אחרי מתקפת החיפושיות על דרום הארץ, תושבים במרכז ובדרום מדווחים על מתקפת חרקים נוספת, והפעם עשים. ככל הנראה הגשמים הרבים שירדו השנה גרמו לעלייה בכמות העשים, והם נראים בפארקים העירוניים וגם חודרים לבתים.

העשים שהופיעו בבתים זוהו עד כה כעשים מהמינים פלוטילה ואגרוטיס, והחדשות הטובות הן שמינים אלו לא גורמים לנזקים, בניגוד לעש הבגדים או עש הקמח ההודי, המזיק למזון מאוחסן. הם פעילים בלילה, כמו רוב מיני העשים, ונמשכים לאור, כך שכיבוי האורות יכול לגרום להם לנדוד למקומות אחרים.

לדברי לייבלע פרידמן, מנהל אוסף החיפושיות במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט, העשים ייעלמו בעוד כעשרה ימים. "בגלל האביב יש התרבות של העש, אז קורה שהם נכנסים לבתים. הם לא מזיקים לבני אדם אז אפשר להתמודד עם זה ולא להיכנס לפאניקה", הוא אומר. "מי שמטייל בטבע רגיל לחיפושיות ולעשים, כך שאלה שבפאניקה הם כאלה שאוהבים להישאר בבית, במזגנים".

"יום אחד שכחתי לסגור את החלונות וכשחזרתי הביתה כל הבית היה מלא בעשים. בסלון היו איזה 100 עשים, נבהלתי ונכנסתי מהר מאוד לחדר שינה, ולא יצאתי עד הבוקר", שחזרה דנה, תושבת תל אביב. "זה היה סיוט. בבוקר אספתי חלק מהעשים שנשארו בסלון ובמטבח וזרקתי החוצה. אין לי רשתות ומאז מאז אני סוגרת את כל החלונות בבית וזה מבאס".

"כל הסלון מלא בעשים, הם מגיעים כל לילה בכמויות וזה ממש לא נעים", סיפרה גם ליאת, תושבת גבעתיים. "הכלבה שלי רודפת אחריהם אבל זה לא עוזר הרבה".

מתקפת עשים (צילום: צילום מסך פייסבוק)
צילום: צילום מסך פייסבוק

>> לכל הכתבות בערוץ living 

גם תושבי באר שבע מספרים על חדירת העשים לבתים. "בכל החלונות בבית יש רשתות ולמרות זאת כשהגעתי בערב הביתה הם התנחלו בכל מקום, אפילו בתוך האקווריום שלי שהיה סגור ובארון בגדים שנותר מעט פתוח", תיאר יוני, תושב העיר. "עוד לא התאוששנו מהחיפושיות והגיעו העשים. הם מצליחים לחדור דרך רשת היונים ונכנסים לבית, תוקפים בסלון ומתנחלים בכל מקום. מתסכל לאכול ולראות אותם נוחתים על הצלחת שלי. לא הייתה לי ברירה, קניתי קיי 400 וריססתי, וסגרתי את כל האורות כדי שלא ישגעו אותי ויפרפרו לי מעל הראש".

מתקפת עשים (צילום: צילום מסך פייסבוק)
צילום: צילום מסך פייסבוק

מתקפת עשים (צילום: צילום מסך פייסבוק)
צילום: צילום מסך פייסבוק

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

איך מונעים מהעש להרוס את הבגדים

כאמור, העשים הנפוצים כרגע אינם גורמים נזק, אבל עש הבגדים יכול להרוס את המלתחה בקלות – נקבות העש מטילות ביצים על הבד והזחלים שבוקעים מהביצים זוללים אותו. מפתיע לגלות שהזחלים בררנים: "הם אוכלים רק בדים שמקורם בחי, כמו צמר או קשמיר משום שהם זקוקים לחלבונים מן החי כדי לגדול ולהתפתח", מסביר בלייק ניוטון, אנטומולוג מאוניברסיטת קנטאקי. איך נפטרים מהם? הנה כמה שיטות:

  • רוקנו את הארונות וכבסו את הבגדים. נקו את הארון וייבשו אותו. אפשר להשתמש בתמיסה של חומץ ומים לניקוי - חומץ נחשב לחומר הדוחה עשים.
  • כדאי גם לשאוב אבק מהארון – ולחזור על הפעולה פעם בשבוע.
  • אל תכניסו לארונות בגדים מלוכלכים, כולל בגדים שלבשתם שעה או שעתיים מעל בגד אחר. לכלוך ושאריות שמן מושכים חרקים.
  • בגדים שלא נמצאים בשימוש כדאי לאחסון בקופסאות פלסטיק אטומות.
  • נפטלין אכן קטלני לעשים, אבל רק בריכוזים גבוהים במיוחד והוא גם עלול להזיק גם לבני אדם, לכן רצוי לוותר עליו.
  • פזרו בארון ענפי לבנדר. הוא ירחיק את העש אף על פי שלא ישמיד ביצים וזחלים קיימים.
  • פעם בשנה הכניסו צעיפי משי וסוודרים מצמר לשקית אטומה ושימו במקפיא, מציע ניוטון. השאירו אותם שם כמה ימים כדי לוודא שכל הזחלים יושמדו.