תחילת מאי וממש חם, וכולנו יודעים שרק יהיה גרוע יותר – החום, הלחות, אוגוסט. אז כדי שלא ניתפס לא מוכנים, הנה כמה דברים שחשוב לדאוג להם כדי לעבור את הקיץ במינימום נזקים.   

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

נעים מאוד

לפני שאתם מעבירים את המזגן מחום לקור ומורידים את הטמפרטורות, הקפידו לבדוק את המסננים ביחידה הפנימית, המאייד, ולנקות אותם היטב. הטמפרטורה המומלצת היא 25 מעלות – היא תקרר את החדר בלי להקפיאו והיא גם חסכונית בחשמל.

אם יש לכם מזגן מיני מרכזי, מומלץ לנקות את סוללות המעבה ביחידה החיצונית באמצעות מברשת רכה ולבדוק את הניקיון ואת האיטום של פתחי היציאה לחדרים. יש לבדוק את ניקיון הפילטרים בגריל האוויר החוזר או בחלקו האחורי של המזגן, ולנקותם אם צריך. כדאי גם לבדוק את צינור הניקוז מהמאייד ולוודא שאין בו סתימות ושהמים גולשים ממנו בחופשיות.

ניקוי מזגן (צילום: שאטרסטוק)
אל תשכחו לנקות את המזגן | צילום: שאטרסטוק

 דואגים לסביבה

ישראל השמשית הייתה המדינה הראשונה שקבעה בחוק שעל כל בניין יש להתקין דוד שמש. קרוב ל-40 שנה אחרי מה שנודע כ"חוק השמש", מסתמן כי מבשילה מהפכה סולארית שנייה בישראל: בתחילת 2018 הכריז שר האנרגיה יובל שטייניץ כי יקדם שימוש באנרגיה סולארית להמונים, ובחודש פברואר הודיעה ועדת הפנים כי אישרה את הצעת משרד האוצר להגדיל עד 7,000 מ"ר ולהאריך עד שנת 2020 את הפטור מהיטל השבחה למתקנים סולאריים על גגות בניינים.

"חשוב להעלות את המודעות של כולנו לצעדים הללו, ההופכים את התקנת מערכות סולאריות ביתיות לבת ביצוע ופשוטה מאי פעם - בפרט לקראת הקיץ המתקרב", אומר דני דנן, מנכ"ל אנרפוינט ישראל. "אנרגיה סולארית זולה ונקייה יותר מפחם, ולכן משתלמת יותר". מערכת הלוחות הסולאריים מתאימה לגגות מגודל 60 מ"ר. עלות מערכת סולארית ממוצעת בהספק של 10 קילווואט היא כ־70 אלף שקל ל־100 מ"ר.

פאנלים סולאריים (צילום: שאטרסטוק)
התקנת מערכת סולארית ביתית פשוטה מאי פעם | צילום: שאטרסטוק

תנו אוויר

ברוב חלקי הארץ הלחות מטפסת לאחוזים גבוהים במיוחד. בשילוב המים הזורמים בחדרי האמבטיה, עלול להיווצר עובש רב. לכן, לקראת הקיץ ובמשך השנה כולה חשוב לאוורר חדרים אלו על מנת לצמצם את הסיכויים להופעת עובש. זה הזמן להחליף את השטיח באמבטיה או להיפטר ממנו, ולהחליף או לכבס את וילון האמבטיה שגם הוא נוטה להשחיר.

כדי להיפטר מהעובש בדרכים טבעיות, נסו להתיז על המקום הנגוע בעובש תערובות של שמץ עץ התה ומים. דרך נוספת ללא ריח לוואי היא להתיז על המקום תמיסה מתמצית זרעי אשכולית ומים. בשתי האופציות יש לתת לחומרים לחלחל ולפעול ולא לשטוף את האזור.

חדר רחצה (צילום: שאטרסטוק)
כדי למנוע עובש נקו את וילון האמבטיה | צילום: שאטרסטוק

לעולם בעקבות השמש

מומלץ להתקין הצללה לפתחי הבית כדי שיחסמו את החום וקרינת השמש. אה, והם גם יורידו את ההוצאות על מיזוג האוויר בקיץ. הצללת חלונות יכולה להתבצע באמצעות תריסים מסוגים שונים. דרך נוספת ואלגנטית לדאוג להצללה בתוך הבית היא לתלות וילונות יפים שימנעו מהשמש לסנוור ועדיין יאפשרו לאור להיכנס פנימה.

אם אפשר, בשלב התכנון נסו לא למקם את הגינה בחזית דרומית, שם קרינת השמש ישירה ופחות נעימה. על פינות ישיבה קטנות אפשר להצל בעזרת שמשיות. כדי להצל על שטחים גדולים יותר אפשר להתקין פרגולה ממתכת, עץ או אלומיניום.

חדר מגורים (צילום: שאטרסטוק)
התקינו הצללה על החלונות | צילום: שאטרסטוק

אין כניסה לנמלים

אחת הבעיות הכואבות והידועות בקיץ היא המזיקים. העונה החמה מעודדת נמלים וחרקים אחרים לצאת מהקנים והמחילות. זה הזמן להתקין בבית רשתות, העשויות למנוע את כניסתם של המזיקים. בנוסף, אפשר לבצע הדברה כימית או ביולוגית. מומלץ מאוד גם לרסס באזורים ומקומות מחוץ לבית, כגון ארונות חשמל, חדר אופניים, חדר אשפה, מקלט ווגינות. הקפידו לבקש מהמדביר מספר היתר ובדקו באתר המשרד להגנת הסביבה אם הוא באמת מוסמך. בקשו מהמדביר להשאיר העתק של יומן פעולות הדברה, כלומר, פירוט של החומרים שבהם השתמש והמקומות שריסס. בדקו בעיון את תעודת האחריות וודאו שהיא כוללת פירוט של התשלום במקרה של טיפול חוזר, אם יש בו צורך.

