייב הרבה אור.

מכורים לעציצים (13) (צילום: עינב אלמקייס)
יפים וקלים לגידול. סוקולנטים | צילום: עינב אלמקייס

מכורים לעציצים (11) (צילום: עינב אלמקייס)
צילום: עינב אלמקייס

צמחי תבלין – ריחניים ושימושיים לשדרוג מאכלים. 

לפופית הבטטה – צמח בצבע סגול עמוק יפהפה הצומח מהר ושאפשר להשריש בקלות.

ירקה – צמח קל לגידול בעל עלים צרים וארוכים בצבע ירוק עם פס לבן. עמיד ויפה.

צמח הנחש – אינו דורש מים ואור רב, צומח במהירות תוך שחרור חמצן ולכן מתאים במיוחד לחדר השינה.

לשון החותנת – לא דורש הרבה מים ויכול לשגשג גם באור שמש מועט וגם בצל חלקי. נחשב לצמח מטהר אוויר.

אוזן פיל (רלוקסיה) – בעלי נפח ומראה מעט מפלצתי המאפשר ליצור מעין ג'ונגל בבית.

שרך בוסטון – בעל עלים ירוקים כמעט זוהרים. דורש אור ולחות.

שעוונית זוחלת – צמח "נשפך" בעל עלים דמויי לב.

טיפים לגידול צמחים בבית

אל תתייאשו – גידול צמחים דורש ניסיון. עם הזמן עולים אחוזי ההצלחה.

בקבוצות פייסבוק לחובבי צמחים כמו גינון  וחוג חובבי הקקטוסים והסוקולנטים תמיד יש מי שישמח לעזור ותמיד כיף לראות מה אחרים מגדלים.

רכזו צמחים בקבוצות על פי אופן הטיפול בהם.

חוסר מים עדיף על עודף מים, העלול לגרום לריקבון של השורשים, במיוחד בצמחי בית. ודאו שיש חורי ניקוז בתחתית העציץ ושהם לא נסתמו.

A post shared by JazzmineJones (@jazzmine_jones) on

כל צמח צריך לעבור בשלב מסוים לעציץ גדול יותר כדי שהשורשים יוכלו להתפתח.

 העדיפו עציצי חרס - הם ידידותיים לסביבה וגם לצמח מכיוון שהם מאפשרים לאוויר לחדור לאדמה.

מכורים לעציצים (10) (צילום: עינב אלמקייס)
עדיף להשתמש בעציצי חרס | צילום: עינב אלמקייס

בקבוק עם שפריצר מצוין לריסוס מים מרעננים בשעות הבוקר, בדומה לטל בטבע. תוספת הלחות חיונית בעיקר בחורף כשמפעילים חימום בבית.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

גזמו גבעולים יבשים. הם גוזלים אנרגיה ופוגעים בקצב הצמיחה של הצמח.

A post shared by Summer Rayne Oakes (@homesteadbrooklyn) on

התאימו את סוג הצמח למקום בבית ולכמות האור הנכנסת. בטווח שבין שמש ישירה וחוסר באור לכל צמח יש העדפות שונות.

צמחים זקוקים לאוורור ולא לרוח חזקה ולא כדאי לשים אותם בחדר סגור. הימנעו משינויי טמפרטורות קיצוניים.