תותים הם ללא ספק מתחרים מובילים על תואר פירות החורף האהובים ביותר, למרות מחירם הגבוה. מלבד המחיר, לפרי האדום והמתוק יש עוד בעיה: הוא עלול להכיל כמות גדולה של חומרי הדברה. כך, למשל, תותים נמצאים במקום הראשון ברשימת הגידולים עם כמות חומרי ההדברה הגדולה ביותר, לפי Environmental Working Group, ארגון אמריקאי ללא כוונת רווח המנגיש מידע הקשור לבריאות הציבור.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> בדירה החדשה של קורין גדעון וחילי סורוצקין 

>> אחרי שתראו את המטבח הירוק הזה, גם אתם תרצו

לתות יש תכונות דמויות ספוג, המאפשרות לו "לספוג בקלות חומרי הדברה וחיידקים", אמרה התזונאית אנדראה מתיס לאתר insider. "כדי להימנע מלעכל את החומרים האלה, העלולים להזיק, חשוב להקפיד לשטוף תותים לפני האכילה". איך כדאי לנקות תותים? הנה ההמלצות.

שטפו את התותים כמה שיותר קרוב למועד האכילה: "תוספת לחות תגרום לתותים להתקלקל מהר מאוד, לכן יש לשטוף אותם רק אם אוכלים אותם מיד", מסבירה מתיס. שטיפת התותים מראש רק תגרום למבנה הפרי להתחיל להתפרק מהר יותר.

ניקוי בחומץ: מלאו קערה בחצי כוס חומץ לבן ושתי כוסות מים קרים (אפשר להגדיל או להקטין את הכמות ולשמור על יחס זהה בין המרכיבים), והכניסו פנימה את התותים. המתינו 5 דקות, שטפו היטב במים קרים ויבשו עם מגבת או נייר מגבת. מכיוון שכמות החומץ קטנה יחסית, הוא לא ישפיע על טעמם של הפירות הנקיים.

במקום חומץ אפשר להשתמש באבקת סודה לשתייה: ערבבו 4 כוסות מים וכף אבקלת סודה לשתייה, והשרו את התותים בתמיסה 5 דקות. שטפו היטב במים קרים ויבשו עם מגבת או נייר מגבת.

מלח (צילום: Shutterstock)
מלח | צילום: Shutterstock

שטיפה במלח: שיטה זו גם מסייעת להוציא מהתותים זחלים של זבובי הפרי ותולעים לבנות זעירות, שעשויות להסתתר בו. ערבבו 8 כוסות מים חמים ו-2 וחצי כפות של מלח מכל סוג. תנו למלח להתמוסס, והניחו למים להתקרר לפני הכנסת התותים. השרו את התותים 5 דקות. שטפו היטב במים קרים ויבשו עם מגבת או נייר מגבת.

אם התותים אורגניים ואתם בטוחים שלא נעשה שימוש בחומרי הדברה במהלך הגידול, מספיק לשטוף אותם במים קרים ולייבש בנייר מגבת.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

איך מומלץ לשטוף פירות וירקות?

במשרד הבריאות ממליצים לשטוף פירות וירקות במי ברז עד להורדת הלכלוך הגס ולייבשם במגבת נקייה. פירות וירקות הנאכלים מקולפים (כמו אבטיח, מלון ועוד) יש לשטוף לפני הקילוף כדי לצמצם חדירה של חיידקים לתוכם בזמן הקילוף והחיתוך. לדברי מהשרד, אין צורך להשתמש בסבון – ובמיוחד לא בסבון כלים - מכיוון שהוא אינו משפר משמעותית את תוצאות השטיפה ושאריות ממנו עלולות להישאר בפרי ובירק.

שטיפת פירות וירקות (צילום:  bankerwin, Shutterstock)
צילום: bankerwin, Shutterstock

גם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליץ לשטוף פירות וירקות במים זורמים, ולייבש באמצעות נייר מגבת נקי. המלצות נוספות הן לאחסן פירות וירקות הרחק ממוצרים לא מבושלים מהחי, כמו בשר, דגים וכו׳, ולהקפיד לאחסן במקרר ירקות ופירות חתוכים, מקולפים או מבושלים תוך שעתיים או תוך שעה אם הטמפרטורה בחוץ היא מעל 32 מעלות.