קניית בית היא ככל הנראה העסקה הכי יקרה שתעשו בחיים. נהוג לחשוב שבית בוחרים על סמך מרכיבים כמו מחיר, מספר חדרים וגודל, אך למעשה ישנם מרכיבים נוספים וחשובים שיכולים להשפיע על איכות החיים מקצה לקצה. "הדבר החשוב ביותר הוא לבחון את הצרכים שלכם, הקונים, גם עכשיו וגם בעתיד", אומר האדריכל רון שינקין, אשר מתמחה בתכנון ועיצוב של פרויקטים אדריכלים ללקוחות פרטיים ועסקיים.

"אני ממליץ לערוך מעין סימולציה המדמה איך יראו החיים שלכם בעוד שנה, בעוד 6 שנים ובעוד 12 שנים. לכל תקופה בחיים – צרכים שונים, וכדאי מאד להבין את הצרכים שעתידים להיות לכם בכל אחת מהתקופות".

פתיחות לשינויים, סביבה ואוכלוסייה

לעיתים רבות קשה לצפות מראש את הצרכים העתידיים, ולכן אחד האלמנטים החשובים שצריך לבחון ברכישת בית, לדברי שינקין, הוא עד כמה הוא פתוח לשינויים. כלומר, עד כמה יהיה קל לשנות את המבנה בעתיד ולבצע שיפוץ לבית או לדירה, בין אם מדובר על שינוי פנימי או על יכולת של המבנה לגדול כלפי חוץ.

דבר נוסף שחשוב לבדוק לפני רכישת הדירה הוא סביבת הבית. המטרה היא לרכוש בית שימשיך להיות רלוונטי לתקופה ממושכת, של מס' שנים לפחות.

אתר בנייה בכניסה לעיר (צילום: Yuri Dondish, shutterstock)
סביבת מגורים בבנייה | צילום: Yuri Dondish, shutterstock

לצורך כך, חשוב לבדוק פרטים על הסביבה והאזור של הדירה, מבחינת בתי ספר, תחבורה ציבורית, קופות חולים ומרכזי בריאות קרובים, כמו גם תוכניות בנייה עירוניות (ניתן לחפש באתר העירייה) והרכב האוכלוסייה (דתית/חילונית/מסורתית/מעורבת וכן הלאה). למעשה, ככל שתיקחו בחשבון אלמנטים מסוג זה מראש - תוכלו למנוע מעצמכם הפתעות לא נעימות רבות בעתיד.

בדק בית: כך תוודאו שהדירה שלכם תקינה

תקינות הדירה היא עניין נוסף שחשוב לבחון לפני הרכישה. כדי לוודא את תקינות הדירה, תוכלו להזמין שירותי בדק בית בתשלום. בדרך זו, תוכלו לקבל דוח מנומק שאף יכול לשמש כחוות דעת בבית משפט (אם למשל תחליטו לתבוע את הקבלן). לחילופין, תוכלו לבצע בדיקה בסיסית לבדכם ולחסוך את העלות של הבדיקה.

בדיקת תקינות כוללת את כל הליקויים שנמצאים מתחת ומעל פני השטח. בין היתר, את הצנרת, את המרצפות, את האיטום ואפילו את החשיפה לקרינה – אם יש כזו. חשוב להדגיש כי דווקא בדירות חדשות מקבלן, בדק בית הוא עניין קריטי שחוסך כאבי ראש מיותרים לאחר מכן.

תשתיות ומערכות: אינסטלציה, מיזוג וחשמל

לצד הפרמטרים האלה, חשוב להתייחס לתשתיות והמערכות שעליהן מושתת הדירה או הבית החדש. "ישנן מספר מערכות ביתיות אשר פועלות על בסיס יומיומי – כמו מערכת האינסטלציה, מערכת המיזוג ומערכת החשמל. לכן, חשוב להקדיש תשומת לב ראויה למערכות הללו, על מנת ליצור חיים נוחים ומותאמי צרכים בבית החדש", אומר שינקין.

חשמלאי (צילום: olyahumeniuk, shutterstock)
חשמלאי מבצע עבודות שיפוץ | צילום: olyahumeniuk, shutterstock

"אם מתכננים לרכוש בית שגילו מעל 10 שנים למשל, חשוב להיעזר באנשי מקצוע מומחים למערכות ולתשתיות אלו, כמו חשמלאי מוסמך אשר יבצע בדיקה של מערכת החשמל. למעשה, קיימת כיום דרישה גדולה למערכות חשמל חכמות, שדורשות הכנות מיוחדות מראש, כמו למשל מיקום צנרות בתוך הקירות. עם זאת, אין צורך להיבהל ואין לפסול דירה בגלל חוסר באלמנטים הדרושים להתקנת מערכת חשמל חכמה, כי בימינו הכול פתיר. ניתן להתאים את מערכת החשמל הביתית לצורת החיים המודרנית בכלל ולצרכים שלכם כדיירים החדשים בפרט כדי ליהנות מצריכת חשמל רציפה ואיכותית".

רוכשים בית חדש וחושבים שאתם צריכים לשדרג את צריכת החשמל הביתית? מהיום ניתן לעשות זאת און ליין באמצעות מערכת ההזמנות הדיגיטלית החדשה של חברת החשמל. להזמנת חיבורים, הגדלת חיבורים קיימים או בדיקות מתקן חשמל לחצו כאן>