אנחנו אוהבים תבניות אפייה מזכוכית - הן שקופות כך שאפשר להתרשם מהתבשיל תוך כדי הכנה, הן אלגנטיות להגשה והן קלות לניקוי. כל זה נכון, אבל חשוב לדעת כמה דברים על כלי זכוכית הנכנסים לתנור. אומנם כלי בישול מזכוכית תוכננו במיוחד כדי לעמוד בטמפרטורות גבוהות, אך לפעמים הם עלולים להינזק בתנור ולהתנפץ לרסיסים. הסיבה לכך קשורה לסוג החומר שממנו עשויים כלי הזכוכית. כן, יש זכוכית ויש זכוכית. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> גם בעולם התעלפו: הווילה המטורפת בנווה צדק

>> "לא היה לי מושג": זה מה שהגולש מצא במזרן שלו

יהל עצמון, כימאית ממכון דוידסון לחינוך מדעי, מסבירה שכלי זכוכית מכיל כ-70 אחוז זכוכית והיתר תוספות שונות. כך, למשל, כלים שאינם אמורים להיות עמידים בחום גבוה עשויים זכוכית סודה-ליים (Soda-lime) שיש בה לא פחות משמונה תחמוצות, בהן סיליקה (72.5 אחוז), אלומינה (1.5 אחוזים), סידן חמצני (7.5 אחוזים), נתרן חמצני (14.5 אחוז), מגנזיום חמצני (3.77 אחוזים), תחמוצת ברזל (0.1 אחוז) ותחמוצת אשלגן (0.7 אחוז). לעומת זאת, כלי בישול עבים יותר ועמידים לטמפרטורה גבוהה עשויים זכוכית מחוסמת ובורוסיליקט. אלו זכוכיות המכילות בורון ומשמשות לייצור כלי בית, בין היתר, והן מתאפיינות בעמידות מכנית וכימית. הידועה שבהן נקראת פיירקס ומיוצרת על ידי חברת קורנינג.

"החשש מתחיל כשמדובר בכלי זכוכית מאיכות ירודה יותר או כאלו ממקור לא ברור", אומרת עצמון. "אז הכלי מכיל פחות זכוכית ויותר חומרים אחרים, וזה עלול להוביל למצב שבו התבנית מתחממת בתנור באופן לא אחיד ובתפר בין שני החלקים עלול להיווצר סדק ושבר".

אפייה ארקוסטיל (צילום: shutterstock By VGstockstudio)
אפייה ארקוסטיל | צילום: shutterstock By VGstockstudio

לדבריה, איכות כלי הזכוכית אינה זהה ויש הבדלים בין כלי זכוכית אמריקאיים או אירופאיים, שעוברים בדיקות, עומדים בתקנים ואף כפופים לפטנטים, לעומת כלי זכוכית ממקורות עלומים. "זכוכית היא צורן חמצני, ויצרנים טובים, כמו פיירקס למשל, מטפלים בה כך שתעמוד בהפרשי החום והקור. בדומה לתהליך שעוברות שמשות המכוניות. המקור של התקלות הוא הפער בין החום לקור", אומרת עצמון, ומסבירה שזכוכית, כמו חומרים אחרים, נוטה להתרחב ולהתכווץ כשמחממים וכשמקררים אותה.

עצמון עצמה נמנעת מלהשתמש בכלי זכוכית בבישול ובאפייה אחרי חוויה שלילית בילדותה. "כילדה בת שמונה פתחתי תנור ועף לי פיירקס חם מהיד והתנפץ", היא מספרת, "מאז אני מפחדת מתבניות זכוכית ואין לי בבית, אך מדובר בסיבה רגשית ולא מדעית. מבחינה מדעית, זכוכית היא גביש גדול ובטוח לשימוש, אין חשש ידוע להפרשת חומרים מזיקים לתוך האוכל, היא תוצר של חומרים טבעיים כמו חול ואדמה, היא קלה למיחזור ויש לה יתרונות רבים. אך יש להיזהר מהפרש הטמפרטורות. זו הסיבה שלא מומלץ להכניס תבנית חמה לכיור ולשפוך מים קרים". כלי הבישול בביתה של עצמון עשויים מתכת ואלומיניום.

כפי שהסבירה עצמון, כשכלי בישול מזכוכית נשברים בתנור, זה לעיתים קרובות קורה בגלל הלם תרמי הנוצר משינוי קיצוני בטמפרטורה או משינוי לא אחיד. איך מונעים זאת? ג'יין קוק, המדענית הראשית לשעבר של מוזיאון קורנינג לזכוכית, ממליצה להקפיד לבחור היטב את כלי הזכוכית שרוכשים ולפעול לפי ההנחיות שיש על גבי התבניות והכלים, למשל לוודא שהתנור מחומם מראש לפני הכנסת כלי הזכוכית, לא להוסיף נוזל קר לכלי זכוכית חם, לא להעביר תבנית חמה מהתנור ישר למקרר וכדומה.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

מה לעשות אם בכל זאת התנפץ כלי בישול או אפייה?

קודם כל, בין אם הכלי נשבר באופן ברור ובין אם מדובר בסדק בלבד – זרקו את האוכל שהוכן בו לפח. גם אם מדובר בתבשיל מושקע במיוחד, אל תסתכנו ברסיסי זכוכית במזון.

בכל מקרה של שבירת כלי זכוכית (תבנית, כוס, אגרטל וכו'), אל תאספו את הרסיסים במטאטא מכיוון שהם עלולים להיתפס בסיבי המטאטא ולנדוד לאזורים אחרים בבית.

השתמשו בכפפות גומי עבות כדי להגן על הידיים ואספו בזהירות את הרסיסים הגדולים לשקית אשפה כפולה, ליתר ביטחון. בשלב הבא נקו בשואב אבק ברדיוס של כ-15 מטר מנקודת השבר, מכיוון שלרסיסי זכוכית יש נטייה להתפזר לכל עבר. כדי להשלים את התהליך, קחו חתיכת לחם רכה ולחצו אותה אל הרצפה באזור שבו נשבר הכלי, והרסיסים הזעירים יידבקו אליה. זרקו את חתיכת הלחם לפח. לבסוף, נגבו את האזור במטליות לחות חד פעמיות וזרקו גם אותן לפח.