נכון ש-2021 הייתה השנה של המטבחים הירוקים, ולפי נתוני החיפושים בפינטרסט גם מטבחים שחורים פופולריים במיוחד, אבל הבחירה הקלאסית תמיד הייתה, וכנראה תהיה, מטבח לבן. ארונות, משטחי עבודה וקירות לבנים יוצרים תחושה של חלל גדול ומואר, אבל כמו במקרה של בגדים לבנים או רהיטים לבנים, גם על רקע המטבח הלבן לכלוך בולט במיוחד, ולכן נדרשת לא מעט עבודת תחזוקה. אז איך שומרים על המטבח צח ולבן? באילו חומרים כדאי ולא כדאי להשתמש? באתר Apartment Therapy דיברו עם מומחים וחזרו עם תשובות. את העצות האלה, אגב, שווה לאמץ גם אם יש לכם מטבח צבעוני.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> לגו נכנסת לתחום עיצוב הבית ואנחנו רוצים הכל

>> עברו מת"א למושב ועשו שיפוץ זריז ומשגע לבית 

נקו מיד אחרי הבישול: ואנחנו מתכוונים – אחרי כל פעם שאתם מבשלים, במיוחד אם משתמשים במרכיבים שעלולים ליצור כתמים כמו שמן, עגבניות ושומן מן החי. טיפות מזון קטנות עלולות להגיע לארונות ולמשטחים אחרים, ואם לא ינוקו בהקדם הכתמים יתקבעו ואי אפשר יהיה להסיר אותם גם בניקוי מקצועי.

השתמשו בחומץ: חומץ לבן מדולל במים פושרים הוא חומר ניקוי מצוין להסרת כתמים טורדניים ממשטחים לבנים וגם להמסת שומנים. מלאו בקבוק עם פקק התזה בכמויות שוות של מים וחומץ והתיזו על הכתמים. שימו לב: אל תשתמשו בחומץ לניקוי משטחים משיש או מאבן טבעית אחרת.

מטבח כפול, עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה (צילום: אבי קבלו)
עיצוב שני סטיבק סטודיו נישה | צילום: אבי קבלו

אל תשתמשו בכלי ניקוי מחוספסים: שריטות בולטות במיוחד על רקע הצבע הלבן, לכן עדיף להשתמש בכלי ניקוי עדינים כמו מברשות רכות או מטליות מיקרופייבר.   

אל תשתמשו בסבון כלים צבעוני: בחרו סבון כלים שקוף או לבן. חלק מהנוזלים הצבעוניים עלולים לגרום לכתמים שיבלטו במיוחד במטבח לבן.  

נקו גם את הרובה: רובה מאפירה תבלוט במיוחד על רקע אריחים לבנים, ותגרום למטבח להיראות מוזנח. לניקוי הרובה, ערבבו שליש כוס מי חמצן (3 אחוזים) וחצי כוס אבקת סודה לשתייה בקערה, מרחו על הרובה והשאירו 10 דקות. שפשפו שוב בעדינות ונגבו. שימו לב: תמיד כדאי לנסות את החומר בפינה קטנה ונסתרת כדי לוודא שלא נגרם נזק לאריחים.

פנו את משטח העבודה כשאתם מנקים: לא מעט לכלוך ופירורים מצטברים מתחת למכשירי החשמל כמו הטוסטר והמיקרוגל, וכאמור – הלכלוך בולט יותר על רקע לבן. הקפידו להזיז אותם כשאתם מנקים.

הבית של ציפי רומנו (צילום: שי אפשטיין)
הבית של ציפי רומנו. תכנון אדריכלית איילת שבו | צילום: שי אפשטיין

ספוג הפלא: מטבח לבן דורש יותר תחזוקה יומיומית של הסרת לכלוך, שפשופים וסימנים אחרים מהקירות, הדלפקים והארונות. לצורך כך כדאי להשתמש בספוג הפלא – הוא קל לשימוש ומתאים לניקוי משטחים רבים. הקפידו להשתמש בו בעדינות, כי קרצוף חזק עלול לפגוע במשטחים מסוימים. 

הקפידו לאוורר: אם יש במטבח מערכת אוורור המזרימה את האוויר החוצה (ונטה) או קולט אדים – הקפידו להפעיל אותם כשאתם מבשלים. חוץ מסילוק ריח הבישול, האוורור גם ימנע הצטברות משקעי לכלוך.  

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

עוד טיפים לניקיון המטבח

הקפידו להחליף את ספוג הכלים לעתים קרובות: אין ברירה, אם אתם משתמשים בספוג לעתים תכופות יש להחליף אותו בספוג חדש מדי שבוע. אם אתם משתמשים בו לעתים רחוקות, אפשר פעם בשבועיים. אם הספוג מדיף ריח רע או נראה מזוהם, החליפו מיד.

אל תשתמשו באותה מגבת למטרות שונות: למגבות יש שימושים שונים, ולעתים קרובות לא מכבסים אותן בין שימושים, והפריט הסופג מטבעו והרטוב הופך למצע אידיאלי להתרבות חיידקים. כדי לא להפיץ חיידקים, השתמשו במגבת אחת לידיים, ובמגבות אחרות אם אתם רוצים לייבש כלים או לנקות את הדלפק. מומחים ממליצים לכבס מגבות מטבח מדי יום בחום גבוה, וגם לייבש אותן היטב בחום גבוה.

אישה מנקה (צילום: shutterstock / perfectlab)
צילום: shutterstock / perfectlab

קודם מנקים ואחר כך מחטאים:  זכרו שיש הבדל בין ניקוי לחיטוי. ניקוי פירושו הסרה של לכלוך ואבק באמצעות סבון ומים. חיטוי, לעומת זאת, פירושו השמדת חיידקים באמצעות חומרים מתאימים (חומרי ניקוי מחטאים או תמיסה המורכבת מ-3.80 ליטר מים וחמש כפות אקונומיקה). שימו לב: פעולת החיטוי דורשת זמן, ואם אתם מנגבים מיד את החומר, המשטח אולי יהיה נקי, אבל לא יהיה מחוטא. בדקו בהוראות כמה זמן צריך להשאיר את החומר. אם אתם משתמשים באקונומיקה המתינו כ-10 דקות.

אל תערבבו חומרי ניקוי שונים: אסור בשום אופן לערבב חומרי ניקוי, ואסור לערבב חומרי ניקוי עם חומץ ו/או סודה לשתייה. ערבובים כאלו יוצרים גזים נדיפים שעלולים להיות מאוד רעילים. ובכלל: קראו את ההוראות על אריזת חומר הניקוי ופעלו לפיהן.