אפשר לומר בבטחה שמפגש עם עכברוש לא מופיע בראש רשימת האירועים החווייתיים שאדם מאחל לעצמו. גם אם לא מדובר בפוביה שאינה רציונלית, הם עדיין גורמים לרבים מאיתנו לצרוח, לעלות על כיסאות או לפחות להיבהל, בטח אם זה סיוט מתמשך. לכן לא ממש ברור איך בסרטון שרץ ברשת בימים אלה מצולמת בחורה במיטה שקועה בשנת לילה ערבה, כשמסביבה במיטה מתרוצצים יצורים קטנים עם עיניים בוהקות, עולים לה על הראש, מרחרחים את השיער, מקפצים לכתף וחוזרים לרחרח את היד.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> וזה הסכום: הווילה של עדי הימלבלוי ונדב פלד למכירה

>> במקום לעבור לדירה גדולה יותר, חפרו מרתף בבניין

 

התגובות לסרטון האימה, שצבר ב-X (טוויטר) יותר מ-340 אלף צפיות ואלפי תגובות ב-reddit מדברות על חולדות (עכברושים) מחמד שמטפסות על המיטה, זוחלות ומשאירות שובלי שתן בכל מקום. "היו לי עשרות בחדר משלהם. הם היו חיות המחמד הטובות ביותר, כל כך חכמות. לימדתי אותם לשחק... אבל לצערי הן חיות רק שנה שנתיים ומפתחות בעיות בריאותיות כמו אבצסים שצריך לנקז. שברון הלב לא שווה את זה", הייתה אחת הסנטימנליות שבתגובות. ואחר הגיב שעכברוש המחמד שלו היה פורץ מהכלוב בלילה ומצטרף אליו למיטה, "הוא אפילו התחבר לכלבים". תגובה אחרת השוותה בין חולדות לחתולים, שמטפחים את עצמם ואוהבים לאכול כל מה שנותנים להן, אבל מצד שני לועסים דברים והורסים אותם, כולל כלוב שאינו חסין מספיק, ומשאירות ריח שתן חזק שצריך לכסות בשבבי עץ ולספוג במצעים סינתטיים. "בניגוד לעכברים החולדות לא מנסות לברוח, אלא אוהבות להישאר ליד האדם שלהן ומזהות אותו כמשפחה וכמגן. עם זאת, אין סיכוי שאתן להן להתרוצץ על המיטה שלי ככה, כי הן היו הורסות לי את השמיכות ומסמנות את הטריטוריה שלהן בכל מקום". 

לא כולם הסכימו עם אפקט החמידות וההנאה, וכתבו: "אם משהו היה מטפס עליי בלילה במיטה, הייתי קורעת את המיטה לגזרים", "אני מזועזעת עד היסוד", "לא, אין מצב, שכחו מזה" או "איך אפשר להמשיך לישון כשמשהו הולך על הגוף שלך" והשאלה הכי פרקטית: "איפה החתול?".

רטטוי. באדיבות yes (צילום: באדיבות yes)
זו החולדה היחידה שאנחנו מוכנים לחלוק אתה בית | צילום: באדיבות yes

גייסנו את אסי קליין, מדביר כבר 20 שנה, כדי להבין אם להיבהל או לא. "יש שני סוגי חולדות", הוא מסביר, "'חולדת העליות' שהן צמחוניות ולא תוקפות, חיות על הרצפה ועל צמרות העצים ולכן רשויות מקומיות מאפשרות לעטלפים לשהות בעצים וכך לנטרל אותן. הן הנפוצות יותר ונקראות בארץ 'חולדות ארצישראלית'. לעומתן יש 'חולדות חוף' שחיו במערכות הביוב, לא יודעות לטפס ולא לעלות על מיטה, הן שמנות ומסורבלות ומכוערות יותר. כאן בסרטון אלה חד משמעית 'חולדות העליות', שמטפסות על המיטה. אפשר לזהות אותן לפי אורך הזנב, שארוך יותר מהגוף, לעומת עכבר שהזנב שלו באורך הגוף שלו. בחושך זה נראה מלחיץ, אבל הן רק מחפשות להתחמם. אלה חיות מסוכנות שמעבירות מחלות, מפרישות שתן שגורם למחלות ובעיות בכליות". 

קליין מודע לכך שיש אנשים שמגדלים חולדות כמו שמגדלים תוכים או נחשים אבל צריך לדאוג להן לכלוב. ואכן, קבוצת הפייסבוק "אוהבי חולדות מחמד" מדגימה חיבה ודאגה לחולדות, אוסרת על מכירתן והחלפתן גם כי זה לא מוסרי, ומעודדת החזקה שלהן בתנאים מתאימים: לא לבד, כי זו חיה חברתית, לא מחוץ לבית כי היא רגישה לטמפרטורות, לא לגדל אותה על נסורת רגילה כי העיניים ומערכת הנשימה שלה רגישות במיוחד, ובטח לא להאכיל בעזרתן נחשים.

מדביר מכין מלכודת לחולדות, עכברושים, חולדה (צילום: dokurose, shutterstock)
המדביר ישים לחולדות תיבות האכלה | צילום: dokurose, shutterstock
 

אז יש שאוהבים חולדות כחיות מחמד, אבל כדי למגר תופעה של חולדות לא רצויות, קליין מסביר כי מתבצעת הדברת מכרסמים מסביב לבית או לבניין באמצעות "תיבות האכלה" שהן קופסאות מיוחדות שאינן נגישות לכלבים וחתולים. כצעדים מונעים הוא מציע להקפיד לנקות את האשפה, לקצוץ עצים ושיחים, לא לאגור גרוטאות ולסגור פתחי מקורות מים. בבית לא להשאיר אוכל חשוף ברחבי הבית, במיוחד כשיש כלבים, ולאטום חורים וסדקים. "בבית מציבים מלכודות, שכן חולדה עשויה למות במקום נסתר, להפיץ ריח רע ואי אפשר יהיה למצוא אותה", הוא מסביר את השיטה הנהוגה.

ביקור רגיל של מדביר ללכידת חולדה או טיפול נקודתי עולה 400 שקלים, ואם מדובר בצרכים אחרים בבית או בבניין, המחירים מטפסים. שזה עדיין עדיף מחולדה מטפסת, לא?