אם אתם מעוניינים בשיטות טבעיות להיפטר מנמלים – דעו שהן לא אוהבות נענע. נגבו את המקומות המועדים לפלישת נמלים במטלית ספוגה בשמן אתרי נענע או שתלו צמחי נענע בגינה ובמרפסת. גם שטיפת הבית עם חומץ ושמן אתרי נענע מנטה עשויה לעזור.

שמן אתרי נענע (צילום: שאטרסטוק)
נגד נמלים | צילום: שאטרסטוק

בעיה מוכרת נוספת היא יתושים. כדי למנוע או לצמצם את הופעתם חפשו מקורות מים עומדים – שם היתושות מטילות ביצים – ודאגו לייבש אותם. הקפידו לחפש היטב, לרבות על הגגות, במקלטים, חביות ואפילו בתחתיות של אדניות. חשוב גם לדאוג לאטימת מערכת הביוב כדי למנוע כניסת יתושים לבית.

גלגלו אותו

אם יש לכם שטיח מסיבי כדאי לגלגל ולאפסן אותו, במיוחד אם יש לכם בעלי חיים - זה הזמן שהם משירים פרווה. לפני שאתם עושים זאת, כדאי לשאוב את השטיח ולהפוך אותו לכמה ימים כדי שכל האבק שהצטבר ירד. למיטיבי לכת אנחנו ממליצים גם להשתמש בשמפו מיוחד לשטיחים שישמיד חיידקים ויספוג את האבק. אם הבית נראה עירום בלי השטיח, החליפו את השטיח הכבד בשטיח קיץ קליל יותר שירענן את כל האווירה.

סלון (צילום: שאטרסטוק)
אחסנו את השטיח | צילום: שאטרסטוק

גינה לי חביבה

אם יש לכם גינה או מרפסת, אנחנו לגמרי מקנאים בכם. אין כמו לפתוח את הבוקר בבהייה במרחבים או לפחות עם מעט טבע בתוך אווירה עירונית. זה הזמן לרענן את המרפסת ולהפוך אותה לנעימה ושמישה עם ריהוט גן מעוצב, אדניות ועציצים נתלים. אם אתם מאלה ששוכחים להשקות צמחים, בחרו בקקטוסים ובסוקולנטים שמתאימים לקיץ הישראלי ואינם דורשים השקיה מרובה. אם אתם מהמשקיענים, הפשילו שרוולים ושתלו תבלינים או פרחים.

צמחי תבלין כמו אורגנו, נענע, לואיזה, מרווה וכדומה אפשר לשתול באדנית אחת ולהניח אותה ליד הקיר כדי להגן על הצמחים מהרוח. רק שימו לב שהנענע והמרווה עלולות להשתלט על כל השטח. השקיה פעמיים בשבוע תספיק כדי שהצמחים יפרחו ותוכלו ליהנות מהם. אל תזניחו את הצמחייה מחוץ לבית ואם צריך הזמינו גנן לטפל בעצים או בצמחים גבוהים. גם בקיץ יש רוחות וסופות אבק וחול, וענפים עלולים להישבר ולגרום נזק לבית. 

מכורים לעציצים, צילום (18) (צילום: רינת טל)
צילום: רינת טל

איזה ייבוש

אם בחורף יכולתם להשאיר מחוץ למקרר מאכלים מסוימים או פירות וירקות, הקיץ קצת פחות נחמד אליהם. לא רק שהם עלולים להתקלקל מהר, הם גם ידיפו ריח רע וימשכו אליהם זבובים, נמלים ושאר חרקים. זה הזמן למצוא להם מקום בתוך המקרר. זכרו: פירות וירקות לא מאפסנים יחד. ירקות עדיף להניח בשקיות בד לשימוש רב פעמי או בשקית רגילה שיש בה חורים לאוורור. כדי שהפירות והירקות יחזיקו מעמד במקרר לאורך זמן, הניחו בו קערה ובה מלח לימון או מלח גס כדי לספוג את הלחות.  

קערת פירות (צילום: שאטרסטוק)
צילום: שאטרסטוק

ומה לגבי כל עשבי התיבול שגידלתם בעצמכם לפי ההמלצות בסעיף הקודם? כדאי לקצוץ כל תבלין ולהקפיא אותו בנפרד בשקית ואקום. אם אתם משתמשים בעשבי התיבול על בסיס יומי, שימו אותם במקרר אבל אל במגירת הירקות, אלא במדף נפרד בתוך נייר סופג או בניילון עם חורי אוורור.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

מכירת חיסול

אם לא דאגם לזה בפסח, הקיץ הוא הזדמנות נוספת להיפטר מבגדים ישנים, רהיטים פגומים וכל דבר שתופס לכם מקום בבית סתם. כנראה שאתם לא צריכים חמישה תנורים, שלושה מטאטים ומיליון כריות. תעירו את הבית והארונות מתרדמת החורף שלהם וזרקו או תרמו בגדים וחפצים שאינם בשימוש. על הדרך תעבירו איזה ניגוב, מה אכפת לכם.

A post shared by Elena-Consulente del riordino (@tot_a_post) on

תהיו בריאים

כו, אנשים חולים גם בקיץ, ולכן כדאי לרענן את ארון התרופות. כדורים ותרופות שפג תוקפם שלהם יש להביא למכלי איסוף ייעודיים בבתי המרקחת. בנוסף, בדקו שערכת העזרה הראשונה שלכם בבית מצוידת בכל הדרוש, כולל תחבושות, קרם נגד עקיצות ומשחה לכוויות.